Εξοικονομώ Αυτονομώ & Greenbuilding Διαμερίσματα και Πολυκατοικίες

Εξοικονομώ Αυτονομώ για ενεργειακή αναβάθμιση και smart home

Εξοικονομώ-Αυτονομώ στην Αττική

 • Αναλαμβάνουμε το δικό σας σπίτι.
 • Αναλαμβάνουμε Εξοικονομώ Αυτονομώ σε πολυκατοικίες, διαμερίσματα και μονοκατοικίες.
 • Αναλαμβάνουμε το σύνολο εργασιών του προγράμματος
 • Οι μηχανικοί μας επιβλέπουν τις εργασίες σε όλες τις φάσεις της κατασκευής του σπιτιού σας.
 • Παραδίδουμε το έργο με όλα τα πιστοποιητικά.
 • Σας εκπαιδεύουμε για την σωστή χρήση του εξοπλισμού.

Δείτε το σχετικό Video

Συμπληρώστε την φόρμα Ενδιαφέροντος

για να ενταχθείτε στο Πρόγραμμα.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης

Εμείς σαν Greenbuilding αναλαμβάνουμε την μελέτη και κατασκευή του δικού σας σπιτιού με το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ. Μελετάμε, ελέγχουμε και σχεδιάζουμε τις αλλαγές του σπιτιού και υλοποιούμε την κατασκευή μόλις αυτή εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επιδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση σε κατοικίες.
Το πρόγραμμα επιδοτεί εργασίες θερμομόνωσης, αντικατάστασης κουφωμάτων, θέρμανσης και κλιματισμού, συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης για το σπίτι καθώς και συστημάτων σκίασης.

Κουφώματα

Πιο συγκεκριμένα επιδοτούνται οι εργασίες για αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέα κουφώματα ενεργειακά με διπλά τζάμια. Τα κουφώματα μπορεί να είναι ξύλινα, PVC ή αλουμινίου. Επιδοτούνται και η αντικατάσταση σε ρολά και παντζούρια αλλά και η αντικατάσταση μόνο σε στα τζάμια.

Θέρμανση – Κλιματισμός

Το Εξοικονομώ-Αυτονομώ θα επιδοτήσει την αντικατάσταση του παλιού συστήματος θέρμανσης με νέο σύστημα υγραερίου, φυσικού αερίου, λέβητα πετρελαίου συμπυκνώσεως, αντλία θερμότητας, ξυλολέβητα και ενεργειακό τζάκι. Οι εργασίες αναβάθμισης του συστήματός θέρμανσης φέρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, βεβαιώσεις και CE. Τέλος μπορεί να γίνει εγκατάσταση ή αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών.

Ζεστό νερό χρήσης.

Αναλαμβάνουμε τις εργασίες εγκατάστασης ηλιακού συλλέκτη για την παραγωγή ζεστού νερού. Επίσης μπορεί να επιδοτηθεί και η εγκατάσταση συστηματος boiler για ζεστό νερό αλλά και υποβοήθηση στο σύστημα θέρμανσης του σπιτιού. Οι εγκαταστάσεις πάντα είναι σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία.

Θερμομόνωση.

Η θερμομόνωση μπορεί να γίνει εκ των υστέρων στο σπίτι. Στην Greenbuilding επιλέγουμε τα κατάλληλα υλικά για κάθε σύστημα θερμομόνωσης. Πετροβάμβακας, εξιλασμένη και διογκωμένη πολυστερίνη μαζί με τα κατάλληλα υλικά προστασίας και τελικής επιφάνειας απαρτίζουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα θερμομόνωσης.

Εξοικονομώ-Αυτονομώ & Smart home

Τα προϊόντα για το  smart home είναι πλέον διαθέσιμα. Έχει έρθει η ώρα με την Greenbuilding να κάνετε τις συσκευές και τα συστήματα του σπιτιού σας προσβάσιμα από το διαδίκτυο. Φώτα, κάμερες, συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού, συστήματα ασφαλείας μπορούν τώρα να ελέγχονται απομακρυσμένα.

Έξυπνο σπίτι smart home: Πόσες φορές έχετε ακούσει τον όρο « έξυπνο σπίτι » και αναρωτιέστε τι δυνατότητες μας προσφέρει ένα έξυπνο σπίτι;

Μέσω της τεχνολογίας μπορούμε με το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλεχειριστήριο ή με το αντίστοιχο πρόγραμμα στο κινητό ή τον υπολογιστή μας να έχουμε τον απομακρυσμένο έλεγχο των συσκευών μας.

Με άλλα λόγια, μπορούμε όταν βρισκόμαστε μακριά από το σπίτι μας να ενεργοποιήσουμε το συναγερμό, να ρυθμίσουμε το αυτόματο πότισμα του κήπου, να ανάψουμε τα φώτα στο σαλόνι και τόσα άλλα. Με ποιο τρόπο γίνονται όμως όλα αυτά;

Με την εγκατάσταση ενός συστήματος αυτοματισμού και με κάποια τροποποίηση στη συμβατική ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού μας μπορούμε να απολαμβάνουμε την άνεση και τη λειτουργικότητά του όπου και αν βρισκόμαστε. Έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε λεπτομερώς τη θερμοκρασία του χώρου μας ανάλογα με την ώρα, την ημέρα ή την εποχή επιλέγοντας να ανάψουμε τα καλοριφέρ ή το air condition αντίστοιχα και όλα αυτά καθώς επιστρέφουμε στο σπίτι από τη δουλειά μας. Μπορούμε επίσης να αυξομειώνουμε την ένταση στα φώτα, να ανάβουμε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο,  και πολλά άλλα.

Το πρόγραμμα αναμένεται και ο τελικός οδηγός θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ με το σχεδιασμό του ΥΠΕΝ.

Δείτε Τώρα τις Υπηρεσίες μας

Καλέστε μας σήμερα! στο 210-6209258

Ορισμός της Πολυκατοικίας για το Εξοικονομώ Αυτονομώ

Ο Οδηγός του προγράμματος Εξοικονομώ Αυτονομώ όπως αυτός εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ, το σχετικό ΦΕΚ και φαίνεται και στο site του εξοικονομώ 2020 ορίζει τι είναι μονοκατοικία, τι πολυκατοικία και τι το διαμέρισμα (μπορούν να μπουν στο Εξοικονομώ Αυτονομώ κατοικίες και μόνο). Έτσι λοιπόν ο ορισμός της πολυκατοικίας είναι:

Πολυκατοικία – Το ενιαίο κτήριο που περιλαμβάνει περισσότερες από μία κτηριακές μονάδες – ιδιοκτησίες με κύρια χρήση κατοικίας, σε οριζόντια ή/και κατακόρυφη διάταξη. Στον ορισμό της πολυκατοικίας εμπίπτουν και οι περιπτώσεις κτηρίων κατοικίας που περιλαμβάνουν και χρήσεις άλλες από κατοικία στη στάθμη του ισόγειου / ημιυπόγειου / ημιώροφου με ανεξάρτητη πρόσβαση(π.χ. καταστήματα, εργαστήρια κ.ά. με είσοδο από το δρόμο). Εκδίδεται ΠΕΑ για «Ολόκληρο Κτήριο» και χρήση «Πολυκατοικία» εάν πρόκειται για ολόκληρο το κτήριο ή το τμήμα του που αφορά στο σύνολο των κατοικιών του κτηρίου.

Εξοικονομώ Αυτονομώ σε πολυκατοικίες

Η ανταπόκριση του κόσμου στο πρόγραμμά Εξοικονομώ Αυτονομώ 2020 έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Το πρόγραμμα Εξοικονομώ Αυτονομώ έχει ήδη ξεκινήσει στις περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδος. Οι περιφέρειες αυτές έχουν κλείσει σε μικρό χρονικό διάστημα λόγω της μεγάλης ζήτησης και του αυξημένου αριθμού αιτήσεων.

Στις 18 Ιανουαρίου 2020 όμως ξεκινούν οι αιτήσεις Εξοικονομώ Αυτονομώ για πολυκατοικίες. Οι αιτήσεις αυτές αφορούν τις πολυκατοικίες όλης της χώρας. Στη εταιρεία μας βλέπουμε πως τα κεφάλαια που αιτούνται οι δικαιούχοι είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα και με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιδόσεων.

Όμως το Εξοικονομώ Αυτονομώ για μια πολυκατοικία έχει ιδιαιτερότητες. Δεν είναι το ίδιο απλό με μια αίτηση διαμερίσματος μιας και υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν από τους ιδιοκτήτες. Είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο της ασυμφωνίας στις πολυκατοικίες. Είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό από τους ιδιοκτήτες το Εξοικονομώ Αυτονομώ σε πολυκατοικίες, όταν αφορά και τεχνικές εργασίες που δεν είναι γνώστες στο ευρύ κοινό και που θα πρέπει να υλοποιηθούν έγκαιρα, με προδιαγραφές και όπως ορίζει η νομοθεσία.

Εξοικονομώ Αυτονομώ Πολυκατοικία τύπου Α και Β

Είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον για τις πολυκατοικίες μιας και ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων θέλουν με αυτόν τον τρόπο να επισκευάσουν προβλήματα που υπάρχουν στις πολυκατοικίες. Οι διαχειριστές και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες θέλουν  να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις ιδιοκτησίες τους. Θέλουν να αλλάξουν κουφώματα, συστήματα θέρμανσης, να κάνουν θερμομόνωση  και να εντάξουν ότι άλλες εργασίες μπορούν να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα.

Εξοικονομώ Αυτονομώ σε Πολυκατοικίες τύπου Β

Για το πρόγραμμα, οι πολυκατοικίες χωρίζονται σε δύο βασικούς τύπους. είναι πολυκατοικία με αίτηση τύπου Α και η πολυκατοικία τύπου Β.

Εξοικονομώ Αυτονομώ Πολυκατοικία τύπου Α

Στην πολυκατοικία τύπου Α γίνονται κοινόχρηστες παρεμβάσεις αλλά και παρεμβάσεις σε διαμερίσματα. Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι μπορεί να γίνει

 • θερμομόνωση στην πολυκατοικία τύπου Α στην πυλωτή,
 • μπορεί να γίνει θερμομόνωση στην ταράτσα
 • και τα επιμέρους διαμερίσματα να βάλουν καινούργια συστήματα θέρμανσης όπως αντλίες θερμότητας, λέβητα φυσικού αερίου,
 • να αντικαταστήσουν τα παλιά κλιματιστικά
 • και να βάλουν κάποιον ηλιακό θερμοσίφωνα.
 • Παράλληλα μπορεί να γίνει και αναβάθμιση στο σύστημα του ανελκυστήρα της πολυκατοικίας και να αναβαθμιστεί το σύστημα φωτισμού.

Εξοικονομώ Αυτονομώ σε Πολυκατοικία

Με τις εργασίες στην πολυκατοικία τύπου Α θα πρέπει να έχουμε τρεις ενεργειακές κλάσεις τουλάχιστον ενεργειακή αναβάθμιση στο σύνολο της πολυκατοικίας. Ο στόχος να επιτευχθεί και να αποτυπωθεί στο δεύτερο ενεργειακό πιστοποιητικό που θα εκδοθεί όταν θα ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες.

ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΥΠΟΥ Α ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Κατηγορίες ΕργασιώνΜη κοινόχρηστες (διαμέρισμα)Κοινόχρηστες
1. ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ/ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΚΙΑΣΗΣ/ΑΕΡΙΣΜΟΣ
Κουφώματα αλουμινίου με ενεργειακό υαλοπίνακα - ΠαράθυροΝαιΝαι
Κουφώματα αλουμινίου με ενεργειακό υαλοπίνακα - ΠόρταΝαιΝαι
Ξύλινα Κουφώματα με ενεργειακό υαλοπίνακα - ΠαράθυροΝαιΝαι
Ξύλινα Κουφώματα με ενεργειακό υαλοπίνακα - ΠόρταΝαιΝαι
Κουφώματα PVC με ενεργειακό υαλοπίνακα - ΠαράθυροΝαιΝαι
Κουφώματα PVC με ενεργειακό υαλοπίνακα - ΠόρταΝαιΝαι
Ενεργειακά ΤζάμιαΝαιΌχι
Ρολό ή ΕξώφυλλοΝαιΌχι
ΤέντεςΝαιΌχι
Συστήματα Μηχανικού Αερισμού με ανάκτηση θερμότηταςΝαιΌχι
2. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ
Θερμομόνωση δώματος εξωτερικάΝαιΝαι
Θερμομόνωση στέγης ή οριζόντιας οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγηΝαιΝαι
Θερμομόνωση εξωτ. τοιχοποιίας, φέροντος οργανισμού, δαπέδου επί εδάφους επί πιλοτής, ή μη θερμαινόμενου χώρου, με επικάλυψη με συνθετικό επίχρισμαΝαιΝαι
Θερμομόνωση εξωτ. τοιχοποιίας, φέροντος οργανισμού, δαπέδου επί πιλοτής, ή μη θερμαινόμενου χώρου, με επικάλυψη με ελαφρά πετάσματαΝαιΝαι

Εξοικονομώ Αυτονομώ σε πολυκατοικίες τύπου Β

Στην πολυκατοικία τύπου Β μπορούν να γίνουν μόνο και εννοούσες παρεμβάσεις δηλαδή μπορεί να αναβαθμιστεί το σύστημα θέρμανσης συνολικά της πολυκατοικίας αλλά όχι ενός μεμονωμένου ίδιο μεμονωμένων διαμερισμάτων μπορεί να γίνει η θερμομόνωση της Πηνελόπης μπορεί να γίνει η θερμομόνωση του δώματος μπορεί πάλι να γίνει επέμβαση και αναβάθμιση στο σύστημα του ανελκυστήρα του σπιτιού δηλαδή στο ασανσέρ να γίνει αναβάθμιση και να αναβαθμιστεί σημαντικά ο φωτισμός της πολυκατοικίας

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ: Τα απαραίτητα και βασικά στοιχεία για την ένταξη στο πρόγραμμα εξοικονομώ αυτόνομο του 2020 είναι τα παρακάτω:

 • Το σπίτι θα πρέπει να είναι νόμιμο. Θα πρέπει να υφίσταται νόμιμα και όλη η κατασκευή του να έχει γίνει όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στα αρχικά σχέδια που έχουν κατατεθεί στην πολεοδομία. Θα πρέπει να είναι απολύτως σύμφωνα με αρχικά σχέδια αλλά και με την οικοδομική άδεια. Δεν θα πρέπει να έχει γίνει καμία αυθαίρετη αλλαγή, δεν θα πρέπει να έχει γίνει καμία διαφοροποίηση ως προς τα σχέδια, αλλαγή χρήσης ή οποιαδήποτε άλλη αυθαίρετη εργασία. Αν αυτό έχει γίνει τότε θα πρέπει όλες αυτές οι αυθαίρετες αλλαγές να έχουν τακτοποιηθεί ή να γίνει τακτοποίηση αυθαίρετων 4495/2017 ή κάποιο προγενέστερο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων.
 • Η κατοικία θα πρέπει να έχει να είναι κύρια δηλαδή δεν μπορεί να μπει κάποια εξοχική κατοικία, κάποιο ακίνητο δεύτερο ή τρίτο που μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης στην κατοχή του. Το ακίνητο αυτό θα πρέπει να κατοικείται και να μπορεί να πιστοποιηθεί με το αντίστοιχο φορολογικό παραστατικό ότι είναι κύρια κατοικία.
 • Δεν θα πρέπει η κατοικία να έχει κριθεί κατεδαφιστέα αυτό είναι στις σπάνιες περιπτώσεις που κάποιο ακίνητο μπορεί να είναι Παλαιό να μην μπορεί πλέον να κατοικηθεί. Παλιές κατοικίες με προβλήματα από σεισμούς ή άλλες καταστάσεις που  ουσιαστικά δεν είναι κατοικήσιμες δεν είναι επιλέξιμες από το Πρόγραμμα Εξοικονομώ Αυτονομώ 2020/2021.
 • Θα πρέπει το ακίνητο να είναι ενεργειακής κλάσης κατηγορίας γ ή χαμηλότερη. Το ενεργειακό πιστοποιητικό προκύπτει από τη μελέτη που θα κάνει ο Μηχανικός – Ενεργειακός Επιθεωρητής και θα κατηγοριοποιήσει το ακίνητο. Η ενεργειακή κλάση του σπιτιού προκύπτει μετά την έκδοση το ΠΕΑ και μαζί με την κατηγοριοποίηση σε Γ, Δ, Ε, Ζ, Η αποτυπώνεται και η ενεργειακή κατανάλωση της κατοικίας.

Εξοικονομώ Αυτονομώ και smarthome

Εξοικονομώ Αυτονομώ και smarthome: Εμείς στην Greenbuilding τα αναλαμβάνουμε την εγκατάσταση smart home στα πλαίσια του προγράμματος Εξοικονομώ Αυτονομώ . Οι εφαρμογές smart home είναι η νέα Τάση των πραγμάτων στις κατασκευές στις ανακαινίσεις και στην εξοικονόμηση ενεργειας.

Το  smart home δεν θα μπορούσε να λείπει και από το πρόγραμμα Εξοικονομώ. Εμείς αναλαμβάνουμε την εγκατάσταση και την προμήθεια συστημάτων έξυπνης διαχείρισης για “Έξυπνα σπίτια”. Οι εγκαταστάσεις οι οποίες κάνουμε δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να προσαρμόζει και να διατηρεί την κατανάλωση ενέργειας ανάλογα με τον τρόπο ζωής του. Γίνεται η εγκατάσταση και τοποθετούνται συσκευές έτσι ώστε να γίνεται σωστή διαχείριση του φωτισμού της θέρμανσης του κλιματισμού και του ζεστού νερού χρήσης.