Τακτοποίηση αυθαιρέτων

Τακτοποίηση αυθαιρέτων : Η νομοθεσία ορίζει πως τα ακίνητα πρέπει να υφίστανται νόμιμα, δηλαδή να έχουν κατασκευασθεί με οικοδομική άδεια και η κατασκευή να έχει εκτελεσθεί όπως ορίζει η αρχική οικοδομική άδεια ή κάποια τροποποίηση της άδειας αυτής.

Στην πράξη όμως αυτό ισχύει ή υπάρχουν αποκλείσεις; Πάμε να δούμε μια σύντομη αναδρομή πριν αποφασίσετε να εντάξετε το ακίνητο σας σε κατάσταση υπαγωγής για νομιμοποίηση αυθαιρεσιών.

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Όπως είπαμε τα ακίνητα πρέπει να κατασκευάζονται με οικοδομικές άδειες και οι κατασκευές να ειναι σύμφωνες με τις άδειες, τα σχέδια και προδιαγραφές, διατάξεις και κανονισμούς αλλά και με την εκάστοτε υφιστάμενη νομοθεσία. ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ – Βασικές έννοιες.

 • Οι κατασκευές των ακινήτων όμως πολλές φορές έχουν γίνει αυθαίρετα ή έχουν πολεοδομικές παραβάσεις. Η νομοθεσία πλέον ορίζει πως οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να τακτοποιήσουν τα ακίνητα και ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις αλλά και όταν πρόκειται να γίνουν συμβολαιογραφικές πράξεις.
 • Το κράτος με διάφορες νομοθεσίες είχε δώσει αλά και συνεχίζει να δίνει το δικαίωμα για τακτοποίηση των αυθαιρεσιών. Πρώτα υπήρξε ο νόμος Τρίτση, μετά ο νόμος με τους ημιυπαίθριους. Από  το 2011και μετά η νομοθεσία ορίζει πως για να γίνει μια συμβολαιογραφική πράξη θα πρέπει να υπάρχει γνωμάτευση μηχανικού. Η γνωμάτευση – βεβαίωση του Μηχανικού που εκδίδουμε στην Greenbuilding πιστοποιεί ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες.
 • Σε περίπτωση που υπάρχουν αυθαιρεσίες αυτές τακτοποιούνται με τον εκάστοτε νόμο. Στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο με τον 4495/2017.

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Για να γίνει τακτοποίηση των αυθαιρεσιών θα πρέπει να πληρωθούν τα πρόστιμα όπως αυτά ορίζονται από το ΥΠΕΝ και ΤΕΕ.

 • Τα πρόστιμα βγαίνουν μετά από αυτοψία των Μηχανικών της Greenbuilding
 • Τα πρόστιμα για αυθαίρετα προκύπτουν από το είδος της αυθαιρεσίας, την παλαιότητα του ακινήτου και άλλες παραμέτρους που ορίζει η νομοθεσία.
 • Βγαίνουν οι εντολές πληρωμών έτσι ώστε να γίνει η πληρωμή του προστίμου.

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Τακτοποίηση Αυθαιρέτων - Διαδικασία

 • Αυτοψία και αξιολόγηση της κατάστασης του ακινήτου
 • Ένταξη στο Σύστημα Διαχείρισης Δηλώσεων Αυθαιρέτων Κτισμάτων
 • Έκδοση προστίμων
 • Έκδοση Τοπογραφικού διαγράμματος όπου απαιτείται
 • Τεχνική έκθεση μηχανικού
 • Ολοκλήρωση Υπαγωγής στο Νόμο 4495/2017 περί αυθαίρετων κατασκευών

τακτοποίηση αυθαιρέτων

Ενεργειακή αναβάθμιση & νομιμοποίηση αυθαιρέτου

νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Η ενεργειακή αναβάθμιση στις κατοικίες επιδοτείται εφόσον γίνει τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών. Η ενεργειακή αναβάθμιση αφορά αυθαίρετες κατασκευές που έχουν γίνει πριν από το 2011.

 • Επιδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση μέσω του Εξοικονομώ κατ οίκον 2020 που θα λέγεται Εξοικονομώ Αυτονομώ. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κατοικίες που υφίστανται νόμιμα. Δηλαδή σπίτια, διαμερίσματα και πολυκατοικίες που είτε δεν έχουν αυθαιρεσίες είτε τις έχουν τακτοποιήσει.
 • Με το νόμο 4495 μπορείτε να έχετε μεγάλο οικονομικό όφελος σε σχέση με το πρόστιμο και το κόστος ενεργειακής αναβάθμισης. Ο νόμος συμψηφίζει το πρόστιμο σε συνδυασμό με το κόστος εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης. Ο νόμος είναι σε ισχύ από το 2017.

Κλείστε ραντεβού για νομιμοποίηση αυθαιρέτου

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Γενικές πληροφορίες για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται τακτοποίηση αυθαιρέτων;

Ως γνωστόν, κάθε συμβολαιογραφική πράξη πλέον (πλην αποδοχής κληρονομιάς) απαιτεί βεβαίωση μηχανικού ότι το ακίνητο δεν περιέχει αυθαιρεσίες. Η δουλειά του μηχανικού είναι μια απαιτητική διαδικασία που προϋποθέτει τον έλεγχο του ακινήτου σε σύγκριση με τα σχέδια της οικοδομικής αδείας. Σε περίπτωση που υπάρχουν διαφορές, είτε στη χρήση (κατοικία αντί αποθήκης, κατάστημα αντί κατοικίας, κτλ) είτε στα γεωμετρικά στοιχεία (διαστάσεις, προσθήκες κτλ) του ακινήτου, τότε και μόνο τότε γίνεται η τακτοποίηση για τα αυθαιρετα. Αυτό σημαίνει πληρωμή προστίμου στο κράτος και πληρωμή αμοιβής μηχανικού. Είναι προφανής η ανάγκη τεχνικής αρτιότητας και ο επαγγελματισμός του μηχανικού.

Το ακίνητο μου δεν έχει αυθαιρεσίες.

Είναι συχνό το φαινόμενο το ακίνητο να έχει αυθαιρεσίες και ο ιδιοκτήτης να μην το γνωρίζει. Υπέρβαση ύψους, υπέρβαση διαστάσεων μπαλκονιών, διαφορετική διαμερισματοποίηση ακινήτων, είναι κάποια από τα συνήθη στοιχεία που ο ιδιοκτήτης δεν γνωρίζει. Η αναγνώριση των αυθαιρέτων κατασκευών εντός ενός ακινήτου είναι συχνά μια απαιτητική εργασία. Για αυτό συνίσταται η επίσκεψη του μηχανικού για να δοθεί μια σίγουρη απάντηση.

Γιατί με συμφέρει να κάνω τώρα την ένταξη και όχι αργότερα;

Γιατί τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα είναι αυτήν την εποχή ιδιαιτέρως μειωμένα. Μέχρι τις 6/2/2015 ισχύει η μειωμένη καταβολή των προστίμων. Στην περίπτωση που δεν τακτοποιηθεί τώρα, τα πρόστιμα μπορούν να ξεπεράσουν το 30% της αντικειμενικής αξίας.

Πώς υπολογίζεται το πρόστιμο;

Το πρόστιμο για τα αυθαίρετα είναι ένα γινόμενο που περιλαμβάνει παράγοντες όπως τα τετραγωνικά υπερβάσεων, η τιμή ζώνης του ακινήτου, αν είναι πρώτη κατοικία ή όχι, το είδος της χρήσης (κατοικία, υπηρεσίες, τουρισμός), το ποσοστό υπέρβασης των στοιχείων δόμησης (ύψος, κάλυψη, δόμηση), το έτος κατασκευής, αν έχει οικοδομική άδεια ή όχι, αν είναι ή όχι εντός σχεδίου κ.ά. Υπολογίζεται από το ΤΕΕ

Υπάρχουν εκπτώσεις στο πρόστιμο;

Υπάρχουν ομάδες και κατηγορίες ανθρώπων και ακινήτων που έχουν μεγαλύτερη έκπτωση. Όποια αυθαιρεσία υπάρχει σε ακίνητα προ του 1975, τακτοποιείται με 500€. Για τα προ του 1983 ακίνητα, υπάρχουν ιδιαιτέρως μεγάλες εκπτώσεις (85% έκπτωση). Επίσης ευνοϊκές εκπτώσεις έχουν ειδικές ομάδες πληθυσμού (μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ, παλλινοστούντες, πολύτεκνοι και μακροχρόνια άνεργοι), εντός σχεδίου ακίνητα, ακίνητα με οικοδομική άδεια και γενικώς ακίνητα των οποίων οι αυθαιρεσίες δεν υπερβαίνουν το 50% των στοιχείων δόμησης (δόμηση, κάλυψη, ύψος).

Για πόσο χρόνο ισχύει η τακτοποίηση αυθαιρέτων;

Γενικά οι πολεοδομικές παραβάσεις τακτοποιούνται για 30 χρόνια, ενώ σε μερικές περιπτώσεις συμβαίνει και οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση.

Δείτε Τώρα τις Υπηρεσίες μας