Τι να προσέξω ώστε να μην έχω υγρασία στο σπίτι;

υγρασία στο σπίτι ygrasiastospiti

Υγρασία στο σπίτι;

Η υγρασία στο σπίτι είναι ένα σύνηθες και δύσκολο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να προλάβουμε την εμφάνισή της;

Χαρακτηριστικά σημάδια ότι υπάρχει υγρασία στο σπίτι μας είναι το ξεφλούδισμα των τοίχων, η ύπαρξη αλάτων και η εμφάνιση μούχλας. Η ανάπτυξη της μούχλας ειδικά, ευνοείται από τις διαφορές θερμοκρασίας που δημιουργούνται σε ένα χώρο με αποτέλεσμα επάνω σε υγρές επιφάνειες να παρατηρείται ο σχηματισμός μούχλας.

Πολύ συχνά συναντάμε μούχλα που προέρχεται από την υγρασια στην κουζίνα και το μπάνιο, καθώς σε αυτά τα δωμάτια δημιουργούνται συνέχεια υδρατμοί. Άρα χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή δημιουργίας υδρατμών είτε αφήνοντας ένα παράθυρο μισάνοιχτο συνέχεια είτε χρησιμοποιώντας στην κουζίνα τον απορροφητήρα και στο μπάνιο τον εξαερισμό. Έτσι οι επιφάνειες θα στεγνώνουν γρήγορα και οι πιθανότητες να εμφανιστεί υγρασία σε αυτούς τους χώρους θα είναι ελάχιστες.

υγρασία στο σπίτι

 

[button link="https://greenbuilding.gr/%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/" size="xl"]Ζητήστε μας προσφορά[/button]

Υγρασία στο σπίτι και διαρροές.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε και στην περίπτωση που υπάρχει διαρροή από κάποια σωλήνα. Όταν αντιληφθούμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει αμέσως να επισκευάσουμε τη ζημιά ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί υγρασία στο σπίτι από τη διαρροή.

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση υγρασίας στο σπίτι μας παίζει και η ελλιπής στεγανοποίησή του. Πολλές φορές συναντάμε υγρασία στο ταβάνι ή στους τοίχους η οποία οφείλεται στα νερά της βροχής τα οποία λιμνάζουν σε κάποια σημεία στην ταράτσα, η οποία δεν είναι επαρκώς μονωμένη. Με άλλα λόγια, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσουμε για την εξωτερική μόνωση του κτιρίου (ταράτσα, τοίχοι) ώστε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας υγρασίας από το βρόχινο νερό.

Ακόμη, καλό είναι να επιλέξουμε να βάψουμε το σπίτι μας με χρώματα που είναι ανθεκτικά και έχουν στεγανωτικές ιδιότητες. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στους εξωτερικούς τοίχους καθώς αυτοί είναι που καταπονούνται περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες.

Η συγκέντρωση υγρασίας στους τοίχους δημιουργεί διάφορα προβλήματα, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στη φθορά των τοίχων. Τα έξοδα για θέρμανση αυξάνονται κατακόρυφα στους χώρους που εμφανίζουν υγρασία καθώς οι υγροί τοίχοι δε συγκρατούν τη θερμότητα στο εσωτερικό του κτιρίου. Τέλος, η διαβίωση σε χώρους με υγρασία είναι εντελώς ανθυγιεινή αφού ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος μολύνσεων από τους μύκητες και τα βακτηρίδια.

 

exoikonomo

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter της Greenbuilding και ενημερωθείτε για την Κατασκευή και Ανακαίνιση του σπιτιού σας! Μάθετε τα Νέα πρώτοι για τρέχοντα θέματα όπως το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και την τακτοποίηση αυθαιρέτων.