Εξοικονομώ 2022

Εξοικονομώ 2022: Το Δεκέμβριο του 2022 αναμένεται η προκήρυξη για το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2022.

Εμείς στην Greenbuilding όπως και στο Εξοικονομώ 2021, εκτός από την ενημέρωση σας, αναλαμβάνουμε την Μελέτη , Αίτηση και Κατασκευή του δικού σας σπιτιού.

Εξοικονομώ 2022 στην Αθήνα

 • Αναλαμβάνουμε το δικό σας σπίτι.
 • Αναλαμβάνουμε Εξοικονομώ 2022 σε πολυκατοικίες, διαμερίσματα και μονοκατοικίες.
 • Αναλαμβάνουμε το σύνολο εργασιών του προγράμματος
 • Οι μηχανικοί μας επιβλέπουν τις εργασίες σε όλες τις φάσεις της κατασκευής του σπιτιού σας.
 • Παραδίδουμε το έργο με όλα τα πιστοποιητικά.
 • Σας εκπαιδεύουμε για την σωστή χρήση του εξοπλισμού.

Δείτε το σχετικό Video

Εργασίες Εξοικονομώ 2022

Εμείς σαν Greenbuilding αναλαμβάνουμε την μελέτη και κατασκευή του δικού σας σπιτιού με το πρόγραμμα. Μελετάμε, ελέγχουμε και σχεδιάζουμε τις αλλαγές του σπιτιού και υλοποιούμε την κατασκευή μόλις αυτή εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επιδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση σε κατοικίες.
Το πρόγραμμα επιδοτεί εργασίες θερμομόνωσης, αντικατάστασης κουφωμάτων, θέρμανσης και κλιματισμού, συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης για το σπίτι καθώς και συστημάτων σκίασης.

Κουφώματα

Πιο συγκεκριμένα επιδοτούνται οι εργασίες για αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέα κουφώματα ενεργειακά με διπλά τζάμια. Τα κουφώματα μπορεί να είναι ξύλινα, PVC ή αλουμινίου. Επιδοτούνται και η αντικατάσταση σε ρολά και παντζούρια αλλά και η αντικατάσταση μόνο σε στα τζάμια.

Θέρμανση – Κλιματισμός

Το πρόγραμμα  θα επιδοτήσει την αντικατάσταση του παλιού συστήματος θέρμανσης με νέο σύστημα υγραερίου, φυσικού αερίου, λέβητα πετρελαίου συμπυκνώσεως, αντλία θερμότητας, ξυλολέβητα και ενεργειακό τζάκι. Οι εργασίες αναβάθμισης του συστήματός θέρμανσης φέρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, βεβαιώσεις και CE. Τέλος μπορεί να γίνει εγκατάσταση ή αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών.

Ζεστό νερό χρήσης.

Αναλαμβάνουμε τις εργασίες εγκατάστασης ηλιακού συλλέκτη για την παραγωγή ζεστού νερού. Επίσης μπορεί να επιδοτηθεί και η εγκατάσταση συστηματος boiler για ζεστό νερό αλλά και υποβοήθηση στο σύστημα θέρμανσης του σπιτιού. Οι εγκαταστάσεις πάντα είναι σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία.

Θερμομόνωση.

Η θερμομόνωση μπορεί να γίνει εκ των υστέρων στο σπίτι. Στην Greenbuilding επιλέγουμε τα κατάλληλα υλικά για κάθε σύστημα θερμομόνωσης. Πετροβάμβακας, εξιλασμένη και διογκωμένη πολυστερίνη μαζί με τα κατάλληλα υλικά προστασίας και τελικής επιφάνειας απαρτίζουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα θερμομόνωσης.

Για Επιδότηση

Συμπληρώστε την Φόρμα

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Υπηρεσίες Εξοικονομώ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2022 ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα: Τα απαραίτητα και βασικά στοιχεία για την ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ του 2022 είναι τα παρακάτω:

 • Το σπίτι θα πρέπει να είναι νόμιμο. Θα πρέπει να υφίσταται νόμιμα και όλη η κατασκευή του να έχει γίνει όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στα αρχικά σχέδια που έχουν κατατεθεί στην πολεοδομία. Θα πρέπει να είναι απολύτως σύμφωνα με αρχικά σχέδια αλλά και με την οικοδομική άδεια. Δεν θα πρέπει να έχει γίνει καμία αυθαίρετη αλλαγή, δεν θα πρέπει να έχει γίνει καμία διαφοροποίηση ως προς τα σχέδια, αλλαγή χρήσης ή οποιαδήποτε άλλη αυθαίρετη εργασία. Αν αυτό έχει γίνει τότε θα πρέπει όλες αυτές οι αυθαίρετες αλλαγές να έχουν τακτοποιηθεί ή να γίνει τακτοποίηση αυθαίρετων 4495/2017 ή κάποιο προγενέστερο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων.
 • Η κατοικία θα πρέπει να έχει να είναι κύρια δηλαδή δεν μπορεί να μπει κάποια εξοχική κατοικία, κάποιο ακίνητο δεύτερο ή τρίτο που μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης στην κατοχή του. Το ακίνητο αυτό θα πρέπει να κατοικείται και να μπορεί να πιστοποιηθεί με το αντίστοιχο φορολογικό παραστατικό ότι είναι κύρια κατοικία.
 • Δεν θα πρέπει η κατοικία να έχει κριθεί κατεδαφιστέα αυτό είναι στις σπάνιες περιπτώσεις που κάποιο ακίνητο μπορεί να είναι Παλαιό να μην μπορεί πλέον να κατοικηθεί. Παλιές κατοικίες με προβλήματα από σεισμούς ή άλλες καταστάσεις που  ουσιαστικά δεν είναι κατοικήσιμες δεν είναι επιλέξιμες.
 • Θα πρέπει το ακίνητο να είναι ενεργειακής κλάσης κατηγορίας γ ή χαμηλότερη. Το ενεργειακό πιστοποιητικό προκύπτει από τη μελέτη που θα κάνει ο Μηχανικός – Ενεργειακός Επιθεωρητής και θα κατηγοριοποιήσει το ακίνητο. Η ενεργειακή κλάση του σπιτιού προκύπτει μετά την έκδοση το ΠΕΑ και μαζί με την κατηγοριοποίηση σε Γ, Δ, Ε, Ζ, Η αποτυπώνεται και η ενεργειακή κατανάλωση της κατοικίας.

Καλέστε μας σήμερα! στο 210-6209258

Εξοικονομώ και smarthome

Εξοικονομώ και smarthome: Εμείς στην Greenbuilding τα αναλαμβάνουμε την εγκατάσταση smart home στα πλαίσια του προγράμματος . Οι εφαρμογές smart home είναι η νέα Τάση των πραγμάτων στις κατασκευές στις ανακαινίσεις και στην εξοικονόμηση ενεργειας.

Το  smart home δεν θα μπορούσε να λείπει και από το πρόγραμμα Εξοικονομώ. Εμείς αναλαμβάνουμε την εγκατάσταση και την προμήθεια συστημάτων έξυπνης διαχείρισης για “Έξυπνα σπίτια”. Οι εγκαταστάσεις οι οποίες κάνουμε δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να προσαρμόζει και να διατηρεί την κατανάλωση ενέργειας ανάλογα με τον τρόπο ζωής του. Γίνεται η εγκατάσταση και τοποθετούνται συσκευές έτσι ώστε να γίνεται σωστή διαχείριση του φωτισμού της θέρμανσης του κλιματισμού και του ζεστού νερού χρήσης.

Πλέον τα προγράμματα Εξοικονομώ αποτελούν μία σταθερή συνισταμένη εξοικονόμησης ενέργειας για τα νοικοκυριά αλλά και ανάπτυξης για τον κατασκευαστικό κλάδο.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και το 2022 θα υπάρξει πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Ενέργειας στα τέλη του χρόνου θα βγει η προκήρυξη για το Εξοικονομώ του 2022.

Θα περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι αλλαγές Αλλά όπως και σε όλα τα προηγούμενα προγράμματα οι βασικοί άξονες είναι σταθεροί. Όπως πάντα επιδοτούνται η θερμομόνωση, η αντικατάσταση των κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης , ο ηλιακός, τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού καθώς και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.

Εξοικονομώ & Παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Μετά από τα τελευταία γεγονότα η εξοικονόμηση ενέργειας είναι απαραίτητη. Η Αμερική και η Ευρώπη δίνουν πολύ σημαντικά κονδύλια και επιδοτήσεις σε μορφές ενέργειας που δεν θα εξαρτώνται από το φυσικό αέριο αλλά και προφανώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Κίνητρα τέτοια προφανώς θα δοθούν και για την ενεργειακή αναβάθμιση και αναπαλαίωση των σπιτιών. Μία μορφή τέτοιων δανείων και κονδυλίων είναι τα προγράμματα Εξοικονομώ που θα συνεχίσουν πολύ έντονα και δυναμικά τα επόμενα χρόνια.

Είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικά βήματα για εξοικονόμηση ενέργειας. Το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να γίνει για να απενεργοποιηθούν από το φυσικό αέριο είναι να μειωθεί η κατανάλωση της ενέργειας να γίνει δηλαδή μία πολύ σοβαρή εξοικονόμηση. Έτσι η κυβέρνηση βγαίνει στοχευμένα δείχνει οδηγίες για τρόπος που μπορεί να εξοικονομηθεί ενέργεια στο σπίτι.

Το ενδιαφέρον του κόσμου όμως για όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα Εξοικονομώ είναι τεράστιο. Έτσι ύστερα από την πολύ καλή πορεία που έχουν τα Εξοικονομώ Αυτονομώ αλλά και το Εξοικονομώ 2021 σίγουρα το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2022 είναι κάτι το οποίο το περιμένουμε αλλά και κάτι το οποίο θα δώσει μεγάλη ανάσα στα ελληνικά νοικοκυριά.

Ερωτήσεις Σύριζα για  Φ/Β και Εξοικονομώ

Έγινε ερώτηση προς τον Υπουργό ενέργειας από 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για φωτοβολταϊκά στο Εξοικονομώ.

 • Ερώτηση προς τον Υπουργό είναι πότε σχεδιάζεται το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ και αν θα περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος
 • Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το αυξημένο κόστος για τους ιδιοκτήτες
 • Πώς θα αξιοποιηθεί η εμπειρία και τα στοιχεία του εξοικονομώ 2021 σε ώστε να είναι καλύτερη και δικαιότερη η κατανομή των πόρων στο μελωδικό εξοικονομώ

Απάντηση ΥΠΕΝ & Εξοικονομώ 2022

Το Υπουργείο ενέργειας απαντώντας στη σχετική ερώτηση περί εξοικονομώ αναφέρει τα παρακάτω.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, και σε ό,τι αφορά σε αρμοδιότητες της Υπηρεσίας μας, ενημερώνουμε ότι:

Το πρόγραμμα με τίτλο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον – Κύκλοι 2021, 2022», εντάχθηκε προς χρηματοδότηση, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την υπ’ αριθμ. 159296 ΕΞ 2021 / 13.12.2021 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.

Η δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται σε ποσό ύψους 1.354.080.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Το πρόγραμμα προβλέπεται να προκηρυχθεί τον Δεκέμβριο του 2022

Το Πρόγραμμα στοχεύει στη βελτιστοποίηση του λειτουργικού ενεργειακού προφίλ των κτιρίων κατοικιών χρηματοδοτώντας ανακαινίσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση. Συνίσταται στην παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες κτιρίων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια τα οποία υφίστανται νόμιμα και χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία (μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα, πολυκατοικίες), με στόχο την αναβάθμισή τους τουλάχιστον κατά 3 ενεργειακές κατηγορίες και την εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%, τη μείωση των ενεργειακών αναγκών και της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων, στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα «Ενεργειακά Αποδοτικό Σπίτι». Τα κίνητρα του Προγράμματος διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα του ωφελούμενου και ορίζονται επιλέξιμες εισοδηματικές κατηγορίες, με το ποσοστό επιδότησης να κλιμακώνεται αυξανόμενο από την υψηλότερη στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία, με το μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης να αφορά στα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά.

Για το έτος 2021, προκηρύχθηκε ήδη το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 50.000 κατοικιών.

Για το έτος 2022, θα προκηρυχθεί αντίστοιχο πρόγραμμα, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών. Το πρόγραμμα προβλέπεται να προκηρυχθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Κατά το σχεδιασμό του νέου προγράμματος θα διερευνηθεί το εάν θα συμπεριληφθεί στις επιλέξιμες παρεμβάσεις η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος και συστήματος αποθήκευσης ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους, τους διαθέσιμους πόρους αλλά και το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης και διαχείρισης των σχετικών έργων.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον – Κύκλοι 2021, 2022» προβλέπεται η χρηματοδότηση για την υποστήριξη προετοιμασίας προγράμματος χρηματοδότησης ενεργειακών κοινοτήτων Δήμων, για την ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών Σταθμών, η παραγωγή ενέργειας των οποίων θα επιμερίζεται δωρεάν σε ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά. Στόχος είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους για αυτή την κατηγορία νοικοκυριών καθώς και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Όσον αφορά τα 450 εκ. € που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτά αφορούν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε επιχειρήσεις. Τμήμα του ποσού αυτού θα αφορά σε φωτοβολταϊκά συστήματα.

Τέλος, όσον αφορά την κατανομή των πόρων:

Για το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021, έχει γίνει ήδη μία ανακατανομή σε ποσά που δεν δεσμεύθηκαν κατά την υποβολή αιτήσεων μονοκατοικιών/μεμονωμένων διαμερισμάτων. Συγκεκριμένα, ποσό ύψους 20 εκ. € ανακατανεμήθηκε αποκλειστικά στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας (ενεργειακά φτωχά και ευάλωτα νοικοκυριά), αυξάνοντας τους αρχικά διατιθέμενους πόρους για τον σκοπό αυτό, από τα 100 στα 120 εκ. €.

Για το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2022, η κατανομή των πόρων θα γίνει αφού προηγηθεί αξιολόγηση των στοιχείων του Εξοικονομώ 2021. Στα πλαίσια της αξιολόγησης αυτής θα διερευνηθεί και το εάν η κατανομή θα γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας.

Η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας – Ιωάννα Νίκου

Έτσι θα γίνει η προκήρυξη για το Εξοικονομώ του 2022 το Δεκέμβριο, όπου ουσιαστικά θα περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι ο τρόπος ο οποίος θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Προφανώς θα ακολουθήσουν και αντίστοιχα ο οδηγός του Εξοικονομώ 2022 το αντίστοιχο ΦΕΚ και το νέο site.

Μπείτε στο Εξοικονομώ 2022

Αφήστε τα στοιχεία σας

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.