Είναι οι αντλίες θερμότητας η λύση στη θέρμανση;

αντλία θερμότητας

Video

Greenbuilding

Αντλία θερμότητας η νέα τάση στην θέρμανση

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μια ολοκληρωμένη λύση για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης στο χώρο μας. Η εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρημάτων που μπορεί κανείς να επιτύχει με την τοποθέτησή τους, τις έχει καθιερώσει πολύ γρήγορα ως το μέλλον στη θέρμανση. Οι αντλίες θερμότητας οπτικά αλλά και σαν αρχή λειτουργίας μοιάζουν με τα κλιματιστικά με την μόνη διαφορά αντί να θερμαίνουν τον αέρα, θερμαίνουν νερό που στη συνέχεια το τροφοδοτούν στα θερμαντικά σώματα ή σε fancoil.

Ας ξεκινήσουμε όμως με μια σύντομη περιγραφή του τρόπου λειτουργίας τους. Τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή θερμότητας. Οι αντλίες θερμότητας αξιοποιούν την ανεξάντλητη θερμική ενέργεια του αέρα-περιβάλλοντος την οποία αντλούν και μεταφέρουν στο εσωτερικό του σπιτιού με τη βοήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας. Με άλλα λόγια, οι αντλίες θερμότητας μεταφέρουν τη θερμότητα από το περιβάλλον στο χώρο μας. Για να το επιτύχουν αυτό καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.

Η θέρμανση με αντλίες θερμότητας είναι πολύ πιο οικονομική από τους συμβατικούς τρόπους θέρμανσης (λέβητες πετρελαίου ή λέβητες φυσικού αερίου ).Αυτό συμβαίνει διότι οι αντλίες θερμότητας έχουν μεγάλο συντελεστή απόδοσης (COP – Coefficient of Performance), ο οποίος κυμαίνεται από 2,5 – 4. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείται 1 kwh ηλεκτρικής ενέργειας για να παραχθούν 3 kwh θερμικής ενέργειας. Μετατρέποντας τα παραπάνω στοιχεία σε χρηματικό όφελος , μπορούμε να πούμε ότι οι αντλίες θερμότητας προσφέρουν οικονομία στην θέρμανση που φτάνει και ξεπερνά το 60% σε σχέση με ένα σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιεί πετρέλαιο.

Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση και ψύξη του χώρου αλλά και για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Το κόστος συντήρησής τους είναι πολύ μικρό καθώς δε χρειάζονται κάθε χρόνο εργασίες συντήρησης όπως συμβαίνει με τους άλλους λέβητες. Ακόμη, μπορούν να εγκατασταθούν σε καινούριες κατοικίες, να συνδεθούν σε συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης αλλά και να ενσωματωθούν σε παλιά κτίρια κάνοντας πιθανόν κάποιες μετατροπές/αλλαγές στα υπάρχοντα θερμαντικά σώματα.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι άλλο ένα πλεονέκτημα των αντλιών θερμότητας καθώς έχουν ελάχιστη εκπομπή ρύπων, γεγονός που τις καθιστά φιλικές προς το περιβάλλον. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους είναι ότι απαιτούν μικρό χώρο εγκατάστασης κι έτσι λοιπόν μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα οπουδήποτε, χωρίς να χρειάζονται λεβητοστάσια, καμινάδες κτλ.

Όσον αφορά το κόστος αγοράς. Μια αντλία θερμότητας, μπορεί αρχικά να φαίνεται ακριβότερο από τις άλλες μεθόδους θέρμανσης, αλλά η απόσβεσή του γίνεται πολύ γρήγορα αν αναλογιστούμε ότι καλύπτει τις ανάγκες για θέρμανση και ψύξη με πολύ χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κλιματιστικά κ.ά.).

Οφέλη.

  • Όπως είπαμε οι αντλίες θερμότητας είναι σαν πολύ μεγάλα κλιματιστικά. Είναι σαν η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού, είναι σαν 2 κλιματιστικά τα οποία βγαίνουν έξω στην ταράτσα, στο μπαλκόνι του σπιτιού και αυτά συνδέονται με το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού. Επομένως μέσω της αντλίας θερμότητας να έχω θέρμανση στο σπίτι μου τον χειμώνα όλον τον χειμώνα αλλά και ταυτόχρονη παραγωγή ζεστοί νερού χρήσης.
  • Η τοποθέτηση μιας αντλίας θερμότητας συμφέρει. Νομίζω θα είναι η τάση τα επόμενα χρόνια. Έχει ένα μεγαλύτερο κόστος αγοράς και εγκατάστασης σε σχέση με αυτά που ξέρουμε είτε πετρέλαιο είτε φυσικό αέριο αλλά έχει πολύ μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Και ένα παράδειγμα εδώ στην αντλία θερμότητας είναι ότι σε ένα σπίτι το οποίο μπορεί να είναι 100 με 110 τ.μ. τον χειμώνα να δουλεύει όλη την ήμερα όχι όμως 23 βαθμούς, να δουλέψει 19 με 20 βαθμούς μπορεί να καίμε 2 με 2,5 € την ημέρα.

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αγορά και εγκατάσταση αντλιών θερμότητας μπορεί να επιδοτηθεί. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον αλλά και το εξοικονομώ αυτονομώ επιδοτεί τις αντλίες θερμότητας μέχρι και 70% για εγκαταστάσεις θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.

Δείτε τις σχετικές υπηρεσίες μας

Εγκατάσταση θέρμανσης

•Στην Greenbuilding έχουμε μεγάλη εμπειρία σε συστήματα θέρμανσης.
•Η Greenbuilding θα εγκαταστήσει το σωστό σύστημα για το σπίτι, την οικογένειά σας και τον τρόπο ζωής σας. Εγκαταστάσεις Θέρμανσης στην Αττική.
•Μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς για να σας βοηθήσουμε να επιλέξτε σωστά την εγκατάσταση θέρμανσης του σπιτιού σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μελέτη φυσικού αερίου για μια σωστή εγκατάσταση με απόδοση

•Η μελέτη βασίζεται στην νομοθεσία και τους κανονισμούς του φυσικού αερίου.
•Οι μελετητές μας θα προτείνουν την βέλτιστη συσκευή φυσικού αερίου λαμβάνοντας όλους τους παράγοντες.
•Εμείς στην Greenbuilding εκτός εκτός από τα εξειδικευμένα τεχνικά συνεργεία θα μελετήσουμε και θα εγκαταστήσουμε για εσάς το νέο σας σύστημα θέρμανσης με αέριο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.