Ακολουθείστε τις συμβουλές για θέρμανση και ψύξη με εξοικονόμηση

συμβουλές για θέρμανση και ψύξη Greenbuilding

Θέρμανση

Greenbuilding

Συμβουλές για θέρμανση και ψύξη: Τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας είτε αυτά είναι πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ,βιομάζα ή άλλες ανανεώσιμες πηγές ενεργείας καταναλώνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού. Έτσι λοιπόν είναι σύνηθες φαινόμενο η θέρμανση και η ψύξη το σπίτι μας να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια και άρα να κοστίζει περισσότερα χρήματα από ότι οποιοδήποτε άλλο σύστημα στο σπίτι μας. Συνήθως τα κόστη αυτά φτάνουν και πολλές φορές ξεπερνούν το 58% των λογαριασμών κοινής ωφελείας σας.

Όποιο σύστημα ψύξης και θέρμανσης μπορεί να έχουμε στο σπίτι μας, μπορούμε και πρέπει να το παρακολουθούμε και να το συντηρούμε σωστά. Θα πρέπει να  το αναβαθμίζουμε έτσι ώστε να εξοικονομούμε ενέργεια και χρήματα διατηρώντας άνεση και θαλπωρή μέσα στο σπίτι μας. Να θυμάστε πως μια απλή συντήρηση του καυστήρα δεν μπορεί να έχει τόσο μεγάλη επίδραση στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας όσο μια συνολική προσέγγιση με ενεργειακή μελέτη και αξιολόγηση της κατοικίας μας. Συνδυάζοντας μια σωστή συντήρηση και αναβάθμιση του εξοπλισμού (καυστήρες, λέβητες,air-conditions,θερμοστάτες, κυκλοφορητές κ.α.) με θερμομόνωση της κατοικίας και σωστές ρυθμίσεις του θερμοστάτη μπορούμε να έχουμε οικονομία που να ξεπερνά το 50%.

Συμβουλές θέρμανσης και ψύξης

  • Ρυθμίστε το θερμοστάτη σας είτε αυτός είναι απλός είτε είναι προγραμματιζόμενος τόσο χαμηλά όσο είναι απαραίτητο έτσι ώστε να είσαστε άνετοι τον χειμώνα. Αντίστοιχα ρυθμίστε τον κλιματιστικό σας όσο πιο ψηλά είναι άνετα το καλοκαίρι. Ανάλογα με την εποχή αυξήσετε ή μειώσετε την επιθυμητή τιμή της θερμοκρασίας του σπιτιού όταν είσαστε μακριά από το σπίτι(ειδικά για κατοικίες σε περιοχές με πολύ κρύο και κίνδυνο παγετού).
  • Καθαρίστε και αντικαταστήστε τα φίλτρα κλιματιστικών σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Καθαρίστε τα στόμια/περσίδες κλιματισμού, θερμάστρες, και καλοριφέρ, όπως αυτό απαιτείται από την χρήση της κατοικίας. Βεβαιωθείτε ότι η θερμότητα δεν εμποδίζεται από έπιπλα, κουρτίνες ή μικροκατασκευές.
  • Κάνετε εξαέρωση στα σώματα του καλοριφέρ έτσι ώστε να διώξετε τον παγιδευμένο αέρα από καλοριφέρ μία φορά ή μια σεζόν. Αν δεν γνωρίζετε ή δεν μπορείτε να κάνετε αυτή τη την εργασία επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία υδραυλικό.
  • Τοποθετήστε ανακλαστήρες θερμότητας ανάμεσα στα καλοριφέρ και στα εξωτερικά τοιχώματα, έτσι ώστε να αποφύγετε τις απώλειες θερμότητας προς τα έξω.
  • Απενεργοποιήστε τους απορροφητήρες στην κουζίνα και τους εξαεριστήρες στο μπάνιο μερικά λεπτά μετά την χρήση δηλαδή αφού τελειώσετε το μαγείρεμα ή το μπάνιο σας. Όταν πρόκειται να τους αντικατάστησε τους φροντίστε να εγκαταστήσετε ένα μοντέλο υψηλής ενεργειακή απόδοσης.
  • Κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι πολύ καλό να έχετε ανεβασμένες τις τέντες και ανοιχτές τις κουρτίνες σε πόρτες και παράθυρα με νότιο προσανατολισμό καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι όψεις του σπιτιού με νότιο προσανατολισμό έχουν πολύ περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία τον χειμώνα. Έχοντας λοιπόν τις κουρτίνες ανοιχτές επιτρέπετε στο φως του ήλιου να εισέλθει στο σπίτι σας και να θερμάνει τον χώρο. Αντίστοιχα την νύχτα θα πρέπει να κλείσετε τις κουρτίνες για να μειώστε τις απώλειες τις θερμότητας.
  • Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κρατείστε τα παντζούρια και τις κουρτίνες κλειστά κατά την διάρκεια της μέρας.

Μακροπρόθεσμες συμβουλές για θέρμανση και ψύξη

  • Όταν πρόκειται να αγοράσετε νέο εξοπλισμό θέρμανσης και ψύξης επιλέξτε προϊόντα με υψηλή ενεργειακή απόδοσης. Ζητήστε από τον εγκαταστάτη ή τον προμηθευτή σας τα τεχνικά στοιχεία του εξοπλισμού καθώς και την ενεργειακή του κλάση. Έτσι θα μπορέσετε να συγκρίνετε τους διαφορετικούς τύπους , μοντέλα και σχέδια και να έχετε χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας .
  • Για λέβητες αερίου και πετρελαίου βεβαιωθείτε ότι το μοντέλο που πρόκειται να αγοράσετε έχει υψηλό βαθμό απόδοσης που να ξεπερνά το 90%.

  • Για τα κλιματιστικά , αναζητήστε ένα μηχάνημα ένα υψηλό βαθμό ενεργειακής απόδοσης για την ψύξη (EER) μεγαλύτερο του 3,0 και για την θέρμανση μεγαλύτερο του (COP).

Πηγή: ASHRAE

Ζητήστε βοήθεια στο πρόβλημα

που έχετε στην θέρμανση & ψύξη

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.