Τα Βασικά για το Ενεργειακό πιστοποιητικό
Σήμερα το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης – ΠΕΑ απαιτείται σε ενοικιάσεις (στην ηλεκτρονική εφαρμογή Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας), σε πωλήσεις κτιρίων και στην υπαγωγή στα Προγράμματα Εξοικονομώ 2021 και 2022/2023.
Μάθετε περισσότερα για τα βασικά του ΠΕΑ στις παρακάτω ενότητες:
Δείτε το Video
Διαδικασία για την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού
1. Ενημέρωση
Καλέστε μας να σας ενημερώνουμε αναλυτικά για τη διαδικασία έκδοσης του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.
Στην Greenbuilding μπορείτε να ενημερωθείτε και να λάβετε απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την δική σας ιδιοκτησία.
Αναλαμβάνουμε την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στην Αθήνα και ολόκληρη την Αττική.
2. Ενεργειακό πιστοποιητικό – Δικαιολογητικά
Σας βοηθούμε έτσι ώστε να συλλέξετε, με την καθοδήγησή μας, τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Σε περίπτωση που δεν τα έχετε μπορούμε να βγάλουμε εμείς για λογαριασμό σας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα βασικότερα : Συμβόλαιο ιδιοκτησίας, Οικοδομική άδεια, Τακτοποιήσεις Αυθαίρετου (εάν έχουν γίνει) , Έντυπο Κτηματολόγιο, Κάτοψη ορόφου, Φύλλο ελέγχου καυστήρα.
3. Μελέτη
Ο μηχανικοί μας – ενεργειακοί επιθεωρητές Α’,Β’ και Γ’ τάξης πραγματοποιούν τις απαραίτητες μετρήσεις στο χώρο σας.
Παραλαμβάνουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και εκπονούμε την μελέτη για την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού.
4. Παράδοση
Σας παραδίδουμε το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης θεωρημένο και επικυρωμένο από το γραφείο μας και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Καλέστε μας σήμερα! στο 210-6209258
Κόστος Ενεργειακού Πιστοποιητικού
Τι είναι το ενεργειακό πιστοποιητικό ;
Τι είναι το ΠΕΑ ; Ακούμε για ενεργειακό πιστοποιητικό, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης ή ΠΕΑ.
Λίγο πολύ είναι γνωστό ότι απαιτείται για ενοικίαση και αγορά κτιρίου, σπιτιού η διαμερίσματος και για το πρόγραμμα Εξοικονομώ . Όμως τι πραγματικά είναι και τι πληροφορίες μας δίνει;
Σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες τα κτίρια στην ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να αποκτήσουν ενεργειακή ταυτότητα, που πάνω σε αυτήν θα αποτυπώνεται η ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου σε ηλεκτρικό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. Το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι η αποτύπωση της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου, η ενεργειακή του ταυτότητα.
Στο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης αποτυπώνεται η σύγκριση που γίνεται με το ιδεατό κτίριο. Το ιδεατό κτίριο είναι ένα κτίριο ομοίων χαρακτηριστικών και διαστάσεων όπως αυτό θα κατασκευαζόταν σήμερα με τον κανονισμό ΚΕΝΑΚ. Από την σύγκριση αυτή προκύπτει η ενεργειακή κατηγορία. Η κατηγορία Α+ είναι η καλύτερη ενεργειακή κλάση ενώ η κατηγορία Η είναι η πιο ενεργοβόρα κατηγορία ενός κτιρίου. Ενδιάμεσα υπάρχουν οι διαβαθμίσεις Α,Β+,Β,Γ,Δ,Ε,Ζ.
Το ενεργειακό πιστοποιητικό αποτελείται από 2 σελίδες. Στην πρώτη σελίδα του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης γίνεται αναφορά στα βασικά στοιχεία του ακινήτου και την ενεργειακή κατανάλωση. Στην δεύτερη σελίδα του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης γίνεται αναφορά στο προφίλ της ενεργειακής κατανάλωσης του ακινήτου και γίνονται προτάσεις και συστάσεις βελτίωσης για βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης.
Αναλυτικοτερα:
- Στη πρώτη σελίδα γίνεται πάνω πάνω και δεξιά είναι ο αναγράφεται ο αριθμός – ταυτότητα του ενεργειακού πιστοποιητικού. Βάση αυτού του κωδικού γίνεται η ταυτοποίηση του ακινήτου από συμβολαιογράφους και εφορία, είναι ένας αριθμός της μορφής Α.Π. 1……/2012 Α.Α. Μ98…XBD…-52…-B.
- Χρήση και γενικές πληροφορίες για το κτίριο η διαμέρισμα, αριθμός διεύθυνση, Τ.Κ. έτος κατασκευής επιφάνεια και όνομα ιδιοκτήτη.
- Βαθμός ενεργειακής απόδοσης ο όποιος όπως είπαμε είναι από Α+ μέχρι Η και δίνει την ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου. Στην πράξη ο αριθμός προκύπτει από την σύγκριση με το κτίριο αναφοράς, το ιδανικό κτίριο στις διαστάσεις του δικού μας κτιρίου. Η κατηγορία Β λέει ότι το σπίτι μας είναι ίσο ενεργειακά η και καλύτερο από το κτίριο αναφοράς. Τα κτίρια που κατασκευάζονται σήμερα οφείλουν να έχουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης Β η καλύτερο.
- Στο κάτω μέρος της βαθμολόγησης του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης αναγράφονται αναλυτικά η ετήσια κατανάλωση κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μετρό για το κτίριο αναφοράς αλλά και για το κτίριο που αξιολογείται. Αν διαιρέσουμε την κατανάλωση του διαμερίσματος μας με αυτή του κτιρίου αναφοράς βρίσκουμε και την ενεργειακή κλάση π.χ. 198/73.1 μας κάνει 2.708 – κατηγορία Ζ ( από 2,27 μέχρι 2,73). Ακόμα αναγράφονται στοιχεία όπως οι ετήσιες εκπομπές σε διοξείδιο του άνθρακα.
- Στη δεύτερη σελίδα γίνεται αναφορά στην ενέργεια που χρησιμοποιείται, ηλεκτρικό, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή τέλος ανανεώσιμες πήγες ενεργείας, αλλά και η συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο του κτιρίου δηλαδή ποσό τις εκατό πχ. πετρέλαιο και πόσο ηλεκτρικό.
- Επίσης γίνεται ανάλυση της πρωτογενούς ενέργειας που καταναλώνεται για θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό, ΑΠΕ και φωτισμό ( ο φωτισμός είναι για επαγγελματικές χρήσεις).
- Γίνετε μια σύσταση από τον ενεργειακό επιθεωρητή για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα γίνεται πρόταση για εξωτερική θερμομόνωση στου τοίχους και υπολογίζεται το κόστος επένδυσης, ο χρόνος αποπληρωμής και η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.
- Στο τέλος αναγράφονται τα στοιχεία του ενεργειακού επιθεωρητή με την σφραγίδα και την υπογραφή του.
Ενημερωθείτε
Ενεργειακό πιστοποιητικό – Πουλάτε ή ενοικιάζετε το σπίτι σας; Έχει έρθει η ώρα να βγάλετε το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για το ακίνητο σας; Θέλετε να αναβαθμίσετε την ενεργειακή κλάση του ακινήτου σας ; Δεν γνωρίζετε τι είναι αυτό το ενεργειακό πιστοποιητικό που σας ζητά ο συμβολαιογράφος – δικηγόρος σας;
Διαβάστε παρακάτω την πλήρη ανάλυση – παρουσίαση για το τι είναι το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτιρίων. Στον πληρέστερο οδηγό για την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού θα ενημερωθείτε για τα δικαιολογητικά, τις εξαιρέσεις, την νομοθεσία. Θα μάθετε αν χρειάζεται ενεργειακό πιστοποιητικό το δικό σας ακίνητο και πως θα είστε κατοχυρωμένοι από πλευράς πολεοδομίας, νομοθεσίας και εφορίας.
Ενεργειακό πιστοποιητικό ή (ΠΕΑ) είναι το έγγραφο εκείνο που αποτυπώνει την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου. Με άλλα λόγια αποτελεί την ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου, αποτυπώνοντας την ενέργεια που καταναλώνεται και κατατάσσοντάς το σε κάποια κατηγορία από το Α+(υψηλότερη) έως Η(χαμηλότερη).
Το πιστοποιητικό το εκδίδει ο ενεργειακός επιθεωρητής ο οποίος επιπλέον καταγράφει και τις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες ώστε να υπάρξει βελτίωση στην απόδοση του κτιρίου.
Όποια και να είναι η περίπτωση σας καλό θα είναι να ενημερωθείτε για το τι είναι το ενεργειακό πιστοποιητικό πως και από ποιους εκδίδεται, ποιες είναι οι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη και ποια τα οφέλη που μπορείτε να αποκτήσετε από αυτό.
Ενεργειακό πιστοποιητικό
Δικαιολογητικά, χρήσεις χώρου, εξαιρέσεις, αντίγραφο, κόστος
Η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού δεν είναι πάντα απαραίτητη. Όλες οι παρακάτω περιπτώσεις είναι εξαιρέσεις της υποχρέωσης έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού:
- Κτίρια που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες, βιοτεχνίες, φούρνοι, εργαστήρια, ξυλουργεία,εργοστάσια.
- Κτίρια που έχουν σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Δηλαδή κτίρια ή κτιριακές μονάδες που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Τέτοιες χρίσεις που εξαιρούνται της υποχρέωσης έκδοσης του ενεργειακού πιστοποιητικού είναι τα εργοστάσια, διυλιστήρια, σταθμοί παραγωγής ενέργειας, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, βαφεία, ξυλουργεία, εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, παρασκευαστήρια τροφίμων, καθαριστήρια, σιδερωτήρια, οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης.
- Κτίρια που χρησιμοποιούνται σαν χώροι λατρείας ναοί κλπ
- Περιπτώσεις ανανέωσης μίσθωσης του ακινήτου. Όπως το ξεκαθαρίζει η σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ ΠΕΑ χρειάζεται
- σε ενοικίαση που ο μισθωτής εγκαθίσταται για πρώτη φορά στο ακίνητο και η υποβολή της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας (και όχι η ημερομηνία σύνταξης τυχόν συμφωνητικού μίσθωσης) έγινε από την 9η Νοεμβρίου 2015 και έπειτα.
- Συνεπώς εξαίρεση από την εκδοσή ΠΕΑ είναι η περίπτωση ανανέωσης ή παράτασης της σύμβασης μίσθωσης καθώς για το ίδιο
ακίνητο εξακολουθεί να είναι ίδιος ο μισθωτής,
- Σε περιπτώσεις γονικής παροχής δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση του ενεργειακού πιστοποιητικού στο συμβολαιογράφο.
- Σε περιπτώσεις που το κτίριο έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
- Σε μεταβιβάσεις ακίνητων που δεν περιέχουν κτίσματα.
- Σε μεταβιβάσεις κτιρίων που βρίσκονται σε ιστορικούς οικισμούς ή που έχουν κριθεί διατηρητέα.
- Το ΠΕΑ αφορά το ακίνητο και μόνο. Έτσι λοιπόν αν πουληθεί το ακίνητο ο νέος ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να εκδώσει καινούργιο ενεργειακό πιστοποιητικό.
- Πρατήρια υγρών καυσίμων και χώροι στάθμευσης οχημάτων- Parking
- Αποθήκες και κτίρια αγροτικών χρήσεων, αγροτικά κτίρια (κτίρια ή κτιριακές μονάδες που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων.)
- Την λίστα με τις εξαιρέσεις για το ενεργειακο πιστοποιητικο κλείνουν τα κτίρια όπου η κατανάλωση ενέργειας δεν αποσκοπεί στη ρύθμιση των εσωτερικών κλιματικών συνθηκών. Δηλαδή κτίρια στα οποία δεν υπάρχει διαμορφωμένο κέλυφος – ημιτελή, εγκαταλελειμμένα ή κατεστραμμένα κτίρια.
- Αυτές είναι λοιπόν οι εξαιρέσεις της υποχρέωσης έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού. Πάντα όμως την ευθύνη για την σωστή εφαρμογή της Νομοθεσίας την έχει ο ενεργειακός επιθεωρητής.
Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου χρειάζεται να προσκομίσει στον ενεργειακό επιθεωρητή τα απαραίτητα έγγραφα για να εκδοθεί το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Τα δικαιολογητικά λοιπόν που χρειάζεται να έχει στη διάθεσή του ο ενεργειακός επιθεωρητής είναι τα ακόλουθα:
- Τίτλοι ιδιοκτησίας (συμβόλαιο αγοράς, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς, κτλ), στους οποίους αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη.
- Έντυπο δήλωσης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο
- Κάτοψη του κτιρίου
- Τοπογραφικό διάγραμμα
- Φύλλο συντήρησης καυστήρα
- Μελέτη θερμομόνωσης
- Στοιχεία ιδιοκτητών (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΔΟΥ, διεύθυνση κατοικίας)
- Οικοδομική άδεια (εάν το ακίνητο έχει κτιστεί μετά τις 14/3/1983)
- Έντυπο τακτοποίησης αυθαιρέτων (σε περίπτωση που έχει γίνει τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών)
- Έντυπο τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων (σε περίπτωση που υπάρχουν και έχουν τακτοποιηθεί).
Όλα τα παραπάνω έγγραφα χρειάζεται να προσκομιστούν σε απλές φωτοτυπίες.
Αναζήτηση ενεργειακού πιστοποιητικού την ώρα που έχει βρεθεί ο αγοραστής; ή ο ενοικιαστής για το σπίτι; Μάλλον δεν είναι η κατάλληλη ώρα να ψάχνετε το ενεργειακό πιστοποιητικό. Αναρωτιέστε “έχασα το ενεργειακό πιστοποιητικό τι κάνω τώρα;”
Πολλές φορές ο ιδιοκτήτης του ακίνητου χάνει το πιστοποιητικό. Προφανώς ο ιδιόκτητης μπορεί να καλέσει άμεσα την τεχνική εταιρεία ή τον μηχανικό που έχει εκδώσει το πιστοποιητικό και να λάβει άμεσα ένα αντίγραφο.
Στην περίπτωση όμως που δεν μπορείτε να βρείτε τον ενεργειακό επιθεωρητή τότε δικαιούστε να λάβετε αντίγραφο από το ΥΠΕΚΑ. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής είναι υποχρεωμένο να σας βοηθήσει στην αναζήτηση του ενεργειακού πιστοποιητικού του σπιτιού σας.
Ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία και αιτηθείτε από το Υπουργείο το αντίγραφο
- Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να κατεβάσετε την αίτηση από τον σύνδεσμο που παραθέτουμε. Αίτηση για αντίγραφο ενεργειακού πιστοποιητικού
- Εν συνεχεία θα πρέπει να συμπληρώστε την αίτηση υπεύθυνη δήλωση σαν ιδιόκτητης ή εκπρόσωπος
- Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφετε τα στοιχεία του ακινήτου και το όνομα του ιδιοκτήτη
- Θα πρέπει να ορίσετε αν θα παραλάβετε το αντίγραφο του ενεργειακού πιστοποιητικού ή αν θα σας στέλλει ταχυδρομικά.
- Η αίτηση θα πρέπει να επικυρωθεί για το γνήσιο της υπογραφής
- Η αίτηση μπορεί να αποσταλεί ταχυδρομικά αλλά και ηλεκτρονικά στο τμήμα
- Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος /Τμήμα Επιθεώρησης Ενέργειας – Ταχ. Διεύθυνση : Λ. Μεσογείων 119, 101 92 Αθήνα – Τηλέφωνο επικοινωνίας : 213 15 13 097 – e-mail : ene-ne@prv.ypeka.gr
- Σώμα Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος /Τμήμα Επιθεώρησης Ενέργειας – Ταχ. Διεύθυνση : Αδριανουπόλεως 24, 551 33 Θεσσαλονίκη – Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2310483234, 2310483246, 2310483236 – Fax : 2310 483 247 – e-mail : eyepen-ve@prv.ypeka.gr
Αρχικά για την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού υπήρχε ελάχιστο νόμιμο ποσό αμοιβής, ανάλογα με τα τετραγωνικά και τη χρήση του χώρου, στη συνέχεια όμως η ελάχιστη αυτή αμοιβή έπαψε να ισχύει.Η παραπάνω εφαρμογή έχει ως συνέπεια την ελεύθερη διαπραγμάτευση των τιμών. Για αυτό το λόγο συναντάμε αποκλίσεις στην τιμή του ενεργειακού πιστοποιητικού για σπίτια με παρόμοια τετραγωνικά μέτρα. Τι θα πρέπει όμως να προσέξουμε πριν αποφασίσουμε σε ποιο γραφείο ή ενεργειακό επιθεωρητή θα αναθέσουμε την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης;
Η τιμή του ενεργειακού πιστοποιητικού επηρεάζεται από τα τετραγωνικά του κτιρίου, την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο καθώς επίσης και από το αν ο ιδιοκτήτης έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή αν θα χρειαστεί ο ενεργειακός επιθεωρητής να συλλέξει κάποια από αυτά.
Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες δεν έχουν την κάτοψη του κτιρίου με αποτέλεσμα να χρειάζεται να την κάνει ο επιθεωρητής. Έχει σημασία λοιπόν να διευκρινίσουμε αν στην αναφερθείσα τιμή περιλαμβάνεται η αποτύπωση του κτιρίου.
Η τιμή έκδοσης του πιστοποιητικού επηρεάζεται επίσης και από την πληρότητα των δικαιολογητικών που έχει στην διάθεση του ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Έτσι θα πρέπει να διευκρινίσει ο ιδιοκτήτης με τον ενεργειακό επιθεωρητή αν στην τιμή έκδοσης περιλαμβάνεται και το κόστος για τη λήψη διαφόρων εγγράφων π.χ. οικοδομική άδεια από την πολεοδομία, ΚΑΕΚ ή αποδεικτικό υποβολής από το εθνικό κτηματολόγιο κ.α.
Τέλος, χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι η τιμή μπορεί να επηρεαστεί από την περιοχή που βρίσκεται το κτήριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το κτίριο βρίσκεται μακριά από την έδρα του ενεργειακού επιθεωρητή ( ή εκτός έδρας) η τιμή θα είναι μεγαλύτερη καθώς θα περιλαμβάνει και το κόστος μετακίνησης.
Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το ενεργειακό πιστοποιητικό
Τελευταία έχουν προκύψει διάφορα ερωτήματα σχετικά με τρόπο την διαδικασία και άλλες απορίες σχετικά με την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.
Παραθέτουμε τα συνηθέστερα ερωτήματα:
Ποια είναι η διάρκεια που έχει το ΠΕΑ πόσο διάστημα ισχύει το ενεργειακό πιστοποιητικό ; Είναι μια ερώτηση που ακούμε αρκετά συχνά από τους πελάτες μας. Η διάρκεια του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης είναι 10 χρόνια, όπως αυτή έχει οριστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ΥΠΕΚΑ-ΥΠΑΠΕΝ με το προεδρικό διάταγμα 100/2010. Σε αυτό το διάστημα το ενεργειακό πιστοποιητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσες φορές κριθεί απαραίτητο για την ενοικίαση ή πώληση του ακινήτου.
Η μόνη περίπτωση που ενδέχεται να εκδοθεί νέο ενεργειακό πιστοποιητικό είναι εάν ο ιδιοκτήτης προχωρήσει σε παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, οπότε με το νέο έντυπο θα αποτυπώνεται η ενεργειακή αναβάθμιση. Αυτό προφανώς είναι προς όφελος του ιδιοκτήτη διότι θα αποτυπώνεται μια αρκετά καλύτερη ενεργειακή κλάση για το κτίριο.
Το ενεργειακό πιστοποιητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά;
Στο χρονικό διάστημα των 10 ετών της ισχύς του, το ενεργειακό πιστοποιητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσες φορές χρειαστεί για τη μίσθωση του ακινήτου.
Δεν είναι απαραίτητη δηλαδή η έκδοση νέου πιστοποιητικού κάθε φορά που προκύπτει νέα μίσθωση. Αν για παράδειγμα εκδοθεί αύριο το ενεργειακό πιστοποιητικό και σε ένα χρόνο αλλάξει ο ενοικιαστής, ο ιδιοκτήτης δε χρειάζεται να προχωρήσει στην έκδοση νέου πιστοποιητικού.
Η έκδοση του πιστοποιητικού απαιτείται σε:
- Σε ενοικιάσεις
- Αγοραπωλησίες
- Εξοικονομώ κατ οίκον (απαιτούνται 2 πιστοποιητικά πριν και μετά την εκτέλεση των εργασιών)
- Ριζική ανακαίνιση
- Φυσικά όταν παρέλθει η δεκαετία
Μια ερώτηση λοιπόν που μας απευθύνουν καθημερινά οι πελάτες μας είναι από πόσα τετραγωνικά και πάνω είμαι υποχρεωμένος να έχω ενεργειακό πιστοποιητικο ;
Η Υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης είναι ανεξάρτητη της επιφάνειας του κτιρίου. Δηλαδή όσα τετραγωνικά και να είναι το κτίριο-διαμέρισμα πρέπει να εκδοθεί ενεργειακό πιστοποιητικό.
Παλαιότερα το προεδρικό διάταγμα 100/2010 όριζε πως η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης ήταν απαραίτητη για τα κτίρια που είναι μεγαλύτερα των 50 τ.μ., σε περιπτώσεις μίσθωσης ή πώλησης. Αυτό όμως άλλαξε από τις αρχές του 2016 και έτσι το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι απαραίτητο ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας του χώρου.
Όχι το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης έχει διάρκεια 10 χρόνια. Μόλις καταχωρηθούν οι κωδικοί στο σύστημα Taxisnet αυτοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την λήξη της δεκαετίας.
Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί το ΠΕΑ ενώ απαιτείται; Υπάρχουν κάποια πρόστιμα ή και άλλες κυρώσεις;
Αν παραβιασθούν οι διατάξεις της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ σε βάρος του ιδιοκτήτη ή του υπεύθυνου βάση νόμου. Το ύψος του προστίμου για την παράβαση επιβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη την επιφάνεια και τη χρήση του κτιρίου. Στο πρόστιμο συνυπολογίζεται το μέγεθος των συστημάτων θέρμανσης, κλιματισμού, αερισμού του κτιρίου, αλλά και ο βαθμός υπαιτιότητας και την τυχόν υποτροπή του υπόχρεου.
Τα πρόστιμα εισπράττονται από τις Δ.Ο.Υ. – Εφορίες σύμφωνα με τις
διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).
Παλαιότερα για να εκδοθεί το ενεργειακό πιστοποιητικό ήταν απαραίτητο ο ιδιοκτήτης να προσκομίσει το χαρτί από το κτηματολόγιο στον ενεργειακό επιθεωρητή. Στο εθνικό κτηματολόγιο καταγράφονται όλα τα στοιχεία της ιδιοκτησίας του κάθε ακινήτου και γίνεται η αντιστοίχιση στον ιδιοκτήτη ή ιδιοκτήτες καθώς και τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας π.χ. πλήρη κυριότητα, επικαρπία, υψηλή κυριότητα.
Εδώ θα παραθέσουμε τους διαφορετικούς τύπους εντύπων οι όποιοι είναι δυνατόν να υπάρχουν. Ανάλογα με την περιοχή, το εκάστοτε κτηματολογικό γραφείο, αλλάζει και το σχετικό έγγραφο. Έτσι λοιπόν έχουμε τα εξής διαφορετικά έντυπα όλα έγκυρα και όλα αποδεκτά για να βγει το ενεργειακό πιστοποιητικό :
- Αποδεικτικό υποβολής Δήλωσης Ν.2308/95 εδώ αναγράφονται τα στοιχεία του ακινήτου και του ιδιοκτήτη και συμπεριλαμβάνει τον αρ. πρωτοκόλλου δήλωσης, κωδικό προσώπου και κωδικό ιδιοκτησίας με είδος δικαιώματος. όλοι ένα πολυψήφιοι αριθμοί με barcode. Συνήθως δίνεται για τις περισσότερες περιοχές που δεν έχουν ακόμα μπει πλήρως στο κτηματολόγιο και το παίρνει ο ιδιόκτητης αφού έχει καταθέσει Δ2 – Έντυπο Δήλωσης του Ν. 2308/1995.
- Όλα τα παρακάτω έντυπα που θα παραθέσουμε αφορούν περιοχές που έχουν ενταχθεί στο εθνικό κτηματολόγιο και το ακίνητο χαρακτηρίζεται από τον Κωδικό αριθμό εθνικού κτηματολογίου η αλλιώς ΚΑΕΚ.
- Απόσπασμα προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων Β’ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ Νόμος 2308/95
- Αρχικές εγγραφές από Ο.Κ.Χ.Ε. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ με ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
- Πιστοποιητικό καταχώρησης εγγραπτέας πραξης
- Φύλλο καταχώρησης ακινήτου.
Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που το σύστημα δεν αναγνωρίζει τους κωδικούς και βγάζει ένδειξη πως δεν βρέθηκε το πιστοποιητικό.
- Το πιο συνηθισμένο είναι να έχετε κάνει κάποιο τυπογραφικό λάθος προσπαθήστε ξανά.
- Υπάρχει περίπτωση να καταχωρείτε με λάθος τρόπο τους κωδικούς προσπαθήστε ξανά.
- Μπορεί να έχει καταχωρηθεί ήδη και ενώ προσπαθείτε ξανά να μπλοκάρει και να δείχνει πως δεν έχει καταχωρηθεί.
Την ενεργειακή επιθεώρηση του κτιρίου αναλαμβάνουν πιστοποιημένοι ενεργειακοί επιθεωρητές. Ενεργειακοί επιθεωρητές μπορούν να είναι διπλωματούχοι μηχανικοί, μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας , πτυχιούχους μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Οι ενεργειακοί επιθεωρητές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες Α’,Β΄&Γ’ τάξης όπου ανάλογα με της απαιτήσεις της ενεργειακής επιθεώρησης φέρουν και το δικαίωμα της υπογραφής.
- Όλα τα κτίρια και ιδιαίτερα τα μεγάλα κτίρια πάνω από 1000 τ.μ. μπορούν να μελετηθούν από ενεργειακούς επιθεωρητές Γ’ τάξης.
- Τα μεγαλύτερα κτίρια και μέχρι 1000 τ.μ. μπορούν να μελετηθούν από ενεργειακούς επιθεωρητές Β’ τάξης.
- Τα μικρότερα κτίρια και μέχρι 250 τ.μ. μπορούν να μελετηθούν από ενεργειακούς επιθεωρητές Α’ τάξης.
Χρειάζεται ενεργειακό πιστοποιητικό σε μίσθωση Airbnb;
Η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ δεν έχει να κάνει με την φύση της μίσθωσης. Η μίσθωση μπορεί να είναι βραχυχρόνια (τύπου Airbnb) ή συμβατική αστική μίσθωση. Η υποχρέωση έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού παραμένει και βαραίνει τον ιδιοκτήτη.
Η πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb δεν ζητά στοιχεία από το ενεργειακό πιστοποιητικο. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη είναι ως προς το κράτος και την εφορία. Στο σύστημα της εφορίας για την Βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb υπάρχουν ακριβώς τα ίδια πεδία στο σύστημα που θα πρέπει να συμπληρωθούν. Το πρόστιμο παραμένει το ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις.
Είναι διαφορετικό το ΠΕΑ που χρειάζεται για το εξοικονομώ κατ οίκον;
Η απάντηση είναι όχι το ΠΕΑ παραμένει το ίδιο. Το υπουργείο όμως ορίζει τους κανόνες και τις οδηγίες έτσι ώστε να υπάρχει ταύτιση με το Πρόγραμμα.
Πιο συγκεκριμένα το ενεργειακό πιστοποιητικό θα πρέπει να ταυτίζεται με το έντυπο παρεμβάσεων. Τα σενάρια θα πρέπει να είναι με σαφήνεια προδιαγεγραμμένα και όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματικότητα. Τέλος το κόστος του ΠΕΑ καθορίζεται από το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021αλλά και από το Εξοικονομώ Αυτονομώ.
i) για μονοκατοικία ή διαμέρισμα, η αμοιβή καθορίζεται σε 62 € επαυξημένη κατά 1,86 €/τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας της ιδιοκτησίας, με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 310,0 €
ii) για κτήρια πολλών ιδιοκτησιών κατοικίας (πολυκατοικία), όταν η επιθεώρηση αφορά στην πολυκατοικία, η αμοιβή καθορίζεται σε 62 € επαυξημένη κατά 1,24 €/τ.μ. συνολικής επιφανείας της «πολυκατοικίας», με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 806,0 €.
Η διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού παραμένει υποχρεωτική και σε καμία περίπτωση δεν αναιρείται ούτε μπορεί να εξαιρεθεί. Συνεχίζει να παραμένει υποχρέωση του ιδιοκτήτη η έκδοση αλλά και δικαίωμα του ενοικιαστή να δει την ενεργειακή κλάση του ακινήτου που μισθώνει. Πηγή: Buildingcert
Περαιτέρω ενημέρωση για το ΠΕΑ
? Ενημερωθείτε ℹ️
Αν θέλετε να ενημερωθείτε περαιτέρω για το ενεργειακό πιστοποιητικό τότε μπορείτε να δείτε τα παρακάτω άρθρα μας, αλλά μπορείτε επίσης και να επισκεφθείτε την ενημερωτική ενότητα που έχουμε στο γραφείο μας έτσι ώστε να μάθετε περισσότερα για το ενεργειακό πιστοποιητικό.
Τα ερωτήματα για το ενεργειακό πιστοποιητικό και η απορίες είναι πολλές και ελπίζουμε ότι σε κάποιο από αυτά τα άρθρα θα μπορέσετε να τις ξεδιαλύνετε.