Ενεργειακή Αναβάθμιση στο Λεβητοστάσιο

Αναβάθμιση στο λεβητοστάσιο

Θέρμανση

Greenbuilding

Ενεργειακή Αναβάθμιση στο λεβητοστάσιο: Πολλές φορές είναι απαραίτητο να γίνει αναβάθμιση σε ένα λεβητοστάσιο. Ένα λεβητοστάσιο μπορεί να δουλεύει για πολλά χρόνια, να έχει μειωμένη απόδοση και να μην έχει τόσο καλή και ασφαλή λειτουργία. Το λεβητοστάσιο κάθε χρόνο θα πρέπει να ελέγχεται και να συντηρείται από έναν αδειούχο συντηρητή. Πολλές φορές, όμως αυτό δεν είναι αρκετό γιατί η παλαιότητα του μπορεί να απαιτεί πλέον ριζικές λύσεις.


Διαβάστε όλο το άρθρο μας για την Ενεργειακή Αναβάθμιση ενός παλιού λεβητοστασίου   και στο τέλος κάντε εγγραφή στο newsletter της εταιρείας μας.


Μάθετε Λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για αναβαθμίσουμε ένα παλιό λεβητοστάσιο πετρελαίου. Πώς μπορούμε να το κάνουμε ενεργειακά αποδοτικότερο να εξοικονομήσουμε πετρέλαιο και χρήματα για τον φετινό χειμώνα.

Ενεργειακή Αναβάθμιση

Μπορούμε να κάνουμε κάποιες έξυπνες κινήσεις ώστε να γίνει το λεβητοστάσιο του σπιτιού μας πιο σύγχρονο, πιο ασφαλές με μεγαλύτερη εξοικονόμησης ενέργειας. Ένα λεβητοστάσιο πετρελαίου σε μία μονοκατοικία ή σε μία διπλοκατοικία είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στα ελληνικά νοικοκυριά.

Είναι πολύ συνηθισμένη μορφή θέρμανσης. Σέ ένα παλιό λεβητοστάσιο πετρελαίου πολλές φορές ο λέβητας είναι παλιός, δεν λειτουργεί τόσο σωστά και θέλουμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις για να τον αναβαθμίσουμε.

Ασφάλεια

Πρώτα από όλα έχει μεγαλύτερη σημασία από όλα τα πράγματα η ασφάλεια είναι το νούμερο 1. Το σύστημα θέρμανσης θα πρέπει να λειτουργεί με ένα τρόπο ασφαλή. Δηλαδή σε περίπτωση που έχουμε κάποιο φαινόμενο εκδήλωσης φωτιάς ή θα πρέπει να έχουμε πάνω από τον λέβητα ένα πυροσβεστήρα. Ο πυροσβεστήρας αυτός θα πρέπει να ελέγχεται όπως ορίζει η νομοθεσία.

Εκτός όμως από την απαραίτητη διαδικασία για τη συντήρηση του πυροσβεστήρα μπορούμε να βάλουμε και ένα σύστημα πυρανίχνευσης. Αυτό δεν είναι υποχρεωτικό αλλά είναι πάρα πολύ καλό και μπορεί να σώσει ζωές. Η πυρανίχνευση μόλις ανιχνεύσει στο χώρο καπνό, αρχίζει και ενεργοποιεί το σύστημα ασφάλειας της κατοικίας. Με το σύστημα ασφαλείας μπορεί να χτυπήσει ο συναγερμός και ακόμα αυτή η πληροφορία να δοθεί και στα κέντρα λήψης. Από τα κέντρα παρακολούθησης των συστημάτων ασφαλείας αν χρειαστεί μπορεί και να ειδοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Καθαρισμός Συστήματος Θέρμανσης

Μπορεί να γίνει  καθαρισμός έτσι ώστε να απομακρυνθούν άλατα και κατάλοιπα μέσα από τα σώματα θέρμανσης και από τους σωλήνες. Με την τοποθέτηση ειδικών χημικών διαλυμάτων γίνεται καθαρισμός έτσι ώστε να αυξηθεί τι ενεργειακή απόδοση του συστήματος. Ο καθαρισμός αυτός γίνεται κατόπιν ελέγχου και όχι σε όλες τις κατοικίες. Πάντα ένας τέτοιος καθαρισμός πρέπει και μπορεί να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό που γνωρίζει τις διαδικασίες, την νομοθεσία αλλά και την ιδιαιτερότητα του κάθε συστήματος θέρμανσης.

Ο χημικός μηχανισμός, ο καθαρισμός του συστήματος θέρμανσης σκοπό έχει να καθαρίσει την εγκατάσταση  θέρμανσης από σκουριές και άλλα στερεά κατάλοιπα. Διάφορα χημικά τροφοδοτούνται μέσα στο σύστημα της θέρμανσης έτσι ώστε να καθαρίσουν πιθανές βρωμιές μπλοκαρίσματα και να επιτρέψουν την καλύτερη και πιο απρόσκοπτη ροή του ζεστού νερού. Είναι σημαντικό το εσωτερικό των σωληνώσεων να μην έχει διαβρωθεί και να μην υπάρχει σκουριά έτσι ώστε το νερό να μπορεί να κυλάει όσο το δυνατόν αβίαστα και ευκολότερα γίνεται. Με αυτόν τον τρόπο κάποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι στο σπίτι του, το ζεστό νερό θα φτάνει σε όλα τα καλοριφέρ, θα βελτιωθεί αισθητά η ενεργειακή απόδοση του συστήματος θέρμανσης και θα υπάρξει και εξοικονόμηση καυσίμου και χρημάτων.

Αλλαγή Καυστήρα

Ο καυστήρας είναι το σύστημα η διάταξη η οποία κάνει την καύση του πετρελαίου μέσα στο λέβητα. Από εκεί και μετά τα καυσαέρια θα θερμάνουν το νερό που στην συνέχεια θα θερμάνει το σπίτι. Ο καυστήρας συντηρείται κάθε χρόνο από τον καυστηρατζή και γίνονται διάφορες ρυθμίσεις Παροχής αλλά και Ασφάλειας. Αν ο λέβητας είναι πολύ παλιός και ο καυστήρας το ίδιο η απόδοση πέφτει σημαντικά. Έτσι αρκετές φορές είναι απαραίτητο να γίνει η αντικατάσταση του καυστήρα. Αλλάζοντας τον καυστήρα αυτόματα η απόδοση του συστήματος θέρμανσης θα αυξηθεί κατακόρυφα και θα υπάρξει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας

Έτσι αν πληρώνετε υπέροχους λογαριασμούς στο πετρέλαιο χωρίς να ζεσταίνεστε, αν ακούτε άσχημους και δυνατούς θορύβους αν ο λέβητας είναι πάρα πολύ παλιός δηλαδή πάνω από 30 40 χρόνια τότε καλό είναι να αλλάξετε τον καυστήρα του συστήματος θέρμανσης.

Μόνωση Λέβητα

Ένας πολύ έξυπνος και εύκολος τρόπος για να αναβαθμιστεί ο λέβητας, ένας παλιός λέβητας σε ένα σπίτι είναι να ελεγχθούν και να επισκευαστούν οι μονώσεις.

Ο λέβητας πρέπει να διοχετεύει όλη τη θερμότητα του στο ζεστό νερό που θα κυκλοφορήσει μέσα στο σπίτι. Η θερμότητα αυτή δεν πρέπει να χάνεται στο περιβάλλον. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η μόνωση. Η μόνωση- θερμομόνωση του λέβητα είναι όμοια με τη θερμομόνωση του σπιτιού.

Απλά χρησιμοποιούνται διαφορετικά υλικά. Χρησιμοποιώντας και βάζοντας τις κατάλληλες μονώσεις σε ένα παλιό λέβητα μπορεί να αυξηθεί σημαντικότατα η απόδοση του συστήματος θέρμανσης. Για αυτό αν έχετε ένα παλιό λέβητα μπορείτε να τοποθετήσετε και να βάλετε καινούργιες θερμομονωτικές πλάκες στο λέβητα του σπιτιού σας.

Ενεργειακή Αναβάθμιση στο Λεβητοστάσιο με Επιδότηση

Η ενεργειακή αναβάθμιση το σύστημα θέρμανσης μπορεί να γίνει και με τα επιδοτούμενα προγράμματα που βγαίνουν κατά καιρούς από το κράτος.  Παλαιότερα δίνονταν επιδότηση για αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης με πετρέλαιο και αλλαγή σε φυσικό αέριο. Προφανώς αυτού τώρα δεν πρόκειται να γίνει για τα επόμενα χρόνια.

Όμως υπάρχει το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον οποίο βγαίνει κάθε χρόνο με διαφορετικές ονομασίες. Το επόμενο θα είναι το Εξοικονομώ 2022 και στο οποίο μπορείτε να αλλάξετε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού σας. Μπορείτε να βάλετε ένα νέο σύστημα θέρμανσης με αντλία θερμότητας το οποίο θα είναι ενεργειακά αποδοτικό.

Για Ενεργειακή αναβάθμιση

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.