Ραδόνιο στο σπίτι

ραδόνιο

Kataskevi

Greenbuilding

Ερώτηση από κ. Διονύση Κοκκολιά: Πείτε μας τι είναι το ραδόνιο κι αν θα πρέπει να υπάρχει κάποια ανησυχία ή όχι;

Απάντηση από κa. Παναγιώτα Φούντα: Το ραδόνιο είναι να ευγενές αέριο, άχρωμο και άοσμο αλλά όπως λένε οι επιστήμονες καθόλου ευγενικό, καθώς αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη. Μετά το κάπνισμα ευθύνεται για περίπου 20.000 θανάτους στην Ευρώπη ετησίως.

Είναι είναι θυγατρικό του ραδίου 226 και του ουρανίου 238, βρίσκεται στο φλοιό της γης και και εισέρχεται στις κατοικίες από τις σωληνώσεις από τα οικοδομικά υλικά. Από τρύπες δηλαδή, θέλει κάποια τρύπα – Πρέπει να περάσει μέσα από κάποιες ρωγμές.

Βρίσκεται στα οικοδομικά υλικά καθώς φέρουν κι αυτά ραδιοϊσότοπα αφού προέρχονται από τον φλοιό της γης. Από τα οικοδομικά υλικά εκλύεται απευθείας – Όταν έρχεται από το υπέδαφος θα μπει από ρωγμές στην τοιχοποιία, από σωληνώσεις, γι’ αυτό και ένα σπίτι το οποίο περισσότερο πρέπει να ελεγχθεί είναι ένα σπίτι το οποίο έχει κατοικήσιμο υπόγειο.

Γιατί αν ένα κτίριο χρησιμοποιείται ως Πάρκινγκ είναι τόσο σύντομη παραμονή του ανθρώπου εκεί πέρα που και να έχει μία ψηλότερη συγκέντρωση δεν θα είναι βλαβερή. Βλαβερή είναι όταν υπάρχουν συγκεντρώσεις υψηλότερες από το κανονικό αλλά ο άνθρωπος κατοικεί εκεί. Από κει και πέρα οποιοσδήποτε μπορεί να να απευθυνθεί στην ΕΕΑΕ να ζητήσει να ελεγχθεί το σπίτι του. Είναι μια πολύ απλή διαδικασία – Απευθύνεται στην ΕΕΑΕ υποβάλει το σχετικό αίτημα.

Του αποστέλλονται κάποιοι μετρητές οι οποίοι πρέπει να παραμένουν στο σπίτι του στο χώρο του για μια διάρκεια έξι περίπου μηνών και αυτό γιατί θέλουμε ειδικά στην Ελλάδα που υπάρχει καλοκαίρια, θέλουμε να δούμε ένα μεγάλο εύρος, μια μεγάλη χρονική περίοδο που το σπίτι είναι κλειστό. Γιατί αν το έχεις μόνο καλό καιρό που το σπίτι είναι ανοιχτό και αερίζεται ίσως η μέτρηση να μην είναι τόσο σωστή.
Ούτως ή άλλως μία από τις διαδικασίες επιδιορθώσεις η πιο απλή και η πιο εύκολη σε περίπτωση που μια μέτρηση δείξει ή και εντός ορίων να είναι, αλλά να είναι πιο ψηλά – μία πρώτη σύσταση είναι ένας καλύτερος αριθμός του σπιτιού. Οπότε αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε την μέτρηση σε βάθος 6 μηνών ώστε να έχουμε αρκετά δεδομένα ακόμα και την περίοδο που το σπίτι είναι κλειστό και δεν αερίζεται τόσο συχνά όσο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ερώτηση από κ. Διονύση Κοκκολιά: Άρα είναι ένα χρήσιμο tip να αερίζω το σπίτι για όλους τους λόγους και ένας λόγος ακόμα μπορεί να είναι και το ραδόνιο.

Απάντηση από κα. Παναγιώτα Φούντα: Ναι θα μπορούσε. Κοιτάξτε αν κατόπιν της μέτρησης παρατηρηθεί μεγαλύτερη από το φυσιολογικό τιμή εκεί εξετάζεται κατά περίπτωση. Δηλαδή δεν μπορούμε να πούμε ότι one size fits all. Μπορεί κάποιος να χρειάζεται πιο μεγάλες επεμβάσεις και εξαρτάται και από που προέρχεται. Δηλαδή αν προέρχεται από τις σωληνώσεις ας πούμε κάνεις μια μόνωση. Δηλαδή εξετάζεται κατά περίπτωση.

Ερώτηση από κ. Διονύση Κοκκολιά: Και λέτε ότι υπάρχει και στα οικοδομικά υλικά γιατί ουσιαστικά αυτά προέρχονται από υλικά τα οποία υπήρχαν παλαιότερα στη γη,  Αλλά και από το σημείο που είναι χτισμένο-από το οικόπεδο που είναι κτισμένο το σπίτι. Άρα μήπως για αυτούς που χτίζουν ή που θέλουν να κάνουν μία κατασκευή είναι μια καλή εφαρμογή το να ψάξουν και να βρουν στη συγκεκριμένη γειτονιά στην συγκεκριμένη περιοχή τι γίνεται με τον Ραδόνιο; Μπορούν να απευθυνθούν σε εσάς;

Απάντηση από κα. Παναγιώτα Φούντα: Όχι κοιτάξτε όταν μιλάμε για τον ανοιχτό χώρο δεν υφίσταται αυτή η μέτρηση, με την έννοια ότι στον ανοιχτό χώρο δεν θα το εισπνεύσεις. Το θέμα είναι αν έχεις στον κλειστό χώρο κάποια μέτρηση που είναι κοντά στο όριο η υπερβαίνει το όριο.

Αυτή είναι προβληματική. Δηλαδή στον αέρα υπάρχει ούτως ή άλλως. Σε κάποιες περιοχές σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε κάποιες περιοχές χαμηλότερες. Δηλαδή Όσο πιο βόρεια πάμε γενικώς με την αλλαγή των πετρωμάτων τόσο αυξάνονται και οι συγκεντρώσεις. Δηλαδή περιοχές όπως η Ξάνθη έχουν υψηλότερες συγκέντρωσεις από ότι η Κρήτη. Κι αν πάμε στην Σκανδιναβία εκεί έχουν πολύ υψηλότερες συγκέντρωσης σε σχέση με την Ελλάδα. Είναι λόγω του υπεδάφους, της μορφολογίας του υπεδάφους.
Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο Ξανθιώτης Θα πρέπει να ανησυχήσει.

Ερώτηση από κ. Διονύση Κοκκολιά: Πιο πάνω στις βόρειες χώρες στην Νορβηγία υπάρχει κάποιο πιο έντονο πρόβλημα από πλευράς υγείας το λέω;

Απάντηση από κα. Παναγιώτα Φούντα: Υπάρχει πιο έντονο πρόβλημα σίγουρα είναι μεγαλύτερες οι συγκεντρώσεις αλλά υπάρχουν και πιο εκτεταμένες μετρήσεις. Δηλαδή επειδή είναι γνωστό και είναι ποιο υπαρκτό μάλλον το κάθε κράτος αντιμετωπίζει το πρόβλημα αλλιώς.

Ερώτηση από κ. Διονύση Κοκκολιά: Για πείτε μας έχετε δει κάτι σαν Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας με το ραδόνιο Που θα έπρεπε να γίνει κάτι πιο δραστικό κάποια εμπειρία κάποιο έργο.

Απάντηση από κα. Παναγιώτα Φούντα: Όχι κοιτάξτε στην Ελλάδα δεν έχουμε. Ακριβώς επειδή οι συγκεντρώσεις γενικώς είναι χαμηλές δεν έχουμε κάποιο ακραίο περιστατικό.

 

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.