Εξωτερική θερμομόνωση: Προστασία από ζέστη & κρύο σε υπάρχοντα κτίρια

Εξωτερική θερμομόνωση μια βασική μέθοδος θερμομόνωσης που χρησιμοποιείται ευρύτατα και βρίσκει εφαρμογή όχι μόνο σε νέες κατασκευές αλλά και σε ήδη υφιστάμενα κτίρια. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι το μονωτικό υλικό εφαρμόζεται στις κατακόρυφες εξωτερικές πλευρές του κτιρίου.

εξωτερική θερμομόνωση για προστασία από ζέστη και κρύο

Εξωτερική θερμομόνωση μια βασική μέθοδος θερμομόνωσης που χρησιμοποιείται ευρύτατα και βρίσκει εφαρμογή όχι μόνο σε νέες κατασκευές αλλά και σε ήδη υφιστάμενα κτίρια. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι το μονωτικό υλικό εφαρμόζεται στις κατακόρυφες εξωτερικές πλευρές του κτιρίου.

Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην εξωτερική θερμομόνωση είναι φυσικά το ίδιο το θερμομονωτικό υλικό (πολυστερίνη/υαλοβάμβακας/πετροβάμβακας), η κόλλα και το επίχρισμα που χρησιμεύει ώστε να προστατεύεται το θερμομονωτικό υλικό από τις καιρικές συνθήκες. Η επιλογή του κατάλληλου για το χώρο σας υλικού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (προσανατολισμός κτιρίου, ενεργειακή μελέτη κτλ.) και είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό και έμπειρο συνεργείο για να το αποφασίσετε. Εξίσου σημαντικό είναι επίσης να φροντίζετε όλα τα υλικά που θα επιλέξετε να φέρουν το σήμα CE που πιστοποιεί το γεγονός ότι τα υλικά πληρούν τις προδιαγραφές που έχουν οριστεί για αυτά.

Η μόνωση των εξωτερικών τοίχων περιλαμβάνει τη στερέωση του μονωτικού υλικού στον τοίχο, και στη συνέχεια την επικάλυψη το ειδικό επίχρισμα  ή την επένδυση. Το φινίρισμα μπορεί να είναι λείο, τραχύ, βαμμένο, με επένδυση από βότσαλο ή από τούβλα.

Θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα η τοποθέτηση της μόνωσης να γίνει μελετημένα και επαγγελματικά έτσι ώστε να αποκλείσουμε τις πιθανότητες δημιουργίας θερμικών γεφυρών. Θερμικές γέφυρες γίνονται στα σημεία που η μόνωση ακουμπάει αλλά αμόνωτα δομικά στοιχεία(π.χ. πατώματα, οροφές, δοκάρια, κολόνες). Σε αυτά τα σημεία είναι πιθανό να εμφανίζεται μούχλα και υγρασία, οι οποίες είναι επιβαρυντικές για την υγεία μας. Κατά συνέπεια θα πρέπει να προσεχτούν ιδιαιτέρα αυτά τα σημεία.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ Πλεονεκτήματα & Tips.

Η εξωτερική θερμομόνωση αποτελεί μια σπουδαία λύση θερμομόνωσης με πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα.

  • Αρχικά υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας καθώς μειώνονται οι θερμικές απώλειες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και εξοικονόμηση χρημάτων καθώς καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια για την θέρμανση και ψύξη του χώρου μας.
  • Ένα άλλο πλεονέκτημα που παρουσιάζει η εξωτερική θερμομόνωση είναι το γεγονός ότι το κέλυφος του κτιρίου προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες καθώς επίσης και από τις συστολές και τις διαστολές καθώς οι εξωτερικές επιφάνειες διαθέτουν ελαστικότητα. Αξίζει να αναφέρουμε σε ότι η εξωτερική εικόνα του κτιρίου δεν αλλάζει!
  • Επιπρόσθετα, η εξωτερική θερμομόνωση βοηθάει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς με την εφαρμογή της μειώνονται οι ρύποι και το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από την παρατεταμένη κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση/ψύξη του χώρου μας.
  • Θα ανανεωθεί η εμφάνιση των τοίχων και η εξωτερική όψη του σπιτιού
  • Θα βελτιωθεί η ηχομόνωση του κτιρίου.
  • Η εξωτερική θερμομόνωση αυξάνει τη διάρκεια ζωής των τοίχων σας προστατεύοντας την τοιχοποιία.
  • Θα μειωθεί η συμπύκνωση της υγρασίας στους εσωτερικούς τοίχους. Η εξωτερική θερμομόνωση μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν θα λύσει στην πρόληψη της υγρασίας του σπιτιού
  • Είναι καλύτερα να γίνει η εργασία στο πλαίσιο μια γενικής ανακαίνισης του σπιτιού έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος κατασκευής.
  • Θα πρέπει να εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακας εάν χρειαστεί σκαλωσιά στην φάση της κατασκευής. Για μεγαλύτερες εργασίες εξωτερικής θερμομόνωσης μπορεί να χρειαστεί και οικοδομική άδεια.
  • Απαιτείται καλή πρόσβαση στους εξωτερικούς τοίχους.
  • Αν οι εξωτερικοί τοίχοι είναι σε άσχημη κατάσταση και δεν μπορούν να επισκευασθούν καλό είναι να αποφύγετε την εξωτερική θερμομόνωση.
  • Μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Δεν μειώνει την επιφάνεια δαπέδου του σπιτιού σας

Κλείνοντας να επισημάνουμε ότι η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ της κατοικίας μας αποτελεί μια από τις παρεμβάσεις που επιδοτούνται από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Αυτονομώ» του Υπουργείου Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Δείτε ένα σχετικο video

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ- Υπηρεσίες

Θερμομόνωση με την Greenbuilding

•Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί του γραφείου μας αναλαμβάνουν την λεπτομερή μελέτη για την θερμομόνωση του ακινήτου σας.
•Γίνεται πλήρης καταγραφή και αποτύπωση του χώρου, εκπονείται η σχετική μελέτη και προτείνεται η βέλτιστη λύση.
•Εξειδικευμένοι τεχνίτες υλοποιούν την μελέτη που έχουν εκπονήσει οι μηχανικοί μας.
•Όλες οι εργασίες που γίνονται επιβλέπονται από τους εργοδηγούς της Greenbuilding.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.