Αντικατάσταση του παλιού κλιματιστικού - Ενημερωθείτε γιατί.

αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού για καλύτερα απόδοση Greenbuilding

Αντικατάσταση παλιού κλιματιστικού

Σκέφτεστε να αγοράσετε ένα νέο σύγχρονο και αποδοτικό κλιματιστικό. Η αγορά ενός καινούργιου κλιματιστικού είναι μια σημαντική επένδυση. Μια επένδυση που θα πρέπει να δικαιολογεί την αντικατάσταση του παλιού κλιματιστικού και να δίνει χρηστικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας. Σίγουρα η αγορά μιας καινούργιας μονάδας έχει κάποιο αρχικό κόστος που είναι σεβαστό. Η αντικατάσταση όμως του παλαιού συστήματος κλιματιστικού μπορεί πραγματικά να εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα.

Εάν το air condition που έχετε δεν αποδίδει τόσο όσο παλιά και αν βλέπετε την κατανάλωση ρεύματος αυξημένη τότε ίσως έχει έρθει ο καιρός για να αντικαταστήσετε το παλιό air condition του σπιτιού σας. Υπάρχουν όμως κάποιες έννοιες και λεπτομέρειες που καλό είναι να γνωρίζετε πριν αλλάξτε το παλιό κλιματιστικό σας. Παραθέτουμε λοιπόν κάποιες βασικές αρχές που θα σας βοηθήσουν στην αντικατάσταση του παλιού κλιματιστικού σας.

Καινούργια κλιματιστικά με ενεργειακή απόδοση

 • Θα επιβεβαιώσουμε το προφανές ότι δηλαδή οι καινούργιες κλιματιστικές μονάδες είναι είναι πολύ πιο αποδοτικές από τις παλαιότερες. Τα κλιματιστικά πλέον αξιολογούνται με τον δείκτη SEER ή στα ελληνικά εποχιακό βαθμό ενεργειακής απόδοσης. Ο εποχιακός βαθμός ενεργειακής απόδοσης προκύπτει αν διαιρέσουμε την συνολική ψύξη που δίνει ένα κλιματιστικό μέσα στον χρόνο, σε κιλοβάτ, με την συνολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει το συγκεκριμένο κλιματιστικό.
 • Όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός απόδοσης τόσο καλύτερο το κλιματιστικό. Ένα κλιματιστικό με υψηλό δείκτη SEER είναι ενεργειακά αποδοτικότερο. Πλέον ο κατώτερος αποδεκτός βαθμός απόδοσης SEER σύμφωνα με το ΚΕΝΑΚ είναι το 3 ενώ υπάρχουν και Κλιματιστικά όπως αυτά της κατηγορίας Α+++ που το SEER τους ξεπερνά το 8,5. Πολύ απλά ένα κλιματιστικό Α+++ παράγει ψύξη 8,5 φορές μεγαλύτερη από το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει.
 • Ένα παλιό κλιματιστικό χρειάζεται περισσότερο ρεύμα για να πιάσει την απαιτούμενη ψύξη που χρειάζεται το σπίτι σας. Όσο περισσότερο ρεύμα καταναλώνεται στο σπίτι τόσο μεγαλύτερος και ο λογαριασμός στην ΔΕΗ η σε κάποιον άλλο πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος. Τα νέα κλιματιστικά που χρησιμοποιούν και την τεχνολογία inverter δίνουν ακόμα μεγαλύτερη οικονομία.
 • Το μέγεθος και η σωστή διαστασιολόγηση παίζει μεγάλη σημασία έτσι ώστε η αντικατάσταση του παλιού κλιματιστικού να είναι επιτυχημένη. Ένας έμπειρος μηχανολόγος μηχανικός ή ψυκτικός μπορεί να σας βοηθήσει να υπολογίσετε σωστά τα φορτία του σπιτιού σας και να επιλέξετε το κατάλληλο μηχάνημα. Ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο μηχάνημα από αυτό που απαιτείται μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.

Συντήρηση και παλιά κλιματιστικά

 • Η συντήρηση είναι απαραίτητη για όλα τα κλιματιστικά. Η συντήρηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο συστηματικά έτσι ώστε να καθαρίζεται και ελέγχεται το κλιματιστικό. Με την συντήρηση διασφαλίζεται η καλή λειτουργία του μηχανήματος. Όμως όπως όλα τα μηχανήματα τα πιο παλιά θέλουν πιο πολύ έλεγχο, service και επισκευή από τον τεχνικό.
 • Ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή για καλή λειτουργία, σωστή και τακτική συντήρηση, επιμηκύνετε την ζωή του κλιματιστικού σας. Όμως όσο καλή συντήρηση και αν κάνετε δεν μπορείτε να νικήσετε τον χρόνο – το κλιματιστικό σας θα παλιώσει. Εάν βλέπετε φουσκωμένους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα ή καλείτε συνέχεια τον ψυκτικό για επισκευή, ίσως έχει έρθει η ώρα να αγοράσετε ένα καινούργιο κλιματιστικό.

Επιδότηση για αντικατάσταση παλιού κλιματιστικού

 • Παράλληλα με τα κέρδος της αντικατάστασης του παλιού κλιματιστικού, μπορείτε να έχετε επιπρόσθετη επιστροφή από επιδότηση που κατά καιρούς δίνει το κράτος. Το πρόγραμμα εξοικονομώ 2021 επιδοτεί την αντικαταστάτη των παλαιών κλιματιστικών μέχρι του ποσού των 2,000€. Αντίστοιχες επιδοτήσεις δίδονταν και  από το Εξοικονομώ Αυτονομώ.
 • Σίγουρα υπάρχουν προϋποθέσεις για να μπει κάποιος σε επιδοτούμενο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα Εξοικονομώ  επιδοτεί παλιές και ενεργοβόρες κατοικίες ενώ θέτει αυστηρά κριτήρια εξοικονόμησης ενέργειας. Έτσι εάν μπορείτε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα είναι πολύ χρήσιμο να βάλετε την αντικατάσταση του κλιματιστικού στις επιδοτούμενες εργασίες. Επιδοτώντας την αντικατάσταση παλιού κλιματιστικού θα εξοικονομήσετε χρήματα και στην αγορά αλλά και στην λειτουργία του καινούργιου μηχανήματος.
 • Εγκρίθηκε πρόγραμμα για την αντικατάσταση του παλιού κλιματιστικού με επιδότηση με τον τίτλο αλλάζω συσκευή. Από τα μέσα Ιουνίου του 2022 είναι σε εφαρμογή το συγκεκριμένο πρόγραμμα που επιτρέπει την αντικατάσταση παλιού κλιματιστικού με επιδότηση έως και 50%. Βασική προϋπόθεση είναι να γίνει από πιστοποιημένους εγκαταστάτες η αποσύνδεση του κλιματιστικού και το κλιματιστικό το οποίο θα αποσυρθεί να είναι σε λειτουργία. Για τους όρους και τον τρόπο που μπορεί να γίνει η διαχείριση δείτε την σχετική σελίδα με θέμα την Επιδότηση κλιματιστικού.

Επιπρόσθετα Οφέλη

Μπορεί να διστάζετε να επενδύσετε στην αγορά ενός καινούργιου κλιματιστικού. Μπορεί να πιστεύετε ότι το παλιό κλιματιστικό δεν καίει τόσο πολύ ρεύμα και ότι μπορεί να κρατήσει μερικά ακόμα χρόνια. Λάβετε όμως υπόψη και τα επιπρόσθετα οφέλη που παραθέτουμε για έχετε μια συνολική εικόνα για τα οφέλη των καινούργιων κλιματιστικών :

 • Τα σύγχρονα κλιματιστικά κάνουν λιγότερο θόρυβο από τα παλιότερα μοντέλα.
 • Η ροή του αέρα είναι καλύτερη και πολύ πιο ελεγχόμενη.
 • Η θερμοκρασία ελέγχεται πολύ καλύτερα στα επιθυμητά όρια και με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.
 • Τα ψυκτικά υγρά που χρησιμοποιούνται είναι ασφαλέστερα και φιλικότερα για το περιβάλλον.
 • Μπορούν να λειτουργούν και ενεργοποιούνται από τα έξυπνα κινητά.
 • Φιλτράρουν τον αέρα και μπορούν να συγκρατούν επικίνδυνα σωματίδια.

Αν ακόμα δεν είστε σίγουροι για την αντικατάσταση του παλιού κλιματιστικού τότε καλέστε μας για να μιλήσετε με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο.

Πηγή: ΥΠΕΝ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.