Ανάκληση ενεργειακού πιστοποιητικού 3 λόγοι

ανάκληση ενεργειακού πιστοποιητικού

Video

Greenbuilding

Ανάκληση ενεργειακού πιστοποιητικού : Θα δούμε πότε και γιατί γίνεται η διαδικασία ανάκλησης του ΠΕΑ ή αλλιώς ενεργειακού πιστοποιητικού.


Διαβάστε όλο το άρθρο μας και δείτε το video για την ανάκληση ενεργειακού πιστοποιητικού. Στην συνέχεια κάντε εγγραφή στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν τις κατασκευές, την ενέργεια και το σπίτι.


Υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να γίνει ανάκληση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης. Αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο και τις περισσότερες φορές γίνεται γιατί θα λυθούν κάποια λάθη. Αν έχουν μπει κάποια λάθος στοιχεία εκ παραδρομής όπως διεύθυνση του ακίνητου οδός, πόλη, ταχυδρομικός κώδικας λάθος φωτογραφία.

Μπορεί να έχει γίνει κάποια λάθος καταχώρηση ως προς την χρήση του ακίνητου, κατοικία – γραφείο – κατάστημα κλπ. Αυτοί είναι και οι πιο πιθανοί λόγοι που να χρειαστεί ανάκληση του ενεργειακού πιστοποιητικού. Γίνεται η σχετική αίτηση από τον μηχανικό που έχει εκδώσει το ΠΕΑ και σύντομα ολοκληρώνεται η διαδικασία.

 

📲Δες τις Υπηρεσίες μας🤏

 

Ένα ακίνητο μπορεί να έχει μόνο ένα ενεργειακό πιστοποιητικό. Απαγορεύεται να υπάρχουν για το ίδιο ακίνητο δυο ενεργειακά π[πιστοποιητικά. Σε περίπτωση που εκδοθεί 2ο θα πρέπει να ακυρωθεί το 1ο ακολουθώντας την σχετική διαδικασία που ορίζει το Υπουργείο.

 

Ανάκληση ενεργειακού πιστοποιητικού και Εξοικονομώ

Όμως τώρα το 2023 και συγκεκριμένα για το Εξοικονομώ 2023 έχει προκύψει μεγάλη απαίτηση και  ανάγκη για ανάκληση του ΠΕΑ. Όπως είπαμε κάθε ακίνητο μπορεί να έχει μόνο ένα πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης το οποίο κρατάει για 10 χρόνια.

Για να ενταχθεί κάποιο ακίνητο στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης Εξοικονομώ 2023 αλλά και Εξοικονομώ Ανακαινίζω για νεους θα πρέπει να έχει ΠΕΑ με ενεργειακή κατηγορία Γ ή χαμηλότερη , το οποίο να έχει εκδοθεί μετά το 2017. Αν την μελέτη για το Εξοικονομώ την έχει κάνει κάποιος άλλος Μηχανικός, θα χρειαστεί να εκδοθεί νέο ενεργειακό πιστοποιητικό πάνω στο οποίο θα βασιστεί όλο το έργο.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να βγει ένα νέο πιστοποιητικό και θα πρέπει να γίνει ανάκληση του παλιού ενεργειακού πιστοποιητικού. Όπως είπαμε εάν έχει βγει άλλο ενεργειακό πιστοποιητικό από άλλον επιθεωρητή και σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις και την νομοθεσία θα πρέπει:

 • Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να συμπληρώσει μία υπεύθυνη δήλωση που να εξηγεί τον λόγο της ανάκλησης στη συγκεκριμένη περίπτωση: για το πρόγραμμα Εξοικονομώ, αλλαγή διεύθυνσης  ή κάποιο άλλο λόγο
 • Με την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ο επιθεωρητής ή η Εταιρεία που έχει βγάλει το παλαιότερο ενεργειακό πιστοποιητικό μπορεί να κάνει την ανάκληση του ενεργειακού πιστοποιητικού.

14 απαντήσεις στο “Ανάκληση ενεργειακού πιστοποιητικού 3 λόγοι”

 1. Πως αντιμετωπίζεται η περίπτωση της άρνησης του παλαιου ενεργειακού,για διάφορους λόγους, να προχωρήσει στις ενέργειες ανάκλησης?

 2. Καλημέρα σας. Ερωτώ. Αν για το πρόγραμμα εξοικονομω... Υπάρχει σε ισχύ νόμιμο ΠΕΑ το οποίο έχει δηλωθεί στην διαδικασία υποβολής της αίτησης. Πριν τη σύνταξη των. Παρεμβάσεων. Λόγω διαφωνίας με το επιθεωρητή δεν επιθυμώ περαιτέρω σύνταξη και ολοκλήρωση από τον. Ίδιο. Ερωτώ αν μπορεί συννομα να συνεχίσει άλλος επιθεωρητής μηχανικός τις παρεμβάσεις κλπ ενέργειες.. Άδειες ταυτότητα κτηρίου κλπ. Χωρίς να ανακληθεί το ΠΕΑ που ήδη υπάρχει.

  • Αν δεν γίνει ανάκληση του ενεργειακού πιστοποιητικού, ο μόνος που έχει δικαίωμα να σύνταξη της παρέμβασης για το εν λόγω ΠΕΑ είναι ο Μηχανικός ο οποίος το έχει εκδώσει. Άλλες εργασίες οι οποίες μπορεί να αφορούν άδειες ταυτότητα κτιρίου ή και κατασκευή μπορεί να τις αναλάβει κάποιος άλλος Μηχανικός.

 3. Συνέχεια. Προηγούμενου για τη σύνταξη πρότασης παρεμβάσεων στο εξοικονομω. Από το νόμο και οδηγό προγράμματος δεν προκύπτει απαγόρευση από άλλον επιθε ρητή. Δεν είναι. Δίκαιο ο ιδιοκτήτης να είναι κρεμασμένος από ένα επιθεωρητή που συνέταξε το ΠΕΑ πριν ένα χρόνο και έλαβε την αμοιβή του το πρόγραμμα εξοικονομω έγινε πρωτίστως για το πολίτη ιδιοκτήτη και κατόπιν για το επαγγελματικό δικαίωμα του μηχανικού

  • Το σύστημα είναι συνδεδεμένο με τον Ενεργειακό Επιθεωρητή ο οποίος επιλέγεται άμεσα μέσω του ενεργειακού πιστοποιητικού που θα ανέβει. Αυτός έχει μόνο το δικαίωμα να ανεβάσει το έντυπο παρεμβάσεων ηλεκτρονικά. Αν δεν επιθυμείτε αυτήν τη συνεργασία, μπορείτε να ζητήσετε ανάκληση. Αυτή είναι η διαδικασία, τώρα αν θέλετε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες προτείνουμε να μιλήσετε με το Υπουργείο Ενέργειας (αν υπάρχει κάποιος για να σας εξυπηρετήσει για το Εξοικονομώ 2021) ή καλέστε το call center το Εξοικονομώ 2021

 4. Εφόσον γίνει η ανάκληση του 1ου ΠΕΑ για το εξοικονομώ μπορεί άλλος ενεργειακός ή ο ίδιος να αναλάβει την έκδοση του νέου ΠΕΑ και να προλάβουμε την δήλωση στο εξοικονομώ εμπρόθεσμα, δηλ. 15/3/22 εφόσον σήμερα είναι 11/3.

  • Το σωστό είναι να γίνει ανάκληση του ενεργειακού πιστοποιητικού, ο ιδιοκτήτης να φτιάξει τις απαραίτητες δηλώσεις έτσι ώστε να μπορέσει ο Μηχανικός να κάνει την ανάκληση. Μετά θα μπορεί να εκδοθεί το νέο ΠΕΑ. Αυτό μπορεί να πάρει κάποιες μέρες. Τώρα δεδομένης της κατάστασης με το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021, θα μπορούσε πιθανώς να βγει ένα νέο ενεργειακό πιστοποιητικό από τον καινούργιο Μηχανικό και να γίνει η ανάκληση λίγες ημέρες αργότερα. Η ανάκληση όμως γίνεται για σοβαρούς λόγους. Εσείς τι λόγο έχετε;

 5. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας, ο λόγος είναι η χαμηλή βαθμολογία που παίρνει η αίτηση στο εξοικονομώ λόγω του ότι το διαμέρισμα βγαίνει ποιότητας Ε και το σενάριο Β+ (βαθμ. Εξοικον. 14). Ο σκοπός είναι να κατέβει μια κατηγορία το ΠΕΑ ώστε να πάρει μεγαλύτερη βαθμολογία. Αυτός βέβαια δεν είναι λόγος που θα μπορούσα να αναφέρω στην ανάκληση του ΠΕΑ

  • Πολύ σωστά αυτός δεν είναι λόγος για να γίνει ανάκληση ενεργειακού πιστοποιητικού.

 6. Καλησπέρα σας εγώ εχω δυο απορίες. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων του building cert ώστε να εξετάσουν τι λάθη έγιναν ακριβώς στη μελέτη πάνω στην οποία πρόκειται να γίνει ανάκληση λόγω λάθος κατηγορίας κλάσης;
  Επίσης, σε περίπτωση ανάκλησης για τον παραπάνω λόγο υπάρχουν κυρώσεις για τον εν.επιθεωρητη που εκπόνησε την εσφαλμένη μελέτη; Ευχαριστώ

 7. Καλημέρα σας.
  Σε περίπτωση ανάκλησης ΠΕΑ ώστε να γίνει διόρθωση στην χρήση ακινήτου πόσες μέρες κατά προσέγγιση χρειάζονται για να μπορέσει ο μηχανικός να κάνει τη διόρθωση?
  Ευχαριστώ

 8. Καλησπέρα. Προσφάτως προέβη σε αγορά ακινήτου με ΠΕΑ που κατατάσσει το ακίνητο στην κατηγορία Ε. Ο προηγούμενος μηχανικός δεν θέλει να κάνει ανάκληση με τη δικαιολογία ότι το συμβόλαιο θα βγει άκυρο. Το δε πιστοποιητικό λήγει το 2032. Είναι ορθός ο ισχυρισμός;;ο νέος μηχανικός μπορεί να το κατατάξει σε χαμηλότερη κατηγορία (υπάρχει δηλαδή λόγος που ευσταθεί και όχι απλά για να μπω στο εξοικονομώ) αλλά δεν παίρνει την έγκριση του προηγούμενου. Ευχαριστώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.