Μάθετε τα πάντα για τις δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης.

δεξαμενές πετρελαίου

Θέρμανση

Greenbuilding

Δεξαμενές πετρελαίου: περιγράφονται αναλυτικά οι τύποι, τα μεγέθη και οι τιμές των διαφόρων δεξαμενών πετρελαίου θέρμανσης. Επίσης, αναλύεται ο τρόπος συντήρησής τους και προστασίας.

Η θέρμανση με πετρέλαιο είναι μια από τους συνηθέστερους τρόπους θέρμανσης ενός κτιρίου. Βασική προϋπόθεση είναι η προμήθεια και αποθήκευση πετρελαίου θέρμανσης. Η αποθήκευση του πετρελαίου γίνεται σε δεξαμενές που έχουν κατασκευασθεί ανάλογα και είναι ανθεκτικές στο συγκεκριμένο υλικό.

Οι δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης είναι κατασκευασμένες από χάλυβα ή πλαστικό και μπορούν να εγκατασταθούν μέσα ή έξω από το λεβητοστάσιο. Φυσικά η σωστή θέση των δεξαμενών είναι μέσα στο λεβητοστάσιο και πάντα σύμφωνα με την εγκεκριμένη μηχανολογική μελέτη. Η σωστή συντήρηση της δεξαμενής αλλά και του συστήματός σας θα τα κρατήσει όσο γίνεται πιο αποδοτικά. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στη μείωση του κόστους της ενέργειας που δαπανάται για τη θέρμανση της κατοικίας σας, αλλά παρατείνει και τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού σας.

Δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης. Τα βασικά για την αγορά τους.

Κατασκευασμένες λοιπόν όπως είπαμε από επεξεργασμένο χάλυβα ή πλαστικό, οι δεξαμενές πετρελαίου μπορεί να είναι μονού ή διπλού τοιχώματος (όπου η δεξαμενή αποτελείται από δύο στρώσεις υλικού ).

Οι περισσότερες δεξαμενές απλού ή διπλού τοιχώματος, είναι απαραίτητο να περικλείονται από ένα επιπλέον τοίχωμα για προστασία το οποίο εξαρτάται από την περιοχή στην οποία ζείτε και από τη θέση της δεξαμενής. Το στρώμα αυτό μπορεί να διατηρήσει το 110% του περιεχομένου της δεξαμενής αναλλοίωτο.

Μπορείτε να αγοράσετε μία δεξαμενή πετρελαίου θέρμανσης μέσω του διαδικτύου ή από κάποιον τοπικό, ανεξάρτητο αντιπρόσωπο. Πριν προβείτε στην αγορά, βεβαιωθείτε ότι πληροί τα απαραίτητα διεθνή πρότυπα κατασκευής και λειτουργίας.

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να σας υποδείξει τη σωστή θέση εγκατάστασής της προκειμένου να ικανοποιούνται τυχόν περιβαλλοντικοί περιορισμοί και να ελαχιστοποιούνται πιθανοί κίνδυνοι πυρκαγιάς.

Οι τιμές μίας δεξαμενής πετρελαίου ποικίλουν από 500 € που κοστίζει μία μικρή μονού τοιχώματος και μπορεί να φθάσει μέχρι και τις 2000 € για μία μεγάλη διπλού τοιχώματος. Η χωρητικότητα τους κυμαίνεται συνήθως από τα 1000 λίτρα έως τα 5000 λίτρα περίπου.

Δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης

και Άδειες.

Η αντικατάσταση μια δεξαμενής πετρελαίου θέρμανσης δεν χρειάζεται κάποια άδεια από Πολεοδομία, Υπουργεία και λοιπές υπηρεσίες. Άδειες θα χρειαστούν μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Άδεια μικρής κλίμακας θα χρειαστεί στην εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης.
  • Όσον άφορα την κατοικία η εγκατάσταση της δεξαμενής πετρελαίου δεν θα χρειαστεί Οικοδομική Άδεια από μονή της. Οικοδομική άδεια για δεξαμενές πετρελαίου χρειάζονται μόνο για εργασίες τοποθέτησης υπόγειων, δεξαμενών υγρών καυσίμων και για εργασίες κατασκευής δεξαμενών αποθήκευσης υγρών και καυσίμων, ανεξαρτήτως του είδους και του μεγέθους τους,

Πόσο ακριβώς πετρέλαιο να βάλετε;

Οι ανάγκες σε πετρέλαιο εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Κατά την φάση της κατασκευής οι μηχανολογικές μελέτες ορίζουν βασικά μεγέθη, όπως το μέγεθος του λέβητα αλλά και της δεξαμενής πετρελαίου. Η κατανάλωση φυσικά του πετρελαίου έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, η συντήρηση του συστήματος θέρμανσης, αλλά προπαντός οι ώρες λειτουργίας.

Το μέγεθος του σπιτιού σας για παράδειγμα, πόσο χρόνο έχετε αναμμένη τη θέρμανση ή πόσο αποδοτικός είναι ο λέβητάς σας είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις απαιτήσεις σας σε πετρέλαιο. Σας συμβουλεύουμε να παρακολουθείτε την κατανάλωσή σας κρατώντας ταμπελάκια με την ένδειξη του μετρητή της δεξαμενής μέσα στο χρόνο. Όλες οι δεξαμενές πρέπει να υποδεικνύουν τη στάθμη του πετρελαίου που υπάρχει σε αυτές με ειδικό μετρητή. Αυτός μπορεί να είναι προσαρτημένος στη δεξαμενή ή να βρίσκεται δίπλα από αυτή. Εάν η δική σας δεξαμενή δεν διαθέτει, μπορείτε να προμηθευτείτε έναν στο εμπόριο, με τιμή γύρω στα 20 €.

Είναι καλό να παρατηρείτε τη στάθμη της δεξαμενής σας ώστε να μην πέσει πολύ χαμηλά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε παραγγείλει ήδη πετρέλαιο πριν η στάθμη πέσει κάτω από το ¼ ειδικά το χειμώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι γεμίζουμε τη δεξαμενή στο 80% – 90% του όγκου της προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν διαρροές. Δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα από όσα απαιτούνται για να ζεσταθούμε.

 

Βελτίωση του συστήματος θέρμανσης - Οδηγίες απο την Greenbuilding

Επιδοτηθείτε έως και 85% για νέο σύστημα θέρμανσης

 

 

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω service στη δεξαμενή μου ;

Ένας τυπικός έλεγχος στη δεξαμενή πετρελαίου σας πρέπει να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, για να είστε βέβαιοι ότι λειτουργεί στη βέλτιστη κατάσταση. Ορισμένοι κατασκευαστές συνιστούν έλεγχο ανά εξάμηνο. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο τεχνικό ή να το συνδυάσετε με τον ετήσιο έλεγχο και συντήρηση του λέβητα σας.

Εάν έχετε μετακομίσει προσφάτως σε καινούργια περιοχή και “κληρονομήσατε” ας υποθέσουμε τη δεξαμενή πετρελαίου σας, σας συνιστούμε να την επιθεωρήσετε το συντομότερο δυνατόν. Οι δεξαμενές που είναι κατασκευασμένες από χάλυβα είναι ανθεκτικές στο πετρέλαιο. Η μόνη περίπτωση διάβρωσης είναι αν υπάρχει νερό στο πετρέλαιο. Για αυτό κάνετε το έλεγχο σας που θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής της δεξαμενής.

Βεβαίως, υπάρχουν και ορισμένοι έλεγχοι που μπορείτε να πραγματοποιήσετε από μόνοι σας στη δεξαμενή πετρελαίου σας. Παρατηρείστε για παρουσία τυχόν βαθιών γρατζουνιών, φουσκωμάτων / διογκώσεων, ρωγμών, χτυπημάτων, σκουριάς ή αποχρωματισμού. Ελέγξτε για τυχόν διαρροές σε πετρέλαιο εξωτερικά, ιδιαίτερα στις σωληνώσεις, τις βαλβίδες και τις ραφές.

Βεβαιωθείτε σε περίπτωση που η δεξαμενή σας βρίσκεται μέσα σε μπετονένια τοιχία, ότι δεν υπάρχουν πουθενά λιμνάζοντα νερά, σκουπίδια ή ζιζάνια. Διατηρείτε την πρόσβαση στη δεξαμενή και γύρω από αυτή καθαρή και μην αφήνετε φυτά να αναπτυχθούν κοντά σε αυτήν. Προσέξτε τα στόμια καθαρισμού και τους μετρητές ώστε να είναι κλειστά και να μην μπορούν να εισέλθουν όμβρια ύδατα.

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι η δεξαμενή σας είναι κατά 80% – 90% γεμάτη, ώστε να αποφύγετε τυχόν προβλήματα υπερπλήρωσης.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη δεξαμενή πετρελαίου:

Λάσπη, νερό και υγρασία.

Εάν νερό ή λάσπη εισέλθουν στη δεξαμενή σας μπορεί να φράξουν τις σωληνώσεις, να βλάψουν το σύστημα θέρμανσης και να μειώσουν την αποδοτικότητα του πετρελαίου. Το νερό εντός της δεξαμενής μπορεί να εισέλθει όταν βρέχει, όταν τη γεμίζετε με πετρέλαιο ή λόγω συμπύκνωσης.

Η λάσπη έχει την τάση να συσσωρεύεται σε δεξαμενές όπου το πετρέλαιο έχει αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αναζητήστε σκουρόχρωμα ίχνη στη βάση της δεξαμενής σας.

Ένας τεχνικός μπορεί να καθαρίσει το νερό και τη λάσπη από τη δεξαμενή σας και να επιδιορθώσει οτιδήποτε προκαλεί πρόβλημα. Στην Ελλάδα ακόμη και σε περιπτώσεις πολύ κρύου, το πετρέλαιο διατηρεί την υγρή του σύσταση και δεν πήζει.

Κρατείστε λοιπόν την δεξαμενή σας σε καλή κατάσταση. Αν πάλι πρόκειται να αγοράστε καινούργια, φροντίστε να κάνετε την σωστή επιλογή.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση  ΥΠΕΚΑ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.