Η αυτόνομη θέρμανση είναι μια λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης;

Αυτόνομη Θέρμανση

Video

Greenbuilding

Αυτόνομη θέρμανση: Το πρόβλημα της θέρμανσης έχει γίνει αρκετά έντονο τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στις μεγάλες πολυκατοικίες, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα έξοδα για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Έχουμε δει λοιπόν αρκετές πολυκατοικίες να μην ανάβουν καθόλου καλοριφέρ όλο το χρόνο, αφού δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους ιδιοκτήτες. Η αυτόνομη θέρμανση μπορεί να δώσει τη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις;

Βασικοί ορισμοί συστημάτων θέρμανσης.

Κεντρική θέρμανση λέμε την θέρμανση που παράγεται από τον Λέβητα στις Πολυκατοικίες. Η κεντρική θέρμανση ξεκινά και καταλήγει στο λεβητοστάσιο, όπου βρίσκεται όλος ο εξοπλισμός της θέρμανσης.

Αυτόνομη θέρμανση ονομάζεται η θέρμανση που δίνει την δυνατότητα στους ενοίκους να την χρησιμοποιούν κατά το δοκούν. Η αυτόνομη θέρμανση σε αντίθεση με την κεντρική θέρμανση δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να έχει θέρμανση τις ώρες που εκείνος επιθυμεί ενώ τις ώρες που εκείνος απουσιάζει δε γίνεται άσκοπη χρήση των καλοριφέρ.

Έτσι λοιπόν, ο κάθε ένοικος αποφασίζει μόνος του για τις ώρες που θα λειτουργήσει τα θερμαντικά σώματα ανάλογα με τις ανάγκες του, χωρίς να επιβαρύνει τους υπόλοιπους ενοίκους. Για παράδειγμα, διαμερίσματα με μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους έχουν αυξημένες ανάγκες σε θέρμανση κι η αυτόνομη θέρμανση αποτελεί την ιδανική επιλογή.

Αυτόνομη θέρμανση - Λειτουργία.

Πώς όμως λειτουργεί η αυτόνομη θέρμανση; Η αυτονομία στις πολυκατοικίες επιτυγχάνετε με δυο τρόπους.

Αυτονομία με χρήση του κοινοχρήστου λέβητα.

Χρησιμοποιείται κανονικά το σύστημα της κεντρικής θέρμανσης, όμως η χρέωση γίνεται με την καταγραφή της κατανάλωσης του κάθε διαμερίσματος. Η χρέωση στην αυτόνομη θέρμανση γίνεται συνήθως με δυο τρόπους: την ωρομέτρηση και τη θερμιδομέτρηση.

Στην ωρομέτρηση το κάθε διαμέρισμα τροφοδοτείται με ζεστό νερό από το λεβητοστάσιο το οποίο ελέγχεται από μια βάνα. Έτσι λοιπόν, όταν θέλουμε να θερμάνουμε ένα διαμέρισμα δίνεται εντολή στη βάνα, που ανοίγει και στη συνέχεια ο λέβητας μέσω του κυκλοφορητή στέλνουν ζεστό νερό θέρμανσης στο διαμέρισμα. Οι ώρες που είναι ανοιχτή η ηλεκτροβάνα καταγράφονται και βάση της μελέτης κατανομής και των χιλιοστών ιδιοκτησίας ο ιδιοκτήτης πληρώνει το ποσό που αντιστοιχεί.

Στην περίπτωση της θερμιδομέτρησης, το κάθε διαμέρισμα τροφοδοτείται με ζεστό νερό από το λεβητοστάσιο το οποίο ελέγχεται από μια διάταξη που μετρά ακριβώς τις θερμίδες που πέρνανε στο κάθε διαμέρισμα. Βάση αυτών το θερμίδων ο ιδιοκτήτης γνωρίζει αναλυτικά πόσο κατανάλωσε και αυτό πληρώνει.

Η αυτόνομη θέρμανση μας εξασφαλίζει άνετες συνθήκες διαβίωσης καθώς επιλέγουμε εμείς πότε και πόσο θα θερμανθεί το σπίτι μας. Όμως το κόστος για να γίνει η πλήρης μετατροπή ενός παλαιού συστήματος θέρμανσης σε αυτόνομη θέρμανση είναι αρκετά μεγάλο.

Υπάρχει όμως μια οικονομική μέθοδος που μπορεί να δώσει αυτονομία σε παλιά συστήματα θέρμανσης με αρκετά χαμηλό κόστος αγοράς και χωρίς παρεμβάσεις το υδραυλικό και ηλεκτρολογικό σύστημα της πολυκατοικίας. Στο σύστημα αυτό μπαίνει ένας θερμιδομετρητής και μια θερμοστατική κεφαλή σε κάθε σώμα. Από την θερμοστατική κεφαλή ελέγχεται η θερμοκρασία του κάθε δωματίου και από τον θερμιδομετρητή καταγράφονται οι θερμίδες που έχουν περάσει ανά σώμα. Στη συνέχεια η ενέργεια αυτή συγκεντρώνεται ηλεκτρονικά και βγαίνει ο συγκεντρωτικός λογαριασμός του κάθε διαμερίσματος.

Αυτόνομο σύστημα θέρμανσης.

Το αυτόνομο σύστημα θέρμανσης είναι ο πραγματικός τρόπος αυτονομίας. Με την χρήση αντλίας θερμότητας, γεωθερμίας ή επίτοιχου λέβητα φυσικού αερίου επιτυγχάνεται η απόλυτη αυτονομία στην θέρμανση.

  • Ο ιδιόκτητης μπορεί να ανάβει και να κλείνει την θέρμανση όταν αυτός το επιθυμεί.
  • Ο λογαριασμός έρχεται κατευθείαν από τον πάροχο στο όνομα του ιδιοκτήτη.
  • Δεν υπάρχουν θέματα κατανομής δαπανων θέρμανσης με όλες τις γνωστές παραφωνίες.
  • Δεν τίθεται ποιος πληρώνει λιγότερο ή περισσότερο στην πολυκατοικία.
  • Παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
  • Υπάρχει μεγαλύτερη οικονομία στην θέρμανση.
  • Το σύστημα θέρμανσης λειτουργεί πολύ πιο άμεσα και αποδοτικά.
  • Τα καλοριφέρ λειτουργούν πολύ καλύτερα.

Νομοθεσία για την αυτόνομη θέρμανση.

Με τον ισχύοντα νόμο υπάρχει η δυνατότητα αυτόνομης θέρμανσης στις περισσότερες των περιπτώσεων.

  • Απαραίτητης προϋπόθεση για την αυτονομία ενός διαμερίσματος και την ανεξαρτητοποίηση από το σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικίας είναι η τοποθέτηση μόνιμης εγκατάστασης θέρμανσης.
  • Η εγκατάσταση θα πρέπει να βελτιώνει την ενεργειακή κλάση του ακινήτου όπως αυτή ορίζεται από τον ΚΕΝΑΚ.

Η αυτόνομη θέρμανση συμβάλλει, στην οικονομία των καυσίμων καθώς δε γίνεται αλόγιστη χρήση τους και κατά συνέπεια στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτονομία στην Θέρμανση λοιπόν!!!!

Πηγή: ΤΕΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.