Γιατί έχω υγρασία στο μπάνιο: Χαλασμένες σωλήνες, εξαερισμός κλπ.

υγρασία στο μπάνιο Greenbuilding ygrasiastompanio

Υγρασία

Greenbuilding

Πού οφείλεται η υγρασία στο μπάνιο;

Η υγρασία στο μπάνιο είναι ένα φαινόμενο που το συναντάμε πολύ συχνά σε ένα σπίτι και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την υγεία μας (εμφάνιση άσθματος, αλλεργίες κτλ.).

Υγρασία από Διαρροές.

Πολλές φορές μάλιστα η υγρασία μπορεί να μην είναι καν εμφανής αφού μπορεί να «κρύβεται» πίσω από τα πλακάκια. Πού μπορεί να οφείλεται όμως η υγρασία στο μπάνιο; Τι θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να αποφύγουμε την εμφάνισή της;

  • Μία από τις βασικές αιτίες για να εμφανιστεί υγρασία στο μπάνιο μας είναι ο θερμοσίφωνας που συνήθως βρίσκεται στο πατάρι ακριβώς πάνω από το μπάνιο. Έτσι, σε μια πιθανή βλάβη ή διαρροή που μπορεί να έχει ο θερμοσίφωνάς μας, τότε παρατηρούμε τα πρώτα σημάδια υγρασίας στο ταβάνι του μπάνιου. Για αυτό λοιπόν αν διαπιστώσετε σταγόνες νερού ή σημάδια μούχλας στο μπάνιο σας, καλό είναι να ελέγξετε άμεσα τη σωστή λειτουργία του ώστε να αποφύγετε την περαιτέρω εμφάνιση υγρασίας και μούχλας.
  • Τα εντοιχισμένα καζανάκια είναι άλλη μια πηγή υγρασίας. Τα παλιά καζανάκια που βρίσκονται μέσα στον τοίχο του μπάνιου  μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα. Έτσι υγρασία μπορεί να αρχίσει να παρουσιάζεται στους τοίχους του μπάνιου και να αρχίσουν να φουσκώνουν τα πλακάκια.
  • Συχνά παρατηρούμε υγρασία στο μπάνιο μας (κυρίως στο ταβάνι), η οποία μάλιστα μπορεί να αυξάνεται, χωρίς όμως προφανή αιτία. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει έλεγχος στα υδραυλικά του πάνω ορόφου αφού δεν είναι λίγες οι φορές που μια βλάβη στις σωληνώσεις του άλλου διαμερίσματος μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση υγρασίας σε εμάς. Επίσης, στην περίπτωση που υπάρχει ταράτσα στον πάνω όροφο τότε χρειάζεται οπωσδήποτε να ελέγξουμε τη μόνωσή της, διότι προφανώς υπάρχουν φθορές σε αυτή που επιτρέπουν τη δημιουργία υγρασίας.
  • Οι υδρορροές και τα σιφόνια μπορούν επίσης να προκαλέσουν υγρασία στο μπάνιο μας όταν αυτά περνάνε μέσα από δάπεδα ή από τοίχους. Στην περίπτωση λοιπόν που κάποιο από αυτά είναι ελαττωματικό ή έχει ελλιπή μόνωση τότε η υγρασία θα κάνει την εμφάνισή της. Τότε χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα στην επιδιόρθωση ή την αντικατάσταση της υδρορροής ή του σιφονιού ώστε να περιορίσουμε την υγρασία και να αποφύγουμε την επέκτασή της σε μεγαλύτερο μέρος.
  • Οι σωλήνες των καλοριφέρ όπως και οι σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης είναι πολλές φορές η αιτία δημιουργίας υγρασίας στο μπάνιο. Όταν λοιπόν κάποια από αυτές τις σωλήνες εμφανίζει διαρροή τότε πολύ γρήγορα θα παρατηρήσουμε τα μαύρα σημάδια στους τοίχους ή το ταβάνι του μπάνιου μας, ένδειξη ότι η υγρασία έχει ξεκινήσει να δημιουργείται.

Υγρασία του Μπάνιου.

Υγρασία στο μπάνιο υπάρχει από την φύση του χώρου. Εφόσον υπάρχει νερό είναι επακόλουθο να υπάρχει και αυξημένη υγρασία σε αυτόν τον χώρο του σπιτιού. Τι θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να αποφύγουμε την εμφάνισή της;

  • Το μπάνιο θα πρέπει να εξαερίζεται σχολαστικά. Έτσι μετά από το ντουζ θα πρέπει να ανοίγεται το παράθυρο του μπάνιου για αρκετή ώρα. Έτσι η υγρασία θα φύγει προς το περιβάλλον και δεν θα επιβαρύνει το μπάνιο.
  • Αν έχετε σύστημα εξαερισμού τότε ανοίξετε το μόλις ξεκινήσετε το μπάνιο σας. Αφήστε το εξαεριστήρα να δουλέψει τουλάχιστον 10-15 λεπτά αφότου τελειώστε το μπάνιο σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι το σύστημα εξαερισμού δουλεύει ικανοποιητικά. Ένα καλό τεστ είναι αυτό του χαρτομάντιλου. Αν ο ανεμιστήρας του μπάνιου μπορεί να κρατά το χαρτομάντιλο τότε έχει αρκετή δύναμη.
  • Εγκαταστήσετε κάποιο σύστημα εξαερισμού στο μπάνιο σας. Τα ανεμιστηράκια είναι μια πολύ καλή και οικονομική λύση για εξαερισμό.

Σχεδιασμός του μπάνιου για Υγρασία.

Όλες οι πιθανές αιτίες για την παρουσία υγρασίας στο μπάνιο αλλά και γενικότερα στο σπίτι, που αναφέραμε πιο πάνω μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αρκεί να εντοπιστούν έγκαιρα.

Η άμεση αντιμετώπιση μπορεί να δώσει λύση και να μην χρειαστεί να γίνει ριζική ανακαίνιση του μπάνιου.Όμως τίποτα δεν αντικαθιστά έναν σωστό σχεδιασμό του χώρου.

  • Όλες οι επιφάνειες που βρέχονται - έρχονται σε επαφή με το νερό θα πρέπει να σχεδιαστούν σωστά. Η περιοχή της ντουζιέρας θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε πλακάκια. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί καθρέφτης και γυαλί.
  • Τα πλακάκια καλό είναι να τελειώνουν γύρω στο 1,80-2,00m από το έδαφος. Το υπόλοιπο μέρος του τοίχου στο μπάνιο να φτιαχτεί με άλλα υλικά χωρίς αδιάβροχες επιφάνειες.
  • Μην βάλετε πλακάκια παντού. Χρησιμοποιήστε και άλλα υλικά έτσι ώστε η υγρασία να μην εγκλωβίζεται στο μπάνιο και θα μπορεί να διαχέεται.
  • Το ταβάνι μπορεί να παραμείνει ως έχει χωρίς να βαφτεί με λαδομπογιές. Έτσι το μπάνιο θα αναπνέει καλύτερα.
  • Μελετήστε που θα βάλετε τα παράθυρα και το σύστημα εξαερισμού έτσι ώστε να έχετε την λιγότερη δυνατή υγρασία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρήσουμε φούσκωμα ή σκάσιμο στους τοίχους ή το ταβάνι του μπάνιου μας, μαύρα στίγματα ή μούχλα τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει υγρασία στο χώρο μας. Αυτό που είναι απαραίτητο στη συνέχεια είναι να εντοπίσουμε την αιτία του προβλήματος και να επέμβουμε άμεσα και ουσιαστικά ώστε να αποτρέψουμε την επανεμφάνισή του.

Ανακαινίζετε το σπίτι;

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.