Όσα δε γνωρίζουμε για το γκρίζο νερό !

γκρίζο νερό για πλύσιμο στα πιάτα, εξοικονόμηση νερού Greenbuilding

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Greenbuilding

Το γκρίζο νερό είναι το ημιακάθαρτο νερό που προκύπτει από τους νιπτήρες, τις μπανιέρες, τις ντουζιέρες και τη χρήση των πλυντηρίων και είναι ελεύθερο από ανθρώπινα απόβλητα (χρήση τουαλέτας). Η ονομασία του οφείλεται στο χρώμα και στη σύστασή του ανάμεσα στο πόσιμο νερό (λευκό νερό) και στο νερό των λυμάτων (μαύρο νερό).

Το γκρίζο νερό αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό από το νερό ενός νοικοκυριού που καταλήγει καθημερινά στις αποχετεύσεις. Αυτό το νερό λοιπόν με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για το πότισμα των κήπων αλλά και για οικιακές χρήσεις. Να αναφέρουμε εδώ ότι το γκρίζο νερό δεν είναι σε καμία περίπτωση πόσιμο.

Υπάρχουν διάφορες καθημερινές δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να αξιοποιηθεί το γκρίζο νερό, για παράδειγμα στο πλύσιμο των αυτοκινήτων,στο πότισμα των κήπων και των λουλουδιών, στις τουαλέτες(καζανάκια) κτλ. Διαπιστώνουμε λοιπόν αυτός είναι ένας τρόπος ανακύκλωσης του νερού, με τον οποίο μπορούμε να επιτύχουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας καθώς καθημερινά παράγουμε μεγάλες ποσότητες γκρίζου νερού ανεξαρτήτως συνθηκών (καιρικών κ.ά.).

Η ανακύκλωση του γκρίζου νερού γίνεται ως εξής: αρχικά συλλέγεται σε δεξαμενές στις οποίες κατακάθονται τα μεγάλα αιωρούμενα στερεά και στη συνέχεια διοχετεύεται σε δεξαμενές στις οποίες γίνεται βιολογική επεξεργασία. Έπειτα «περνάει» μέσα από ένα φίλτρο μεμβράνης ώστε να απομακρυνθούν τυχόν μικρόβια και βακτηρίδια και τέλος αποθηκεύεται στη δεξαμενή από την οποία το αντλούμε. Σε περίπτωση που υπάρχει σύστημα βρόχινου νερού μπορεί να συνδεθεί με το σύστημα ανακύκλωσης γκρίζου νερού, επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού.

Τα οφέλη από την επαναχρησιμοποίηση του νερού είναι πολλαπλά, οικονομικά και περιβαλλοντολογικά. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά του είναι ότι καλύπτουμε τις ανάγκες μας μέσω της επαναλαμβανόμενης χρήσης του. Εξοικονομούμε λοιπόν χρήματα αφού έχουμε μειωμένη κατανάλωση άρα και δαπάνη αλλά κάνουμε και ορθολογικότερη διαχείριση του πόσιμου νερού. Ακόμη, μπορούμε να φροντίζουμε τον κήπο μας αλλά και να κάνουμε διάφορες οικιακές εργασίες χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον ειδικότερα σε περιόδους ξηρασίας.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το σύστημα ανακύκλωσης μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε καινούριες κατασκευές όσο και σε υπάρχουσες κατοικίες.

Γκρίζο νερό λοιπόν για ένα όχι και τόσο γκρίζο περιβάλλον!

3 απαντήσεις στο “Όσα δε γνωρίζουμε για το γκρίζο νερό !”

  1. Καλημέρα σας. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για το σύστημα ανακύκλωσης γκρίζου νερού όπως πόσο κοστίζει για μια διπλοκατοικία του 1990 ,τι χώρο καταλαμβάνει η ολη εγκατάσταση και περισσότερες λεπτομέρειες για το σύστημα καθαρισμού του γκρίζου νερού

  2. Καλημέρα,
    Θα ήθελα κι εγώ να ενημερωθώ για το σύστημα ανακύκλωσης γκρίζων νερών και ίσως σε συνδιασμό με κάποιο σύστημα συλλογής βρόχινου νερού, για μια κατοικία που είναι υπό κατασκευή.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Ευχαριστούμε για το ερώτημα σας. Θα ανεβάσουμε σύνδεσμο τις επόμενες ημέρες σχετικά με το σύστημα διαχείρισης του γκρίζου νερού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.