Υγρασία στο υπόγειο: Μάθετε γιατί έχετε υγρασία και τι πρέπει να γίνει

Όλοι ξέρουμε ότι η υγρασία στο υπόγειο δεν είναι καθόλου ευχάριστη κι εύκολη υπόθεση. Τα αποτελέσματα γνωστά «σκάνε» οι σοβάδες, «φουσκώνουν» τα χρώματα και κινδυνεύουν να χαλάσουν τα πράγματα που έχουμε αποθηκευμένα. Σε πολλές περιπτώσεις μυρίζει άσχημα το δωμάτιο αλλά και ολόκληρο το σπίτι.

υγρασία στο υπόγειο Greenbuilding

Υγρασία

Greenbuilding

Η υγρασία στο υπόγειο είναι μια από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις επισκευής. Η επισκευή και η αντιμετώπιση της βλάβης είναι αρκετά δύσκολη. Υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στις εργασίες που μπορούν να γίνουν. Τις περισσότερες φορές ο χώρος για την επισκευή είναι περιορισμένος. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με γειτονικά διαμερίσματα, χώματα, δρόμο, υγρασία που βγαίνει από τα θεμέλια και πολλά άλλα.

Γιατί υπάρχει υγρασία στο υπόγειο

Πολλές φορές άλλωστε έχουμε ανακαλύψει την υγρασία στο σπίτι λόγω της άσχημης μυρωδιάς που αναδυόταν στο χώρο. Πού οφείλεται όμως η υγρασία στο υπόγειο; Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ευθύνονται για την υγρασία στο υπόγειο.Από πού έχει καταφέρει να εισχωρήσει;

  • Ένας βασικός λόγος είναι τα νερά της βροχής όπως και τα νερά από τους κήπους τα οποία πολύ συχνά λιμνάζουν περιφερειακά του υπογείου και οδηγούν στην εμφάνιση υγρασίας στους τοίχους και το ταβάνι.
  • Παρομοίως, τα υπόγεια νερά που υπάρχουν στο έδαφος (υδροφόρος ορίζοντας) μπορούν και αυτά με τη σειρά τους να δημιουργήσουν υγρασία η οποία θα ξεκινήσει από χαμηλά και θα εξαπλώνεται στους τοίχους.
  • Μια ακόμη αιτία είναι πιθανά προβλήματα στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, όπως για παράδειγμα στο δίκτυο αποχέτευσης ή ύδρευσης. Με άλλα λόγια, μια σωλήνα που μπορεί να έχει ραγίσει και από εκεί στάζει νερό μπορεί με τον καιρό να δημιουργήσει υγρασία στο υπόγειο.
  • Τέλος, η υγροποίηση των υδρατμών επάνω στις παγωμένες επιφάνειες του υπογείου (τοίχοι, ταβάνι) μπορεί κι αυτή με τη σειρά της να παίξει ρόλο στην εμφάνιση υγρασίας.

Οι συνθήκες στα υπόγεια είναι ξεχωριστές και πολύ διαφορετικές από τα άλλα μέρη μιας κατοικίας. Τα υπόγεια έχουν ένα μέρος τους ή είναι συνολικά χτισμένα κάτω από την έδαφος. Έτσι λοιπόν είναι πιο δροσερά από τους επάνω χώρους και έχουν μεγαλύτερη υγρασία μέσα στον χώρο. Πολλές φορές η υγρασία της γης, του δρόμου, των σπασμένων αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης μπορούν να μπουν μέσα. Η υγρασία μπορεί να μπει στο υπόγειο μέσα από τους τοίχους και την πλακά. Έτσι το πρόβλημα είναι πως να αντιμετωπίσετε την υγρασία στον χώρο.

Αντιμετωπίστε την υγρασία

Τι κάνουμε όμως στην περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι το υπόγειό μας έχει εμφανίσει υγρασία; Αρχικά μπορείτε να κάνετε έναν έλεγχο αλλά μετά θα πρέπει να το δουν ειδικοί.

  • Αναμφισβήτητα, η σωστή μόνωση του υπογείου και η επαρκής στεγανοποίησή του είναι η εγγυημένη μέθοδος για την αποφυγή εμφάνισης υγρασίας και μούχλας στους τοίχους και το ταβάνι.
  • Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι η τοποθέτηση κάποιου αποστραγγιστικού συστήματος περιμετρικά της βάσης του κτιρίου έτσι ώστε να αντλούνται τα ύδατα.
  • Επίσης, καλό είναι τα νερά της βροχής να οδηγούνται μέσω υδρορροών στο σύστημα αποχέτευσης ώστε να αποφύγουμε το φαινόμενο να συγκεντρώνονται τοπικά σε διάφορα σημεία.
  • Φυσικά δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον πιο απλό και πρακτικό τρόπο που πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου, τον τακτικό αερισμό του χώρου.
  • Φροντίστε να ανοίγετε τακτικά τα παράθυρα ή αν είναι εφικτό αφήστε μόνιμα κάποιο παράθυρο ανοιχτό έτσι ώστε να εξασφαλίσετε συνεχή ανανέωση του αέρα στο εσωτερικό του υπογείου.

Προφανώς και θα πρέπει να καλέσετε έναν ειδικό σε ανακαινίσεις και επισκευές τέτοιων χώρων. Ο ειδικός προσπαθήσει να διαπιστώσει από πού προέρχεται η υγρασία. Αφού γίνει ο εντοπισμός του προβλήματος θα πρέπει να γίνει η επισκευή με τον κατάλληλο τρόπο και τα αντίστοιχα υλικά.

Ζητήστε βοήθεια στο πρόβλημα της Υγρασίας

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.