Επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα

Επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα

Επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα καλύψουμε θέματα που έχουν να κάνουν με την επιλογή και κριτήρια για την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν ασχολείστε με τις κατασκευές, αν είστε ιδιώτης ο οποίος θέλει να βελτιώνει το σπίτι του, αν είστε μηχανικός τότε τόση σίγουρα το άρθρο αυτό θα σας ενδιαφέρει.

Θα καλύψουμε θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με

 • την αγορά του ηλιακού και τους συλλέκτες
 • το boiler
 • πώς γίνεται η επιλογή ανάλογα με τη χρήση
 • την εγκατάσταση
 • τους ηλιακούς διπλής και τριπλής ενέργειας
 • και τέλος ένα Παράδειγμα για την σωστή επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα.

Θα απαντήσουμε πρώτα από όλα γιατί να αγοράσει κάποιος ηλιακό; Η απάντηση είναι προφανής ο ηλιακός θερμοσίφωνας δίνει δωρεάν ζεστό νερό. Η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται με το βέλτιστο τρόπο για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης στο σπίτι. Οι Ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι απαραίτητοι πλέον για την κατασκευή ενός ενεργειακού σπιτιού.

 


Διαβάστε όλο το άρθρο μας για την Αγορά Ηλιακού Θερμοσίφωνα .  Αφήστε τα σχόλια και τις ερωτήσεις στο κάτω μέρος της σελίδας.


Επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα

 

Πώς όμως αποφασίζουμε όμως τι ηλιακό θερμοσίφωνα θα αγοράσουμε; Ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή του σωστού ηλιακού θερμοσίφωνα;

Για να απαντήσουμε σε αυτό πρώτα θα πρέπει να καλύψουμε ποια είναι τα βασικά είδη ηλιακού θερμοσίφωνα.
Οι Ηλιακοί Θερμοσίφωνες χωρίζονται σε διάφορα είδη ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής τους με τον τρόπο που συναρμολογούνται και τον τρόπο τον οποίον που γίνεται η εγκατάσταση τους  σε ένα σπίτι, σε μία κατοικία.

Επιφάνεια Συλλεκτών

 

Οι Ηλιακοί Θερμοσίφωνες χωρίζονται σε στις εξής κατηγορίες ανάλογα με την επιφάνεια του συλλέκτη.

 • Eπιλεκτικούς. Έχουμε τους επιλεκτικούς ηλιακούς θερμοσίφωνες. Οι επιλεκτικοί ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι θερμοσίφωνες οι οποίοι η επιφάνεια του συλλέκτη έχει επίστρωσεις οξειδίων του τιτανίου. Στην επιφάνεια του συλλέκτη μαζεύεται η ηλιακή ενέργεια η οποία θα ζεστάνει το κύκλωμα για την παραγωγή του ζεστού νερού.
 • Συλλέκτες κενού. Εκτός από τους επιλεκτικούς συλλέκτες έχουμε και τους συλλέκτες κενού. Οι συλλέκτες αυτοί είναι έχουν τη μορφή σωλήνων όπου η ηλιακή ενέργεια εστιάζεται στο κέντρο της σωλήνας. Οι ηλιακοί συλλέκτες κενού είναι ιδανικοί για περιπτώσεις στις οποίες έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και χαμηλη ηλιοφάνεια, δηλαδή σε βόρεια και ορεινά  μέρη της χώρας μας.

Δεχόμαστε όμως συχνά τηλεφωνήματα με προβλήματα για ηλιακούς θερμοσίφωνες κενού ειδικά σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια. Επίσης πολύς κόσμος επικοινωνεί με την Εταιρεία μας για επισκευή ηλιακών κενού τους οποίους έχουν αγοράσει και πλέον δεν μπορούν να το συντηρήσουν ή δεν μπορούν να βρουν ανταλλακτικά.

Στην Ελλάδα ως επί το πλείστον κατασκευάζονται οι ηλιακοί θερμοσίφωνες επιλεκτικοί και όχι κενού. Έτσι η πιο συνηθισμένη επιλογή συλλέκτη είναι η Ηλιακοί θερμοσίφωνες με επιλεκτικό συλλέκτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κενού δεν μπορούν να βρουν χρίση στην Ελλάδα. Αυτό θα το καλύψουμε αργότερα.

 • Παλαιότερα υπήρχαν και οι απλοί ηλιακοί θερμοσίφωνες αλλά πλέον έχουμε αποκατασταθεί ως επί το πλείστον με επιλεκτικούς.

Δοχείο -Boiler

Μπορεί να έχετε ακούσει για ηλιακούς glass για ηλιακό ανοξείδωτο. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας εκτός από το συλλέκτη που μαζεύει την ηλιακή ενέργεια έχει και το δοχείο ή το μπόιλερ όπου γίνεται η παραγωγή του ζεστού νερού. Τα δοχεία αυτά κατασκευάζονται συνήθως από μαύρη λαμαρίνα και από ανοξείδωτο χάλυβα.

Άρα όταν ακούμε ένα ηλιακό που είναι ίνοξ αυτό σημαίνει ότι το δοχείο του μπόιλερ του είναι ανοξείδωτο, ενώ όταν ακούμε glass αυτό σημαίνει ότι είναι φτιαγμένο από μαύρη λαμαρίνα και έχει γίνει επισμάλτωση με γυαλί. Η επισμάλτωση γίνεται για λόγους υγιεινής ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με μικροοργανισμούς και μικρόβια.

Εκτός όμως από αυτά τα δύο υπάρχει και ο ηλιακός θερμοσίφωνας φτιαγμένος από χαλκό. Το δοχείο αυτό είναι φτιαγμένο από χαλκό και έχει αρκετά μεγαλύτερο κόστος κτήσης. Ο χάλκινος όμως ηλιακός έχει καλύτερες ιδιότητες, γίνεται καλύτερα η μεταφορά της θερμότητας, έχει καλύτερη απόδοση και δεν χρειάζεται συντήρηση. Έχει όμως αρκετά πιο υψηλό κόστος κτήσης.

Επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα ανάλογα την Χρήση

Πολύ σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι η χρήση του. Πως θα χρησιμοποιηθεί ο ηλιακός στο σπίτι ή το διαμέρισμα;

 

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης αλλά και για την θέρμανση.

 

Έτσι αλλά είναι τα κριτήρια του ηλιακού αν τον θέλουμε για την θέρμανση και άλλα για την παραγωγή του ζεστού νερού.

Σε περιπτώσεις που ο ηλιακός θερμοσίφωνας πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και για θέρμανση η χρήση των ηλιακών με συλλέκτες κενού είναι καλύτερη.

Οι ηλιακοί κενού μπορούν να μαζέψουν πολύ πιο καλά την ηλιακή ενέργεια και ανεβάζουν πολύ μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθούν πολύ καλύτερα σαν υποβοήθηση στο σύστημα θέρμανσης.

Υπάρχουν και υβριδικά συστήματα τα οποία μπορούν ταυτόχρονα να παράγουν και ζεστό νερό χρήσης αλλά και ηλεκτρικό ρεύμα.

 

αγορά-ηλιακού-θερμοσίφωνα

Εγκατάσταση

 

Πώς να επιλέξετε τον ηλιακό θερμοσίφωνα ανάλογα με την εγκατάσταση την οποία θέλετε να κάνετε.

 • Ταράτσα. Αν έχετε μία ταράτσα η οποία είναι επίπεδη μπορείτε να βάλετε ένα ηλιακό θερμοσίφωνα με επιλογή σε μοίρες ανάλογα με την θέση και την περιοχή σας. Μπορεί να στραφεί σε 45 Μοίρες , σε 60 Μοίρες κλίση από την κατακόρυφο της γης και πάντα με Νότιο Νοτιοανατολικό προσανατολισμό.
 • Αν υπάρχουν περιορισμοί από την συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να χρειαστεί να πάρετε έναν πιο κοντό ηλιακό θερμοσίφωνα-compact ο οποίος να μην φαίνεται και να μην χαλάει την αισθητική της συγκεκριμένης κατοικίας. Αυτό βρίσκει εφαρμογή ιδιαίτερα στα νησιά σε premium ακίνητα και σε περιοχές-οικισμούς οι οποίοι πρέπει να κρατούν και να τηρούν συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία.

επιλογή για boiler ηλιακού θερμοσίφωνα

 • Ένας άλλος τρόπος είναι η εγκατάσταση του ηλιακού με boiler βεβιασμένης κυκλοφορίας. Στο συγκεκριμένο σύστημα ο συλλέκτης τοποθετείται στην ταράτσα ή στην στέγη και το μπόιλερ τοποθετείται στο λεβητοστάσιο ή σε κάποιον άλλο βοηθητικό χώρο. Οι σωλήνες κατεβαίνουν και μπαίνουν μέσα στο μπόιλερ μεταφέροντας την θερμότητα το κυκλώματος μέσα στο δοχείο. Εκεί μέσα από μία σερπαντίνα ζεσταίνουν το νερό, το οποίο κυκλοφορεί μέσα στο δίκτυο του σπιτιού. Το νερό του σπιτιού σε μια τέτοια εγκατάσταση μπορει να θερμανθεί εναλλακτικά και με ηλεκτρικό αλλά και με νερό από σύστημα θέρμανσης.

 

 

Το δίκτυο αυτό είναι πολύ πιο κομψό δεν έχει θερμοσίφωνες να εξέχουν γίνεται μία πολύ καλύτερη διαχείριση του νερού - έχει όμως κάποιο μεγαλύτερο αρχικό κόστος.

Τέτοια συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας χρησιμοποιούνται και στα συστήματα όπου ο ηλιακός κάνει υποβοήθηση στο σύστημα θέρμανσης του σπιτιού.

 • Ένας τελευταίος τρόπος είναι πάνω στη στέγη. Ο ηλιακός στις στέγες πρέπει να  μπαίνει χωρίς να τρυπιούνται τα κεραμίδια, τα ξύλα και η στέγη.  Υπάρχουν κάποια ειδικά τεμάχια ειδικά άγκιστρα τα οποία μπορούν να μπουν κάτω από το κεραμίδι και να αποφεύγουμε τις τρύπες και τις πιθανές μελλοντικές αστοχίες με υγρασία στο σπίτι.


Εξοικονόμηση Ενέργειας Ηλιακός Θερμοσίφωνας με την GreenbuildingΕπιδότηση  έως 70%


 

Ηλιακός Διπλής η τριπλής ενέργειας

 

Οι Ηλιακοί θερμοσίφωνες διπλής η τριπλής ενέργειας κλπ. έχουν συγκεκριμένη χρήση. Δεν κάνουν όλοι οι ηλιακοί για κάθε εφαρμογή.

 • Ο διπλής ενέργειας ηλιακός είναι ένας ηλιακός ο οποίος χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να παράξει το ζεστό νερό και όταν δεν υπάρχει η απαραίτητη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να ενεργοποιηθεί μία ηλεκτρική αντίσταση .

Με την ηλεκτρική αντίσταση λειτουργεί πλέον ο ηλιακός σαν έναν κοινό θερμοσίφωνα με τη διαφορά ότι το νερό το οποίο παράγεται πλέον αποθηκεύεται σε εξωτερικό χώρο και διανέμεται από εκεί. Έχοντας υπόψιν όλες τις πιθανές απώλειες που υπάρχουν ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο ή σε άλλη περίοδο με κρύο δεν ειναι η βέλτιστη επιλογή.

 • Ο τριπλής ενέργειας είναι ένας ηλιακός ο οποίος εκτός από την ηλεκτρική αντίσταση μπορεί να δεχθεί και έναν σωλήνα ο οποίος έρχεται από το λεβητοστάσιο και να ζεσταίνει το νερό χρήσης του σπιτιού χρησιμοποιώντας το σύστημα θέρμανσης. Πάλι και σε αυτό το σύστημα έχουμε απώλειες λόγω αποστάσεως. Θα μπορούσε πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί κάποιος θερμοσίφωνας ή κάποιο μπόιλερ που θα τροφοδοτεί το σπίτι.

 

επιλογή και αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα

Παράδειγμα επιλογής ηλιακού

 

 

Εμείς προτείνουμε για αγορά τον Calpak mark 4 160lt/2.6m² Επιλεκτικό ή τον Ηλιακό Θερμοσίφωνα Nobel Classic 160 λίτρων - 160lt/3.0m² .

 

 

Σημασία στην επιλογή του ηλιακού παίζουν :

 • Τα Άτομα
 • Η θέση στην πολυκατοικία
 • Η απόσταση από τη χρίση
 • Η επιλογή δικτύου σωληνώσεων και ρεύματος

Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την επιλογή του ηλιακού είναι τα άτομα που μένουν στο σπίτι. Πόσα άτομα μένουν στο σπίτι τι συνήθειες έχουν και πόσο συχνά χρησιμοποιούν ζεστό νερό.

Η εγκατάσταση του ηλιακού είναι ένα κομμάτι το οποίο αφορά επίσης την επιλογή του σωστού τύπου και  μοντέλου. Έτσι αν η χρήση είναι πολύ μακριά από το σημείο εγκατάστασης ίσως χρειαστεί ένας ηλιακός μεγαλύτερου μεγέθους.

Ένα τυπικό ελληνικό νοικοκυριό με 4 άτομα και πρόσβαση σε μία ταράτσα με συνηθισμένη ηλιοφάνεια, μπορεί να αγοράσει ένα ηλιακό 160 λίτρων επιλεκτικής επιφανείας από 2.6 έως 3.0m² .

Εμείς προτείνουμε για αγορά τον Calpak mark 4 160lt/2.6m² Επιλεκτικό ή τον Ηλιακό Θερμοσίφωνα Nobel Classic 160 λίτρων - 160lt/3.0m² .

 

Επιλογή ηλιακού με επιδότηση

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες επιδοτούνται και από το κράτος. Είναι επιλέξιμες δαπάνες στο πρόγραμμα Εξοικονομώ Ανακαινίζω για νέους, αλλά και σε όλα τα Εξοικονομώ.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες επιδοτούνται από το πρόγραμμα για ζεστό νερό χρήσης αλλά και υποβοήθηση στο σύστημα θέρμανσης. Οι Εργολάβοι αναλαμβάνουν να προμηθεύσουν και να εγκαταστήσουν το σύστημα του ηλιακού θερμοσίφωνα. Υποχρέωση του ιδιοκτήτη είναι να καλύψει το ποσοστό της συμμετοχής του όπως ορίζει το εκάστοτε πρόγραμμα .

Στο πρόγραμμα Εξοικονομώ Αυτονομώ η  εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα ήταν υποχρεωτική για κάθε διαμέρισμα. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στα μοντέλα και στις διαστάσεις του ηλιακού που θα εγκατασταθεί στο Εξοικονομώ. Η μόνη υποχρέωση είναι να υπάρχουν οι απαραίτητες πιστοποιήσεις και τα παραστατικά.

 

Αγορά Ηλιακού Θερμοσίφωνα

 

Συνοψίζοντας για να είμαστε όσο πιο περιεκτικοί γίνεται θα λέγαμε ότι αν κάποιος θέλει να αγοράσει έναν ηλιακό θερμοσίφωνα μπορεί κάλλιστα να μας καλέσει να μας καλέσει και να επιλέξουμε μαζί τον σωστό ηλιακό.

Εμείς στην Greenbuilding θα αποστείλουμε άμεσα εντός δύο ή τριών εργάσιμων, τον ηλιακό θερμοσίφωνα που θέλετε.  Αν θέλετε να γίνει ένα σύστημα για υποβοήθηση θέρμανσης θα πρέπει να γίνει μία ιδιαίτερη μελέτη και επιλογή η οποία δεν μπορεί να γίνει από ιδιώτες.

Για οποιαδήποτε ερώτηση πριν την αγορά του ηλιακού θερμοσίφωνα μπορείτε να μας καλέσετε για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τον νέο ηλιακό θερμοσίφωνα του σπιτιού σας.

Πηγή : ΤΕΕ ΥΠΕΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ - 2020

4 απαντήσεις στο “Επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα”

 1. θέλω να βάλω ηλιακό. έχω πάρει βαουτσερ για επιδότηση. τι μου προτείνετε;

 2. Κατοικούμε 10ατομα σε μονοκατοικία με ταράτσα .Πόσα λίτρα μου προτείνεται να πάρω και ποια μάρκα θερμοσίφωνα.Εχω voucher 60τις εκατό επιδότηση ευχαριστω

  • 10 άτομα σε μονοκατοικία; Σαν πολλά ακούγονται. Αν είναι διπλοκατοικία βάλτε 2 x 160 λίτρων αλλιώς αν είναι όντως μονοκατοικία βάλτε ότι μεγαλύτερο υπάρχει 300 λίτρα και 5.2 τ.μ. επιφάνεια. Στην Greenbuilding δεν δουλεύουμε το πρόγραμμα αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.