Εξοικονόμηση έως 325€ τον χρόνο με αλλαγή κουφωμάτων.

Εξοικονόμηση ενέργειας με ενεργειακά κουφώματα και Διπλά Τζάμια – Ναι αλλά πόσο;
Διαβάστε για να μάθετε πόσο μπορείτε να επωφεληθείτε από την αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων του σπιτιού σας.

Οικονομία από ενεργειακά κουφώματα Greenbuilding αρκετά ευρώ τον χρόνο

Κουφώματα

Greenbuilding

Αντικατάσταση κουφωμάτων:

Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν την αλλαγή κουφωμάτων. Τι χρειάζεται να προσέξω πριν προχωρήσω στην αντικατάσταση κουφωμάτων; Ποια είναι τα ιδανικά κουφώματα για το χώρο μου; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που μας απασχολούν όταν έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στην αλλαγή κουφωμάτων.

Ο χώρος που ζούμε και εργαζόμαστε πρέπει να είναι άνετος, λειτουργικός και παράλληλα να μας εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας. Τα κουφώματα αποτελούν το μέσο επικοινωνίας του εσωτερικού με το εξωτερικό περιβάλλον εξασφαλίζοντας μας φως, αέρα αλλά και οπτική επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο. Συγχρόνως βέβαια συμβάλλουν και στην αισθητική του κτιρίου αφού αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εικόνας του. Για όλους αυτούς τους λόγους η αντικατάσταση κουφωμάτων είναι σοβαρή υπόθεση και χρειάζεται να προσέξουμε ορισμένα πράγματα πριν αποφασίσουμε.

Αλλαγή κουφωμάτων γιατί;

Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα κουφώματα στη θερμομόνωση του κτιρίου. Όσοι έχουμε ζήσει σε σπίτι που είχε παλαιού τύπου ξύλινα κουφώματα ξέρουμε πόσο σημαντικές απώλειες είχαμε στη θέρμανση και την ψύξη του. Ένα από τα βασικότερα σημεία που χρειάζεται να προσέξουμε λοιπόν όταν θέλουμε να κάνουμε αντικατάσταση κουφωμάτων είναι οι θερμομονωτικές τους ιδιότητες, ώστε να περιορίσουμε τις θερμικές απώλειες και να διατηρείται η επιθυμητή θερμοκρασία στο εσωτερικό του χώρου.

Παράλληλα, με τη θερμομόνωση τα κουφώματα μας προσφέρουν και ηχομόνωση για αυτό χρειάζεται να ελέγξουμε και τις ηχομονωτικές τους ιδιότητες ούτως ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα κρατήσουμε μακριά από το χώρο μας τους ενοχλητικούς θορύβους.

Η αντοχή στις καιρικές συνθήκες είναι ακόμη ένα χαρακτηριστικό τους που χρειάζεται την προσοχή μας πριν κάνουμε αντικατάσταση κουφωμάτων. Είναι σημαντικό τα κουφώματα να αντέχουν στις εναλλαγές της θερμοκρασίας (ζέστη – κρύο) αλλά και στη βροχή και το χιόνι. Ειδικά στην περίπτωση της βροχής, έχει σημασία να υπάρχει στο κούφωμα κάποιο σημείο στο οποίο θα συγκεντρώνονται και από κει θα μπορούν να απορρέουν τα νερά της βροχής. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αντοχή τους είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες (ειδικά αν μένουμε σε κεντρικό σημείο όπου υπάρχουν πολλά καυσαέρια) όπως επίσης και το αλάτι της θάλασσας, για τις περιπτώσεις που το κτίριο βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή.

Καθώς τα κουφώματα «δουλεύουν» καθημερινά είναι απαραίτητο να είναι ανθεκτικά στη συνεχή χρήση αλλά και να ανοιγοκλείνουν εύκολα έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καταβάλλουμε μεγάλη δύναμη κάθε φορά που θα τα ανοίγουμε ή θα τα κλείνουμε. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να καθαρίζονται και να συντηρούνται εύκολα. Κάτι τέτοιο βοηθά στην εξασφάλιση της μακροζωίας τους αφού όσο πιο εύκολος είναι ο καθαρισμός και η συντήρησή τους τόσο πιο συχνά θα μπορούμε να τα φροντίζουμε.

Τέλος, τα κουφώματα πρέπει να μας εξασφαλίζουν άνετη οπτική επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον χωρίς να περιορίζουν την ορατότητά μας αλλά και να αφήνουν το φως να μπει στο σπίτι για τον καλύτερο φυσικό φωτισμό του χώρου μας.

Οφέλη από τα σύγχρονα κουφώματα

Οι περισσότερες κατοικίες, διαμερίσματα σε πολυκατοικίες αλλά και μονοκατοικίες ανακαινίζονται ή πρόκειται να ανακαινιστούν. Οι ιδιοκτήτες των ακίνητων άλλοτε κατοικούν οι ίδιοι ενώ πολλές φορές τα ενοικιάζουν είτε με συμβατική αστική μίσθωση είτε με Airbnb. Όπως και να έχει πλέον σε μια σύγχρονη ανακαίνιση η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μια τάση που τα επόμενα χρόνια θα παγιωθεί.

Όμως τι γίνεται στην πράξη πόσο κοστίζει η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων και τι οικονομικό όφελος μπορεί να περιμένει ο ιδιοκτήτης. Θα παρουσιάσουμε συνοπτικά τους τύπους τα είδη των σύγχρονων κουφωμάτων και θα δώσουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα με αντικατάσταση κουφωμάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Όλοι οι σύγχρονοι τύποι κουφωμάτων με διπλά τζάμια παρέχουν εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους θέρμανσης και κλιματισμού.

  • Τα παλιά κουφώματα ξύλινα ή μεταλλικά έχουν πολύ κακές θερμομωνοτικές ιδιότητες.
  • Η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων δίνει οικονομία στο νοικοκυριό που είναι μετρήσιμη σε ευρώ.
  • Τον χειμώνα τα ενεργειακά κουφώματα με τα διπλά τζάμια, κρατούν τα ρεύματα του αέρα έξω από το σπίτι και εμποδίζουν την θερμότητα να διαφύγει στο περιβάλλον.
  • Τους μήνες του καλοκαιριού τα ενεργειακά κουφώματα μειώνουν την ακτινοβολία του ηλίου που μπαίνει μέσα στο σπίτι.
  • Με την πολύ καλή αεροστεγανότητα και τις θερμομονωτικές ιδιότητες που διαθέτουν τα σύγχρονα κουφώματα κρατούν τον ζεστό ή τον δροσερό αέρα μέσα στο σπίτι (ανάλογα με τις εποχές του χρόνου).
  • Τα ενεργειακά κουφώματα προσφέρουν ευεξία στους ενοίκους βελτιώνοντας την θερμική άνεση μέσα στο σπίτι.
  • Για να κατασκευασθεί το σύγχρονο κούφωμα τα διπλά τζάμια τοποθετούνται σε έναν σκελετό από PVC, αλουμίνιο ή ξύλο σε κάποιο εργοστάσιο ή βιοτεχνικό χώρο. Ο κατασκευαστής θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος και τα κουφώματα να φέρουν τα πιστοποιητικά και της σημάνσεις που ορίζει η νομοθεσία.
  • Ανάλογα με τον τύπο του υλικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του σκελετού το κούφωμα αποκτά και τις αντίστοιχες θερμομονωτικές ιδιότητες.

Οικονομία από τα σύγχρονα κουφώματα.

Ένα ερώτημα που δεχόμαστε καθημερινά είναι το εξής: Έχω ένα διαμέρισμα 110 τετραγωνικών σε πολυκατοικία. Πόσο θα κοστίσει η ενεργειακή αναβάθμιση σε διαμέρισμα 110 τ.μ. και τι θα κερδίζω τον χρόνο;

Αφορά πάρα πολύ κόσμο και περισσότερο ιδιοκτήτες κατοικιών που ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα. Τι γίνεται στην πράξη; τι μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος σε μια πολυκατοικία; τι θα πληρώσει και τι περιμένει να επωφεληθεί από την ανακαίνιση-ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιού του;

Το παραπάνω ερώτημα είναι αρκετά γενικό μιας και τα σπίτια διαφέρουν στον τρόπο κατασκευής τους, το πλήθος των κουφωμάτων και το εμβαδόν τους. Στον παρακάτω πινάκα παραθέτουμε την ετησία εξοικονόμηση σε χρήματα για τρεις κατηγορίες κατοικιών. Μικρο παλαιό διαμέρισμα σε πολυκατοικία 55τ.μ., διαμέρισμα 110 τ.μ. σε πολυκατοικία με θερμομόνωση, παλιά μονοκατοικία 100 τ.μ.

Παραδείγματα εξοικονόμησης χρημάτων

οικονομία από ενεργειακά κουφώματα

Τύπος ΚατοικίαςΑντικατάσταση Παλαιών Κουφωμάτων με Νέα:Αντικατάσταση Παλαιών Κουφωμάτων με Νέα:Οικονομία τον χρόνο
Παλιό Διαμέρισμα χωρίς θερμομόνωση σε Πολυκατοικία 70τ.μΣυνθετικά κουφώματα PVC (4 Πόρτες + 2 Παράθυρα)3,900€290 € τον χρόνο
-//-Ενεργειακά Κουφώματα Αλουμινίου με θερμοδιακοπή (4 Πόρτες + 2 Παράθυρα)6,100 €210 € τον χρόνο
Διαμέρισμα του 1985 με θερμομόνωση σε Πολυκατοικία 110 τ.μ.Συνθετικά κουφώματα PVC (5 Πόρτες + 2 Παράθυρα)4,500 €325 € τον χρόνο
-//-Ενεργειακά Κουφώματα Αλουμινίου με θερμοδιακοπή (5 Πόρτες + 2 Παράθυρα)7,000 €195 € τον χρόνο
Μονοκατοικία με θερμομόνωση 100 τ.μ.Συνθετικά κουφώματα PVC (6 Πόρτες + 2 Παράθυρα)3,100 €147 € τον χρόνο
-//-Ενεργειακά Κουφώματα Αλουμινίου με θερμοδιακοπή (6 Πόρτες + 2 Παράθυρο)4,800 €115 € τον χρόνο

Σημείωση : Οι τιμές για την εγκατάσταση δεν περιλαμβάνουν και πατζούρια. Οι παραπάνω παρεμβάσεις δεν αφορούν το σύνολο των κατοικιών.

Οικονομία τον χρόνο από τα σύγχρονα κουφώματα.

Όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τον παραπάνω πινάκα τα σύγχρονα κουφώματα εξοικονομούν ενεργεία. Το πόσο εξαρτάται από την κατασκευή του ακινήτου άλλα και από την επιλογή των υλικών.

Έτσι λοιπόν σε ένα σπίτι 70τ.μ. η οικονομία μπορεί να είναι από 200- 300€ ανάλογα με την επιλογή. Σε ένα παλιό σπίτι προφανώς η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μεγαλύτερη. Αν η αλλαγή των κουφωμάτων συνδυαστεί  και με άλλες ενέργειες όπως είναι η θερμομόνωση, η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα  και η αλλαγή συστήματος θέρμανσης η οικονομία μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η αντικατάσταση των κουφωμάτων μπορεί να γίνει και με τα προγράμματα Εξοικονομώ που τρέχουν το 2024.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.