Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή και το 2023

Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή το 2023

Kataskevi

Greenbuilding

Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή το 2023: Ο φόρος προστιθέμενης αξίας είναι πάντα ένα σημαντικό κονδύλιο το οποίο καλείται να πληρώσει ο τελικός χρήστης. Τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί μεγάλες βοήθειες στην οικοδομή έτσι ώστε να μπορέσει να κινηθεί ο κατασκευαστικός τομέας, αλλά και να έρθουν κεφάλαια επενδυτικά από το εξωτερικό.

Έτσι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο φόρος προστιθέμενης αξίας ο ΦΠΑ στην οικοδομή έχει παγώσει. Αυτό βοηθάει ιδιαίτερα την κίνηση και την ανάπτυξη της οικοδομής. Παρόλες τις δυσκολίες οι οποίες έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια με τις διάφορες κρίσεις η οικοδομή και ο κατασκευαστικός κλάδος δεν έχει καταρρεύσει. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και ο ΦΠΑ και γενικότερα η αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή. Από ότι φαίνεται και για την επόμενη χρονιά για το 2023 ο ΦΠΑ θα παραμείνει παγωμένος.

Γιατί χρειάζεται Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή το 2023;

Το κόστος της οικοδομής έχει αυξηθεί κατακόρυφα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κόστος για την κατασκευή ενός διαμερίσματος το κόστος κατασκευής δηλαδή μιας πολυκατοικίας το 2022 έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η αύξηση γίνεται από τις παγκόσμιες ζήτησης των υλικών αλλά και από την τελευταία οικονομική και ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση για να μπορέσει να κρατήσει ενεργή την οικοδομή το 2022 κράτησε το ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα παγωμένο. Προκειμένου αυτό να συνεχιστεί και το 2023 το οικονομικό επιτελείο εξετάζει πάρα πολύ σοβαρά να συνεχιστεί αυτό το ευεργετικό μέτρο και το 2023.

Αυτό το μέτρο είναι κάτι το οποίο είναι θετικότατο και ένα μέτρο το οποίο το επιζητούν πολύ στην αγορά ακινήτων. Ένα μέτρο το οποίο θα βοηθήσει την αγορά και θα είναι επωφελές για τον τομέα Real Estate για τις Τεχνικές και Κατασκευαστικές Εταιρείες αλλά περισσότερο για τον τελικό χρήστη, για τον αγοραστή.

Παράταση ΦΠΑ και το 2024;

Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών έχει αποφασιστεί στο ecofin και δίδεται η δυνατότητα για να υπάρξει παράταση στην αναστολή του ΦΠΑ και το 2024 στα νεόδμητα ακίνητα. Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει εάν θα εφαρμόσει τις μεταβιβάσεις με μειωμένο συντελεστή ή ακόμα και με 0 συντελεστή όπως ισχύει και σε άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αναστολή του ΦΠΑ μέχρι και το 2024 Είναι σίγουρο πως θα στηρίξει πάρα πολύ σημαντικά την ανάπτυξη των κατασκευαστικών έργων, θα μπορούν να γίνουν κατασκευές σε πολυκατοικίες και να κατασκευαστούν και να αγοραστούν πολλά ακόμα διαμερίσματα.

Όπως αναφέρεται και στο b2green η αγορά των ακινήτων αναπτύσσεται. Παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, η αγορά οικιστικών ακινήτων επέδειξε ανθεκτικότητα, με τις τιμές να παραμένουν σε ανοδική πορεία και τον ετήσιο ρυθμό αύξησής τους να επιταχύνει εκ νέου από το πρώτο τρίμηνο του 2021 και μετά.

Από το 2018 και έως το 2021, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σωρευτικά κατά περίπου 20%, ανακτώντας εν μέρει τις απώλειες από την παρατεταμένη πτωτική πορεία της περιόδου 2009-2017 της τάξης του 40%. Η ραγδαία άνοδος των τιμών των οικιστικών ακινήτων τα δύο τελευταία έτη (2020: 4,5%, 2021: 7,4%) συνδυάστηκε με τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε κατοικίες (2020: 14,6%, 2021: 26,5%) και της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας (2020: 5,9%, 2021: 45,9%), σε όρους όγκου (m3).

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η αγορά οικιστικών ακινήτων διατηρεί την ισχυρή δυναμική της, με τον δείκτη τιμών διαμερισμάτων να καταγράφει σημαντική άνοδο σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του έτους (8,6%).

Οι θετικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων διαφαίνονται και από την ισχυρή άνοδο των επενδύσεων για κατοικίες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 18,6% σε ετήσια βάση, καθώς και από την άνοδο του όγκου ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητος κατά 13,8% σε ετήσια βάση.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.