Υγρασία στα παράθυρα του σπιτιού.

Υγρασία στα παράθυρα και τα τζάμια

Υγρασία

Greenbuilding

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολύ αρχίζει να παρατηρείται υγρασία στο εσωτερικό μέρος του παράθυρου του σπιτιού. Ο σύγχρονος τρόπος ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει τα κτίρια και ο τρόπος κατασκευής τους έχει αλλάξει και αυτός και πλέον οι ένοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την υγρασία.

Όλοι θέλουμε να έχουμε σύγχρονα σπίτια με καλή θερμομόνωση, άνετα και με σωστή θέρμανση. Πολλές φορές όμως η  θερμότητα που αναπτύσσεται μέσα στο σπίτι σε συνδυασμό με την υγρασία δημιουργούν υγροποίηση στα τζάμια και στους τοίχους. Στα τζάμια η υγροποίηση συνήθως επικεντρώνεται στο εσωτερικό τζάμι ενώ στους τοίχους είναι ακόμα χειρότερη. Λέμε ότι στους τοίχους είναι χειρότερη γιατί πολλές φορές εκεί συνδυάζεται και με την παρουσία μούχλας. Κάτι το οποίο είναι σίγουρα προβληματικό για το σπίτι.

Υγρασία στα τζάμια

Αν έχετε παρατηρήσει την υγροποίηση των υδρατμών στο τζάμι του παραθύρου σίγουρα θα θέλετε να μάθετε το λόγο αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε.  Η υγρασία στα παράθυρα ενώ είναι κάτι το οποίο είναι σχετικά εύκολο να αντιμετωπιστεί διεγείρει όμως ερωτήματα.  Από που ήρθε υγρασία; πως υγροποιείται πάνω στα τζάμια; υπάρχει πρόβλημα με το σπίτι; τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;

Πάμε να δούμε γιατί υπάρχει υγρασία πάνω στα παράθυρα και ποιος είναι ο λόγος που δημιουργείται αυτό το φαινόμενο.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που δημιουργεί την υγροποίηση στα παράθυρα και δεν είναι κάτι άλλο από την υγρασία που υπάρχει μέσα στο σπίτι. Ο αέρας περιλαμβάνει και συγκρατεί νερό με τη μορφή υδρατμών.

Γενικά όσο πιο θερμός είναι ο αέρας τόσο πιο πολύ υγρασία μπορεί να κρατήσει. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι ένα σπίτι το οποίο έχει ζέστη και υψηλή θερμοκρασία συνήθως κρατάει περισσότερους υδρατμούς.  Σε ένα παλιό σπίτι με παλιά ξύλινα ή μεταλλικά κουφώματα δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο.

Όταν ο θερμός και υγρός αέρας έρχεται σε επαφή με παγωμένες επιφάνειες χάνει πλέον την ικανότητα του να κρατά τους περίσσιους υδρατμούς, τους οποίους και εναποθέτει πάνω στις επιφάνειες αυτές. Ποιες είναι οι επιφάνειες στο σπίτι αυτές συνήθως τα τζάμια και περιοχές στην τοιχοποιΐα όπου υπάρχει ανομοιότητα υλικών κατασκευής. Η υγρασία του αέρα υγροποιείται πάνω σε αυτές τις επιφάνειες με τη μορφή μικρών σταγονιδίων.

Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο ειδικότερα σε σπίτια τα οποία σε κάποια ανακαίνιση κάνουν και αντικατάσταση των κουφωμάτων. Τα καινούργια κουφώματα έχουν πάρα πολύ καλή αεροστεγανότητα και εμποδίζουν τον αέρα να μπει και να βγει από το σπίτι. Και έτσι ενώ οι ιδιοκτήτες με τα παλιά κουφώματα δεν είχαν τέτοια φαινόμενα τώρα με τα σύγχρονα κουφώματα, με τα διπλά τζάμια βλέπουμε πολλές φορές να παραπονιούνται για υγρασία και μαυρίλες τους τοίχους.

Αντιμετώπιση

Καλό είναι να  περιορίσετε την δημιουργία υγρασίας και υδρατμών στην παραγωγή της. Δηλαδή δε χρειάζεται να απλώνεται τα ρούχα για να στεγνώσουν πάνω στα καλοριφέρ. Παράλληλα όταν μαγειρεύεται χρησιμοποιήστε τον απορροφητήρα.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η ο σωστός εξαερισμός του σπιτιού. Με το σωστό εξαερισμό του σπιτιού μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι η υγρασία από το εσωτερικό του σπιτιού θα απορριφθεί στο περιβάλλον

Με αυτό τον τρόπο υγρασία θα κρατηθεί σε ένα σταθερό σημείο επίπεδο. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι γίνεται επαρκής εξαερισμός του σπιτιού κρατώντας το σπίτι ανοιχτό για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε μέρα.

Με το σύγχρονο τρόπο ζωής βλέπουμε ότι πολλές φορές αυτό είναι δύσκολο. Με την χρήση ενός αφυγραντήρα το πρόβλημα της υγρασίας στα τζάμια μπορεί να μειωθεί αρκετά. Θα πρέπει να γίνει η σωστή επιλογή του μηχανήματος βάση του όγκου που μπορεί να διαχειριστεί.

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος είναι ο μηχανικός εξαερισμός. Με ένα σύστημα αεραγωγών και εναλλακτών θερμότητας αέρα αέρα μπορεί να απορριφθεί η υγρασία από το σπίτι, χωρίς όμως να δαπανάται και το σύνολο του προθερμασμένου και προκλιματισμένου αέρα.

Μιλάμε για την υγρασία στα παράθυρα και πάντα για την υγροποίηση που γίνεται στο εσωτερικό τζάμι του κουφώματος.  Αν υπάρχει υγρασία στο ανάμεσα στα δύο τζάμια τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά
Το πιθανότερο είναι να έχουν εισχωρήσει υδρατμοί μέσα από το κούφωμα και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καλέσετε κάποιον τεχνικό για να ελέγξει την βλάβη.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.