Πόσο σημαντική είναι η σωστή συντήρηση καυστήρα ;

Συντήρηση καυστήρα: Η προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση του συστήματος λέβητα-καυστήρα-καπνοδόχου είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλίσουμε τη βέλτιστη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης (κεντρική, ατομική ή και αυτόνομη θέρμανση) και να μεγιστοποιήσουμε την απόδοσή του. Η πιο κατάλληλη περίοδος για να γίνει η συντήρηση καυστήρα είναι συνήθως είτε πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) είτε μετά το τέλος της (Απρίλιος – Μάιος). Ειδικότερα στη δεύτερη περίπτωση, εξασφαλίζουμε ότι δε θα «καθίσουν» κατάλοιπα του καυσίμου στα εσωτερικά τοιχώματα του λέβητα ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες διάβρωσής του.

συντήρηση καυστήρα

Video

Greenbuilding

Συντήρηση καυστήρα.

Όταν αναφερόμαστε στη συντήρηση του καυστήρα όμως, τι ακριβώς εννοούμε; Μερικές από τις εργασίες οι οποίες πραγματοποιούνται είναι: καθαρισμός του θαλάμου καύσης, ρύθμιση πίεσης της αντλίας, καθαρισμός του καπνοσυλλέκτη, στεγανοποίηση του πυρίμαχου γυαλιού για αποφυγή τυχόν διαρροών, καθαρισμός των μπεκ, έλεγχος οργάνων ένδειξης και ασφάλειας (θερμόμετρα, θερμοστάτες κτλ.), μέτρηση καυσαερίων μέσω ειδικών οργάνων, κ.ά.

Η συντήρηση του καυστήρα-λέβητα (είτε γίνεται η θέρμανση με πετρέλαιο είτε υπάρχει λέβητας που καίει φυσικό αέριο) είναι απαραίτητο να γίνεται τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση καυσίμων καθώς ένα μη συντηρημένο σύστημα θέρμανσης αναγκάζει τον καυστήρα να δουλεύει σε πιο υψηλές θερμοκρασίες καταναλώνοντας περισσότερο καύσιμο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα κακοσυντηρημένο σύστημα θέρμανσης μπορεί να είναι έως και 25% πιο δαπανηρό.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείχνουμε στην επιλογή του συντηρητή καθώς θα πρέπει να επιλέγουμε πάντα αδειούχο συντηρητή καυστήρων. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι στο τέλος της διαδικασίας ο συντηρητής οφείλει να εκδώσει και να μας παραδώσει το φύλλο ελέγχου καυστήρα καθώς επίσης και να συμπληρώσει το ημερολόγιο του λεβητοστασίου ενημερώνοντάς το για τυχόν παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Στην περίπτωση που πρόκειται για καινούρια εγκατάσταση, ο αδειούχος συντηρητής οφείλει να εκδώσει το πιστοποιητικό εγκατάστασης το οποίο πιστοποιεί ότι τηρούνται οι κανονισμοί εγκατάστασης και ασφάλειας. Το πιστοποιητικό αυτό στη συνέχεια αποστέλλεται στον αρμόδιο κρατικό φορέα.

Με τη σωστή και τακτική συντήρηση καυστήρα-λέβητα εξασφαλίζουμε σημαντική εξοικονόμηση στα καύσιμα καθώς ένα σωστά συντηρημένο σύστημα θέρμανσης διατηρεί το βαθμό απόδοσής του εκμεταλλευόμενο πλήρως τη θερμογόνο δύναμη του καυσίμου. Επίσης, φροντίζουμε το περιβάλλον μειώνοντας την άσκοπη και υπερβολική εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Τι πρέπει να κάνει ο τεχνικός;

Όταν ο τεχνικός επισκεφθεί την κατοικία σας θα πρέπει να κάνει κάποιες συγκεκριμένες εργασίες. Για να δουλεύει ο καυστήρας σας στη μέγιστη απόδοση,το σέρβις θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

 • Έλεγχος και ρύθμιση του καυστήρα λαδιού για μέγιστη απόδοση
 • Αντικαταστήστε το μπεκ και τα φίλτρα
 • Βούρτσισμα και καθαρισμός του θαλάμου καύσης , δίοδοι καπναγωγών και αυλοί
 • Καθαρισμός και επιθεώρηση σε όλα τα εξαρτήματα του καυστήρα
 • Επιθεώρηση της δεξαμενής καυσίμου, της γραμμής τροφοδοσίας και των εξαρτημάτων
 • Επιθεώρηση σε όλα τα εξαρτήματα της εγκατάστασης του συστήματος θέρμανσης
 • Εκτέλεση δοκιμαστικής έναυσης και έλεγχος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
 • Έκδοση αντίστοιχου πιστοποιητικού
 • Επανέλεγχος όπως ορίζει η νομοθεσία

Οφέλη από την ετήσια συντήρηση του καυστήρα

 • Το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού θα διαρκέσει περισσότερο
 • Θα αυξηθεί ο βαθμός απόδοσης της καύσης
 • Αξιοπιστία και λιγότερες βλάβες
 • Η έλλειψη προληπτικής συντήρησης μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα προβλήματα ή

Η συντήρηση του καυστήρα και του  λέβητα γίνεται μόνο από αδειούχους τεχνικούς όπως ορίζει και η ισχύουσα νομοθεσία. Ο συντηρητής είναι υποχρεωμένος στο φύλλο ελέγχου που θα εκδώσει να περιγράψει τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην εγκατάσταση θέρμανσης, ελλείψεις αλλά και θέματα ασφάλειας στο λεβητοστάσιο. Είναι υποχρεωμένος να προτείνει βελτιώσεις στον υπεύθυνο λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης.

ΠΗΓΗ:  ΥΠΕΝ

Ενημερώσου για τις υπηρεσίες μας

Μελέτη φυσικού αερίου για μια σωστή εγκατάσταση με απόδοση

•Η μελέτη βασίζεται στην νομοθεσία και τους κανονισμούς του φυσικού αερίου.
•Οι μελετητές μας θα προτείνουν την βέλτιστη συσκευή φυσικού αερίου λαμβάνοντας όλους τους παράγοντες.
•Εμείς στην Greenbuilding εκτός εκτός από τα εξειδικευμένα τεχνικά συνεργεία θα μελετήσουμε και θα εγκαταστήσουμε για εσάς το νέο σας σύστημα θέρμανσης με αέριο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγκατάσταση θέρμανσης

•Στην Greenbuilding έχουμε μεγάλη εμπειρία σε συστήματα θέρμανσης.
•Η Greenbuilding θα εγκαταστήσει το σωστό σύστημα για το σπίτι, την οικογένειά σας και τον τρόπο ζωής σας. Εγκαταστάσεις Θέρμανσης στην Αττική.
•Μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς για να σας βοηθήσουμε να επιλέξτε σωστά την εγκατάσταση θέρμανσης του σπιτιού σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.