Παλιό σπίτι και τακτοποίηση αυθαιρέτων - Διάβασε το!!!

Παλιό σπίτι και τακτοποίηση αυθαιρέτων

Video

Greenbuilding

Παλιό σπίτι και τακτοποίηση αυθαιρέτων. Υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες στα παλιά σπίτια και πολλές φορές ο ιδιοκτήτης βρίσκεται προ εκπλήξεων.


Διαβάστε όλο το άρθρο μας και δείτε το video για τις Αυθαιρεσίες σε παλιά σπίτια - κατασκευές. Στην συνέχεια κάντε εγγραφή στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν τις κατασκευές, την ενέργεια και το σπίτι.


Θα δούμε λοιπόν κα τις ιδιαιτερότητες που έχει ένα παλιό σπίτι σε ότι έχει να κάνει με αυθαίρετες κατασκευές και θέματα νομιμοποίησης. Τα παλιά σπίτια έχουν παθογένειες έχουν προβλήματα. Σε ένα παλιό σπίτι εκτός από τα προβλήματα  στα υδραυλικά, στα ηλεκτρολογικά στην στατικότητα, στις υγρασίες μπορεί να υπάρχουν και θέματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο κατασκευής την οικοδομική άδεια και αυθαιρεσίες που πιθανόν να υπάρχουν.

Παλιό σπίτι και τακτοποίηση αυθαιρέτων

Μία κατασκευή καινούργια αλλά και παλιά, οφείλει να έχει φτιαχτεί με οικοδομική άδεια. Ο τρόπος κατασκευής θα πρέπει να είναι απόλυτα σύμφωνος με τα σχέδια και την άδεια που έχουν κατατεθεί στην πολεοδομία. H άδεια αυτή, τα σχέδια της πολεοδομίας ο τρόπος κατασκευής θα πρέπει να είναι απόλυτα σύμφωνοι.

Πάρα πολλές φορές όμως τα παλιά σπίτια και βλέπουμε να μην υπάρχει ούτε καν οικοδομική άδεια. Βλέπουμε να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στα σχέδια. Βλέπουμε να έχει κατασκευάσει ένα διαφορετικό σπίτι και πολλές φορές με αρκετά μεγαλύτερο εμβαδόν από ότι είναι κατατεθειμένο στην πολεοδομία. Βλέπουμε ιδιαίτερα στα παλιά σπίτια να υπάρχουν πολλές σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις.

Αν ένα σπίτι είναι φτιαγμένο χωρίς οικοδομική άδεια τότε υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα. Όταν δεν υπάρχουν οικοδομικές άδειες και έχουμε σπίτια τα οποία έχουν κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου χωρίς άδεια έχουμε πολύ σοβαρά θέματα ιδιαίτερα ως προς το οικονομικό σκέλος. Μιλάμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τα πρόστιμα για την τακτοποίηση ενός τέτοιου αυθαιρέτου μέσω ΤΕΕ και λοιπών Υπηρεσιών, είναι πάρα πολλές χιλιάδες ευρώ (Τα μεγαλύτερα πρόστιμα βεβαιώνονται σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης και παραβάσεις σε νεότερες κατασκευές).

ΑΥΘΑΊΡΕΤΑ ΣΕ ΠΑΛΙΌ ΣΠΊΤΙ

Τις περισσότερες φορές βλέπουμε τα σπίτια να έχουν μεν οικοδομική άδεια, όμως να έχουν κατασκευαστεί με άλλο τρόπο. Αυτό συμβαίνει πάρα πολύ συχνά στα παλιά σπίτια, βλέπουμε δηλαδή τα σχέδια τα οποία υπάρχουν και έχουν κατατεθεί στην πολεοδομία να μη συμφωνούν με την πραγματικότητα. Εκεί θα πρέπει αυτό το θέμα να λυθεί θα πρέπει να γίνει νομιμοποίηση σε ότι μπορεί να υπάρχουν σε ένα παλιό σπίτι

Για να μπορεί να γίνει μια πράξη μεταγραφής ενός ακινήτου θα πρέπει να έχει εκδοθεί η σχετική βεβαίωση από τον μηχανικό. Η βεβαίωση αυτή βγαίνει μόνο όταν έχουν τακτοποιηθεί οι αυθαιρεσίες. Σε ένα διαμέρισμα το οποίο έχει οικοδομική άδεια μία τέτοια τακτοποίηση θα είναι αρκετά πιο οικονομική, πάντα με γνώμονα την παλαιότητα του κτιρίου. Όσο πιο παλιά η οικοδομική άδεια, το έτος κατασκευής και προπαντός οι παραβάσεις, τόσο τα πρόστιμα τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν στο κράτος θα είναι πολύ μικρότερα.

 

Το μέλλον

Όπως και να γίνει οι αυθαιρεσίες πλέον θα πρέπει να τακτοποιούνται. Μία ιδιοκτησία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα σχέδια της πολεοδομίας και αν δεν είναι σύμφωνη όλες οι παραβάσεις θα πρέπει να τακτοποιούνται. Το κράτος δίνει κίνητρα. Όσο πιο παλιά είναι μία κατασκευή τόσο μικρότερο είναι το πρόστιμο.

Ταυτόχρονα δίνει κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού με έκπτωση έως και 50% στο πρόστιμο. Ένα άλλο πολύ μεγάλο κίνητρο που δίνει το κράτος είναι το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ οίκον και Εξοικονομώ Αυτονομώ. Για να ενταχθεί κάποιος θα πρέπει να έχει και οικοδομική άδεια αλλά και το σπίτι να είναι απόλυτα σύμφωνη με τα σχέδια της πολεοδομίας. Έτσι αν πάει κάποιος τακτοποιήσει αυτές τις αυθαιρεσίες μπορεί να επωφεληθεί από όλα αυτά τα προγράμματα.

Βεβαίωση μηχανικού Νόμου 4495/2017

•Με το Νόμο 4495/2017 είναι υποχρεωτική η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και η βεβαίωση από τον αρμόδιο μηχανικό που αφορά την νομιμότητα κτιρίου ή οικοπέδου που μεταβιβάζεται.
•Με την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη βεβαίωση μηχανικού πιστοποιείται ότι στο ακίνητο δεν υπάρχει κτίσμα ή στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές καθ” υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους της ιδιοκτησίας, καθώς και ότι δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τακτοποίηση αυθαιρέτων

Ελέγξτε με την Greenbuilding την ορθότητα της κατασκευής του ακινήτου σας.
Τακτοποιήστε άμεσα το ακίνητο σας με τον νέο νόμο και επωφεληθείτε των εκπτώσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.