Δικαιολογητικά για την μεταβίβαση ακινήτου.

Ο κ. Διονύσης Κοκκολιάς απο την Greenbuilding μαζί με το δικηγόρο κ. Δημήτρη Βογιατζή σας ενημερώνει σχετικά με θέματα που αφορούν το ακίνητο, τις αγορές τις μεταβιβάσεις ακίνητων.

μεταβίβαση ακινήτου

Video

Greenbuilding

Μεταβίβαση ακινήτου: Θα αναλύσουμε θέματα που αφορούν την νομοθεσία για την μεταβίβαση - πώληση των ακίνητων. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με ερωτήσεις που αφορούν πολύ κόσμο.

 

Τι χρειάζεται για μια αγοραπωλησία, μεταβίβαση ακινήτου;

Απαιτείται φορολογική ενημερότητα του πωλητή. Στις αγοραπωλησίες δεν χρειάζεται ασφαλιστική ενημερότητα του πωλητή, εκτός κι αν απασχολεί προσωπικό, είναι μέλος εταιρίας ή έχει άδεια οικοδομής στο όνομά του την τελευταία δεκαετία.

Από το κτηματολόγιο τι θα χρειαστεί;

Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση χρειάζεται απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος, αλλιώς πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου.

Από τους μηχανικούς τι δικαιολογητικά χρειάζονται;

Τα δικαιολογητικά μηχανικού για την μεταβίβαση ακινήτου είναι:

  • Βεβαίωση από μηχανικό ότι δεν υφίστανται αυθαιρεσίες. Αλλιώς, τακτοποιείται η αυθαιρεσία, αφού πληρωθεί το πρόστιμο και προσαρτάται η βεβαίωση υπαγωγής στο νόμο και οι κατόψεις όπου τακτοποιήθηκαν οι αυθαιρεσίες.
  • Επίσης, μόνο στις αγοραπωλησίες θα χρειαστεί και ενεργειακό πιστοποιητικό ή πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, όχι στις γονικές παροχές ή στις δωρεές.
  • Οι συμβολαιογράφοι τις περισσότερες φορές ζητούν και κάτοψη του αν λόγω ακινήτου, στέλεχος της οικοδομικής άδειας αλλά και το έντυπο της τακτοποίησης. Ανάλογα με την περίπτωση του ακινήτου μπορεί να ζητηθεί και τοπογραφικό σχέδιο.

Αναφορικά με τους φόρους, τι χρειάζεται από την εφορία; Ή από το δήμο του ακινήτου;

  • Εφόσον ο τίτλος κτήσης είναι από γονική παροχή ή δωρεά από 01.01.2014 και εφεξής, απαιτείται και πιστοποιητικό ότι δεν οφείλεται ο αντίστοιχος φόρος.
  • Επίσης, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ ότι έχει εξοφληθεί για την τελευταία 5ετία.
  • Τέλος, από το Δήμο του ακινήτου, βεβαίωση ΤΑΠ, ότι δηλαδή δεν οφείλεται τέλος ακίνητης περιουσίας(αυτός ο φόρος πληρώνεται στη ΔΕΗ μέσω του σχετικού λογαριασμού). Ο δήμος βεβαιώνει ότι έχει εξοφληθεί η ΔΕΗ και έχουν δηλωθεί σωστά τα τετραγωνικά.
  • Όσον αφορά το φόρο, πληρώνεται το 3% του τιμήματος. Έχει ανασταλεί η υποχρέωση πληρωμής ΦΠΑ και για τις νεόδμητες οικοδομές.
    Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε. Δείτε και τα επόμενα video σχετικά με νομικά θέματα και συμβουλές που αφορούν το ακίνητο και την κατοικία.

Αυτά είναι τα βασικά δικαιολογητικά για την σωστή μεταβίβαση ακινήτου. Κατά περίπτωση ομως μπορεί να ζητηθούν και άλλα.

Αφήστε τα στοιχεία σας και το ερώτημα σας.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.