Τι είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες: λειτουργία, απόδοση και οφέλη

ηλιακοί θερμοσίφωνες για ζεστό νερό από την Greenbuilding

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

Τι είναι, τρόπος λειτουργίας, τύποι-μοντέλα και οφέλη. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ειδικά για την χώρα μας, οι πιο διαδεδομένες συσκευές που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια, προσφέροντάς μας ζεστό νερό είτε για χρήση αλλά και για θέρμανση. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την δεύτερη θέση στην ευρωπαϊκή ένωση στην χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα και την ενάτη παγκοσμίως.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι συσκευές που χρησιμοποιούν τον ήλιο για τη θέρμανση του νερού. Επιτρέπουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς ο ήλιος αντικαθιστά σε μεγάλο ποσοστό το ηλεκτρικό, το πετρέλαιο θέρμανσης ή το φυσικό αέριο που χρειάζονται για ζεσταθεί το νερό. Και μην ξεχνάμε την ηλιοφάνεια που διαθέτουμε στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού που χρησιμοποιείται στην κουζίνα και το μπάνιο, μπορεί να θερμανθεί με αυτόν τον τρόπο. Εκτός από την χρήση στο λουτρό και τον νεροχύτη το ζεστό νερό του ηλιακού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και άλλου. Το πλυντήριο ρούχων και πιάτων, μπορούν να συνδεθούν με τον ηλιακό εξοικονομώντας την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για τη θέρμανση του νερού και τη συντόμευση των κύκλων πλύσης.

Δωρεάν ενέργεια από τον Ήλιο

Ο ήλιος, μέσω της ακτινοβολίας του, μας προσφέρει όχι μόνο φως αλλά και θερμότητα. Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργεια έχει πολλά πλεονεκτήματα:

  • Η ηλιακή ενέργεια είναι ανεξάντλητη !!!
  • Η ενέργεια του ήλιου είναι εκεί όλες τις μέρες του χρόνου. Ακόμα και τις μέρες με συννεφιά οι ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν να δουλέψουν έστω και λίγο.
  • Βοηθάει σημαντικά στην ελάττωση της κλιματικής αλλαγής
  • Βοηθά στην αυτονομία της χώρας, καθώς μειώνονται οι απαιτήσεις για εισαγωγή ενέργειας από άλλες χώρες.
  • Η ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν εκτός από ζεστό νερό χρήσης να ζεστάνουν και το σπίτι.

Η χώρα μας είναι μια από τις κορυφαίες χώρες σε ηλιοφάνεια. Σαν αποτέλεσμα αυτού, βλέπουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα πρωτοπόρος στην χρήση της ηλιακής ενέργειας για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Πώς όμως λειτουργούν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ;

Τα βασικά μέρη ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι οι ηλιακοί συλλέκτες, δηλαδή η επιφάνεια που απορροφά την ηλιακή ενέργεια και η δεξαμενή αποθήκευσης του νερού.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας απορροφά το φως μέσω ενός συλλέκτη που τοποθετείται στην οροφή και το μετατρέπει σε θερμότητα. Η ηλιακή ακτινοβολία πέφτει πάνω στην πλάκα των ηλιακών συλλεκτών, η οποία στη συνέχεια παράγει θερμική ακτινοβολία που «παγιδεύεται» ανάμεσα στην πλάκα και το τζάμι.

Η δεξαμενή αποθήκευσης είναι συνδεδεμένη με τους ηλιακούς συλλέκτες στο πίσω μέρος τους μέσω σωληνώσεων. Έτσι λοιπόν, η ζέστη που βρίσκεται παγιδευμένη στους ηλιακούς συλλέκτες οδηγεί στη θέρμανση του νερού που κυκλοφορεί στους σωλήνες.

Η απόδοση των συλλεκτών είναι υψηλότερη το μεσημέρι, τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο ουρανός είναι χωρίς σύννεφα και όταν οι συλλέκτες βλέπουν στον νότο. Ωστόσο, οι συλλέκτες λειτουργούν επίσης καλά όλες τις εποχές, εάν ο ουρανός δεν είναι συννεφιασμένος. Ομοίως, η απόδοση είναι καλύτερη σε μια κλίση 35 ° προς τον ορίζοντα, αλλά καλά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν με τους συλλέκτες τοποθετημένους και σε άλλες γωνίες

Υπάρχουν τρία είδη ηλιακών θερμοσιφώνων:

Οι απλοί, οι επιλεκτικοί και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κενού.

  • Η βασική διαφορά των επιλεκτικών από τους απλούς ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι ότι οι επιλεκτικοί απορροφούν μεγαλύτερο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας με μικρότερη ανάκλαση. Οι επιλεκτικοί θερμοσίφωνες έχουν μια ειδική επίστρωση στην επιφάνεια του συλλέκτη που απορροφά περισσότερο την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κενού αποτελούνται από γυάλινους σωλήνες που μεταξύ τους υπάρχει κενό αέρος. Οι σωλήνες αυτές είναι διπλές ˙ η εξωτερική σωλήνα είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να είναι πολύ σκληρή και ανθεκτική ενώ τα υλικά της εσωτερικής σωλήνας είναι τέτοια ώστε να έχουν μεγάλη απορροφητικότητα με μικρή ανάκλαση.

Ηλιακοί στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα πολύ μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών καλύπτει τις ανάγκες του για ζεστό νερό μέσω των ηλιακών θερμοσιφώνων. Η εγκατάστασή τους παίζει σπουδαίο ρόλο στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας μας. Πρακτικά αυτό αποδεικνύεται και από το ενεργειακό πιστοποιητικό μια κατοικίας. Έτσι αν σε ένα σπίτι έχουν εγκατασταθεί ηλιακοί θερμοσίφωνες τότε αυτό είναι τουλάχιστον μια ενεργειακή κατηγορία καλύτερο. Η εγκατάστασή λοιπόν προσφέρει μεγάλη οικονομία, αφού ελαττώνεται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ταυτόχρονα όμως ωφελεί σημαντικά και το περιβάλλον μειώνοντας την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διαστασιολογούνται ανάλογα με την απαίτηση σε ζεστό νερό χρήσης. Η διαστασιολόγηση του ηλιακού έχει να κάνει με τον τύπο, την ηλιοφάνεια, τον αριθμό των ατόμων που διαμένουν στο χώρο αλλά και την χρήση του κτιρίου. Έτσι το πιο σωστό είναι ο ιδιοκτήτης πριν αγοράσει και εγκαταστήσει τον ηλιακό  για το διαμέρισμα του να απευθυνθεί σε έναν ειδικό σύμβουλο έτσι ώστε να είναι σίγουρος ότι θα επιλέξει τον σωστό ηλιακό για το διαμέρισμα του.

Παράλληλα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες λειτουργούν αποδοτικά, μόνο όταν υπάρχει ηλιοφάνεια. Έτσι σε περιπτώσεις που υπάρχει αυξημένη συννεφιά ο ηλιακός δεν μπορεί να λειτουργήσει. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να υπάρχει και η πρόβλεψη για θέρμανση του νερού και με ηλεκτρικό ρεύμα ή και με σωλήνα από το ζεστό νερό της κεντρικής η της ατομικής θέρμανσης του κτιρίου.

Επιλέγουμε για τις εγκαταστάσεις και τα έργα μας του καλύτερους ηλιακούς θερμοσίφωνες της Αγοράς. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες που χρησιμοποιούμε στην Greenbuilding έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, είναι αξιόπιστοι και έχουν εγγύηση εγκατάστασης.

Θέλετε να επιδοτηθείτε για την αγορά ηλιακού;

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Σχετικές Υπηρεσίες

Εγκατάσταση θέρμανσης

•Στην Greenbuilding έχουμε μεγάλη εμπειρία σε συστήματα θέρμανσης.
•Η Greenbuilding θα εγκαταστήσει το σωστό σύστημα για το σπίτι, την οικογένειά σας και τον τρόπο ζωής σας. Εγκαταστάσεις Θέρμανσης στην Αττική.
•Μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς για να σας βοηθήσουμε να επιλέξτε σωστά την εγκατάσταση θέρμανσης του σπιτιού σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θερμομόνωση με την Greenbuilding

•Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί του γραφείου μας αναλαμβάνουν την λεπτομερή μελέτη για την θερμομόνωση του ακινήτου σας.
•Γίνεται πλήρης καταγραφή και αποτύπωση του χώρου, εκπονείται η σχετική μελέτη και προτείνεται η βέλτιστη λύση.
•Εξειδικευμένοι τεχνίτες υλοποιούν την μελέτη που έχουν εκπονήσει οι μηχανικοί μας.
•Όλες οι εργασίες που γίνονται επιβλέπονται από τους εργοδηγούς της Greenbuilding.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.