Ηλιακός ή ηλεκτρικός θερμοσίφωνας υπέρ και κατά

Ηλιακός ή ηλεκτρικός θερμοσίφωνας. Διαβάστε ποια είναι τα υπέρ και τα κατά του κάθε τύπου, πριν αποφασίσετε τι θερμοσίφωνα θα αγοράσετε.

Ηλιακός ή ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, μάθετε τα υπέρ και κατά GreenBuilding

Το ζεστό νερό χρήσης σε ένα σπίτι είναι απαραίτητο. Οι χρήσεις του είναι στο μαγείρεμα και καθάρισμα των φρούτων και των λαχανικών, στο πλύσιμο και τον καθαρισμό του σπιτιού αλλά και στην προσωπική υγιεινή (μπάνιο, ντους, καθαρισμός).

Η παράγωγη και διάθεση του ζεστού νερού γίνεται συνήθως από τους θερμοσίφωνες. Λέμε συνήθως, γιατί τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωση του φυσικού αερίου έχουμε την δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού με αέριο και από τους ατομικούς λέβητες αλλά και τους ταχυθερμαντήρες αερίου.

Ηλιακός ή ηλεκτρικός θερμοσίφωνας;

Οι θερμοσίφωνες ηλιακοί ή ηλεκτρικοί όπως όλα τα μηχανήματα έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Οι συνηθέστεροι τύποι θερμοσίφωνα είναι οι ηλιακοί και οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες χρησιμοποιούν την ηλιακή ακτινοβολία για την παραγωγή ζεστού νερού. Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες ζεσταίνουν το νερό μέσα από μια ηλεκτρική αντίσταση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από ορυκτά καύσιμα που σίγουρα δεν είναι ανανεώσιμα. Ο ήλιος όμως από την άλλη είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Πολλοί θα πουν ότι οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες είναι βολικοί και εύκολοι στην χρήση. Όμως όπως είπαμε και πιο πάνω και οι δυο τύποι έχουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στο ερώτημα λοιπόν ηλιακός ή ηλεκτρικός θερμοσίφωνας; θα πρέπει να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς, σύμφωνα με τις ανάγκες του σπιτιού σας.

Εάν πρόκειται να αντικαταστήσετε τον παλιό κατεστραμμένο θερμοσίφωνα του σπιτιού σας ή άπλα θέλετε ένα καινούργιο θερμοσίφωνα τότε διαβάστε παρακάτω τα υπέρ και τα κατά του κάθε τύπου.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες.

Η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα στην χώρα μας έχει πολύ μεγάλη δημοτικότητα. Ο ηλιακός είναι πολύ δημοφιλής και βρίσκει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση από την ελληνική οικογένεια. Μάλιστα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η χρήση του ηλιακού γίνεται σχεδόν υποχρεωτική στις νέες κατοικίες.

Ηλιακοί Θερμοσίφωνες - Υπέρ

  • Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ενεργειακά αποδοτικοί και προσφέρουν οικονομία.
  • Άφθονη χρήση του ζεστού νερού με χαμηλότερους λογαριασμούς και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Είναι φιλικοί προς το περιβάλλον μιας και χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια που είναι ΑΠΕ.
  • Η σχέση του αρχικού ποσού επένδυσης σε σχέση με τον χρόνο αποπληρωμής είναι άριστη. Ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας με την εγκατάσταση κοστίζει 1000€, ενώ η απόσβεση του γίνεται μέσα σε 5-6 χρόνια.
  • Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι αξιόπιστα μηχανήματα με διάρκεια ζωής που φτάνει το 30 χρόνια.
  • Τέλος υπάρχει και επιδότηση κρατική από το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον που μπορεί να φτάσει και το 70%.

Ηλιακοί Θερμοσίφωνες - Κατά

  • Μέχρι πρότινος χρειαζόταν άδεια από την πολεοδομία για την εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Τώρα η 48ωρη άδεια έχει αντικατασταθεί με την άδεια μικρής κλίμακας, που όμως δεν είναι απαραίτητη για την εγκατάσταση ενός απλού ηλιακού.
  • Πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχει ο χώρος να γίνει η εγκατάσταση.
  • Οι ηλιακοί δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί αν υπάρχει μεγάλη απόσταση από την κατανάλωση. Για παράδειγμα ηλιακός σε επταώροφη πολυκατοικία με χρήση σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου.
  • Απαιτείται η έγκριση και σύμφωνη γνώμη της πολυκατοικίας για την εγκατάσταση του ηλιακού.
  • Σε κεκλιμένες στέγες με κεραμίδια απαιτείται ειδική εγκατάσταση που έχει αυξημένο κόστος.
  • Χρειάζονται συντήρηση τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια.
  • Σε μέρες χωρίς ηλιοφάνεια θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικός τρόπος παραγωγής ζεστού νερού.

Ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες.

Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες. Δίνουν ζεστό νερό και προσφέρουν αυτό πολύ χρήσιμο αγαθό σε διαμερίσματα, κατοικίες και καταστήματα.

Ηλεκτρικοί Θερμοσίφωνες - Υπέρ

  • Ζεστό νερό χειμώνα καλοκαίρι.
  • Οι ηλεκτρικοί ταχυθερμοσίφωνες δίνουν την δυνατότητα για άμεση παράγωγη ζεστού νερού. Έτσι αν θέλετε να έχετε άμεσα ζεστό νερό οι ταχυθερμοσίφωνες είναι ενδεδειγμένοι για εσάς.
  • Εύκολη τοποθέτηση στο μπάνιο η κάτω από την κουζίνα.
  • Είναι αρκετά οικονομικοί στην αγορά τους.
  • Δεν απαιτείται άδεια ή κάποια έγκριση για την εγκατάσταση τους.

Ηλεκτρικοί Θερμοσίφωνες - Κατά

  • Θέλουν προσοχή στην σύνδεση τους έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα ηλεκτροπληξίας. ΠΡΟΣΟΧΗ η εγκατάσταση πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένους εγκαταστάτες.
  • Έχουν αυξημένο κόστος λειτουργίας. Περίπου το 20-25% του λογαριασμού της ΔΕΗ πηγαίνει για την παροχή ζεστού νερού.
  • Η διάρκεια ζωής τους είναι 15 χρόνια.
  • Δεν είναι φιλικοί προς το περιβάλλον μιας και καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Η απόφαση στο ερώτημα ηλιακός ή ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι δική σας.

Αγοράστε Τώρα

Greenbuilding Ηλιακός Θερμοσίφωνας Nobel Classic 200 λίτρων 200lt με επιφάνεια συλλέκτη 2.6m²

Ηλιακός Θερμοσίφωνας  Nobel Classic 200 λίτρων - 200lt/2.6m²

Ηλιακός Θερμοσίφωνας 200 λίτρων - 200lt/2.6m², με Δεξαμενή αποθήκευσης νερού GLASS από χάλυβα ψυχρής εξέλασης, πάχους 3.0mm, με εσωτερική διπλή επίστρωση σμάλτου, ψημένου στους 860°C κατά DIN 4753. Η επισμάλτωση πραγματοποιείται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας. Τα μπόιλερ ελέγχονται ένα προς ένα κατά την έξοδό τους από τη μονάδα επισμάλτωσης, εξασφαλίζοντας την άριστη ποιότητα του σμάλτου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.