Στατικότητα κτιρίου και ανακαίνιση

Στατικότητα κτιρίου

Kataskevi

Greenbuilding

Στατικότητα κτιρίου - Ο Αρχιτέκτων Μηχανικός κύριος Γιώργος Βλάχος δίνει συνέντευξη στον στην Geenbuilding στο podcast και σ’ αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι μιλά για την στατικότητα, την στατική επάρκεια στα κτίρια όσον αφορά την ανακαίνιση.

Έλα ρε παιδί μου τώρα σε μένα θα γίνει; Σιγά τώρα έχουν κάνει τόσοι φίλοι μου και δεν έγινε τίποτα. Εγώ θα την πάθω; Ναι αλλά αν την πάθω θα κλαίω.

Ερώτηση από κ. Διονύση Κοκκολιά: Μας τυχαίνουν περιπτώσεις οι οποίες μας ζητούν να επέμβουμε στα στατικά της μονοκατοικίας, μιας πολυκατοικίας κλπ. Για να φέρω ένα παράδειγμα να κάνουμε μία θερμομόνωση και ακούμε λύσεις τις οποίες εμείς δεν εγκρίνουμε να βάζουν τεράστια φορτία στο τελευταίο όροφο. Στα τριακόσια 350 τετραγωνικά το είχα μετρήσει ήταν περίπου 23 Volkswagen Touran πάνω στην στέγη. Και λέω θα ήθελες να έχεις 23 Volkswagen Touran πάνω από τον χώρο των οποίον μένεις;

Αυτή ήταν μία πρόταση κάποιου άλλου συνεργείου, την οποία αξιολογούσαμε.  Ή ρίξε μου αυτό τον τοίχο όλα καλά θα πάνε, δεν υπάρχει κανένα θέμα βάλε κάποιο υποστύλωμα από κάτω. Ποια είναι η άποψη σας πάνω στο κομμάτι αυτό το οποίο έχει να κάνει με την στατικότητα στα σπίτια, την στατικότητα κτιρίου.

Απάντηση από κ. Γιώργο Βλάχο: Νομίζω ότι τώρα έθιξες ίσως το κορυφαίο, διότι δεν είναι μόνο θέμα στατικότητας είναι θέμα αν με την σημερινή ορολογία μιλάμε για ανθεκτικότητα δηλαδή το περιβόητο resilience και μιλάμε και για συμβατότητα, δηλαδή αυτό που θα φτιάξω θα πρέπει να είναι συμβατό με το ότι προϋπήρχε. Αν δε συνεργαστεί αρμονικά ένα απ’ τα δύο θα διαμαρτυρηθεί στο μέλλον.

Και εδώ ερχόμαστε, στις περισσότερες ανακαινίσεις θα κοιτάξω εάν το διαμέρισμα, η μονοκατοικία που θα πάω να ανακαινίσω είναι σε κτίριο που ανταποκρίνεται στους σημερινούς αντισεισμικούς κανονισμούς; Μήπως θα πρέπει να ξεκινήσω από ενίσχυσεις των δομικών στοιχείων έτσι ώστε η οικοδομή στην οποία θα βάλω τα παιδιά να ανταποκρίνεται στις σημερινές Αντισεισμικές προβλέψεις;

Εάν είναι σε παλιά πολυκατοικία μπορώ να κάνω τέτοια ανακαίνιση μόνο στο διαμέρισμά μου; όχι βέβαια. Διότι και να την κάνω θα είναι άχρηστη. Δεν θα συνεργάζεται με την υπόλοιπη υπάρχουσα κατασκευή. Άρα βλέπω το να παρακολουθήσω την συμβατότητα του τι πάω να κάνω με την υφιστάμενη κατασκευή είναι κορυφαίο. Εκεί όπως από την αρχή θα επανέρχεται συνέχεια η εκφώνηση του προβλήματος από τον ιδιοκτήτη.

Θα ξεκινήσω από ενίσχυση της φέρουσας κατασκευής; Αν ναι αλλάζει όλο το ύφος της ανακαίνισης. Εάν όχι πάω σε ποιο light επιλογές, κατασκευές, κοστολόγια.

Ναι αλλά αν εγώ είμαι φοβικός αλλά εάν με τον σεισμό και ανακαλύψω ότι το σπίτι μου ανταποκρίνεται 50% στις σημερινές προδιαγραφές πως θα κοιμάμαι ήσυχος το βράδυ; Δεν θα κοιμάμαι. Τα παιδιά μου που θα τα βάλω να κοιμηθούν; Ναι θα λάμπει το πάτωμα, το τζάκι κατακαίνουργιο, με αεραγωγούς κλπ. Ναι αλλά αν στα τέσσερα Ρίχτερ όμως θα πετάγομαι από το κρεβάτι έντρομος διότι το σπίτι πάει κι έρχεται τι θα κάνω;

Επομένως ειδικά για το κομμάτι της συμβατότητας της ανακαίνισης με την υφιστάμενη κατασκευή – Δεν το συζητώ, σήμερα υπάρχουνε και πολύ προχωρημένες τεχνικές με υπερήχους με ειδικές τεχνολογίες που ο ειδικός μηχανικός πλέον που θα πρέπει να φωνάξω είτε αυτός ο οποίος μελέτησε και επέβλεψε την κατασκευή όταν κτίστηκε, είτε κάποιος σύγχρονος διότι μπορεί να μην το βρω το παλιό αλλά θα πρέπει σίγουρα να ξεκινήσω με έναν στατικό πολιτικό μηχανικό καμιά άλλη ειδικότητα.

Εμένα ως αρχιτέκτονα εάν με φωνάξουνε να επιλύσω ένα στατικό ζήτημα και να ξέρω θα πω Όχι θα πω φωνάξτε τον ειδικό στατικό.

Διονύσης Κοκκολιάς: Και η λέξη που θα πρέπει να ακούει ο κόσμος απλά θα την πω είναι η στατική επάρκεια – έτσι λέγεται, μελέτη στατικής επάρκειας. Ότι κάτι ήτανε κάποτε έτσι, τώρα εγώ θέλω θα κάνω αυτό, την οποιαδήποτε παρέμβαση θες να κάνεις πως μπορώ να την κάνω; Υπάρχουν τρόποι στα περισσότερα πράγματα ενισχύεις δηλαδή την κατασκευή με μελέτη που θα κάνει κάποιος συγκεκριμένος μηχανικός.

Γιώργος Βλάχος: Επειδή υπάρχουν πολύ ευαίσθητα σημεία στις κατασκευές – ανέφερες ένα της ταράτσας και της υπερφόρτωσης. Να πω ένα δεύτερο η πρόβολοι στα μπαλκόνια. Ο πρόβολος που είναι από τα πιο ευαίσθητα στατικά σημεία της οικοδομής και πάμε και του φορτώνουμε άκρη άκρη κιόλας κάτι ζαρντινιέρες θηριώδης με χώμα και το ποτίζουμε το χώμα νερό και κακό και ξαφνικά δε δουλεύουν καλά τα αλουμίνια στα εξωτερικά κουφώματα. Αλλά λέμε είδες δεν το έκανε καλά ο μάστορας. Μα αφού έχει κάνει κοιλιά ο πρόβολος. Και θα μου το βγάλει στα αλουμίνια ή κάπου αλλού.

Το να έχω πλήρη γνώση και καθοδήγηση από τον ειδικό στατικό – Τι μπορώ να βάλω; Να αλλάξω τα πλακάκια στον πρόβολο; Και τι θα κάνω μετά θα βάλω και πέντε πόντους τσιμεντοκονία για να δώσω την ρήση; Είναι μελετημένος ο πρόβολος για αυτό; Θα βάλω και πλακάκια που είναι τάδε κιλά το τετραγωνικό γιατί αυτά μου αρέσανε ή θα πρέπει να βάλω κάτι πολύ ελαφρύ πλάκα επειδή ο πρόβολος δεν αντέχει΄΄;

Και για να το συνδυάσουμε ειδικά με το θέματα του προβόλου και του μπαλκονιού διότι το μπαλκόνι για τον Έλληνα είναι η απόλυτη συνέχεια του σπιτιού του.

Μέσα στο σπίτι να προσέξουμε – Έξω από το σπίτι;

Δεν έχω δει σε καμιά ανακαίνιση να λαμβάνετε Ιδιαίτερη μέριμνα για τα κλειδώματα.

Διονύσης Κοκκολιάς: 1,10m (ύψος στα κάγκελα από το δάπεδο) να το ακούσει ο κόσμος αυτό, δηλαδή το 1,10m είναι ένα ύψος το οποίο θα πρέπει ξεκινάμε τα 0,90m το δάπεδο να ξεχνάμε.

Γιώργος Βλάχος: Ειδικά αν έχουμε μικρά παιδιά. Απαγορεύονται και τα οριζόντια κάγκελα, κατακόρυφα και μόνο κατακόρυφα και να μην μπορεί να περάσει ούτε κεφάλι, ούτε μικρού παιδιού. ούτε γάτα. Εκεί όμως λέει να βλέπω από το μπαλκόνι. Μα τι να δω από το μπαλκόνι; Να περνάνε τα αυτοκίνητα να περνάνε; Δεν θα κοιτάξω πρώτα μην πέσω εγώ και σκοτωθώ και τα παιδιά μου;

Παράδειγμα δεν αξίζει να πάρω ένα πιο φτηνό πλακάκι αλλά για το μπαλκόνι αλλά να βάλω το σωστό κάγκελο;  Ή θα πάω να πάρω το ακριβό πλακάκι και δεν θα μου μείνουν λεφτά για τα κάγκελα;

Αυτή είναι η λογική της εκφώνησης του προβλήματος. Να πω ένα άλλο σημείο επειδή είπες και το κομμάτι της στατικότητας; Εκείνα τα έρημα τα BLACK+DECKER δε μας τα έδωσε ο Θεός για τα τρυπάμε δοκάρια και κολώνες και να καρφώνομαι ότι θέλουμε πάνω. Διότι το κάθε δοκάρι έχει ευαίσθητα σημεία . Ξέρω που να τρυπήσω;  Η κάθε κολόνα επίσης έχει ευαίσθητα σημεία ξέρω. Που να τρυπήσω; Και πόσο;

Και τι θα κρεμάσω από εκεί που τρύπησα; Έβαλα ένα γάντζο – Θα βάλω ένα μικρό κάδρο ή θα πάω να κρεμάσω μεγάλα φορτία. Άρα θέλει μία συντηρητικότητα. Επίσης εθνικό μας μειονέκτημα αυτός ο ωχαδερφισμός. Έλα ρε παιδί μου τώρα σε μένα θα γίνει; Σιγά τώρα έχουν κάνει τόσοι φίλοι μου και δεν έγινε τίποτα. Εγώ θα την πάθω; Ναι αλλά αν την πάθω θα κλαίω.

Μπορείτε επίσης να δείτε όλο το βίντεο το οποίο μιλάει για την ανακαίνιση του σπιτιού αλλά και την στατικότητα κτιρίου στο κανάλι μας στο YouTube

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.