Ιδανική θερμοκρασία για την θέρμανση του σπιτιού

ιδανική θερμοκρασία

Θέρμανση

Greenbuilding

Ιδανική θερμοκρασία θέρμανση: Πάρα πολύς κόσμος μας ρώτα σχετικά με την ιδανική θέρμανση στο. Βλέπουμε σε σχολεία στο κανάλι μας στο YouTube στο Facebook αλλά και σε άλλες κοινωνικές πλατφόρμες ερωτήσεις και σχόλια σχετικά με την ιδανική θερμοκρασία.

Γίνεται μεγάλο debate για το ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία θέρμανσης ενός σπιτιού. Άλλος θέλει το σπίτι του να είναι σε υψηλή θερμοκρασία άλλος προτιμά πιο χαμηλή θερμοκρασία στην ρύθμιση  του θερμοστάτη του σπιτιού του. Όλα αυτά είναι προσωπικά στοιχεία επιλογής όπου ο κάθε άνθρωπος επιλέγει να ζήσει μέσα στο σπίτι του. Όμως όμως υπάρχουν κάποια απόλυτα νούμερα κάποιοι βαθμοί για το κρύο και για το ζεστό. Επίσης κάλο ειναι να ξέρουμε πώς ορίζεται/υπολογίζεται η ιδανική θερμοκρασία για την διαβίωση μέσα στο σπίτι. Θα δούμε λοιπόν ποια ειναι η Ιδανική θερμοκρασία θέρμανση και από πλευράς άνεσης αλλά και κατανάλωσης καυσίμου και εξοικονόμησης ενέργειας.

 


Διαβάστε όλο το άρθρο μας και δείτε το video για την Θέρμανση πετρελαίου σε ένα παλιό σπιτι.  Αφήστε τα σχόλια και τις ερωτήσεις στο κάτω μέρος της σελίδας.


Που πρέπει να έχω ρυθμίσει την θέρμανση;

 

Η Ιδανική θερμοκρασία για τη θέρμανση του σπιτιού ποικίλει.  Η Ιδανική θερμοκρασία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Μεγάλη σημασία έχει αν το σπίτι είναι κατασκευασμένο με σύγχρονα υλικά αν είναι μονωμένο αλλά έχει διπλά τζάμια, γενικά αν πληρεί όλες τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές.

Αν ένα σπίτι έχει πολύ μεγάλες απώλειες τότε σίγουρα θα υπάρχουν θέματα με την σωστή θέρμανση αλλά και με αυξημένους λογαριασμούς. Αν στο σπίτι με το κλείσει ο θερμοστάτης, με το με το που σταματήσει λειτουργία της θέρμανσης χάνεται και η θερμότητα από το σπίτι τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα. Το πιθανότερο ειναι να μιλάμε για μια παλιά κατασκευή η οποία θα πρέπει να ανακαινισθεί και να αναβαθμισθεί ενεργειακά. Αν το σπίτι είναι κατασκευασμένο με σύγχρονα τελικά μία πιο χαμηλή ρύθμιση στο θερμοστάτη κρατάει το σπίτι σε πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης

Πολλοί μάλιστα είναι και οπαδοί του να κρατούν το σπίτι μόνιμα σε μία θερμοκρασία έτσι ώστε να μην υπάρχουν αυξομειώσεις. Η σταθερή η ρύθμιση του θερμοστάτη σε μία σταθερή θερμοκρασία όλο το 24ωρο βρίσκει ιδιαίτερα καλή εφαρμογή στα συστήματα θέρμανσης με αντλία θερμότητας όπου η κατανάλωση είναι πολύ μικρότερη.

 

Ποια είναι όμως η ιδανική ρύθμιση για θέρμανση του σπιτιού;

 

Τι είναι όμως η θερμοκρασία του δωματίου πού ακριβώς πρέπει να ρυθμίσουμε ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για τη θέρμανση ενός δωματίου. Η ιδανική θερμοκρασία για τη θέρμανση ενός δωματίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η υγρασία του συγκεκριμένου χώρου.

Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη θέρμανση μέσα στο δωμάτιο έχει να κάνει με τη χρήση του δωματίου. Έχει να κάνει με τις ώρες που καθόμαστε αλλά και με τον τρόπο τον οποίον το χρησιμοποιούμε. Είναι άλλες οι απαιτήσεις για ένα υπνοδωμάτιο και άλλες οι απαιτήσεις για ένα μπάνιο για την κουζίνα κλπ.

Μπορούμε να θερμάνουμε διαφορετικά όμως το κάθε χώρο. Πλέον υπάρχουν συστήματα τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του κάθε δωματίου ξεχωριστά. Αυτό φυσικά δεν είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις. Σε παλιές πολυκατοικίες που δυστυχώς είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι των πόλεων της Ελλάδας κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολα εφικτό. Σε αντίθεση με τις μοντέρνες κατασκευές όπου πλέον η ρύθμιση του κάθε χώρου ξέρεις χωριστά είναι σχεδόν απαραίτητη.

Όλες τις μελέτες θέρμανσης γίνονται για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σπιτιού γίνονται στους 20 Βαθμούς Κελσίου ή 20°C. Ο κάθε βαθμός παραπάνω θέρμανσης του σπιτιού έχει και αρκετά μεγαλύτερη επίπτωση στην κατανάλωση του καυσίμου και στην κατανάλωση της ενέργειας.

Για τις μελέτες της θέρμανσης τη βασική παραδοχή για την ιδανική θερμοκρασία για θέρμανση του χώρου εσωτερικά είναι 20 βαθμούς Κελσίου - 20°C με μηδέν βαθμούς κελσίου 0°C στον εξωτερικό χώρο. Έτσι υπολογίζονται και διαστασιολογούνται οι μελέτες θέρμανσης του σπιτιού. Μετά επιλέγονται τα μηχανήματα ο εξοπλισμός ο οποίος θα εγκατασταθεί στο σπίτι τα θερμαντικά σώματα και γενικότερα όλα τα συστήματα και ο εξοπλισμός που αφορούν τη θέρμανση. Έτσι υπολογίζεται τη συνολική θερμότητα πού θα πρέπει να έχει ένα σπίτι. Αν υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις ή κάποιες ιδιαιτερότητες στη συγκεκριμένη περιοχή αυτή η διαφορά της θερμοκρασίας μπορεί να αυξηθεί δηλαδή μπορεί να γίνει και 22°C.

Ιδανική θερμοκρασία για θέρμανση ανά δωμάτιο.

 

Αυτή η θερμοκρασία των 20 °C είναι η συνολική ή αν θέλετε η μέση θερμοκρασία θέρμανσης του σπιτιού. Μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις κάποιο δωμάτιο να έχει παραπάνω ή κάποιο άλλο να έχει παρακάτω γενικά

  • Η διάδρομοι, οι χώροι οι οποίοι χρησιμοποιούνται για αποθήκευση τροφίμων ρούχων το χολ κλπ. έχουν σχετικά χαμηλότερη θερμοκρασία μιας και δεν μένει κάποιος εκεί. Στην κουζίνα αντίστοιχα επειδή πολλές φορές χρησιμοποιείται η θερμότητα του φούρνου η απαίτηση για θέρμανση είναι χαμηλότερη. Σα αυτούς τους χώρους για μέση θερμοκρασία είναι 18 °C.
  • Τα υπνοδωμάτια μιας και οι άνθρωποι σκεπάζονται με τα παπλώματα τις κουβέρτες και τα λοιπά υπάρχει δυνατότητα για χαμηλότερη ρύθμιση 1 με 2 βαθμούς παρακάτω στους 18 με 19 °C.
  • Στα παιδικά δωμάτια η θερμοκρασία συνήθως είναι μεγαλύτερη γύρω στους 22 βαθμούς και στο μπάνιο η θερμοκρασία αυτή.
  • Προφανώς αν υπάρχουν δωμάτια τα οποία υπνοδωμάτια οι χώροι οι οποίοι βρίσκονται άνθρωποι με προβλήματα υγείας η θέρμανση αυτή θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των ανθρώπων που μένουν στο δωμάτιο αυτό.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διεξάγει μελέτες και έχει καταλήξει σε κάποιες ελάχιστες θερμοκρασίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διεξάγει μελέτες και έχει καταλήξει σε κάποιες θερμοκρασίες οι οποίες είναι οι απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες για θέρμανση τον χειμώνα. Γενικά στις μελέτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταλήξει ότι ιδανικές θερμοκρασίες για τη θέρμανση του σπιτιού είναι μεταξύ 18 και 24 βαθμών Κελσίου. Για βρέφη μικρά παιδιά και ηλικιωμένους η ελάχιστη θερμοκρασία είναι 20 °C. Το 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε ότι η ελάχιστη θερμοκρασία για τη θέρμανση ενός σπιτιού έτσι ώστε να υπάρχουν συνθήκες ασφαλείας είναι 18 °C.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ για την ιδανική θερμοκρασία

 

Την ιδανική θερμοκρασία για τη θέρμανση του δωματίου του σπιτιού σας θα την επιλέξετε εσείς. Εμείς προτείνουμε αυτά που λένε οι παγκόσμιοι οργανισμοί, ποτέ δηλαδή και σε καμία περίπτωση το σπίτι να μην πέφτει παρακάτω από 1818 °C αλλά και να μην ανεβαίνει περισσότερο από 2418 °C. Η επιλογή φυσικά είναι πάντα δική σας

Πηγή: ΤΕΕ & Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Δείτε video σχετικά με την θέρμανση του σπιτιού.

 

Greenbuilding Κατασκευαστική

Δείτε τις Υπηρεσίες μας

Εγκατάσταση θέρμανσης

•Στην Greenbuilding έχουμε μεγάλη εμπειρία σε συστήματα θέρμανσης.
•Η Greenbuilding θα εγκαταστήσει το σωστό σύστημα για το σπίτι, την οικογένειά σας και τον τρόπο ζωής σας. Εγκαταστάσεις Θέρμανσης στην Αττική.
•Μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς για να σας βοηθήσουμε να επιλέξτε σωστά την εγκατάσταση θέρμανσης του σπιτιού σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τεχνική Εταιρεία Εξοικονομώ 2021 στην Αθήνα

Εξοικονομώ 2021 και ενεργειακή αναβάθμιση με επιδότηση έως 75%. Όπως και τα προηγούμενα προγράμματα Εξοικονομώ έτσι και το Εξοικονομώ 2021 επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση για κατοικίες - σπίτια μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και διαμερίσματα.

Εμείς στην Greenbuilding αναλαμβάνουμε τη μελέτη, την κατασκευή και το σύνολο των εργασιών του προγράμματος Εξοικονομώ 2021.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.