Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021: παράταση για την υλοποίηση των εργασιών

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 παράταση

Εξοικονομώ

Greenbuilding

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 παράταση - Έχει ανακοινωθεί σχετικό δελτίο τύπου από το Υπουργείο Ενέργειας ότι θα δοθεί παράταση για την υλοποίηση των εργασιών στο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 .

 

Ενώ οι αιτήσεις για τα προγράμματα Εξοικονομώ 2023 και Εξοικονομώ Ανακαινίζω για νέους έχουν ολοκληρωθεί (έστω και αν έχει δοθεί μία μικρή παράταση για πολύ λίγους δικαιούχους στο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2023 με την Β’ ΦΑΣΗ) παράλληλα τρέχει και το πρόγραμμα του 2021 για υλοποίηση και κατασκευή.

Παράλληλα λοιπόν με τα 2 αυτά προγράμματα υλοποιείται η κατασκευή και υλοποίηση των εργασιών του προγράμματος Εξοικονομώ 2021. Είναι και το μόνο πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται μιας και τα άλλα δύο προγράμματα τα οποία προαναφέραμε είναι στη φάση αναμονής, για έγκριση των δικαιούχων. Τώρα ως το προς το πρόγραμμα ου 2021 υπήρχε μεγάλη ανησυχία διότι 14 Φεβρουάριου είχαμε καταληκτικές ημερομηνίες για το πρόγραμμα και συγκεκριμένα για  ωφελούμενους της 1ης και 2ης απόφασης Υπαγωγής αιτήσεων στο πρόγραμμα.

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 Παράταση

Έχει ανακοινωθεί σχετικό δελτίο τύπου από το Υπουργείο Ενέργειας ότι θα δοθεί παράταση για την υλοποίηση των εργασιών στο πρόγραμμα 2021 εξοικονομώ.

Αν ανατρέξουμε πίσω ιστορικά θα δούμε ότι η πρώτη και η δεύτερη απόφαση υπαγωγής του προγράμματος, για δικαιούχους του προγράμματος εκδόθηκε το 2023 με καταληκτική ημερομηνία των εργασιών την 14η Φεβρουαρίου 2024. Ετσι λοιπόν όλοι οι δικαιούχοι οι οποίοι είχαν εγκριθεί στην πρώτη και δεύτερη φάση υπαγωγής του προγράμματος θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού τους, να έχει εκδοθεί το δεύτερο ενεργειακό πιστοποιητικό και να έχει κλείσει από το σύμβουλο έργου ο φάκελος και η υπόθεση του Εξοικονομώ.

Αυτό που θα έμενε θα ήταν ο έλεγχος πληρότητας, πιθανές διορθώσεις και εκταμίευση των κεφαλαίων. Με το κλείσιμο, δηλαδή αυτό θα γινόταν η αξιολόγηση των εργασιών από τις από τους ελεγκτές και την αρμόδια υπηρεσία έτσι ώστε να γίνει η εκταμίευση των κεφαλαίων στους εργολάβους και η πίστωση στο λογαριασμό των ιδιοκτητών αμοιβών που προβλέπεται από το πρόγραμμα.

Πολύ απλά οι εργολάβοι θα έπαιρναν τα χρήματα τα οποία τους υπολειπόταν από το πρόγραμμα και οι δικαιούχοι θα έπαιρναν τα ποσά για το ενεργειακό πιστοποιητικό τα οποία ήδη έχουν δώσει αμοιβές για την ταυτότητα του κτιρίου κλπ.

Όμως αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει. Στην παρούσα φάση και αφού αυτό δεν ήταν εφικτό δίνεται παράταση μέχρι και τις 16 Απριλίου 2024 για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των εργασιών του προγράμματος εξοικονομώ 2021. Παράλληλα αναμένεται ξεκλειδώσει και το διαχειριστικό μέρος του προγράμματος ώστε να μπορεί να πάει στην επόμενη φάση.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.