Υγρασία στο ταβάνι: Γιατί και πως εμφανίζεται στο ταβάνι του σπιτιού;

υγρασία στο ταβάνι Greenbuilding

Υγρασία

Greenbuilding

Υγρασία στο ταβάνι: Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που συναντάμε σε ένα σπίτι είναι η υγρασία στο ταβάνι. Είτε πρόκειται για το σαλόνι, είτε για την κουζίνα ή το μπάνιο η υγρασία στο ταβάνι χρήζει άμεσης αντιμετώπισης αφού μπορεί να δημιουργήσει διάφορα επιπλέον προβλήματα. Πού οφείλεται όμως η υγρασία στο ταβάνι του σπιτιού μας;

Αίτια για την υγρασία στο ταβάνι.

  • Μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες είναι κάποια πιθανή βλάβη στις υδραυλικές σωληνώσεις που περνούν μέσα από το ταβάνι, ειδικά στο μπάνιο. Όταν για παράδειγμα σε ένα διαμέρισμα κάποια σωλήνα που περνάει από το πάτωμα ραγίσει ή σπάσει τότε σίγουρα στο ταβάνι του κάτω διαμερίσματος θα εμφανιστεί υγρασία. Για αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό αμέσως μόλις διαπιστώσουμε τα πρώτα σημάδια υγρασίας να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό για να επισκευάσουμε τη βλάβη ούτως ώστε να μην επεκταθεί το πρόβλημα και στον υπόλοιπο τοίχο.
  • Ένας άλλος σημαντικός λόγος για της εμφάνιση υγρασίας το ταβάνι μπορεί να είναι και η ύπαρξη χαλασμένων, σπασμένων υδρορροών ή και βλάβη στο δίκτυο αποχέτευσης.
  • Η κακή μόνωση της ταράτσας ευθύνεται επίσης πολλές φορές για την εμφάνιση υγρασίας που συναντάμε συχνά στο ταβάνι της μονοκατοικίας ή των τελευταίων ορόφων σε μια πολυκατοικία. Το νερό της βροχής συγκεντρώνεται σε κάποια σημεία στην ταράτσα κι έτσι έχουμε τα πρώτα σημάδια υγρασίας στο ταβάνι του διαμερίσματος που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Η επαρκής μόνωση και στεγανοποίηση της ταράτσας είναι η ενδεδειγμένη λύση σε αυτή την περίπτωση αφού αξίζει να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που η υγρασία δεν αντιμετωπιστεί άμεσα τότε μπορεί να επηρεάσει τα δομικά υλικά του κτιρίου με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
  • Τέλος, άλλη μια αιτία για να εμφανιστεί υγρασία στο ταβάνι είναι η συγκέντρωση υδρατμών στο χώρο. Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι στα δωμάτια που έχουμε υψηλή συγκέντρωση υδρατμών (όπως για παράδειγμα το μπάνιο κι η κουζίνα) να φροντίζουμε για τον επαρκή αερισμό τους σε τακτά χρονικά διαστήματα ή να επιλέξουμε την τοποθέτηση ενός συστήματος εξαερισμού σε περίπτωση που δεν υπάρχει παράθυρο.
  • Σε περίπτωση που η υγρασία του χώρου είναι πολύ υψηλή κάλο είναι να σκεφτείτε την αγορά αφυγραντήρα. Με τη χρήση του συγκεκριμένου μηχανήματος η υγρασία στο δωμάτιο αλλά και στο σπίτι μπορεί να πέσει στα επιθυμητά επίπεδα. Έτσι η συγκέντρωση υδρατμών και υγρασίας στο ταβάνι μπορεί να μειωθεί αισθητά.

Μην επισκευάστε το ταβάνι.

Για κανένα λόγο μην προσπαθήσετε να επισκευάσετε τον σοβά ή το ταβάνι. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εντοπίσετε επακριβώς το σημείο και την αιτία της διαρροής και κατόπιν να την επισκευάσετε. Αν το νερό συνεχίσει να ρέει η οποιαδήποτε επισκευή έχετε κάνει θα είναι άχρηστη.

Όταν έχετε επισκευάσει την υδραυλική βλάβη τότε και μόνο τότε αφαιρέστε το κομμάτι από το ταβάνι έχει υποστεί τη ζημιά και επισκευάστε το. Ο τρόπος επισκευής και τα υλικά ορίζονται από την φύση και την έκταση της ζημιάς.

Επισκευάστε την υγρασία στο ταβάνι άμεσα.

Η υγρασία στο ταβάνι είναι ένα πρόβλημα το οποίο χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα και υπεύθυνα αφού οι επιπτώσεις της δεν αφορούν μόνο στις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει στους τοίχους και το ταβάνι του κτιρίου αλλά μπορεί να επηρεάσει και την υγεία των κατοίκων του (εμφάνιση άσθματος, βήχας, αναπνευστικά προβλήματα κ.ά.).

Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αγνοήσετε τα σημάδια της υγρασίας στο ταβάνι. Αν τα εντοπίσετε γρήγορα και επισκευάσετε την βλάβη το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο. Αν το αφήσετε το νερό θα συνεχίσει να τρώει και να διαβρώνει τα δομικά υλικά και η έκταση της επισκευής θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τέλος θα προτείναμε ένα έλεγχο όλου του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης.

Θέλετε να λύσετε το πρόβλημα της υγρασίας;

Αφήστε τα στοιχεία σας

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.