Εγκατάσταση ηλιακού

Η εγκατάσταση του ηλιακού αλλά αξίζει. Θα δούμε αν χρειάζεται πώς γίνεται κάποια βασικά θέματα, πότε γίνεται η απόσβεση, υπάρχει επιδότηση;

Εγκατάσταση Ηλιακού

Έχουμε πολλά να πούμε την εγκατάσταση του ηλιακού, για τον ηλιακό για το δίκτυο στο οποίο μαζεύεται το νερό για την βάση που και πως τοποθετείται, κλίσεις κλπ.

Τα βασικά κομμάτια που είναι φτιαγμένος ο ηλιακός είναι η βάση η οποία θα στερεωθεί στη σκεπή ή στην ταράτσα του κτιρίου οι συλλέκτες που μαζεύουν την ηλιακή ενέργεια και το δοχείο το μπόιλερ όπου θα ζεσταθεί το νερό για να πάει στο διαμέρισμα. Η συναρμολόγηση - εγκατάσταση του ηλιακού γίνεται πάντα επιτόπου στην ταράτσα ή στην στέγη. Δεν γίνεται προσυναρμολόγηση από τα εργοστάσια παραγωγής αλλά όλα αυτά συναρμολογούνται στο κάθε σπίτι από τους υδραυλικούς.

Εδώ έχουμε ένα βίντεο το οποίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλη την λεπτομέρεια σχετικά με την εγκατάσταση ενός ηλιακού. Τα  πολύ σημαντικά για να γνωρίζετε είναι ότι

  • ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι σωστό πάντα να μπαίνει με νότιο προσανατολισμό - αυτό έτσι κι αλλιώς θα το δει ο εγκαταστάτης ο οποίος θα βάλει τον ηλιακό
  • θα πρέπει να γίνει μία εγκατάσταση η οποία δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην Πολυκατοικία
  • ο ηλιακός θερμοσίφωνας συνδέεται και με καλώδιο το οποίο θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο πίσω στον πίνακα
  • η κλίση του ηλιακού σχετίζεται με το γεωγραφικό πλάτος και για ετήσια χρήση είναι το γεωγραφικό πλάτος ± 5° έτσι ώστε να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα για όλο τον χρόνο

Που αποφεύγουμε να βάζουμε ηλιακούς;

Αποφεύγουμε να βάζουμε ηλιακό θερμοσίφωνα σε ένα κτίριο πάρα-πάρα πολύ ψηλό, δηλαδή  8-9 ορόφους με το νερό πρέπει να το πάει στο ισόγειο ή στον πρώτο όροφο. Εκεί τα θέματα γίνονται πιο περίπλοκα θα πρέπει να πεταχτεί πάρα πολύ νερό και κάποια στιγμή να έρθει το ζεστό νερό στο διαμέρισμα.

Που αλλού αποφεύγουμε; Εκεί που έχουμε πολλή σκιά δηλαδή σε ταράτσες και κτίρια τα οποία έχουν μεγάλη σκίαση. Αυτό μπορει να γίνεται σε σημεία όπου γύρω υπάρχουν ψηλά δένδρα ή ψηλά γειτονικά κτίρια που να μην επιτρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία για αρκετές ώρες την ημέρα.

Οδηγίες για Εγκατάσταση ηλιακού

  1. Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην εγκατάσταση του ηλιακού - αν δεν γίνουν σωστά το δίκτυο σωληνώσεων, τα σφιξίματα στα ρακόρ, οι συνδέσεις των σωληνώσεων μπορεί να υπάρχουν διαρροές που να δημιουργήσουν προβλήματα στον ηλιακό.
  2. Εάν δεν έχει γίνει σωστή επιλογή ηλιακού τότε συνδυαστικά και με την εγκατάσταση μπορεί να υπάρχουν προβλήματα υπερθέρμανσης ή και έλλειψης ζεστού νερού χρήσης.
  3. Αν στην εγκατάσταση δεν τοποθετηθεί μέσα αντιψυκτικό το υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας παγετού ειδικά σε ακραίες συνθήκες το χειμώνα.
  4. Όλες οι σωλήνες θα πρέπει να μονώνονται, ενώ στα ορεινά μέρη της Ελλάδας θα πρέπει να μονώνονται με μεγαλύτερο πάχος μόνωσης.
  5. Εάν υπάρχει πρόβλημα με το νερό της  περιοχής θα πρέπει να υπάρχει ειδική πρόβλεψη για επεξεργασία του νερού πριν τον ηλιακό αλλιώς τα πολλά άλατα θα αχρηστεύσουν συντομότερα τον ηλιακό θερμοσίφωνα.
  6. Πάντα η εγκατάσταση ενός ηλιακού θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τη νομοθεσία, με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής αλλά και με τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Γιατί να βαλετε ηλιακό Θερμοσίφωνα;

Ο ηλιακός πρέπει να μπαίνει στα σπίτια και πλέον στις καινούργιες κατασκευές, γίνεται γίνεται σχεδόν υποχρεωτικός. Ο βασικός λόγος που πρέπει να μπει στο σπίτι είναι γιατί ο ήλιος είναι μία πηγή ενέργειας  η οποία είναι ανεξάντλητη και δωρεάν.

Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας έχει ένα αρχικό κόστος για να βάλει τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Θα πρέπει να τον προμηθευτεί, να γίνει η εγκατάσταση, αλλά μετά απολαμβάνει ζεστό νερό τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Δωρεάν ζεστό νερό για πολλές ώρες στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ελλάδος. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος που μπορεί να είναι πολύ ορεινά, να έχει συννεφιές, στην Βόρεια και Δυτική Ελλάδα εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά (εκεί μπορούν να μπουν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κενού). Αλλά στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ελλάδας έχει ηλιοφάνεια τα 300 μέρες τον χρόνο, μέρες που εσείς μπορείτε να απολαμβάνετε δωρεάν ζεστό νερό. Θα σας δώσει μεγάλη εξοικονόμηση σε χρήματα μιας και δεν θα καταναλώνετε ηλεκτρικό. Το ηλεκτρικό προφανώς το συνδέουμε για αυτές τις 30, 40, 50 μέρες. Γίνεται σύνδεση με καλώδιο το οποίο θα είναι μόνο και μόνο για αυτές τις μέρες που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια.

Η εγκατάσταση του ηλιακού είναι κάτι το οποίο αποσβένεται γρήγορα. Όταν βάζουμε τον ηλιακό στο σπίτι, κάνοντας μαζί την εγκατάσταση περιμένουμε μα γίνει γρήγορα η απόσβεση. Ανάλογα πάλι και με τις καιρικές συνθήκες της περιοχής, βλέπουμε ότι σε πέντε έξι εφτά χρόνια ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδος γίνεται απόσβεση. Πάντα αυτό εξαρτάται και με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Τώρα που οι τιμές της κιλοβατώρας έχουν ανέβει πολύ η εξοικονόμηση ενέργειας και η απόσβεση γίνεται πολύ πολύ νωρίτερα.

Τον ηλιακό μπορείτε να τον βάλετε με δικά σας κεφάλαια αλλά μπορείτε να το βάλετε και με επιδοτούμενα προγράμματα. Μπορεί να μπει με το πρόγραμμα αλλάζω συσκευή αλλά και με το Εξοικονομώ 2021, 2023 - Ανακαινίζω.

Δείτε σχετικά video

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.