Ηλιακοί Θερμοσίφωνες Κενού: Ο Απόλυτος Οδηγός Αγοράς

Οι Ηλιακοί θερμοσίφωνες κενού προσφέρουν Ζεστό νερό άμεσα. Έχουν την μεγαλύτερη δυνατή απόδοση, κάνουν όμως για της Χώρα μας.

greenbuilding Ηλιακοί θερμοσίφωνες κενού

Ηλιακοί θερμοσίφωνες κενού. Τι να είναι; Ποια  είναι τα πλεονεκτήματα και ποιες οι ιδιαιτερότητες τους. Ζεστό νερό αλλά και δυνατότητα σύνδεσης με σύστημα θέρμανσης.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες κενού - Λειτουργία

Ένας συλλέκτης με σωλήνες κενού κατασκευάζεται από πολλούς γυάλινους σωλήνες που τοποθετούνται ο ένας παράλληλα στον άλλο και όλοι συνδέονται σε ένα κεντρικό συλλέκτη. Οι σωλήνες αυτοί είναι κατασκευασμένοι από δυο στρώσεις ισχυρού γυαλιού. Ανάμεσα στις στρώσεις του γυαλιού τοποθετείται ειδικό φιλμ που απορροφά και συγκρατεί την ενέργεια του ήλιου. Το κενό δημιουργείται με την αφαίρεση του αέρα από κάθε σωλήνα. Με την παρουσία κενού και την έλλειψη του αέρα η απώλεια θερμότητας ελαχιστοποιείται. Έτσι η περισσότερη από την ενέργεια του ηλίου (90%) εγκλωβίζεται στο εσωτερικό της σωλήνας.

Η ηλιακή ενέργεια που απορροφάτε από τον σωλήνα, μεταφέρεται σε ένα λεπτό χάλκινο σωλήνα που βρίσκεται στο κέντρο του. Ο χάλκινος αυτός σωλήνας  μεταφέρει όλη την θερμότητα σε ένα κολεκτέρ που βρίσκεται στο πάνω μέρος του ηλιακού. Μια μικρή ποσότητα ασετόν τοποθετείται μέσα το χάλκινο σωλήνα. Μόλις η χαλκοσωλήνα ζεσταθεί το ασετόν βράζει και αποδίδει την θερμότητα.

Όλη η θερμότητα από όλους τους σωλήνες συγκεντρώνεται στο πάνω μέρος του ηλιακού όπου και γίνεται η ανταλλαγή της θερμότητας με το κρύο νερό του δικτύου ύδρευσης.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες κενού αξιολόγηση

Υπέρ

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κενού λειτουργούν με άριστα αποτελέσματα.

  • Έχουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά από τους απλούς αλλά και τους επιλεκτικούς ηλιακούς. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες με συλλέκτες κενού χρησιμοποιούνται λόγω της πολύ καλής απόδοσης τους σε ψυχρότερες περιοχές, σε περιοχές με μειωμένη ηλιοφάνεια όπως επίσης  και στις θερμές και ηλιόλουστες περιοχές.
  • Όπως και οι επίπεδοι ηλιακοί συλλέκτες έτσι και  οι συλλέκτες κενού μπορούν και μαζεύουν την άμεση αλλά και διάχυτη ηλιακή ακτινοβολία. Λόγω του κυλινδρικού σχήμα τους μπορούν αποτελεσματικά να μαζέψουν την ηλιακή ακτινοβολία αυξάνοντας την απόδοση τους ακόμα και όταν ο ήλιος βρίσκεται σε χαμηλή γωνία από τον ορίζοντα.
  • Το κενό δρα σαν θερμομόνωση και βοηθά στη διατήρηση της θερμότητας στο εσωτερικό των σωληνώσεων. Το κενό επίσης δηλαδή η απουσία αέρα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την δημιουργία υψηλών θερμοκρασιών στο νερό. Αυτός ο σχεδιασμός προστατεύει τον ηλιακό τον χειμώνα από τον παγετό.
  • Οι ηλιακοί κενού λόγω του κυλινδρικού σχήματος τους καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στην ταράτσα.
  • Έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες για συνεργασίες με συστήματα κεντρικής θέρμανσης - ηλιοθερμία.

Κατά

Υπάρχουν όμως και τα μειονεκτήματα.

  • Επειδή οι σωλήνες του κενού είναι από μόνοι τους πολύ καλά στοιχεία θερμομόνωσης, το χειμώνα με τις χιονοπτώσεις μπορούν να παρουσιαστούν προβλήματα. Το χιόνι δεν λιώνει κολλάει και μπορεί να παραμείνει συγκεντρωμένο καθ΄ όλη τη διάρκεια του χειμώνα μειώνοντας έτσι την απόδοση του ηλιακού. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει η εγκατάσταση με την σωστή κλίση γωνία έτσι ώστε να μπορεί η λειτουργία να γίνεται απρόσκοπτα.
  • Οι σωλήνες κενού είναι αρκετά εύθραυστοι και χρειάζονται περισσότερη συντήρηση από τους επίπεδους ηλιακούς. Πολλές φορές απαιτείται η αντικατάσταση λόγω θραύσης του γυαλιού.
  • Μια ακόμη πιθανή βλάβη είναι όταν αποσφράγιση του κενού από την σωλήνα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αντικατασταθεί η σωλήνα. Η αντικατάσταση φθαρμένων σωληνώσεων μπορεί να γίνει μεμονωμένα.
  • Οι συσκευές αυτές είναι ικανές να αναπτύξουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Εάν δεν υπάρχει η κατάλληλη επιτήρηση και έλεγχος του εξοπλισμού τότε το νερό μπορεί να υπερθερμανθεί.  Για να προληφθεί κάτι τέτοιο στο σύστημα αποθήκευσης του νερού θα πρέπει να προστίθεται οπότε απαιτείται νερό χαμηλής θερμοκρασίας από το δίκτυο ύδρευσης.
  • Θα πρέπει να γίνει μια πρόβλεψη  για προστασία από χαλάζι.
  • Το κόστος τους είναι αρκετά μεγαλύτερο από τους υπολοίπους ηλιακούς.

Πηγή: ΕΛΟΤ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.