Μαγνητικά Φίλτρα για σωστή Θέρμανση

Μαγνητικά φίλτρα σε σύστημα θέρμανσης κεντρικής θέρμανσης σε λεβητοστάσιο. Θα καλύψουμε τα βασικά σχετικά με τα μαγνητικά φίλτρα και θα δούμε αν πραγματικά προσφέρουν κάποιο όφελος στο σύστημα θέρμανσης. Θα δούμε αν πραγματικά αξίζουν να μπουν στην κεντρική θέρμανση του σπιτιού.

Μαγνητικό Φίλτρο

Θέρμανση

Greenbuilding

Πάμε να δούμε τι είναι τα μαγνητικά φίλτρα που μπαίνουν και πού μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο σύστημα θέρμανσης του σπιτιού.

Τι είναι τα μαγνητικά φίλτρα

Τα φίλτρα είναι μηχανολογικός εξοπλισμός ο οποίος είναι κατασκευασμένος από ένα κυλινδρικό δοχείο και είναι τοποθετείται συνήθως στην επιστροφή του κυκλώματος θέρμανσης στον λέβητα. Τα μαγνητικά φίλτρα προστατεύουν το δίκτυο της θέρμανσης του σπιτιού από σκουριές και κατακαθίσεις υλικών.

Η εγκατάσταση και η τοποθέτηση ενός μαγνητικού φίλτρου βελτιώνει το σύστημα θέρμανσης και μπορεί να αυξήσει την ζωή και τη διάρκεια του λέβητα. Οι κατακαθίσεις και οι σκουριές προκαλούν προβλήματα και κοστίζουν σε επισκευές και συντηρήσεις. Η τοποθέτηση ενός μαγνητικού φίλτρου βελτιώνει την ποιότητα του νερού που κυκλοφορεί μέσα στο κύκλωμα της θέρμανσης και μειώνει κατά πολύ τα έξοδα συντήρησης.

Γιατί χρειάζονται;

Στα συστήματα θέρμανσης και ειδικά στα κυκλώματα του νερού υπάρχει φθορά από το χρόνο. Ο λέβητας και τα δίκτυα σωληνώσεων της κεντρικής θέρμανσης είναι φτιαγμένα με υλικά τα οποία φθίνουν μέσα στη διάρκεια του χρόνου. Το νερό αντιδρά με τα σώματα των καλοριφέρ που είναι φτιαγμένα από χάλυβα. Αυτή η αντίδραση δημιουργεί λάσπη (κάποια κατακάθια) τα οποία όταν ανοίξουμε ένα δίκτυο θέρμανσης τα βλέπουμε σαν ένα μαύρο υγρό.

Αυτή η λάσπη, αυτά τα κατακάθια μπορεί να φρακάρει και να μειώσει την ομαλή ροή του νερού μέσα από τα καλοριφέρ. Κάνει τα καλοριφέρ να σκουριάζουν και πολλές φορές ύστερα από πολύ χρόνο μπορεί να παρουσιάσουν και τρύπες. Περαιτέρω η λάσπη αυτή μπορεί να μειώσει αισθητά την απόδοση του συστήματος θέρμανσης ενός σπιτιού. Τα κατακάθια που εναποθέτονται στα σώματα του καλοριφέρ εμποδίζουν τα καλοριφέρ να αποδώσουν τη θερμότητα στο χώρο όπως πρέπει.

Υπό προϋποθέσεις παλιά τέτοια συστήματα τα οποία δεν συντηρούνται μπορεί κάποια στιγμή να μπλοκάρουν.  Έτσι ένα μέρος του συστήματος θέρμανσης μπορεί να πάψει να λειτουργεί σωστά μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στο λέβητα, στον κυκλοφορητή του συστήματος θέρμανσης. Τα φίλτρα μπορούν να προστατέψουν από όλα αυτά τα πράγματα που αναφέραμε παραπάνω.

Για Ενεργειακή αναβάθμιση

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Λειτουργία

Πώς λειτουργούνε όμως τα πραγματικά φίλτρα; Όπως μπορεί κάποιος να καταλάβει σχετικά εύκολα είναι μέσω της χρήσης του μαγνητισμού. Μαγνήτες οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο σώμα του φίλτρου χρησιμοποιούνται για να καθαρίσουν από το σύστημα την λάσπη που προαναφέραμε. Η λάσπη αυτή προέρχεται από την φθορά και την διάβρωση του χάλυβα στο συστήματος θέρμανσης.

Αυτή η λάσπη, αυτό το κατακάθι είναι αρκετά μαγνητικό. Χρησιμοποιώντας αυτούς τους δυνατούς μαγνήτες του φιλτρου, τα σωματίδια το σίδηρου από το χάλυβα φιλτράρονται και κατακρατούνται πάνω σε αυτά. Αυτό τα σταματάει από το να μπούνε μέσα στο υπόλοιπο σύστημα της θέρμανσης και στον λέβητα και να δημιουργήσουν περαιτέρω ζημιά.

Στην εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος θέρμανσης και ιδιαίτερα ενός συστήματος φυσικού αερίου η εγκατάσταση του μαγνητικού φίλτρου είναι απαραίτητη. Είναι αρκετά οικονομικοί και μπορούν να επιμηκύνουν πάρα πολύ την ζωή του συστήματος θέρμανσης. Επίσης οι κατασκευαστές των λεβήτων συνιστούν την εγκατάσταση ενός μαγνητικού φίλτρου για την περαιτέρω προστασία του συστήματος θέρμανσης.

Τα μαγνητικά φίλτρα μπορούν να κρατήσουν μόνο τα σωματίδια τα οποία μαγνητίζονται. Δεν μπορούν να απομακρύνουν όλες τις βρωμιές που υπάρχουν μέσα στο σύστημα θέρμανσης. Για μία τέτοια εργασία ίσως είναι καλύτερα να γίνει ένας καθαρισμός του συστήματος θέρμανσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.