Μόνωση της ταράτσας: Θαλπωρή και προστασία από κρύο και υγρασία

μόνωση της ταράτσας Greenbuilding

Υγρασία

Greenbuilding

Μόνωση της ταράτσας

Πολύ συχνά ακούμε να λένε για κάποιο παλιό σπίτι ότι δεν έχει καλή μόνωση ταράτσας και πόσο αυτό επιβαρύνει τα άτομα που κατοικούν σε αυτό. Τελικά για ποιους λόγους είναι σημαντική η μόνωση της ταράτσας; Τι προσφέρει στο σπίτι μας; Υγρομόνωση και θερμομόνωση.

Θερμομόνωση της ταράτσας

Η ταράτσα είναι το σημείο εκείνο του κτιρίου το οποίο είναι εκτεθειμένο σε όλες τις καιρικές συνθήκες (ήλιος, βροχή, χιόνι κ.ά.) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για αυτό άλλωστε παρότι έχει μικρότερη έκταση από τους εξωτερικούς τοίχους, παρόλα αυτά παρουσιάζει εξίσου μεγάλες θερμικές απώλειες. Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι ο θερμός αέρας κινείται ανοδικά, έτσι λοιπόν η ζέστη στο σπίτι μας ανεβαίνει προς τα πάνω κάνοντας τη μόνωση της ταράτσας απαραίτητη για να διατηρηθεί η εσωτερική θερμοκρασία.

Η μόνωση της ταράτσας είναι μια από τις πιο σημαντικές εργασίες για εξοικονόμηση ενέργειας. Συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας αφού με αυτό τον τρόπο περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η μεταφορά θερμότητας από και προς το περιβάλλον. Έτσι λοιπόν έχουμε μείωση στα έξοδα για τη θέρμανση και ψύξη του χώρου μας, αφού η θερμοκρασία στο εσωτερικό του διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δημιουργούμε αλλά και διατηρούμε λοιπόν συνθήκες θερμικής άνεσης στο σπίτι μας κάνοντας ευχάριστη τη διαμονή μας σε αυτό, αποφεύγοντας την αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι αλλά και το έντονο κρύο το χειμώνα.

Ο βασική μέθοδος για την θερμική μόνωση της ταράτσας είναι η θερμομόνωση. Η θερμομόνωση γίνεται με την χρήση θερμομονωτικών υλικών όπως η πολυστερίνη. Φύλλα από το θερμομονωτικό υλικό στρώνονται με συγκεκριμένη μεθοδολογία στην ταράτσα.

Υγρομόνωση της ταράτσας

Η προστασία του κτιρίου από την υγρασία είναι άλλο ένα όφελος που έχουμε με τη μόνωση ταράτσας. Μια ταράτσα σωστά μονωμένη κρατάει μακριά από τα δομικά στοιχεία του σπιτιού τα λιμνάζοντα νερά της βροχής ή το χιόνι, αποτρέποντας έτσι το ενδεχόμενο να εμφανισθεί υγρασία στους τοίχους ή το ταβάνι του σπιτιού. Με άλλα λόγια, μονώνοντας την ταράτσα προστατεύουμε και την περιουσία αλλά και την υγεία μας.

Η βασική μέθοδος μόνωσης της ταράτσας από την υγρασία είναι με αδιαβροχοποίηση. Η αδιαβροχοποίηση γίνεται με μια ασφαλτική μεμβράνη - ασφαλτόπανο που τοποθετείται στην εξωτερική επιφάνεια του δαπέδου της ταράτσας. Η ασφαλτική μεμβράνη τοποθετείται σε στρώσεις που η μια αλλληλοκαλύπτει την άλλη έτσι ώστε να αποφεύγονται σημεία που δεν υπάρχει υλικό.

Η πίσσα - άσφαλτος δεν επιτρέπει το νερό της βροχής να περάσει μέσα από αυτή. Αδιαβροχοποιεί έτσι την επιφάνεια της ταράτσας και προστατεύει απο υγρασία και διαρροές. Η υγρομόνωση θα πρέπει να ελέγχεται και να συντηρείται.

Η μόνωση της ταράτσας είτε αφορά υγρομόνωση ειτε θερμομόνωση ή και τον συνδυασμό τους δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να τρυπηθεί ή να χτυπηθεί. Έτσι απαγορεύονται τρυπήματα στη μόνωση για στερέωση του ηλιακού θερμοσίφωνα, στηριγμάτων σχάρας καλωδίων και δικτύου σωληνώσεων. Αν πληγωθεί η μόνωση της ταράτσας δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα στο διαμέρισμα από κάτω.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι προχωρώντας στη μόνωση της ταράτσας αναβαθμίζουμε ενεργειακά το σπίτι μας σύμφωνα με τις βαθμίδες ενεργειακής κατανάλωσης του ΚΕΝΑΚ αφού μειώνουμε τις ενεργειακές του απαιτήσεις.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επιδοτεί έως και 70% τις εργασίες για θερμομόνωση του χώρου μας.

Προβλήματα από έλλειψη μόνωση της ταράτσας

Οι περισσότερες παλιές πολυκατοικίες στα αστικά κέντρα είναι αμόνωτες ή εχουν παλιά και κατεστραμμένη μόνωση. Τα πιο σημαντικά προβλήματα από την έλλειψη μόνωσης εμφανίζονται φυσικά στον τελευταίο όροφο/ρετιρέ. Συνηθισμένα προβλήματα είναι

  • Μεγάλα κομμάτια σοβά να πέφτουν με κίνδυνο τραυματισμού των ενοίκων. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και δυστυχώς είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε συνέχεια στις επισκευές και ανακαινίσεις που κάνουμε.
  • Εμφανίζεται ο οπλισμός της πλάκας της οροφής με αποτέλεσμα να οξειδώνονται τα σίδερα της οικοδομής.
  • Το χειμώνα τα διαμερίσματα είναι πολύ κρύα και το καλοκαίρι πολύ ζεστά.
  • Νερά και όχι υγρασία μπορούν να εμφανιστούν και να καταστρέψουν τον χώρο κάτω από την ταράτσα.

Η επισκευή ή η τοποθέτηση μόνωσης στην ταράτσα είναι υποχρέωση της πολυκατοικίας. Δεν είναι υποχρέωση των διαμερισμάτων του τελευταίου ορόφου. Όσο και και να μην επηρεάζει τα διαμερίσματα που είναι στους χαμηλότερους ορόφους η μόνωση της ταράτσας είναι υποχρέωση όλων.

Ζητήστε βοήθεια στο πρόβλημα υγρασίας

Αφήστε τα στοιχεία σας

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.