Καλοκαίρι, ζέστη πως μπορούμε όμως να έχουμε εξοικονόμηση νερού;

εξοικονόμηση νερού Greenbuilding

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Greenbuilding

Εξοικονόμηση νερού: Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του νερού στη ζωή μας. Παρότι το 70% του πλανήτη μας αποτελείται από νερό, μόλις το 0,007 που υπάρχει στον πλανήτη είναι πόσιμο! Αυτό συμβαίνει διότι το 97% του νερού βρίσκεται στους ωκεανούς και τις θάλασσες καθιστώντας το ακατάλληλο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε αλάτι. Το υπόλοιπο 3% είναι γλυκό νερό το μεγαλύτερο μέρος του όμως βρίσκεται στους παγετώνες ελαχιστοποιώντας έτσι την ποσότητα νερού που είναι κατάλληλο για χρήση.

Τρόποι εξοικονόμησης νερού.

Σε όλα τα δίκτυα διανομής υπάρχει απώλεια νερού. Αυτό οφείλεται είτε σε κακή υποδομή των δικτύων, είτε στους ελλιπείς ελέγχους για τη σωστή λειτουργία του δικτύου είτε σε αρκετές περιπτώσεις στην παράνομη χρήση του νερού. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο όλες οι εταιρείες δικτύων διανομής νερού ανά τον κόσμο καλούνται να επιλύσουν.

Καθίσταται σαφές από τα παραπάνω ότι χρειάζεται να μεριμνήσουμε για την εξοικονόμηση νερού. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα 2/3 του σώματός μας είναι νερό και χωρίς αυτό ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει πάνω από 4 ημέρες. Καταλυτικό ρόλο παίζει επίσης και στη γεωργία και τη βιομηχανία.

Κατανοώντας λοιπόν τη σημασία του νερού για τον άνθρωπο, ακολουθούν μερικοί τρόποι για εξοικονόμηση νερού που μπορεί εύκολα ο καθένας μας να εντάξει στην καθημερινότητά του.

  • Φροντίζουμε να κλείνουμε τη βρύση όταν πλένουμε τα δόντια μας, όταν λουζόμαστε, όταν πλένουμε τα πιάτα, κτλ.
  • Ενσωματώνουμε συσκευές εξοικονόμησης νερού στις βρύσες μας.
  • Ελέγχουμε τα υδραυλικά του σπιτιού μας για τυχόν διαρροές.
  • Χρησιμοποιούμε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων όταν αυτά γεμίσουν πλήρως.

Εξοικονόμηση νερού στον Κήπο.

Τώρα όσον αφορά τον κήπο τα φυτά και την χρήση του νερού! Πώς μπορούμε να τα φροντίζουμε κάνοντας παράλληλα εξοικονόμηση νερού;

Υπάρχουν διάφορες λύσεις που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε και να διατηρούμε τα φυτά μας ποτισμένα αλλά να μη χρειάζεται να πληρώνουμε μια περιουσία στο λογαριασμό του νερού! Ένας τρόπος είναι να περιορίσουμε τη χρήση γκαζόν το οποίο ευθύνεται για τη μεγάλη κατανάλωση νερού. Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με χαλίκια ή πλακάκια ή ακόμη και με συνθετικό γκαζόν, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο επιπλέον χώρο για να τοποθετήσουμε τα έπιπλα κήπου και εξοικονομώντας σημαντική ποσότητα νερού που θα καταναλώναμε για το πότισμά του.

Μια άλλη αποτελεσματική κίνηση για την εξοικονόμηση νερού είναι η επιλογή φυτών και δέντρων τα οποία δεν έχουν μεγάλες ανάγκες σε πότισμα. Σε οποιοδήποτε φυτώριο και αν απευθυνθείτε θα βρείτε μεγάλη ποικιλία ανθεκτικών λουλουδιών, θάμνων και δέντρων που θα στολίσουν τον κήπο σας κάνοντας παράλληλα οικονομία στο νερό. Μεγάλη σημασία έχει επίσης και η σωστή χωροταξική διάταξη των φυτών. Φροντίστε, δηλαδή τα λουλούδια που έχουν μεγάλη ανάγκη σε νερό να τα τοποθετήσετε όλα μαζί καθώς με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγετε το άσκοπο πότισμα και σε φυτά περισσότερο ανθεκτικά.

Τέλος, ένας άλλος τρόπος, που η αλήθεια είναι ότι δεν τον έχουμε συνηθίσει πολύ, είναι η συλλογή του βρόχινου νερού. Σκεφτείτε πόσο μεγάλη οικονομία θα κάναμε αν αξιοποιούσαμε το νερό της βροχής κατά τους χειμερινούς μήνες. Αν ενδιαφέρεστε για αυτή τη μέθοδο, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έμπειρους κηπουρούς που θα σας προτείνουν τρόπους συλλογής και αξιοποίησης του βρόχινου νερού.

Εξοικονόμηση νερού και αυτόματο πότισμα.

Ένας ακόμη τρόπος για να πετύχουμε την εξοικονόμηση νερού στον κήπο μας είναι η τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος. Αποδεδειγμένα ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος καταναλώνει λιγότερο νερό καθώς ποτίζει τα φυτά κατευθείαν στη ρίζα τους. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τη σωστή λειτουργία του συστήματος ώστε να αποφύγουμε τυχόν διαρροές.

Διαλέξτε  αυτόματο πότισμα για φροντίδα και οικονομία στα λουλούδια σας!

Όλοι μας θέλουμε μια βεράντα ή έναν κήπο γεμάτο με όμορφα λουλούδια που θα μας φτιάχνει τη διάθεση και θα μας δροσίζει. Πόσες φορές άλλωστε δεν έχουμε θαυμάσει στο δρόμο μπαλκόνια και κήπους που είναι καταπράσινα και αναρωτιόμαστε «μα καλά, πώς τα φροντίζουν όλα αυτά τα λουλούδια και πόσο θα τους κοστίζει;».

Οι καθημερινές μας υποχρεώσεις πολλές φορές δε μας επιτρέπουν να έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο ούτε καν για να ασχοληθούμε με το πότισμα των λουλουδιών μας. Το αποτέλεσμα είναι να ποτίζουμε τις γλάστρες μας λιγότερο συχνά καταναλώνοντας όμως πολύ περισσότερο νερό στην προσπάθειά μας να αναπληρώσουμε το κενό των υπόλοιπων ημερών.

Το  αυτόματο πότισμα μας βοηθά να φροντίζουμε συστηματικά και οικονομικά τα λουλούδια μας προσφέροντάς μας παράλληλα και εξοικονόμηση νερού. Υπάρχουν δύο βασικά είδη αυτόματου ποτίσματος για τον κήπο: το πότισμα με εκτοξευτήρες, το οποίο ενδείκνυται για το γκαζόν, και το σύστημα ποτίσματος στάγδην, το οποίο αφορά στα δέντρα και στα φυτά. Με τη στάγδην άρδευση το νερό που είναι απαραίτητο για τα φυτά στάζει απευθείας στις ρίζες τους μηδενίζοντας έτσι τις απώλειες νερού.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η καλύτερη ώρα για να ποτίζουμε τα φυτά μας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το βράδυ. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε την ποσότητα νερού που θα εξατμιστεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της μεγάλης ηλιοφάνειας. Τοποθετώντας λοιπόν αυτόματο πότισμα στον κήπο ή στις γλάστρες μας μπορούμε να προγραμματίσουμε εμείς πότε θα γίνεται το πότισμα των λουλουδιών. Εξασφαλίζουμε έτσι το σωστό πότισμα των φυτών μας ακόμα κι αν εμείς βρισκόμαστε στην εργασία μας ή ακόμα και διακοπές!

Αυτό που θα πρέπει να έχουμε κατά νού είναι να κάνουμε τακτικούς ελέγχους για τυχόν διαρροές ούτως ώστε να αποκλείουμε την πιθανότητα απωλειών κατά μήκους του συστήματος. Το αυτόματο πότισμα λοιπόν μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε την ποσότητα του νερού, την ώρα ποτίσματος αλλά ακόμα και την κατεύθυνση των ψεκαστήρων (αφορά στο πότισμα του γκαζόν) ώστε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα με την ελάχιστη κατανάλωση νερού και χρημάτων. Ας το αξιοποιήσουμε!

Υπάρχουν λοιπόν διάφοροι τρόποι για να πετύχουμε εξοικονόμηση νερού στον κήπο μας. Αυτό που μένει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε αυτούς που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες μας και να τους χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε όλοι να περιορίσουμε την άσκοπη κατανάλωση νερού φροντίζοντας το περιβάλλον και το μέλλον μας.

Όταν αφήνουμε το νερό να τρέχει ας μην λέμε λοιπόν, «δεν τρέχει τίποτα…».

Θέλετε μικρότερους λογαριασμούς νερού;

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.