Θερμοστατικές κεφαλές για απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας

θερμοστατικές κεφαλές Greenbuilding

Θέρμανση

Greenbuilding

Πως λειτουργούν οι θερμοστατικές κεφαλές (θερμοστατικές βαλβίδες) και πως μπορούν να σας βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χρημάτων και μείωση των δαπανών θέρμανσης. Αν ήδη έχετε εγκατεστημένους θερμοστατικούς διακόπτες στα θερμαντικά σώματα μάθετε πως μπορείτε να βελτιστοποιήστε την χρήση τους. Παρακάτω θα μοιραστούμε μαζί σας τους καλύτερους τρόπους για να μειώστε το κόστος θέρμανσης χρησιμοποιώντας τις θερμοστατικές κεφαλές.

Θέρμανση και θερμοστατικές κεφαλές.

Οι θερμοστατικές κεφαλές  είναι εξαρτήματα (βάνες με αισθητήρα θερμοκρασίας) που χρησιμοποιούνται σε συστήματα θέρμανσης, προσφέροντας σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας ενός χώρου αλλά και μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Οι θερμοστατικές κεφαλές  ανακαλύφθηκαν στην Δανία και διοχετεύτηκαν στην αγορά μετά το 1970, ως μια πολύ καλή και οικονομική μέθοδο ελέγχου της θερμοκρασίας ενός χώρου(με εφαρμογές σε κτίρια και διαμερίσματα).

 

Θερμοστατικές κεφαλές για οικονομία στη θέρμανση.

Τι είναι όμως ακριβώς οι θερμοστατικές βαλβίδες, πώς λειτουργούν, σε ποια θέση μπαίνουν και πώς συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας; Πρωτού εξηγήσουμε πώς λειτουργούν οι θερμοστατικές κεφαλές θα περιγράψουμε επιγραμματικά πώς λειτουργεί ένα τυπικό σύστημα θέρμανσης.

Ένα συνηθισμένο σύστημα θέρμανσης (με πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή και αντλίες θερμότητας) λειτουργεί ως εξής:

 • Ο θερμοστάτης (που είναι μέσα στον χώρο-διαμέρισμα) δίνει εντολή στο σύστημα θέρμανσης να τροφοδοτήσει με νερό τον χώρο μέχρι να πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία.
 • Μόλις η θερμοκρασία δωματίου φτάσει στο επιθυμητό τότε ο θερμοστάτης δίνει εντολή να σταματήσει η τροφοδοσία με νερό.
 • Εάν όλα ήταν ιδανικά στη θέρμανση, η θερμοκρασία του χώρου θα ήταν παντού η ίδια και σύμφωνα με αυτά που αναγράφει ο θερμοστάτης.
  • Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μπορεί ένας χώρος να θερμαίνεται δύσκολα (εκτεθειμένο δωμάτιο με μεγάλα τζάμια, μικρά σώματα κ.α) ενώ οι υπόλοιποι χώροι να είναι πολύ ζεστοί.
  • Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε το θερμοστάτη να είναι σε ένα μικρό χώρο και να πιάνει αμέσως θερμοκρασία, ενώ τα υπόλοιπα δωμάτια να είναι παγωμένα.

Τα παραπάνω είναι άριστα παραδείγματα όπου μπορούν να εγκατασταθούν οι θερμοστατικές κεφαλές, προσφέροντας πολύ καλό έλεγχο της θερμοκρασίας αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι θερμοστατικές βαλβίδες είναι αυτορυθμιζόμενες βάνες που μπαίνουν στα καλοριφέρ πάνω ή έξω από το σώμα, σε οριζόντια ή κάθετη διάταξη, ευθείες η γωνιακές και ρυθμίζουν την θερμοκρασία του χώρου γύρω από το καλοριφέρ. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας γίνεται μέσω ενός αισθητήρα που συνήθως είναι φτιαγμένος από κερί και είναι συνδεδεμένος πάνω σε μια βάνα. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία του χώρου και του κεριού τόσο κλείνει η βάνα και περιορίζει τη ροή ζεστού νερού στο σώμα.

Θερμοστατικές κεφαλές λειτουργία και οικονομία.

 • Εγκαθιστώντας θερμοστατικές βαλβίδες στα σώματα που ενδείκνυται μέσα στο χώρο επιτυγχάνεται σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας.
 • Οι θερμοστατικές κεφαλές καλό είναι να αποφεύγονται σε περιπτώσεις που τα σώματα είναι σκεπασμένα με έπιπλα-ξύλινα ράφια ή χοντρές κουρτίνες. Ο λόγος είναι ότι εγκλωβίζεται η θερμότητα και η κεφαλή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι πάντα σε κλειστή θέση ενώ η θερμοκρασία του δωματίου θα είναι χαμηλή.
 • Οι σύγχρονες και εξελιγμένες θερμοστατικές κεφαλές λειτουργούν και με ηλεκτρονική εντολή η οποία δίνει μεγαλύτερη ευαισθησία και ακρίβεια.

Πλεονεκτήματα.

Το κύριο πλεονέκτημα της χρήσης των θερμοστατικών κεφαλών σε μια εγκατάσταση θέρμανσης είναι η εξοικονόμησης ενέργειας. Οι κεφάλες μπορούν να ελέγχουν τη θερμοκρασία στα επιμέρους δωμάτια ανεξάρτητα από τον θερμοστάτη του χώρου. εμποδίζεται λοιπόν η υπερβολική θέρμανση σε χώρους όπως:

 • Δωμάτια που δεν χρειάζεται να θερμανθούν στην ίδια θερμοκρασία. Σε τέτοιους χώρους όπως τα υπνοδωμάτια, οι κεφάλες μπορούν να ρυθμιστούν χαμηλότερα και το δωμάτιο θα θερμανθεί λιγότερο. Με την χαμηλότερη θερμοκρασία ρύθμισης η θερμοστατικά ελεγχόμενη βαλβίδα σταματά την ροή ζεστού νερού στο καλοριφέρ κάνοντας μεγάλη οικονομία στην θέρμανση.
 • Το σαλόνι όπου μπορεί να υπάρχει και άλλη πηγή θερμότητας όπως μια άλλη συσκευή θέρμανσης, από ηλιακό κέρδος ή από την παρουσία πολλών ανθρώπων στον χώρο.

Μειονεκτήματα

Όμως και οι θερμοστατικές κεφαλές έχουν τα προβλήματα τους.

 • Πολλές φορές μπορούν να λειτουργήσουν εσφαλμένα "νομίζοντας" ότι το δωμάτιο είναι πολύ ζεστό. Αν ο χώρος που έχουν εγκατασταθεί είναι κλειστός, χωρίς αερισμό τότε "νομίζουν" ότι το δωμάτιο είναι πολύ ζεστό ενώ δεν είναι.
 • Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η βαλβίδα να κολλάει, είτε full ανοιχτά ή κλειστά. Αυτό θα συμβεί όταν η ρύθμιση δεν έχει αλλάξει για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως μετά το καλοκαίρι.Λύση και Συντήρηση: Ρυθμίστε στην υψηλότερη ρύθμιση και η βαλβίδα θα ανοίξει πλήρως. Στη συνέχεια, ξεβιδώστε την μονάδα του θερμοστάτη, μέχρι να δείτε το μικρό έμβολο ή έμβολο. Το έμβολο θα πρέπει να μπορεί να συμπιεστεί και στη συνέχεια να ανασηκωθεί όταν απελευθερωθεί. Μπορείτε να βάλτε λίγο σπρέι WD40 και το επεξεργαστείτε λίγο μέχρι να γλιστρήσει ελεύθερα.
 • Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις κεφαλές. Είναι όμως σχετικά απλές συσκευές συνήθως εντοπίζεται εύκολα το πρόβλημα. Συνιστάται να συντηρούνται και να ελέγχονται κάθε χρόνο

Ευτυχώς οι μοντέρνες θερμοστατικές κεφαλές είναι γενικά αξιόπιστες και λειτουργούν γενικά για πολλά χρόνια χωρίς σημαντικά προβλήματα.  Μήπως λοιπόν έχει έρθει η ώρα να βάλετε θερμοστατικές κεφαλές στα καλοριφέρ σας ;

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ζητήστε βοήθεια στο πρόβλημα

που έχετε στην θέρμανση

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.