Είδη κουφωμάτων: Τύποι, τζάμια, θερμοδιακοπή & ηχομόνωση

Ενημερωθείτε για τους διαφορετικούς τύπους κουφωμάτων στην Ελληνική αγορά.

είδη κουφωμάτων

Κουφώματα

Greenbuilding

 

Είδη κουφωμάτων: Μία από τις πρώτες εργασίες που περιλαμβάνονται στην ανακαίνιση του σπιτιού μας είναι να αντικαταστήσουμε τα παλιά κουφώματα με νέας τεχνολογίας, ενεργειακά κουφώματα. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική αυτή η αλλαγή; Τι οφέλη έχουμε από την αντικατάσταση των κουφωμάτων;

Σε χιλιάδες σπίτια συναντάμε κουφώματα παλιάς τεχνολογίας, συνήθως ξύλινα ή παλαιού τύπου συρόμενα, τα οποία μπορεί να είναι τοποθετημένα ακόμα και πριν αρκετές δεκαετίες. Αναμφισβήτητα, την περίοδο που τοποθετήθηκαν εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της συγκεκριμένης εποχής, σήμερα όμως; Στις μέρες μας οι ανάγκες έχουν διαφοροποιηθεί κατά πολύ αφού η θερμομόνωση και η ηχομόνωση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις σε κάθε κτίριο.

Κουφώματα - θερμομόνωση και η ηχομόνωση.

Στις μέρες μας οι ανάγκες έχουν διαφοροποιηθεί κατά πολύ αφού η θερμομόνωση και η ηχομόνωση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις σε κάθε κτίριο. Δεν μπορούμε φυσικά να παραλείψουμε και την αλλαγή που έχει συντελεστεί μέσα στα χρόνια στο στιλ και την αρχιτεκτονική των κτιρίων, λόγοι που καθιστούν επίσης απαραίτητη την αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων. Ένας πολύ βασικός λόγος για την αλλαγή κουφωμάτων είναι η θερμομόνωση του κτιρίου.

Τα ενεργειακά κουφώματα με θερμοδιακοπή δεν επιτρέπουν τη μεταφορά της θερμότητας από και προς το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ανάγκες του χώρου σε θέρμανση και ψύξη. Με άλλα λόγια, συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων αφού ελαχιστοποιούν τις θερμικές απώλειες που υπάρχουν στο κτίριο.

Η ηχομόνωση αποτελεί έναν ακόμη βασικό λόγο για να προχωρήσουμε σε αυτήν την αλλαγή. Τα παλαιού τύπου κουφωματα με μονό τζάμι γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι δε βοηθούν καθόλου στην απομόνωση του χώρου μας από τους θορύβους τους περιβάλλοντος. Όσοι έχουμε βρεθεί σε σπίτια με τέτοια κουφώματα θυμόμαστε σίγουρα πόσο δυνατά ακουγόταν στο εσωτερικό του σπιτιού οποιοσδήποτε θόρυβος από το δρόμο. Σε αντίθεση, τα ενεργειακά κουφώματα απομονώνουν τους εξωτερικούς ήχους, χαρίζοντας στο σπίτι μας την απαραίτητη ηρεμία που έχουμε ανάγκη καθημερινά.

Τέλος, δεν μπορεί να παραληφθεί η βελτίωση στην αισθητική του σπιτιού μας αφού η ποικιλία χρωματισμών και σχεδίων στην οποία προσφέρονται τα ενεργειακά κουφώματα μπορεί να ταιριάξει σε κάθε γούστο ανανεώνοντας την εμφάνιση του χώρου μας. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι αλλαγή στα κουφωματα βοηθάει όχι μόνο στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» του Υπουργείου επιδοτεί την αντικατάσταση κουφωμάτων έως και 70%.

Είδη κουφωμάτων.

Υπάρχουν διάφορα είδη κουφωμάτων και χωρίζονται ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους, ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησής τους (αν είναι συρόμενα ή όχι) κ.τ.λ.

Υλικό κατασκευής κουφωμάτων

Η πρώτη διάκριση που γίνεται λοιπόν στα είδη κουφωμάτων είναι ανάλογα με το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τους. Έτσι έχουμε τα ξύλινα κουφώματα, τα κουφώματα αλουμινίου και τα συνθετικά κουφώματα. Τα ξύλινα κουφώματα έχουν αποτελέσει για πολλές δεκαετίες την παραδοσιακή επιλογή, η οποία βρίσκει εφαρμογή και στις μέρες μας αφού το ξύλο είναι διαχρονικό υλικό, προσφέροντας στο χώρο ζεστασιά αλλά και θερμομόνωση. Τα κουφώματα αλουμινίου έχουν κι αυτά με τη σειρά τους χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού είναι ανθεκτικά, έχουν πολύ μικρό κόστος συντήρησης ενώ αποτρέπουν τις θερμικές απώλειες στο χώρο. Τα συνθετικά κουφώματα χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο αφού είναι μεγάλης αντοχής, οικονομικά και έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση.

Τρόπος ανοίγματος

Τα είδη κουφωμάτων διαχωρίζονται ανάλογα με το αν είναι συρόμενα, ανοιγόμενα ή σταθερά. Τα συρόμενα χωρίζονται στα επάλληλα και τα χωνευτά. Στα χωνευτά κουφώματα όπως ανοίγουν τα φύλλα μπαίνουν στο εσωτερικό του τοίχου ενώ στα επάλληλα το ένα φύλλο μπαίνει πίσω από το άλλο. Στα ανοιγόμενα κουφώματα τα φύλλα των παραθύρων τοποθετούνται στα πλάγια και περιστρέφονται γύρω από ένα σταθερό άξονα. Το υλικό κατασκευής τους μπορεί να είναι είτε ξύλο, είτε αλουμίνιο ή πλαστικό. Τα σταθερά κουφώματα τα συναντάμε πολύ συχνά στα καταστήματα και σπανιότερα σε κατοικίες και ο ρόλος τους είναι περισσότερο για να προσφέρουν θέα και φωτεινότητα στο χώρο, για παράδειγμα στα καταστήματα οι περαστικοί μπορούν να βλέπουν το εσωτερικό τους.

Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα τυλιγόμενα ρολά από αλουμίνιο, τα οποία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τόσο σε καινούριες κατοικίες όσο και σε παλιότερες σε αντικατάσταση των παλιών ξύλινων ρολών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κίνησή τους μπορεί να γίνεται και ηλεκτρικά τοποθετώντας τους κατάλληλους μηχανισμούς.

Θερμοδιακοπτόμενα ή ενεργειακά Κουφώματα.

Μια ακόμη κατηγορία στα είδη κουφωμάτων είναι αυτά που διαθέτουν θερμοδιακοπή. Στα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα υπάρχει ένα κομμάτι από πολυαμίδιο (πλαστικό-κακός αγωγός της θερμότητας) το οποίο τοποθετείται ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό αλουμίνιο και εμποδίζει τη μεταφορά θερμοκρασίας από και προς το εξωτερικό περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μείωση στο ελάχιστο των θερμικών απωλειών και διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας στον εσωτερικό χώρο.

Μονά ή διπλά τζάμια

Τέλος, τα κουφώματα χωρίζονται σε αυτά που έχουν μονά ή διπλά τζάμια. Ο ρόλος των διπλών τζαμιών είναι να προσφέρουν καλύτερη μόνωση στο χώρο κι αυτό εξαρτάται από το πάχος των τζαμιών, από το αν υπάρχει ειδικό υγρό ανάμεσα στα τζάμια κ.ά. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στη θερμομόνωση του κτιρίου χρειάζεται να συνδυαστούν τα διπλά τζάμια με θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα.

Πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην αλλαγή των κουφωμάτων μας καλό είναι να γνωρίζετε ποια είδη κουφωμάτων υπάρχουν. έτσι θα επιλέξετε εκείνα που καλύπτουν τις ανάγκες σας και ταιριάζουν καλύτερα στο χώρο σας.

Θέλετε να ανακαινίστε το σπίτι;

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.