Υγρασία στον τοίχο: Μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί

Η υγρασία στον τοίχο είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς συμβαίνει πολύ συχνά και μπορούμε να το συναντήσουμε σε οποιονδήποτε χώρο ανεξάρτητα από το αν μια κατασκευή είναι καινούρια ή όχι. Τι κάνουμε όμως στην περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι υπάρχει υγρασία στον τοίχο μας; Πού μπορεί να οφείλεται και τι χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην εμφανισθεί ξανά;

υγρασία στον τοίχο Greenbuilding

Υγρασία

Greenbuilding

Η Υγρασία μέσα στο σπίτι και ιδιαίτερα στον τοίχο παρατηρείται σε πολλά σπίτια σε όλη την Ελλάδα. Αν η συγκεκριμένη περιοχή βαρύνεται και με αυξημένη τοπική υγρασία τότε οι συνθήκες μέσα στο σπίτι γίνονται ακόμα πιο δύσκολες.

Γενικά η Υγρασία στον τοίχο του σπιτιού εμφανίζεται σαν συνεπεία του τρόπου διαβίωσης αλλά και του τρόπου κατασκευής και υλικών που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί στο συγκεκριμένο σπίτι.

Υγρασία στον Τοίχο από τον Τρόπο Διαβίωσης.

  • Πολλές φορές έχει τύχει σε όλους μας να τοποθετήσουμε την απλώστρα στο εσωτερικό του σπιτιού προκειμένου να στεγνώσουν τα ρούχα μας, ειδικά τις βροχερές μέρες του χειμώνα. Πόσοι γνωρίζουμε όμως ότι αυτό συμβάλει στη δημιουργία υγρασίας στο δωμάτιο, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει συστηματικά; Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα για το πώς κάποιες καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν στο να εμφανιστεί υγρασία στον τοίχο.
  • Άλλη μια καθημερινή συνήθεια που μπορεί να ευθύνεται για την υγρασία στον τοίχο είναι το μαγείρεμα. Έχετε παρατηρήσει πώς συσσωρεύονται υδρατμοί στα τζάμια και τα πλακάκια όταν μαγειρεύουμε χωρίς να έχουμε ανάψει τον απορροφητήρα; Για αυτό λοιπόν φροντίζουμε πάντα να λειτουργεί ο απορροφητήρας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και καλό θα ήταν να έχουμε και το παράθυρο της κουζίνας ανοιχτό.
  • Η υγρασία στον τοίχο του μπάνιου είναι άλλο ένα συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς συσσωρεύονται πολλοί υδρατμοί μετά το ντουζ. Έτσι λοιπόν, αφού ολοκληρώσουμε το μπάνιο μας ανοίγουμε πάντα το παράθυρο ή τον εξαερισμό για να στεγνώσει καλά ο χώρος και κλείνουμε την πόρτα ώστε να μη διαχέονται οι υδρατμοί στο υπόλοιπο σπίτι.

Υγρασία στον Τοίχο του Σπιτιού - Κατασκευή και Υλικά

  • Η τοποθέτηση διπλών τζαμιών στο σπίτι μας επηρεάζει την εμφάνιση υγρασίας με αποτέλεσμα ενώ επιτυγχάνουμε καλύτερη στεγανοποίηση, ο αέρας παραμένει στο εσωτερικό του σπιτιού χωρίς να ανανεώνεται δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την παρουσία υγρασίας στους τοίχους.
  • Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι βλάβες στις υδραυλικές εγκαταστάσεις οι οποίες ευθύνονται πολλές φορές για την υγρασία στο μπάνιο, για αυτό καλό είναι να ελέγχουμε τα υδραυλικά για τυχόν διαρροές. Σε αυτές τις περιπτώσεις η υγρασία συναντάται στους φωταγωγούς, στις αποχετεύσεις της κουζίνας και του μπάνιου, στις σωλήνες εξαερισμού που τέμνουν κάθετα τους τοίχους κτλ.
  • Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε την ελλιπή θερμομόνωση η οποία ευθύνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό για την εμφάνιση υγρασίας στους τοίχους(με την δημιουργία θερμογεφυρών και μετέπειτα την σταδιακή συσσώρευση υγρασίας). Έτσι λοιπόν, στις γωνίες των τοίχων ή στις κολώνες αρχίζει να εμφανίζεται σταδιακά υγρασία η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα θα εξαπλωθεί στην υπόλοιπη επιφάνεια.
  • Αντίστοιχα συμβαίνει και με τα νερά της βροχής τα οποία ειδικά όταν λιμνάζουν στην ταράτσα τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να παρουσιαστεί υγρασία στον τοίχο του δωματίου. Το νερό της βροχής μπορεί να περάσει μέσα από το μπετό ή από μια παλιά μόνωση και να καταλήξει στον τοίχο του δωματίου.
  • Υγρασία στον τοίχο μπορεί να εμφανιστεί από την απορρόφηση νερού από το έδαφος, σε περιπτώσεις που ο τοίχος έρχεται σε επαφή με τη γη. Αυτό τυπικά γίνεται σε υπόγεια και ισόγεια διαμερίσματα και χώρους. Η υγρασία που έρχεται από την γη δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί γιατί συνήθως υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί.

Αντιμετώπιση της Υγρασίας στον Τοίχο

Είναι πολύ σημαντικό όταν εντοπίσετε υγρασία στον τοίχο να πάρετε μέτρα άμεσα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ απλό να αντιμετωπισθεί η υγρασία του τοίχου. Άλλες φόρες πάλι χρειάζονται εξειδικευμένα συνεργεία για την σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση της υγρασίας.

  • Αν η υγρασία προέρχεται μέσα από το διαμέρισμα-σπίτι τότε πολύ άπλα θα πρέπει να αερίζετε τον χώρο τακτικότερα. Σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να ξεχνάμε τον τακτικό και επαρκή αερισμό των χώρων, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η εγκατάσταση ενός αφυγραντήρα. Αν η υγρασία του σπιτιού είναι αρκετά υψηλή τότε ο αφυγραντήρας μπορεί να κάνει θαύματα.
  • Επίσης, η στεγάνωση των σωληνώσεων καθώς και η σφράγιση με ειδικά υλικά των σημείων που ενώνονται οι εσωτερικές σωλήνες με τους τοίχους μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση υγρασίας.
  • Σε περιπτώσεις που εμφανίζεται υγρασία στον τοίχο από κατασκευαστικές ατέλειες του η υγρομόνωση-θερμομόνωση του κτιρίου μπορεί να είναι η λύση. Καλέστε μας για το πρόγραμμα Εξοικονομώ Αυτονομώ  που χρηματοδοτεί έως και 70% τις εργασίες θερμομόνωσης, προσφέροντάς σας διπλό όφελος: προστασία από την υγρασία και εξοικονόμηση χρημάτων!

Αντιμετωπίστε Τώρα την Υγρασία στο Τοίχο

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Πηγή: ΥΠΕΚΑ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.