Αυξημένο κόστος κατασκευής το 2022

Κόστος κατασκευής 2022: Ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει το τελευταίο το τελευταίο χρονικό διάστημα και δυστυχώς επιβαρύνει πάρα πολύ τις κατασκευές, είναι το αυξημένο κόστος κατασκευής το 2022. Αυτό δεν είναι μόνο ένα Ελληνικό φαινόμενο αλλά κάτι που βαραίνει όλη την παγκόσμια βιομηχανία κατασκευής, υλικών οικοδομής αλλά και real estate. Τα αυξημένα κόστη κατασκευής το 2022 είναι μία συνέχεια στις παγκόσμιες αυξήσεις των υλικών που άρχισαν να φαίνονται από τα προηγούμενα χρόνια.


Διαβάστε προσεκτικά το  άρθρο και κάντε εγγραφή στο Newsletter στην ενότητα που βρίσκεται στο τέλος αυτής της ανάρτησης.


 

κόστος κατασκευής

Kataskevi

Greenbuilding

Κόστος κατασκευής 2022

Τα αυξημένα κόστη των υλικών ήδη είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από το 2020. Οι αυξανόμενες αρχίσαν να έρχονται τμηματικά και στην χώρα μας. Γιατι προφανώς αυτό δεν είναι κάτι το οποίο αφορά την μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Oι κατασκευές παγκόσμια αυξήθηκαν. Οι υποδομές σε πολλές χώρες άρχισαν να βελτιώνονται με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις για υλικά. Ειδικότερα μετά την τελευταία κρίση της πανδημίας άρχισαν να βελτιώνονται και να φτιάχνονται νέα δίκτυα, τηλεπικοινωνίες, τεχνολογικός εξοπλισμός (κινητά, laptop, dtat center). Η τιμή για την μεταφορά κοντέινερ από την Κίνα δεκαπλασιάστηκε. Άρχισε να υπάρχει έλλειψη όλα αυτά έφεραν ένα μία κρίση στα οικοδομικά υλικά και αυξηθήκαν οι τιμές.

Προφανώς αυτό έχει φέρει μία ανησυχία, στον κατασκευαστικό κόσμο.  Ένα έργο δεν μπορεί να προγραμματιστεί με την ακρίβεια που απαιτείται. Μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό. Πολλές φορές οι μεγάλες ανατιμήσεις που είναι επιζήμιες για τους εργολάβους, μπορούν να σταματήσουν και να καθηλώσουν την κατασκευή και την ολοκλήρωση ενός τεχνικού έργου. Υλικά που χρησιμοποιούνται στα κουφώματα, στην θερμομόνωση, τα κλιματιστικά οι αντλίες θερμότητας έχουν εκτοξευτεί. Υλικά με πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις το 2022 όπως τα ξύλα, τα μέταλλα, τα πλαστικά  που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές κάνουν την ζωή όλου του τεχνικού κόσμου δύσκολη.

Υλικά κατασκευής για Διαμέρισμα-Πολυκατοικία

Το κόστος αγοράς ενός διαμερίσματος όπως είναι φυσικό επιβαρύνεται από πολλούς παράγοντες. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η θέση και η αξία του οικοπέδου, η μελέτη και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, τα υλικά και ο τρόπος κατασκευής του συγκεκριμένου διαμερίσματος ή πολυκατοικίας. Το ίδιο σε μικρότερη κλίμακα έχει να κάνει και με την ανακαίνιση.

'Όταν τα υλικά κατασκευής έχουν αυξηθεί υπερβολικά το τελευταίο χρονικό διάστημα συμπαρασύρουν και την τιμή απόκτησης του ακινήτου προς τα πάνω. Το κόστος για την κατασκευή ενός διαμερίσματος έφτανε το 2019 στα 1.200 με 1.300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε μία καλή κατασκευή αντίστοιχα το 2022 το κόστος κατασκευής έχει φτάσει κοντά στα 1.900 με 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με τις τιμές να αυξάνονται συνεχώς. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία είναι στην ηλεκτρική ενέργεια και στο πετρέλαιο.  Το κόστος αυτό μεταφέρεται από τις βιομηχανίες στα κατασκευαστικά υλικά. Παραθέτουμε κάποιες τιμές από τον πίνακα της Στατιστικής Υπηρεσίας με τις βασικές αυξήσεις που έγιναν από τον Μάρτιο του 21 μέχρι το Μάρτιο του 22.

ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Ετήσιοι ρυθμοί μεταβολής: Μάρτιος 2022 σε σύγκριση με Μάρτιος 2021

Ο Δείκτης Συνολικού Κόστους Υλικών στην Κατασκευή Νέων Κτιρίων Κατοικίας τον Μάρτιο του 2022, σε σύγκριση με ton αντίστοιχος δείκτη τον Μάρτιο του 2021, κατέγραψε άνοδο 10,2% (Πίνακας 1). Οι κύριες αλλαγές στο επιμέρους κόστος με τους δείκτες των κατηγοριών υλικών έχουν ως εξής

Ηλεκτρική ενέργεια 79.279,2
Ντίζελ40,7
Οικοδομικός χάλυβας19,9
Τούβλα16,3
Χαλκοσωλήνες 12.012
Οικοδομική ξυλεία 9.99,9
Πλαστικοί σωλήνες 9.29,2
Καλοριφέρ κεντρικής θέρμανσης8,9
Παρκέ δάπεδο8,9
Εσωτερικές πόρτες8,3
Κουφώματα8,3
Σκυρόδεμα7,6

Κόστος κατασκευής Εξοικονομώ

Το Εξοικονομώ κατ Οίκον και το τωρινό πρόγραμμα που τρέχει το Εξοικονομώ 2021 έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα από τις ανατιμήσεις των υλικών. Συντάσσεται ο προϋπολογισμός από την Τεχνική Εταιρεία ή τον Μηχανικό που αναλαμβάνει το έργο και πολλές φορές υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις που φτάνουν το 40% του προϋπολογισμού.

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Τα υλικά έχουν οι τιμές των υλικών έχουν εκτοξευθεί. Τα υλικά είναι πανάκριβα αλλά και το πρόγραμμα έχει οριακές τιμές. Έτσι υπάρχουν πολλές δυσκολίες για να ολοκληρωθεί το εξοικονομώ με τον προϋπολογισμό ο οποίος έχει αναρτηθεί στο σύστημα.

 

"θα πληρώσουν τουλάχιστον 30% με 40% παραπάνω"

 

Τα υλικά στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι της εργολαβίας. Για παράδειγμα το κόστος αγοράς ενός κλιματιστικού είναι πολύ μεγαλύτερο από το μικρό κόστος που θα έχει εγκατάσταση. Έτσι η αύξηση από την παγκόσμια ζήτηση των υλικών συμπαρασύρει το Εξοικονομώ και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην αγορά.

Σημαντικό πρόβλημα με τα Εξοικονομώ είναι ότι ιδιοκτήτες προσπαθούν να πετύχουν τις τιμές που έχει προδιαγράψει το σύστημα. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ και έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος. Πολλοί ιδιοκτήτες με αυτό τον τρόπο κινδυνεύουν να βγουν εκτός προγράμματος και να μην ολοκληρωθεί πότε η κατασκευή και η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τος. Για αυτό προτείνουμε στους ιδιοκτήτες να έχουν υπόψιν ότι θα πληρώσουν τουλάχιστον 30% με 40% παραπάνω από ότι λέει το πρόγραμμα, έτσι ώστε να λάβουν υπόψη την αύξηση από αυτήν την παγκόσμια αύξηση των υλικών.

Συνεχόμενες αυξήσεις

Ο πληθωρισμός αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Καθώς το κόστος των καυσίμων, της ενέργειας και των τροφίμων αυξάνεται, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό οδηγούν πολλούς προμηθευτές να δίνουν τιμές για υλικά μόνο για λίγες μέρες.

Οι παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα φέρονται να υπόκεινται σε εκτεταμένες καθυστερήσεις, με σημαντικές αυξήσεις τιμών και προπαραγγελίες λόγω της ακραίας αστάθειας της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση για τα οικοδομικά υλικά είναι απίθανο να βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα με σοβαρές επιπτώσεις.

Η πίεση στις τιμές των υλικών και στη διαθεσιμότητα αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022. Ταυτόχρονα με τις ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών υπάρχει και μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού. Έτσι συνδυαστικά οι ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού αναμένεται να εξελιχθούν ως σημαντικός μοχλός για τις συνολικές αυξήσεις του κόστους κατασκευής το 2022 αλλα και το επόμενο έτος.

Πηγή: Κόστος υλικών για νέες κατασκευές ΕΛΣΤΑΤ

Greenbuilding Κατασκευαστική

Δείτε τις Υπηρεσίες μας

Έκδοση Οικοδομικής Άδειας

Πώς πραγματικά έχετε φανταστεί το σπίτι σας; την επιχείρηση σας;
Θέλετε να μένετε στο σπίτι που ονειρεύεστε;

Οικοδομική άδεια, Σοβαρά και Αξιόπιστα. Για τις οικογένειες για τους επαγγελματίες και τις εταιρείες. Greenbuilding για ένα καλύτερο σύστημα έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγκατάσταση θέρμανσης

•Στην Greenbuilding έχουμε μεγάλη εμπειρία σε συστήματα θέρμανσης.
•Η Greenbuilding θα εγκαταστήσει το σωστό σύστημα για το σπίτι, την οικογένειά σας και τον τρόπο ζωής σας. Εγκαταστάσεις Θέρμανσης στην Αττική.
•Μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς για να σας βοηθήσουμε να επιλέξτε σωστά την εγκατάσταση θέρμανσης του σπιτιού σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θερμομόνωση με την Greenbuilding

•Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί του γραφείου μας αναλαμβάνουν την λεπτομερή μελέτη για την θερμομόνωση του ακινήτου σας.
•Γίνεται πλήρης καταγραφή και αποτύπωση του χώρου, εκπονείται η σχετική μελέτη και προτείνεται η βέλτιστη λύση.
•Εξειδικευμένοι τεχνίτες υλοποιούν την μελέτη που έχουν εκπονήσει οι μηχανικοί μας.
•Όλες οι εργασίες που γίνονται επιβλέπονται από τους εργοδηγούς της Greenbuilding.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 απαντήσεις στο “Αυξημένο κόστος κατασκευής το 2022”

  1. ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.

    • Τα επιδοτούμενα προγράμματα έχουν σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κατοικιών. Οι νέες κατασκευές οφείλουν να είναι ενεργειακά αποδοτικές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.