Κλιματιστικά: Ότι πρέπει να γνωρίζετε πριν την αγορά κλιματιστικού

klimatistika ή κλιματιστικά Greenbuilding

Κλιματιστικά: Ότι πρέπει να γνωρίζετε για τα κλιματιστικά - (λειτουργία, αγορά και συντήρηση). Η βασική λειτουργία των κλιματιστικών είναι να βγάζουν τη θερμότητα από ένα χώρο το καλοκαίρι και αντίστοιχα να βάζουν τη θερμότητα σε ένα χώρο το χειμώνα.

Η αρχή λειτουργίας τους είναι απλή: όταν ένα υγρό εξατμίζεται αισθανόμαστε δροσιά, π.χ. όταν εξατμιστεί οινόπνευμα πάνω στο χέρι μας τότε νοιώθουμε δροσιά. Τα κλιματιστικά περιέχουν ένα ψυκτικό υγρό που εξατμίζεται σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από το οινόπνευμα. Το ψυκτικό μέσο εξατμίζεται στην εσωτερική μονάδα που βρίσκεται μέσα στο σπίτι, και μέσω του ανεμιστήρα ψύχει το σπίτι. Η θερμότητα που βγαίνει από το σπίτι αποδίδεται στο εξωτερικό περιβάλλον μέσω του συμπιεστή, του ανεμιστήρα και της εξωτερικής μονάδας .

Η ποιότητα, ο σχεδιασμός και τα υλικά κατασκευής παίζουν ρόλο στην κατανάλωση ρεύματος που έχουν τα κλιματιστικά . Έτσι, τα κλιματιστικά νέας τεχνολογίας με inverter είναι πιο αποδοτικά από αυτά της παλαιότερης τεχνολογίας.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε όταν είναι να αγοράσουμε κλιματιστικό έτσι ώστε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό για τα χρήματα που διαθέτουμε.

Κλιματιστικά και βαθμός απόδοσης

Επιλέγουμε κλιματιστικά με καλό βαθμό απόδοσης EER μιας και θα έχουν πολύ καλύτερη λειτουργία, εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και μεγαλύτερο χρόνο ζωής. Διαβάστε πως βρίσκουμε τον βαθμό απόδοσης του κλιματιστικού.

Βήμα 1ο

Σχεδόν όλα τα κλιματιστικά, πάνω στο ταμπελάκι αναγράφουν την Ψυκτική ικανότητα, Cooling capacity kW ή BTU/hr (1 BTU/hr = 0,293 W). Άρα, στο παράδειγμα της εικόνας πολλαπλασιάζουμε τα 12,000 BTU/hr με το 0.293 και βρίσκουμε 3520 W ή 3,52 kW.

Βήμα 2ο

Διαιρούμε την ισχύ που καταναλώνεται Cooling input 1,3 kW, για να πάρουμε το βαθμό απόδοσης EER . Δηλαδή 3,52/1,3 = 2,71

Βήμα 3ο

Αξιολόγηση: όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός απόδοσης EER τόσο καλύτερο είναι το κλιματιστικό και άρα έχουμε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Γενικά τα καλά σύγχρονα κλιματιστικά έχουν βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο του 3.

Επιλογή και διαστασιολόγηση κλιματιστικού

Η επιλογή του σωστού κλιματιστικού είναι κάτι που απασχολεί παρά πολύ κόσμο. Τα κλιματιστικά πρωτίστως μας προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε κάποια στοιχεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε το σωστό κλιματιστικό για τον δικό μας χώρο.

Τα κλιματιστικά διαστασιολογούνται με την μονάδα Btu. Όλοι θα έχουμε ακούσει ή πει το κλιματιστικό αυτό είναι 9,000 Btu. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο κλιματιστικό μπορεί και αφαιρεί από τον χώρο κάθε ώρα θερμότητα ίση με 9,000 Btu. Πόσο όμως θα πρέπει να είναι το δικό μας κλιματιστικό; Η επιλογή βασίζεται στο πόσο μεγάλο είναι το δωμάτιο ή ο χώρος που θέλουμε να ψύξουμε, αν υπάρχουν παράθυρα και αν αυτά είναι διπλά ή μονά, αν ο χώρος έχει σκιά ή είναι όλη την μέρα εκτεθειμένος στην ακτινοβολία, αν το σπίτι ή το κτίριο είναι μονωμένο και τι μόνωση έχει, πόσοι άνθρωποι είναι μέσα στον χώρο, αν υπάρχουν επιπλέον φορτία θέρμανσης π.χ. κουζίνες, φούρνοι, καφετιέρες, φωτισμός κλπ.

Η διάρκεια ζωής του κλιματικού σας και η καλή λειτουργία του βασίζεται στη σωστή επιλογή και διαστασιολόγηση έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει με τον βέλτιστο τρόπο σε όλους τους παράγοντες που μόλις αναφέραμε. Έτσι λοιπόν φροντίστε να επιλέξετε το σωστό μέγεθος κλιματιστικού, χρησιμοποιώντας τη βοήθεια ειδικών (μηχανολόγοι μηχανικοί, εξειδικευμένα συνεργεία ψύξης, σύμβουλοι μηχανικοί). Ένα μεγαλύτερο σε μέγεθος κλιματιστικό δεν είναι απαραίτητα καλύτερο μιας και θα έχει μεγαλύτερο κόστος αγοράς, αλλά θα είναι και σίγουρα πιο ακριβό στη λειτουργία του.

Κλιματιστικά και θόρυβος

Πόσα ντεσιμπέλ-dB(A)δημιουργεί το κλιματιστικό σας; Ο θόρυβος που δημιουργείται από τη χρήση του κλιματιστικού είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας όταν έχουμε να επιλέξουμε μέσα από μια μεγάλη γκάμα από κλιματιστικά. Ειδικά σε περιπτώσεις που πρόκειται να γίνει η εγκατάσταση σε υπνοδωμάτιο, καθιστικό, γραφείο ή κατάστημα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 και σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία θα πρέπει για μηχανήματα έως 20,500 Btu η εσωτερική μονάδα να έχει θόρυβο έως 60 dB(A) και η εξωτερική έως 65 dB(A), ενώ για μηχανήματα από 20,500 Btu έως 41,00 Btu η εσωτερική μονάδα να έχει θόρυβο έως 65 dB(A) και η εξωτερική έως 70 dB(A).

Κλιματιστικά και θέρμανση

Με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη η θέρμανση με κλιματιστικά αποτελεί πλέον έναν πολύ διαδεδομένο τρόπο για θέρμανση το χειμώνα. Η θέρμανση με την χρήση κλιματιστικού είναι η πιο οικονομική μέθοδος για θέρμανση με ρεύμα με το κόστος της να ανέρχεται μόλις στο 1/3 της τιμής του πετρελαίου. Δεδομένης και αυτής της χρήσης θα πρέπει να προσέξουμε το κλιματιστικό που πρόκειται να αγοράσουμε να δίνει και την δυνατότητα θέρμανσης.

Κλιματιστικά με inverter

Τα κλιματιστικά inverter παρέχουν μεγάλη οικονομία, άνεση και άριστη ρύθμιση της θερμοκρασίας του δωματίου μέσω ενός ειδικού συστήματος ελέγχου του κινητήρα που λέγεται μετατροπέας συχνότητας ή inverter.

Τι είναι τα κλιματιστικά inverter που όλοι ακούμε; Γιατί τα κλιματιστικά inverter είναι οικονομικότερα και πώς εξοικονομούν χρήματα στο λογαριασμό της ΔΕΗ;

Όλα τα κλιματιστικά λειτουργούν και επιτυγχάνουν την ψύξη του χώρου μέσω ενός ηλεκτροκίνητου συμπιεστή.

Σε ένα συμβατικό κλιματιστικό ο συμπιεστής είναι σε λειτουργία όσο απαιτείται ψύξη και σταματά όταν πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Άρα δουλεύει σε πλήρες φορτίο ( μεγάλη κατανάλωση) και μετά σταματά για να ξεκινήσει ξανά όταν απαιτηθεί πάλι ψύξη (ανέβει η θερμοκρασία).

Σε αντίθεση, τα κλιματιστικά inverter πετυχαίνουν την επιθυμητή θερμοκρασία μέσω ελέγχου του κινητήρα με ένα ειδικό σύστημα που ονομάζεται inverter (μετατροπέας συχνότητας) αυξομειώνοντας τις στροφές του κινητήρα του συμπιεστή. Με το inverter επιτυγχάνεται μεγάλη οικονομία αλλά και επιμήκυνση της ζωής του κλιματιστικού πολύ άπλα γιατί το μοτέρ δουλεύει όλη την ώρα σε πιο χαμηλές στροφές. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και πολύ καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του χώρου γιατί ο συμπιεστής είναι συνεχώς σε λειτουργία προσπαθώντας να διατηρήσει την επιθυμητή θερμοκρασία του χώρου.

Ο βαθμός απόδοσης στα κλιματιστικά inverter είναι αρκετά καλός σε σχέση με τα συμβατικά (50% και πλέον) επιτυγχάνοντας έτσι μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

Συνοψίζοντας, τα κλιματιστικά inverter (τα οποία τα επόμενα χρόνια θα είναι και τα μόνα κλιματιστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση) επιτυγχάνουν οικονομία, κάνουν λιγότερο θόρυβοψύχουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα το χώρο και ενώ μπορεί να έχουν ένα μεγαλύτερο κόστος αγοράς δίνουν γρήγορα στον ιδιοκτήτη τη δυνατότητα να αποσβέσει το κεφάλαιο του.

Φίλτρα Κλιματιστικών.

Γιατί τα φίλτρα στα κλιματιστικά είναι τόσο σημαντικά; Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προσέχετε στο κλιματιστικό είναι το φίλτρο του. Το φίλτρο του κλιματιστικού θα πρέπει να το αλλάζετε τακτικά ή να το καθαρίζετε - ανάλογα με τον τύπο του φίλτρου που έχει το κλιματιστικό σας. Βρώμικα και μπλοκαρισμένα φίλτρα εμποδίζουν την ομαλή ροή του αέρα μέσα στο δωμάτιο. Τα βρώμικα φίλτρα επιβαρύνουν το κλιματιστικό και μειώνουν την απόδοση του έως και 10%.

Ένα βρώμικο φίλτρο επιβαρύνει την ατμόσφαιρα μέσα στο δωμάτιο. Ειδικά για ανθρώπους που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό η σκόνη και η γύρη μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία.

H συντήρηση των κλιματιστικών είναι μια διαδικασία την οποία δε θα πρέπει να αμελούμε καθώς με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε την καλή λειτουργία και μακροβιότητα του μηχανήματος καθώς επίσης διασφαλίζουμε υγιεινές συνθήκες στο χώρο μας. Φροντίζουμε λοιπόν πάντα να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή αναφορικά με τη συντήρηση του κλιματιστικού μας και προγραμματίζουμε έγκαιρα την ετήσια συντήρηση του κλιματιστικού μας.

πηγή: Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας

Θέλετε να αγοράστε κλιματιστικά με επιδότηση;

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.