Θέρμανση με ρεύμα: Ότι πρέπει να ξέρετε για αυτόν τον τρόπο Θέρμανσης

Θέρμανση με ρεύμα

Video

Greenbuilding

Η θέρμανση με ρεύμα είναι πάρα πολύ διαδομένη λόγο της ευκολίας της χρήσης της, του χαμηλού κόστους κτήσης και συντήρησης. Θα δούμε αναλυτικά τους διαφορετικούς τρόπους για θέρμανση με ρεύμα και θα επισημάνουμε τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου.

Θέρμανση με ρεύμα

Πρώτα από όλα να πούμε ότι η θέρμανση ενός χώρου μπορεί να γίνεται τοπικά με τζάκι, σόμπες αερόθερμα air-condition κλπ. ή κεντρικά με κάποιο σύστημα θέρμανσης που συνήθως είναι λέβητας που λειτούργει με φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Για τα διαμερίσματα που είναι ίσως και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον η θέρμανση με ρεύμα γίνεται συνήθως τοπικά δηλαδή μέσα στο διαμέρισμα ανάβουμε μια συσκευή για να θερμάνουμε κάποιον ή κάποιους χώρους. Σε σπίτια, μονοκατοικίες ή όπου ο κανονισμός το επιτρέπει μπορεί να γίνει κεντρικό σύστημα θέρμανσης με ρεύμα πχ. χρησιμοποιώντας αντλίες θερμότητας. Παρακάτω παραθέτουμε τους τρόπους-μεθόδους για θέρμανση με ρεύμα.

 


Διαβάστε όλο το άρθρο μας και δείτε το σχετικό video για ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΡΕΥΜΑ.  Στην συνέχεια κάντε εγγραφή στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν τις κατασκευές την ενέργεια και το σπίτι.


 

 

 

Ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα

Έχουμε τις ηλεκτρικές θερμάστρες, κονβέκτορες, θερμοπομπούς, σώματα λαδιού. Βασική αρχή λειτουργίας είναι ότι χρησιμοποιούν μια ηλεκτρική αντίσταση που ζεσταίνεται και δίνει την θερμότητα-ζέστη άμεσα ή την αποθηκεύει και την δίνει αργότερα π.χ. θερμοπομποί. Όλη η ηλεκτρική ενέργεια γίνεται θερμότητα.

Το κόστος αγοράς ενός θερμαντικού σώματος είναι σχετικά χαμηλό και προτιμάτε η χρήση όταν δεν θέλουμε να ζεστάνουμε όλο το σπίτι αλλά κάποιο συγκεκριμένο μόνο χώρο. Τα άσχημα νέα είναι ότι η θέρμανση αυτή κοστίζει, ίσως να είναι η πιο ακριβή μορφή θέρμανσης με την μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι ένα σώμα λαδιού 3 κιλοβάτ κοστίζει 0,48€ για λειτουργία μιας ώρας για να ζεστάνει ένα δωμάτιο 15-20 τ.μ. Οι θερμοπομποί έχουν χαμηλότερο κόστος χρήσης γιατί δουλεύουν με νυχτερινό ρεύμα και έτσι ένα αντίστοιχο σώμα 3 κιλοβάτ θα κόστιζε 21€ για λειτουργία μιας ώρας.

 

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΡΕΥΜΑ

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΡΕΥΜΑ & Θερμοσυσσώρευτες

Όπως όλοι γνωρίζουμε το νυχτερινό ρεύμα είναι πολύ πιο οικονομικό. Έτσι Η ΔΕΗ αλλά και οι άλλοι πάροχοι χρεώνουν περισσότερο το ηλεκτρικό ρεύμα την ήμερα από ότι την νύχτα. Αν έχετε νυχτερινό ρεύμα στο σπίτι σας τότε οι Θερμοσυσσώρευτες είναι από τις καλύτερες λύσεις για εσάς.

Οι θερμοσυσσώρευτες είναι θερμαντικά σώματα με αντιστάσεις. Οι αντιστάσεις είναι περασμένες μέσα από κεραμικά υλικά που αποθηκεύουν την θερμότητα. Έτσι οι αντιστάσεις ζεσταίνονται την ώρα που το ρεύμα είναι φθηνό και αποδίδουν την θερμότητα στην διάρκεια της ημέρας.

Air condition

Βασική αρχή λειτουργίας είναι ότι χρησιμοποιούν την θερμότητα που υπάρχει στο περιβάλλον την οποία και προωθούν μέσα στο χώρο. Ένα Air condition 1 κιλοβάτ ηλεκτιρκη ισχυος μπορει να θερμανει ένα δωμάτιο 15-20 τ.μ. και να κοστισει κοστίσει από 0,10-0,16€ για λειτουργία μιας ώρας.

Αντλία θερμότητας

Βασική αρχή λειτουργίας είναι όπως και στα Air condition ότι χρησιμοποιούν την θερμότητα που υπάρχει στο περιβάλλον αλλά στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιείται για να ζεστάνει νερό που κυκλοφορεί μέσα στο κύκλωμα του καλοριφέρ. Το κόστος αγοράς είναι αρκετά μεγάλο όμως μας δίνει μεγάλο οικονομικό όφελος στην χρήση μιας και είναι 3 φορές και πλέον πιο οικονομική από το πετρέλαιο.

Ενδοδαπέδια θέρμανση με ηλεκτρικό

Η ενδοδαπέδια θέρμανση αυτού του τύπου είναι μια πόλη καλά λύση ειδικά σε ριζικές ανακαινίσεις. Έτσι αφού γίνει πρώτα η προετοιμασία του δαπέδου στρώνεται ένα ρολό με θερμομόνωση και από πάνω τα ρολλά με ηλεκτρική αντίσταση. Τα ρολλά συνδέονται μεταξύ τους και στο τέλος στον θερμοστάτη του δωματίου. Από πάνω μπαίνει το τελικό δάπεδο και η εφαρμογή είναι έτοιμη για λειτουργία.

Η ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση είναι άμεση και αποτελεσματική. Ο χώρος μπορεί να αυτονομηθεί και να ανάβει μόνο η ζώνη ή το δωμάτιο που θα επιλέξει ο ιδιοκτήτης.

Αυτές λοιπόν είναι οι βασικές μορφές για θέρμανση με ρεύμα όπως αυτές έχουν προκύψει μέσα από τα χρόνια λειτουργίας και αξιολόγησης των εκάστοτε συστημάτων.

Πηγή: ΚΑΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.