ΕΞΥΠΝΟΣ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ Wifi παντού.

ΕΞΥΠΝΟΣ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ

Θέρμανση

Greenbuilding

Στην Ελλάδα, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες αποφασίζουν να ανακαινίσουν το παλιό τους ακίνητο και να το αναβαθμίσουν ενεργειακά. Καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των σπιτιών είναι παλαιά (σημειώστε πως με βάση την περίοδο κατασκευής των κτιρίων στην Ελλάδα, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πλήθος των κτιρίων της χώρας (κατοικίες, σχολεία, γραφεία κλπ) κατασκευάστηκε πριν από το 1980. Δηλαδή πρόκειται για κτίρια χωρίς καν θερμομόνωση, κτίρια με παλιά συστήματα θέρμανσης που θα πρέπει να ανακαινιστούν στοχεύει με στόχο μια σημαντικό εξοικονόμηση της ενέργειας.

Όμως οι ανακαινίσεις δεν αποτελούν μια οικονομική υπόθεση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τοποθετούνται σύγχρονα συστήματα θερμομόνωσης, γίνεται αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθετούνται σύγχρονες αντλίες θερμότητας ή συστήματα φυσικού αερίου κ.α. ώστε η κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι να γίνει περισσότερο λελογισμένη.

Υπάρχει κάποιος τρόπος αυτά τα σύγχρονα συστήματα να συνδυαστούν μαζί, να συντονιστούν αν θέλετε, ώστε να φτάσουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα? Υπάρχει τρόπος οι μεγάλες επενδύσεις στις οποίες έχετε τοποθετήσει τα χρήματά σας να αξιοποιηθούν στο έπακρο? Η απάντηση είναι πως ναι. Ιδού, ο έξυπνος θερμοστάτης!

Έξυπνος θερμοστάτης

 1. Τι είναι οι έξυπνοι θερμοστάτες
 2. ΕΞΥΠΝΟΣ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ - Τι κοιτάμε
 3. Έξυπνος θερμοστάτης wifi & Οικονομία
 4. ΕΞΥΠΝΟΣ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ & Εξοικονομώ Αυτονομώ
 5. Ευρωπαϊκή Ένωση & Έξυπνοι θερμοστάτες

 

Τι είναι οι έξυπνοι θερμοστάτες

Τι είναι οι έξυπνοι θερμοστάτες; Οι έξυπνοι θερμοστάτες είναι η τελευταία τάση στην οικιακή θέρμανση. Ένας έξυπνος θερμοστάτης μπορεί να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει τη θέρμανση του σπιτιού σας απομακρυσμένα μέσω του Διαδικτύου. Ένας έξυπνος θερμοστάτης wifi συνδέεται με το δίκτυο  Internet του σπιτιού σας

Όταν πρωτοβγήκαν οι θερμοστάτες wifi , οι ιδιοκτήτες ήταν κυρίως ήθελαν μια ειδοποίηση εάν ο λέβητας τους ήταν σε λειτουργία. Σίγουρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας για να ενεργοποιήσετε τη θέρμανση ON/OFF αλλά και πολλά περισσότερα. Πλέον οι έξυπνοι θερμοστάτες wifi γίνονται γρήγορα στάνταρ εξοπλισμός για νέα σπίτια. Εάν σκέφτεστε να βάλετε ένα θερμοστάτη υψηλής τεχνολογίας με Wi-Fi στο σπίτι σας, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Πολλά από αυτά τα ψηφιακά συστήματα θέρμανσης δείχνουν και πόση "θέρμανση" χρησιμοποιείτε. Ορισμένοι έξυπνοι θερμοστάτες παρακολουθούν επίσης, τον τρόπο που δουλεύετε την θέρμανση και "μαθαίνουν άπο τις συνήθειες σας".  Υπάρχουν πολλές μάρκες smart θερμοστατών στην αγορά, και το καθένα λειτουργεί με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο.

έξυπνος θερμοστάτης

Με τον ‘έξυπνο’ θερμοστάτη σας δίνεται η δυνατότητα μέσω ίντερνετ να ανάψετε, να ρυθμίσετε και να σβήσετε τη θέρμανση στο σπίτι σας ακόμα και όταν δεν βρίσκεστε σε αυτό. Για την ακρίβεια, ακόμα και αν βρίσκεστε στην άλλη άκρη του κόσμου! Μέσα από μια εφαρμογή στο κινητό σας ή στον υπολογιστή σας μπορείτε να ρυθμίζετε τη θέρμανση του σπιτιού σας, για παράδειγμα, από το γραφείο ή το αυτοκίνητο καθώς επιστρέφετε από τη δουλειά. Αντίστροφα, μπορείτε να σβήσετε τη θέρμανση για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς έχετε κανονίσει να αποδράσετε για ένα ταξίδι στην εξοχή.

Περαιτέρω, μπορεί να επιθυμείτε να προγραμματίσετε διαφορετικές θερμοκρασίες στα διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού σας, μέσα από την ίδια εφαρμογή. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις περιπτώσεις που έχουμε μεγάλα ακίνητα με πολλά δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται απαραίτητα και συνεπώς δεν χρειάζεται να τα θερμαίνουμε συνεχώς. Έτσι, μπορείτε να ζεστάνετε το σαλόνι σας για το βράδυ που θα παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας εκπομπή στην τηλεόραση και ταυτόχρονα να σβήσετε τη θέρμανση στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε.

Οι δυνατότητες των έξυπνων θερμοστατών δεν εξαντλούνται στα παραπάνω: υπάρχουν έξυπνοι θερμοστάτες που μπορούν να συνδεθούν με τον θερμοσίφωνα και να έχετε παροχή ζεστού νερού τη στιγμή που θα το θελήσετε. Άλλοι, που ανταποκρίνονται αυτόματα στις αλλαγές του καιρού και της εξωτερικής θερμοκρασίας. Έτσι, αν η θερμοκρασία πέσει απότομα ή αν βγει απρόσμενα ο ήλιος, ο θερμοστάτης προσαρμόζει τις θερμοκρασίες που εσείς έχετε ορίσει έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον. Αυτές οι λειτουργίες σας γλιτώνουν χρόνο και ενέργεια εφόσον το επιθυμείτε.

ΕΞΥΠΝΟΣ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ - Τι κοιτάμε

SMART HOME ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ

Πως όμως να επιλέξουμε έναν έξυπνο θερμοστάτη; Ποιοι ωφελούνται περισσότερο από την εγκατάσταση του έξυπνου θερμοστάτη και ποιοι λιγότερο;

Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται πως η τοποθέτηση ενός ‘έξυπνου’ θερμοστάτη στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονομήσεις μέχρι και 30% στον λογαριασμό. Συνεπώς, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό που πληρώνουμε, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το χρηματικό όφελος που θα έχουμε. Από την άλλη, διαφορετικοί άνθρωποι θα χειρίζονται με διαφορετικό τρόπο τη νέα αυτή εφαρμογή, συνεπώς είναι δύσκολο να δώσουμε το όφελος γενικά για τον κάθε ένα χρήστη.

Πέρα από την απόδοση, μια τέτοια εφαρμογή θα πρέπει να μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα στον χώρο μας.

Η χρήση των ‘έξυπνων’ αυτών συσκευών μέσα από το κινητό τηλέφωνο ή τον υπολογιστή θα πρέπει να είναι εύκολη και απλή. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να είναι και ασφαλής, να περνά μέσα από μια ασφαλή σύνδεση. Τα στοιχεία που σας παρέχονται, αν έπεφταν στα λάθος χέρια, θα μπορούσαν να υποδείξουν τις ώρες που απουσιάζετε από το σπίτι σας. Σημαντικότερο όλων όμως, οι ίδιοι οι θερμοστάτες θα πρέπει να παρέχουν ακριβείς μετρήσεις και να ανταποκρίνονται στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Έξυπνος θερμοστάτης wifi & Οικονομία

Έξυπνοι θερμοστάτες και εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ; Ένας έξυπνος θερμοστάτης wifi έχει πολλά θετικά ;

 • Εάν θέλετε να μπορείτε να δείτε ακριβώς πόση θέρμανση καταναλώνετε αλλά και πόσο σας κοστίζει.
 • Οι αλγόριθμοι του μπορούν βελτιστοποιήσουν την λειτουργία του καυστήρα ή της αντλίας θερμότητας και να μειώσουν τις καταναλώσεις.
 • Θα σας δοθεί η δυνατότητα να κάνετε αλλαγές στον θερμοστάτη που να εξυπηρετούν τις ανάγκες σας στην θέρμανση
 • Θα επωφεληθείτε από τις πολλές εφαρμογές ειδικά αν είστε καλοί χρήστες της τεχνολογίας .
 • Όσοι έχουν έναν πολυάσχολο τρόπο ζωής που θέλουν να μπορούν να προγραμματίζουν τον θερμοστάτη τους εν κινήσει.
 • Πολλά μοντέλα, μπορούν να καταλάβουν την παρουσία και τον τρόπο θέρμανσης σας και να διασφαλίσουν ότι το σπίτι σας είναι ζεστό μόνο όταν χρειάζεται.
 • Το κόστος εγκατάστασης μέσω της εξοικονόμησης στο λογαριασμό θέρμανσης, μπορει να αποσβεστεί γρήγορα.

ΕΞΥΠΝΟΙ-ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΞΥΠΝΟΣ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ & Εξοικονομώ Αυτονομώ

Οι έξυπνοι θερμοστάτες οι θερμοστάτες με wi-fi και όλη την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, μπορούν να να εγκατασταθούν σε ένα  σπίτι και μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων. Το πρόγραμμα Εξοικονομώ Αυτονομώ επιδοτεί την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης.

Μαζί με αυτές τις εργασίες μπορούν να τοποθετηθούν και οι έξυπνοι θερμοστάτες είτε από μόνοι τους είτε συνδυαστικά με το smart home που προσφέρει το Εξοικονομώ Αυτονομώ.

Το κόστος για την επιδότηση αυτή είναι 1.500 ευρώ για το smart home και έως 600 ευρώ για την εγκατάσταση συστήματος το οποίο θα περιέχει και έξυπνο θερμοστάτη. Οι δύο αυτές εγκαταστάσεις δεν είναι απαραίτητο ότι λειτουργούν συνδυαστικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι θερμοστάτες αυτοί μπαίνουν από εξειδικευμένα συνεργεία και από εξειδικευμένους τεχνικούς έτσι ώστε να γίνει σωστή εγκατάσταση αλλά και οι απαραίτητες ρυθμίσεις οι οποίες θα φέρουν θερμική άνεση αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι.

Κίνητρα για τις εταιρείες και τους χρήστες

 

Ευρωπαϊκή Ένωση & Έξυπνοι θερμοστάτες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδότηση αλλά και επιδοτεί εταιρείες για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη έξυπνων θερμοστατών. Έχουν δημιουργηθεί πρότυπα και δίδονται κίνητρα σε όλη τη σχετική βιομηχανία και αγορά θερμοστατών για ανάπτυξη, σχεδιασμό και εξέλιξη. Το κόστος για την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος είναι πάντα υψηλό. Όμως δίδονται επιδοτήσεις στις εταιρείες για έρευνα και για τεχνολογία.

Το περιθώριο για την εγκατάσταση και διείσδυση έξυπνων θερμοστατών στην αγορά και στα σπίτια είναι τεράστιο.

Τα προϊόντα θα πρέπει να είναι χρήσιμα, χρηστικά και αποτελεσματικά, γιαυτό και ο σχεδιασμός, ο έλεγχος και η τυποποίηση ειναι ενδελεχής. Παράλληλα δίδονται επιδοτήσεις και στους ιδιοκτήτες των σπιτιών προκειμένου να βάλουν έξυπνους θερμοστάτες. Στη χώρα μας αυτό γίνεται μέσω του προγράμματος Εξοικονομώ Αυτονομώ.

Ανακεφαλαιώνοντας, οι έξυπνοι θερμοστάτες είναι εδώ! Και είναι εδώ για να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου μας. Να μειώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος και να θερμάνουν το σπίτι μας με έναν τρόπο περισσότερο αποδοτικό. Επιλέξτε αυτόν που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας και αναβαθμίστε το ακίνητό σας!

Πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση & ΤΕΕ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.