Διογκωμένη πολυστερίνη EPS

Εδώ θα μάθετε: Πώς φτιάχνεται η διογκωμένη πολυστερίνη; Πώς φτιάχνεται το υλικό και τι είναι αυτό; Το υλικό της διογκωμένης Πολυστερίνης; Παράγωγη διογκωμένης πολυστερίνης & διαστάσεις. Με τον κύριο Παντελή Πατενιώτη, Μηχανικός και Γενικό Διευθυντή του Πανελληνίου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης.

Διογκωμένη Πολυστερίνη

Πώς φτιάχνεται η διογκωμένη πολυστερίνη;

Πώς φτιάχνεται το υλικό και τι είναι αυτό; Το υλικό της διογκωμένης Πολυστερίνης; Το υλικό αυτό εφευρέθηκε τυχαία στα εργαστήρια της BASF στη Γερμανία από έναν χημικό οποίος πειραματιζόμενος ανακάλυψε ότι μπορεί στο πολυστυρένιο που είναι ένα σταθερό πολυμερές του στυρενίου, να ενσωματώσει μέσα έναν έναν παράγοντα διόγκωσης που ουσιαστικά είναι ένα αέριο, το οποίο στη συνέχεια σε περιβάλλον ατμού διογκούται ακόμα περισσότερο.

Δηλαδή αρχίζει και διογκώνεται από 20 έως 40 φορές περισσότερο από την αρχική του μάζα. Έτσι λοιπόν μπορούμε από το αρχικό χημικό προϊόν να παράξουμε κόκκους μπίλιες, δηλαδή οι οποίες, περιέχουν ατμοσφαιρικό αέρα, ο οποίος ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι σε ξηρά μορφή έχει και πολύ καλή θερμομόνωση και ηχομόνωση. Κατόπιν αυτού, βάζουμε αυτές τις μπίλιες μέσα σε μεγάλα καλούπια, τα οποία καλούπια μπορεί να έχουν οποιαδήποτε μορφή, εμείς επιλέξουμε και σχεδιάσουμε. Στα μεταλλικά καλούπια μέσα συνεχίζει να διογκώνεται με τη βοήθεια ατμού. Κάνει σώματα, δηλαδή έρχονται οι κόκκοι και ενώνονται μεταξύ τους και παράγουν τα προϊόντα τα οποία σχεδιάσαμε. Από την πιο απλή μορφή που είναι πρίσματα, παραλληλεπίπεδα πρίσματα και φτάνουμε σε μορφές όπως είναι παραδείγματος χάρη κορνίζες διακοσμητικες για σπίτια, ροζέτες οροφής για φωτιστικά και προϊόντα τα οποία προορίζονται για συσκευασία τροφίμων.

Γιατί είναι αυτό; Που είναι και αυτό πάρα πολύ σημαντικό, ακριβώς και μάλιστα έχει την ιδιότητα να είναι ακίνδυνο και να μπορεί να έρχεται σε επαφή με το τρόφιμο και μάλιστα με ευαίσθητα τρόφιμα, όπως είναι τα κρέατα, τα πουλερικά, τα λαχανικά και λοιπά, χωρίς να προκαλεί σε αυτά επικίνδυνες επιμολύνσεις που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το πλεονέκτημα βέβαια είναι ότι πέραν του ότι βοηθάει στο να μεταφέρονται συσκευασμένα, βοηθάει να μεταφέρονται ασφαλώς για 2 βασικούς λόγους. Πρώτον, λόγω του όγκου του έχει πολύ μεγάλη αντοχή σ ε χτυπήματα άρα λοιπόν, προσφέρει μηχανική ασφάλεια στο προϊόν το συσκευασμένο.Για αυτό ακριβώς το λόγο και συσκευάζονται με το προϊόν αυτό. Οι ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρονικά μηχανήματα  και επίσης διατηρεί την αρχική θερμοκρασία ή την επιθυμητή θερμοκρασία του προϊόντος που είναι συσκευασμένο με σκοπό να μεταφερθεί σε πολύ μεγάλες αποστάσεις ακόμα και υπερατλαντικές αποστάσεις.
Έτσι λοιπόν, είναι το βασικό προϊόν που μεταφέρονται, όπως είπαμε προηγουμένως, νωπά τρόφιμα και λαχανικά, αλλά πέραν αυτών.Μπορεί να μεταφέρεις ακόμα και ανθρώπινα όργανα που είναι για μεταμόσχευση.Γιατί έχει σταθερή δεν θέλουμε.Συνήθως γίνονται αποκλειστικά συσκευασίες για γκόμενες πολυστερίνης μάλιστα.

 

Παράγωγη διογκωμένης πολυστερίνης & διαστάσεις

Ποια είναι η διαδικασία; Η διαδικασία είναι : παράγουμε μεγάλα πρίσματα, τα οποία μπορεί να έχουν διαστάσεις 5 x 1 ή  1,25 m  κλπ. ανάλογα με το καλούπι και στη συνέχεια σε ειδικά κοπτικά μηχανήματα μορφοποιούνται σε πλάκες.  Οι οποίες πλάκες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε εργασίες θερμομόνωσης, ηχομόνωσης των δομικών στοιχείων του κτιρίου.

Η πρώτη ύλη, το πολυστυρένιο, παράγεται από από τα διυλιστήρια. Άρα λοιπόν παράγεται παντού στον κόσμο και στην Ελλάδα, αφού είναι υλικό, είναι προϊόν διύλισης του πετρελαίου. Το διογκώσιμο πολυστυρένιο αυτή είναι η σωστή ονομασία της πρώτης ύλης, δηλαδή το πολυστυρένιο που έχει τη δυνατότητα να διογκωθεί γιατί υπάρχει και πολυστυρένιο που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα (αυτό το δεύτερο μπορεί να μπει σε μηχανήματα τα οποία κάνουν διαμόρφωση του προϊόντος και παράγονται πλαστικά προϊόντα, όπως παραδείγματος χάρη τσατσάρες, οδοντόβουρτσες, παιχνίδια ό, τι φαντάζεστε, δεν υπάρχει περιορισμός αυτά)

Το διογκώσιμο όμως πολυστυρένιο είναι για να διογκωθεί στην πορεία και να σχηματίσει τα προϊόντα που είπαμε τα προοριζόμενα για χρήση σε έργα πολιτικού μηχανικού. Στην Ελλάδα λοιπόν έχουμε βιομηχανία η οποία παράγει το προϊόν αυτό και μάλιστα καλύπτει περίπου το 25% της εγχώριας παραγωγής και είναι και εξαγώγιμη.

Διογκωμένη πολυστερίνη των κατασκευών

Πρέπει λοιπόν εδώ να κάνουμε το σαφή διαχωρισμό και να μιλάμε από δω και πέρα χωριστά για τη δεδομένη πολυστερίνη συσκευασίας και για τη διογκωμένη πολυστερίνη των κατασκευών. Στις κατασκευές σαν δομικό υλικό γιατί έτσι θεωρείται υπάγεται, όπως και όλα τα υπόλοιπα δομικά υλικά στο λεγόμενο υποχρεωτικό τομέα.

Συνεπώς, πρέπει τα προϊόντα αυτά να φέρουν σήμανση CE που όλοι γνωρίζουμε για να φέρει ένα προϊόν σήμανση CE προϋπόθεση να υπάρχει πρότυπο παραγωγής. Ένα δηλαδή ευρωπαϊκό πρότυπο ένα το οποίο καθορίζει την παραγωγική διαδικασία, τις διαδικασίες ελέγχου του προϊόντος και τις προδιαγραφές του, αλλά και την τυποποίηση του. Διότι δεν έχουμε ένα μοναδικό προϊόν, δεν είναι μόνοπροϊόν ή διογκωμένη πολυστερίνη.

Κατηγορίες EPS

Η διογκωμένη πολυστερίνη EPS λοιπόν, ως τελικό προϊόν ως τελικό δομικό προϊόν, κατηγοριοποιείται ανάλογα με τη θλιπτική αντοχή του προϊόντος. Δηλαδή η βασική ιδιότητα είναι η μηχανική συμπεριφορά του προιόντος.Αυτή είναι η βάση με την οποία κατηγοριοποιείται.

Με βάση αυτή λοιπόν την κατηγοριοποίηση, έχουμε το EPS 50, το EPS , 60, 80, 100, 120, 150, 200, 250.
Δηλαδή μπορεί να παραχθεί σε όλους αυτούς τους τύπους. Οι διαφορές των τύπων αυτών μεταξύ τους είναι πολλές.

Η βασική διαφορά είναι η θλιπτική αντοχή, αλλά πέραν αυτού υπάρχει και η αντοχή σε κάμψη, υπάρχει αντοχή σε εφελκυσμό, υπάρχει η ιδιότητα της θερμικής αγωγιμότητας, η οποία και αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά διαχωρισμού είναι και η πυκνότητα.

Ερώτηση: Ο κόσμος αρχίζει και εξοικειώνεται περισσότερο, γιατί βλέπουμε εμείς στις κατασκευές ότι για πολλά χρόνια οι ελληνικοί ας το πούμε ανακαίνιση ήτανε να αλλάξουμε μια κουζίνα, να φτιάξω το μπάνιο, να βάψω το σπίτι. Μετά ήρθαν τα κουφώματα.Τώρα βλέπουμε ότι μπαίνει η θερμομόνωση, πολύ δυνατά και.Πάντα λέμε δηλαδή θες να φτιάξεις το σπίτι σου, θες να ζεστάνεις το σπίτι σου Βάλε θερμομόνωση, οπότε ο κόσμος τώρα αρχίζει να εξοικειώνεται και θα αρχίσει να παρατηρεί και αυτά που πολύ χρήσιμα μας είπατε και θα έχει μεγαλύτερη εξοικείωση και καλύτερο αποτέλεσμα για το σύνολο.

Απάντηση: Και επ' αυτού εμείς είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και αρκετά χρόνια, δηλαδή από το 2002 που βγήκαν οι πρώτες ευρωπαϊκές οδηγίες πάνω στα θέματα αειφορίας και εξοικονόμησης ενέργειας.
Τονίσαμε την αναγκαιότητα να μπούμε στη λογική να λειτουργούμε. Με όσο γίνεται λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.  Ξέρετε ποια είναι γιατί αυτό πολλές φορές προσπαθούμε να το ορίσουμε και να πούμε ποια είναι η ενέργεια εκείνη, η οποία είναι πιο αειφόρα, η οποία επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον.

Είναι η ενέργεια η οποία δεν χρειάστηκε ποτέ να καταναλωθεί. Εμείς λοιπόν, αυτό τονίζαμε από την πρώτη στιγμή και λέγαμε μαζέψτε τις ανάγκες σας, δεν θα είμαστε σε θέματα ενεργειακής κατανάλωσης σε περίοδο παχιών αγελάδων έρχονται και οι συχνές μετά ήρθαν ήδη ισχνές, το παρατηρούμε όλοι μας, είδαμε πού έχουν πάει τα κόστη ενέργειας, οι τιμές ενέργειας και πλέον εκεί που.

Λέγαμε στον τεχνικό κόσμο ό,τι κύριοι πρέπει τα κτίρια να μονωθούν. Δεν γίνεται να έχουμε κτίρια αυτή τη στιγμή, τα οποία είναι σουρωτήρια σε θέματα ενέργειας, είτε αποβάλλοντας ενέργεια το καλοκαίρι για να έχουμε δροσισμό, είτε παρακρατώντας ενέργεια μέσα στο σπίτι μας για να μην κρυώνουμε το χειμώνα . Αυτή λοιπόν, η ενέργεια, η οποία είτε φεύγει από μόνη της ή τη διώχνουμε εμείς, είναι λεφτά τα οποία φεύγουν από την τσέπη μας. Έτσι πρέπει να συνδεθεί αυτό αυτός ο όρος της σπατάλης ενέργειας με τον όρο της προσωπικής οικονομίας της οικογενειακής οικονομίας.

Και ξεχάσαμε έναν επιπλέον παράγοντα κόστους. Σύμφωνα με τη μελέτη θερμομόνωσης σε ένα σπίτι, ο μηχανικός υπολογίζει τις ανάγκες σε ψύξη και σε θέρμανση. Που σημαίνει ότι υπολογίζει τι μηχανήματα θα χρειαστούν για τη θέρμανση και τη για ψύξη. Αν λοιπόν το σπίτι μας έχει πολύ καλή θερμομόνωση, αυτομάτως τα μηχανήματα ή πως διαστασιολογούνται, δηλαδή βάζεις μηχανήματα λιγότερου κόστους και μικρότερα.  Άρα έχεις 2 κέρδη, πρώτον, της αρχικής επένδυσης και δεύτερον της συνεχούς κατανάλωσης που θα έχει ένα μεγάλο μηχάνημα.

ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗ για ΘΕΡΜΟΜΝΩΣΗ

 

Έχουμε και την Γραφιτούχα . Η γραφιτούχα είναι μια νέα, τη νεώτερη τεχνολογία η οποία προέκυψε γιατί μέχρι τώρα είχαμε τη Λευκή. Τώρα λοιπόν έχουμε και την γκρι πολυστερίνη, η οποία και αυτή έχει τύπους.
Ξέρετε, έχει πιο σκούρο γκρι και πιο ανοιχτό γκρι. Εκεί λοιπόν υπάρχει μια νέα τεχνολογία, η οποία βασίζεται στην ενσωμάτωση κόκκων, γραφίτη μέσα στα σφαιρίδια που περιγράψαμε στην αρχή και τα οποία μέσα από την ανακλαστικότητα τους εμποδίζουν τη θερμότητα να εισέλθει στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού. Η διαδικασία είναι η ίδια ακριβώς. Η Πρώτη ύλη αλλάζει και ότι θα πρέπει να μπει μέσα ο γραφίτης και να ενσωματωθεί αυτό. Ο γραφίτης εμπεριέχεται στην πρώτη ύλη

Μια συνέντευξη με τον Γενικό Διευθυντή του Πανελληνίου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης Ιδρύθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια και ουσιαστικά καλύπτει το φάσμα των παραγωγών του προϊόντος Πανελλαδικά αλλά και όλων εκείνων των εταιρειών που ασχολούνται με τις εφαρμογές του προϊόντος στην αγορά. Παραδείγματος χάρη με τις εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή και τοποθέτηση προϊόντων από διογκωμένη πολυστερίνη, όπως είναι οι εξωτερικές θερμομονώσεις, όπως είναι τα υλικά συσκευασίας όπως είναι η θερμομόνωσης, οροφών, δαπέδων, καθώς επίσης και σε εφαρμογές που έχουν ευρύτερα σχέση με έργα πολιτικού μηχανικού, 'όπως έργα οδοποιίας γεφυροποιίας, λιμενικών έργων και λοιπά.

Οι εφαρμογές του συγκεκριμένου υλικού είναι ατελείωτες και ακόμα δεν έχει εξαντληθεί η έρευνα στη χρηστικότητα του υλικού.Γίνεται έρευνα σε συνεχή βάση και αυτός είναι ένας από τους σκοπούς του Συνδέσμου να προάγει την έρευνα πάνω σε εφαρμογές και να μπορεί να δίνει στο πελατειακό δυναμικό, είτε αυτή είναι, Τεχνικοί, Μηχανικοί, είτε απλοί ιδιώτες. Να τους δίνει την ευκαιρία να αναβαθμίζουν αφενός μεν τα προϊόντα τα οποία αφορούν τους ίδιους, όπως είναι οι κατοικίες τους, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο, όπως είναι σε έργα υποδομής.

 

 

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.