Πρόταση Συλλόγου Ηλεκ. Μηχανολόγων Βορείου Ελλάδος για 2ο ΠΕΑ Εξοικονομώ 2021

Για το εν λόγω σημαντικό πρόβλημα προτείνουμε να προβλεφθεί επιλογή δεύτερου ενεργειακού επιθεωρητή….

Πρόταση Συλλογου Μηχανολογων Βορειου Ελλαδος για 2ο ΠΕΑ στα Εξοικονομώ 2021

Εξοικονομώ

Greenbuilding

Ενώ προχωρούν οι αιτήσεις κανονικά για τα προγράμματα Εξοικονομώ 2023 και Εξοικονομώ Ανακαινίζω για Νέους, υλοποιούνται ταυτόχρονα και τα προγράμματα Εξοικονομώ 2021 αλλά και κλείνει και το πρόγραμμα Εξοικονομώ Αυτονομώ. Το πρόγραμμα όμως που ουσιαστικά τώρα κατασκευάζονται είναι το Εξοικονομώ του 2021. Αρκετά έργα έχουν υλοποιηθεί, έχουν γίνει εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και περιμένουμε την έκδοση του Δεύτερου ενεργειακού πιστοποιητικού έτσι ώστε να γίνει η ολοκλήρωση του έργου και η εκταμίευση των χρημάτων στους εργολάβους,

Έχει σχεδιαστεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο και αναμένεται στην πλατφόρμα του προγράμματος ειδικό πεδίο μέσα από την οποία θα γίνεται η επιλογή του Δεύτερου ενεργειακού επιθεωρητή.

Ο σύνδεσμος Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος έχει στείλει επιστολή προς το ΤΕΕ και το ΥΠΕΝ,  προτείνοντας εναλλακτικό τρόπο για την έκδοση του Δεύτερου ενεργειακού πιστοποιητικού, προτείνοντας να γίνεται η επιλογή δεύτερου ενεργειακού επιθεωρητή απευθείας από τον ωφελούμενο. Παραθέτουμε την πρότασή του συνδέσμου Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος.

Πρόταση Συλλόγου Ηλεκ. Μηχανολόγων Βορείου Ελλάδος

 

Θεσσαλονίκη 29/09/2023
Αρ. Πρωτ.: 9098

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Υπόψη: Υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη
Υφυπουργού κ. Νικόλαου Ταγαρά
Υφυπουργού κα. Αλεξάνδρας Σδούκου

Κοιν: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Υπόψη Προέδρου κ. Γεώργιου Στασινού
Περιφερειακά Τμήματα Τ.Ε.Ε.
Υπόψη: Προέδρων

Θέμα: «Προγράμματα επιδότησης ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»
Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας κατοικιών με επιδότηση που εφαρμόζονται εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς συνεισφέρουν αποφασιστικά στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επιπλέον, αφενός μέσω των επιδοτήσεων ενισχύουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και αφετέρου συμβάλλουν στην ανάπτυξη επιχειρήσεων και διευρύνουν τα πεδία εφαρμογής νέων καινοτόμων τεχνολογιών και υλικών.

Σήμερα στη χώρα μας είναι σε ισχύ τρία (3) τέτοια προγράμματα (ετών 2020, 2021 και 2023) και επιπλέον το πρόγραμμα «ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ». Όλα αυτά τα εν ισχύ και σε εξέλιξη προγράμματα με διαφορετικούς οδηγούς, δημιουργούν αναπόφευκτα σύγχυση και εκκρεμότητες στην εφαρμογή τους. Κρίνουμε σημαντικό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να κλείσουν τα παλαιότερα χρονικά προγράμματα καθώς εκτός των άλλων με τις σημαντικές οικονομικές εκκρεμότητες δημιουργούν προβλήματα ρευστότητας και διενέξεις μεταξύ ωφελούμενων και αναδόχων/προμηθευτών.

Ειδικότερα στο σχετικό πρόγραμμα του 2021, όπου προβλέπεται διενέργεια 2ης ενεργειακής επιθεώρησης από επιθεωρητή κατόπιν κλήρωσης επισημαίνουμε ότι η διαδικασία αυτή δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί. Αποτέλεσμα αυτού η αδυναμία ολοκλήρωσης των έργων με προφανείς συνέπειες. Για το εν λόγω σημαντικό πρόβλημα προτείνουμε να προβλεφθεί επιλογή δεύτερου ενεργειακού επιθεωρητή απευθείας από τον ωφελούμενο αποκλείοντας τον πρώτο επιθεωρητή, κάθε μελετητή σχετικό με την κατοικία και τον σύμβουλο έργου.

Εκπροσωπώντας ως Σύλλογος τους κατεξοχήν αρμόδιους τεχνικούς επιστήμονες στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, Μηχανολόγους και Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς βρισκόμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις και προτάσεις.

Με τιμή
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Βασίλειος Αργυρόπουλος - Η Γεν. Γραμματέας Μαρία Αντωνιάδου

Πηγή: Σύνδεσμος Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.