Ενεργειακή κλάση, βαθμίδες και κατηγορίες στα ακίνητα

Ενεργειακό πιστοποιητικό βαθμίδες: Έχει αρχίσει πλέον να γίνεται γνωστό το ενεργειακό πιστοποιητικό , τι είναι, που και πότε απαιτείται, πόσο κοστίζει και πως βγαίνει. Ποιες όμως είναι οι βαθμίδες του ενεργειακού πιστοποιητικού, πως αξιολογούνται και πως αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό από όλους μας απλά και χωρίς εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις.

Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο και κάντε εγγραφή στο Newsletter στην ενότητα που βρίσκεται στο τέλος αυτής της ανάρτησης.

Τέλος υπολογίστε και το κόστος για την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού.

ενεργειακή κλάση σπιτιού βαθμίδες

Ενεργειακή κλάση σπιτιού - Ενεργειακό πιστοποιητικό βαθμίδες.

Ποιες είναι λοιπόν οι βαθμίδες και πως αξιολογείται το ενεργειακό πιστοποιητικό . Ξεκινάμε από τις καλύτερες βαθμίδες που αφορούν νέες κατοικίες – κατασκευές μετά το 2011. Ενεργειακό πιστοποιητικό βαθμίδες:

  1. Οι ενεργειακή κλάση του ακίνητου προκύπτει από την σύγκριση της ενέργειας που καταναλώνει το σπίτι σε σχέση με το ιδεατό κτίριο. Έτσι η ετήσια πρωτογενής ενέργεια του ακινήτου σε kWh/m2 συγκρίνεται με την κατανάλωση του ιδεατού κτιρίου και προκύπτει η ενεργειακή κλάση.
  2. Οι καλύτερες ως προς το ενεργειακό πιστοποιητικό βαθμίδες είναι οι Α+, Α, Β+, Β. Όλες αυτές οι βαθμίδες είναι για κτίρια κατασκευασμένα εξαρχής με τον νέο κώδικα ΚΕΝΑΚ (Κατασκευές 2012 και 2013)και πολύ σπάνια μπορούν κάποια παλαιοτέρα κτίρια να ενταχτούν σε αυτές τις κατηγορίες. Οι κατασκευές αυτές έχουν κατασκευαστεί με σύγχρονες προδιαγραφές και έχουν καλή θερμομόνωση, ενεργειακά τζάμια και σύγχρονα συστήματα θέρμανσης αλλά και παράγωγης ζεστού νερού. Παράλληλα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτές τις κατασκευές φέρουν τις κατάλληλες σημάνσεις αλλά και πιστοποιήσεις.
  3. Οι επόμενες βαθμίδες στο ενεργειακό πιστοποιητικό είναι οι Γ, Δ, Ε που συνήθως αφορούν σπίτια που έχουν κατασκευαστεί με τον κανονισμό θερμομόνωσης δηλαδή μετά το 1979, η είναι παλαιοτέρα επαγγελματικά κτίρια που λόγω κάποιων ιδιαίτερων απαιτήσεων χρήζουν καλύτερης ενεργειακής συμπεριφοράς. Αναφορικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μια κατηγορία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η κλάση Δ λόγω της ιδιαιτερότητας της σε σχέση με το κριτήριο ένταξης στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον . Κατοικίες με ενεργειακό πιστοποιητικό κατηγορίας Δ είναι συνήθως κατοικίες κατασκευασμένες μετά το 1979, με παλιά διπλά τζάμια και ηλιακό θερμοσίφωνα, έχουν θερμομόνωση.
  4. Οι τελευταίες βαθμίδες στο ενεργειακό πιστοποιητικό είναι οι κατηγορίες Ζ και Η που αφορούν παλαιές κατασκευές και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων. Κτίρια σε αυτές τις βαθμίδες χρήζουν κάποιων παρεμβάσεων που μπορούν να προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας και χαμηλότερου κόστους λειτουργίας.

Εξοικονόμηση Ενέργειας Ηλιακός Θερμοσίφωνας με την GreenbuildingΕπιδότηση 70% - Εξοικονομώ  II.

Οι βαθμίδες του ενεργειακού πιστοποιητικού αντιπροσωπεύουν την κατάσταση του σπιτιού. Δείχνουν την παλαιότητα τον τρόπο κατασκευής αλλά και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια.

Προφανώς και η ενεργειακή κλάση του ακίνητου αντανακλάται και στην εμπορική του αξία. Πλέον είναι υποχρεωτικό και στις μισθώσεις να γνωστοποιείται στον ενοικιαστή η κλάση του ακινήτου. Οι ανακαινίσεις που γίνονται στα σπίτια σίγουρα καλυτερεύουν την ποιότητα των ακίνητων. Με οδηγό την ενεργειακή κλάση και γνώμονα την ποιότητα της κατασκευής και της ανακαίνισης,  τα  σπίτια στην χώρα μας θα γίνουν πολύ καλύτερα.

Θέλετε να εκδώσουμε ΠΕΑ για το ακίνητο σας;

Αφήστε τα στοιχεία σας

Πηγή: Buildingcert – Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών & Αρχείο Ενεργειακών Επιθεωρήσεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.