Θέρμανση συνέχεια ανοιχτή. Αξίζει πραγματικά;

Θέρμανση συνέχεια ανοιχτή-αξίζει; Μία από τις συνηθέστερες απορίες που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων όσον αφορά τα ζητήματα θέρμανσης. Είναι προτιμότερο να έχετε το θερμοστάτη μόνιμα on και την θέρμανση και σε μία σταθερή θερμοκρασία ή να τον ενεργοποιείτε και να τον απενεργοποιείτε ανάλογα με τις ανάγκες θέρμανσής. Ποιο είναι άραγε το πιο οικονομικό;

θέρμανση συνέχεια ανοιχτή

Θέρμανση

Greenbuilding

Ο θερμοστάτης είναι το βασικό εξάρτημα που κρατάει το σπίτι σε μία σταθερή θερμοκρασία άνεσης το χειμώνα. Σε πολυκατοικίες στις οποίες υπάρχει κεντρική θέρμανση σε όλα τα διαμερίσματα  η έννοια του θερμοστάτη δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Όμως όπου υπάρχει η δυνατότητα για αυτονομία στην θέρμανση ο θερμοστάτης είναι κομβικής σημασίας. Οι ένοικοι των σπιτιών χρησιμοποιούν τον θερμοστάτη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Άλλοι ανοίγουν και κλείνουν το θερμοστάτη on-off,  άλλοι ρυθμίζουν το εύρος λειτουργίας, αλλάζουν μέρες & προγράμματα ενώ άλλοι αφήνουν τον θερμοστάτη ανοιχτό μονιμα χωρίς να τον αλλάζουν.

Υπάρχει ένας μόνο ένας σωστός τρόπος να ρυθμίσει κάποιος τον θερμοστάτη του; Yπάρχουν πολλά θετικά και αρνητικά στon κάθε τρόπο θέρμανσης και χρήσης του θερμοστάτη για το σπίτι και αυτά θα δούμε στο συγκεκριμένο άρθρο.

 


Διαβάστε όλο το άρθρο μας και δείτε το video για ΔΡΟΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.  Αφήστε τα σχόλια και τις ερωτήσεις στο κάτω μέρος της σελίδας.


Πρέπει να έχω την θέρμανση συνέχεια ανοιχτή ;

Μία πολύ συνηθισμένη απορία όσον αφορά τα ζητήματα θέρμανσης είναι εάν είναι προτιμότερο να έχουμε τον θερμοστάτη μόνιμα ανοιχτό και σε μία σταθερή χαμηλή θερμοκρασία. Εναλλακτικά αξίζει να τον ενεργοποιούμε και να τον απενεργοποιούμε  ανάλογα με τις ανάγκες της θέρμανσής του σπιτιού. Ποιο είναι άραγε πιο αποδοτικό;

Εκείνοι που έχουν το θερμοστάτη τους ενεργό καθόλη τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, υποστηρίζουν ότι απαιτείται περισσότερη ενέργεια για να φθάσει το σπίτι στην επιθυμητή θερμοκρασία όταν το σύστημα είναι  απενεργοποιημένο. Γιατί να ασχολείστε και να ξοδεύετε τόσο χρόνο και χρήματα για να ζεστάνετε το σπίτι σας και κατόπιν να το αφήνετε να κρυώσει ξανά ;

Είναι σαφές πως εάν αφήσετε τη θέρμανσή σας ανοικτή 24/7, συνήθως θα καταλήξετε να ξοδεύετε περισσότερα καύσιμα. Αυτό συμβαίνει διότι κάποια διαφορά θερμοκρασίας θα προκύψει σίγουρα λόγω απωλειών θερμότητας μεταξύ της εξωτερικής θερμοκρασίας και εκείνης που προσπαθείτε να διατηρήσετε στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Έτσι εάν έχετε τη θέρμανσή σας ανοικτή όλο το χρόνο, το σύστημα θέρμανσης θα χρησιμοποιεί ενέργεια σε συνεχή βάση για να διατηρήσει την εσωτερική θερμοκρασία. Όμως, όσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια θερμότητας από το σπίτι σας, τόσο περισσότερη ενέργεια θα χρειαστείτε για να διατηρήσετε την εσωτερική θερμοκρασία, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος για να έχετε τη θέρμανσή σας διαρκώς σε λειτουργία θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος για τον οποίον θα πρέπει να μεριμνήσετε ώστε το σπίτι σας είναι καλά θερμομονωμένο αρχικά και ανθεκτικό στην υγρασία, παράγοντες που είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση της απώλειας της θερμότητας. Το να λάβετε μέτρα για να βελτιώσετε τη μόνωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιτύχετε μειωμένους λογαριασμούς θέρμανσης. Από καλά μονωμένους τοίχους, διπλά τζάμια μέχρι αεροστεγείς πόρτες.

Μόνιμα ανοιχτός θερμοστάτης Υπέρ και κατά

Όπως σε καθετί έτσι και στο να αφήνομαι τη θέρμανση μόνιμα ανοιχτή στο σπίτι μας υπάρχουν πολλά κατά τα άλλα και υπέρ.

Ο περισσότερος κόσμος αφήνει το θερμοστάτη μόνιμα ανοιχτό για λόγους για λόγους άνεσης και ευκολίας. Ο κόσμος δεν θέλει να περιμένει να ζεσταθεί το σπίτι όταν θα γυρίσει από τη δουλειά και θέλει να το βρει όπως έφυγε. Φυσικά αυτό κοστίζει παραπάνω. Ειδικά τώρα με τους προγραμματιζόμενος θερμοστάτες αυτό μπορεί να λυθεί δίνοντας εντολή στο σύστημα θέρμανσης να ενεργοποιηθεί σε κάποια χρονική στιγμή. Ακόμα και αν το έχει ξεχάσει ο ιδιοκτήτης μπορεί μέσω ενός θερμοστάτη WiFi να δώσει εντολή από το κινητό του μία δύο ώρες προτού επιστρέψει στο σπίτι και το σύστημα θέρμανσης να έχει δώσει επαρκή θερμότητα μέσα στο σπίτι.

Κάποια συστήματα που δουλεύουν καλύτερα με τη θέρμανση μόνιμα ανοιχτά είναι η ενδοδαπέδια με τη χρήση αντλίας θερμότητας. Η ενδοδαπέδια θέρμανση απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να πιάσει την απαραίτητη ρύθμιση. Έτσι συνηθίζεται να είναι μόνιμα ανοιχτή κατά όλη τη διάρκεια της θέρμανσης. Επιλέγοντας και λειτουργώντας ένα σύστημα με αντλίες θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Από την άλλη η συνεχής χρήση και λειτουργία του συστήματος θέρμανσης έχει αυξημένο κόστος λειτουργίας και κατανάλωση ενέργειας. Αν κάποιος επιθυμεί να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο το σπίτι του ίσως είναι καλύτερο να επιλέξει μία οικονομικότερη μέθοδο θέρμανσης όπως είναι η αντλία θερμότητας.

ΕΞΥΠΝΟΣ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ

Αποδοτικότερος τρόπος θέρμανσης

Δεν χρειάζεται να υπάρχει μόνιμα ανοιχτός θερμοστάτης στο σπίτι. Μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να έχετε καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και μία ρήση θέρμανση στο σπίτι.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε αλλά και το πιο εύκολο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα προγραμματιζόμενο θερμοστάτη. Μπορείτε να βάλετε κάποια ρύθμιση η οποία να είναι το σπίτι σε θερμοκρασία 15 16 βαθμών εάν εσείς απουσιάζετε.

Συνήθως, η πιο ενεργειακά αποδοτική προσέγγιση για τη θέρμανση του σπιτιού σας είναι να προγραμματίσετε το σύστημα θέρμανσης ώστε να ανάβει όταν το χρειάζεστε περισσότερο. Με πολλούς από τους πιο σύγχρονους θερμοστάτες χώρου, έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε διαφορετικές θερμοκρασίες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, καθώς επίσης να δημιουργήσετε ξεχωριστό πρόγραμμα τα Σαββατοκύριακα. Όταν χρησιμοποιείτε την αντιστάθμιση του λέβητα, τον θερμοστάτη χώρου σε συνδυασμό με τις θερμοστατικές κεφαλές του καλοριφέρ, έχετε την πιο αποδοτική ενεργειακά προσέγγιση για τη θέρμανση του σπιτιού σας.

Εάν έχετε ένα καλά μονωμένο σπίτι, σας συνιστούμε να δοκιμάσετε εάν μια θέρμανση συνέχεια ανοιχτή είναι οικονομικότερη από το να την προγραμματίζετε. Σίγουρα θα εκπλαγείτε ευχάριστα.

Τέλος αν θέλετε να έχετε τη θέρμανση μόνιμα ανοιχτή στο σπίτι, μπορείτε να το αναβαθμίσετε ενεργειακά και να μειώσετε το κόστος λειτουργίας. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με ίδια κεφάλαια είτε μέσω των προγραμμάτων εξοικονομώ.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.