Τα μυστικά για ..... την Ηλεκτρική Ενέργεια

ηλεκτρική ενέργεια

Video

Greenbuilding

Ηλεκτρική ενέργεια στο Ελληνικό νοικοκυριό. Σήμερα θα μιλήσουμε για την ηλεκτρική ενέργεια και θα καλύψουμε τα βασικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε το ηλεκτρικό.


Διαβάστε όλο το άρθρο μας και δείτε το video για την Ηλεκτρική ενέργεια. Στην συνέχεια κάντε εγγραφή στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν τις κατασκευές, την ενέργεια και το σπίτι.


 

Ηλεκτρική ενέργεια

Πάμε λοιπόν να δούμε αυτό το πολύ ενδιαφέρον θέμα με την ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι. Η ηλεκτρική ενέργεια μας δίνει δύναμη, κινεί τα πράγματα, την χρησιμοποιούμε στις μεταφορές φωτιζόμαστε, και θερμαίνουμε τα σπίτια μας.

Χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού για να φάμε, να ζεσταθούμε, αλλά και για πιο σύνθετα πράγματα όπως τα φορτίσουμε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ποιος θα περίμενε πως θα έχουμε ηλεκτρικούς φορτιστές στις κατοικίες που θα επιδοτούνται κιόλας,  για να φορτίζονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Έφτασε η εποχή που το ηλεκτρικό ρεύμα και η ηλεκτρική ενέργεια θα γίνει το "καύσιμο" για τα αυτοκίνητα μας.

ηλεκτρική ενέργεια για φόρτιση αυτοκινήτου

Ηλεκτρική ενέργεια Παραγωγή 🏭

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να παραχθεί:

  • Με φωτοβολταϊκά πάνελ που χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια. Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με φωτοβολταϊκά πάνελ είναι μία μέθοδος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που τα τελευταία χρόνια έχει βρει πολύ μεγάλη εφαρμογή στη χώρα μας.  Η Ελλάδα με τον πλούσιο ήλιο τον οποίον διαθέτει μπορεί να χρησιμοποιεί τα φωτοβολταϊκά πάνελ για την παραγωγή της ηλιακής ενέργειας. Η παραγωγή γίνεται σε οικόπεδα, χωράφια στέγες και η διανομή μπορεί να γίνει μέσω του κρατικού δικτύου ή να γίνει ακόμα και αποθήκευση της ηλεκτρικής σε συστοιχίες μπαταριών.
  • Μπορεί να παραχθεί από ανεμογεννήτριες που τοποθετούνται σε ψηλά σημεία με δυναμικό το οποίο μπορεί να τις κινεί και να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με τη δύναμη του αέρα. Περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό, δηλαδή με πολύ αέρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ώστε να γίνουν οι εγκαταστάσεις από τις ανεμογεννήτριες. Το αιολικό δυναμικό - δυνατός αέρας κινούν τις ανεμογεννήτριες. Ο αέρας χτύπα τα πτερύγια από τις ανεμογεννήτριες, αυτές περιστρέφονται και παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Το ρεύμα μπαίνει στο κρατικό δίκτυο για να γίνει η διανομή του.
  • Στις πιο κλασσικές τις μορφές η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται σε λιγνιτικές μονάδες που έχουμε στην χώρα μας στην Μεγαλόπολη, στην Πτολεμαΐδα και Φλώρινα.
  • Με νέες μονάδες φυσικού αερίου. Τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί και χρησιμοποιούνται μονάδες φυσικού αερίου. Αντί για το συμβατικό λιγνίτη, που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν, πλέον αυτές οι μονάδες χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο καίγεται και από την καύση του γίνεται η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να γίνει και με υδροηλεκτρικά φράγματα που χρησιμοποιούν την ενέργεια του νερού για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ηλεκτρικό ρεύμα Κιλοβατώρα ⚡

Μια πολύ σημαντική παράμετρος στο ρεύμα ειναι η κατανάλωση του. Πιο συγκεκριμένα ειναι ο τρόπος που μετράμε την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας και δεν ειναι τίποτα άλλο από την χιλιοειπωμένη κιλοβατώρα. Παντού ακούμε την κιλοβατώρα, ειναι ακριβή, φθηνή ο ένας πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας δίνει τόσο ο άλλος πάροχος τόσο,

Αλλά τι πραγματικά ειναι η κιλοβατώρα;

Η κιλοβατώρα είναι η κατανάλωση που κάνουμε στο ρεύμα ισχύος ενός κιλοβάτ για μία ώρα

ηλεκτρικό ρεύμα κιλοβατώρα

Κιλοβατώρα Παράδειγμα

Θα δούμε απλά πως μετριέται η κατανάλωση του ρεύματος σε μια συσκευή.

Αν χρησιμοποιήσουμε την τηλεόραση 📺 η οποία έχει ισχύ 100 watt και αυτή τη χρησιμοποιήσουμε τέσσερις ⌚ώρες κάθε μέρα επί 365 μέρες το χρόνο θα έχουμε μία κατανάλωση ⚡η οποία θα ανέλθει στις 146 κιλοβατώρες για ένα χρόνο.

Με μία μέση τιμή 20 λεπτά συνεπάγεται ότι μία τέτοια κατανάλωση θα είναι περίπου στα 30 ευρώ σε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και ηλεκτρικής ενέργειας για ένα χρόνο μόνο για αυτήν τη συσκευή.

κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

Το ηλεκτρικό ρεύμα, η ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ καλό να χρησιμοποιείται, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται φρόνιμα. Καλό ειναι όπου μπορεί να γίνει αντικατάσταση της με άλλες μορφές ενέργειας, όπου αυτό είναι εφικτό να γίνεται αντικατάσταση. Έτσι στην θέρμανση αντί να θερμαινόμαστε με θερμάστρες ηλεκτρικές μπορεί να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ή κάποια άλλη νέα μορφή τεχνολογίας.

Καλό ειναι να κάνουμε εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας με όποιον τρόπο μπορούμε. Αυτό θα μας βοηθήσει, θα βοηθήσει τις πόλεις μας και το περιβάλλον αλλά και τα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού. Αυτά πολύ γενικά για την ηλεκτρική ενέργεια. Στο σύνδεσμο που παραθέτουμε  θα δείτε αναλυτικά τις καταναλώσεις που έχουν τις συσκευές του σπιτιού μας, οι ηλεκτρικές συσκευές σε ένα Ελληνικό σπίτι.

Συνοψίζοντας η ηλεκτρική ενέργεια το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πολύ χρήσιμη. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται σε κάποιες περιοχές ή εργοστάσια αρκετά μακριά από την κατανάλωση. Θα πρέπει να γίνει διανομή του ρεύματος με ότι απώλειες υπάρχουν και όλα αυτά χρεώνονται σαν επιπρόσθετες χρεώσεις πάνω στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος (υπέρ ΑΠΕ, για το δίκτυο διανομής και λοιπά). Όλα αυτά θα πρέπει να τα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας όταν καταναλώνουμε την το ηλεκτρικό ρεύμα και να προσπαθούμε όπου μπορούμε να το αντικαθιστούμε με άλλες μορφές ενέργειας οικονομικότερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση & ΔΕΗ

Σύμβουλος έργου για το Εξοικονομώ

Σύμβουλος έργου για το Εξοικονομώ με την Greenbuilding. Σας παρέχουμε Υπηρεσίες Σύμβουλου έργου για το σπίτι σας, είτε σαν ξεχωριστή υπηρεσία είτε ως μέρος μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας σας μέσω του Εξοικονομώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.