Δικαιολογητικά για αίτηση Εξοικονομώ Αυτονομώ

Δικαιολογητικά για αίτηση εξοικονομώ

Video

Greenbuilding

Δικαιολογητικά για αίτηση εξοικονομώ: Ξεκίνησε  το εμβληματικό πρόγραμμα Εξοικονομώ Αυτονομώ, ένα από τα πρώτα σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα στοχεύει στη χρηματοδότηση των νοικοκυριών που θα ενταχθούν στη διαδικασία της ενεργειακής αναβάθμισης και στην κάλυψη ενός μεγάλου μέρους του κόστους των ενεργειακών παρεμβάσεων. Απώτερος στόχος φυσικά είναι η στροφή σε ενεργειακά αποδοτικότερα κτίρια, ένα καθαρότερο περιβάλλον, μια πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί, άνοιξε η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος για την υποβολή των αιτήσεων, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ. Να σημειώσουμε εδώ πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε demo, στην πλατφόρμα για δοκιμαστική υποβολή αιτήσεων. Κατά τη δοκιμαστική λειτουργία καταχωρήθηκαν περίπου 62,000 εγγραφές γεγονός που καταδεικνύει το ενδιαφέρον που υπάρχει για το πρόγραμμα.

Να θυμίσουμε εδώ πως καθώς η δοκιμαστική λειτουργία έχει παρέλθει, όλες οι δοκιμαστικές αιτήσεις έχουν διαγραφεί αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα. Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι, με την έναρξη της λειτουργίας υποβολής αιτήσεων – και με βάση το χρονοδιάγραμμα ανά Περιφέρεια – θα πρέπει να καταχωρήσουν εκ νέου την αίτησή τους για την υποβάλλουν.

Η Αίτηση και τα Δικαιολογητικά

Η συνολική διαδικασία και τα στάδια της αίτησης πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https: //exoikonomo2020.gov.gr  Η σύνδεση του ενδιαφερόμενου γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet.
Οι κατηγορίες των κτιρίων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι 3: Μονοκατοικία ή Μεμονωμένο Διαμέρισμα, Πολυκατοικία Τύπου Α και Πολυκατοικία Τύπου Β.

Με το παρόν ενημερωτικό θα ασχοληθούμε με την πρώτη κατηγορία καθώς αυτή είναι που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων στο πρόγραμμα. Προετοιμαστείτε για μια διαδικασία που δεν θα είναι απλή, με ζητούμενο την προσκόμιση δικαιολογητικών και τη σωστή συμπλήρωση των πεδίων στην αίτηση.

Απολύτως Απαραίτητα Δικαιολογητικά για αίτηση εξοικονομώ

Συνολικά τα Δικαιολογητικά που απαιτούνται στην Αίτηση Μεμονωμένου Διαμερίσματος ή Μονοκατοικίας όλα σε μορφή Pdf

  1. Οικοδομική Άδεια ή/και άλλο αντίστοιχο / πρόσθετο νομιμοποιητικό έγγραφο.
  2. Στην περίπτωση που η διεύθυνση που αναγράφεται στα δικαιολογητικά που προσκομίζονται δεν ταυτίζεται με τη σημερινή διεύθυνση του ακινήτου, απαιτείται η επιπλέον προσκόμιση βεβαίωσης από τον οικείο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την οποία να προκύπτει η ταυτοποίηση του ακινήτου.
  3. Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ)
  4. Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων (Έντυπο Παραρτήματος ΙΙΙ) υπογεγραμμένο από τον αιτούντα και τον ενεργειακό επιθεωρητή.
  5. Φωτοτυπία του λογαριασμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα παραπάνω αποτελούν τα απολύτως απαραίτητα δικαιολογητικά για αίτηση εξοικονομώ, έτσι ώστε να προσέλθει ο ενδιαφερόμενος στη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα. Ωστόσο, θα απαιτηθούν επιπλέον δικαιολογητικά σε μια σειρά από διαφορετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αν ο ενδιαφερόμενος είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, αν η κατοικία διατίθεται με βραχυχρόνια μίσθωση κ.ο.κ.

Το νέο Εξοικονομώ Αυτονομώ είναι ίσως το καλύτερο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για τις κατοικίες που έχει βγει έως τώρα. Δίνει μεγαλύτερες επιδοτήσεις και επιτυγχάνει πολύ μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Έχει όμως τις ιδιαιτερότητες του και γι΄ αυτό χρειάζεται καλή προετοιμασία. Προτείνουμε σε όλους όσους ενδιαφέρονται και δεν προλάβουν να μπουν σε αυτή την φάση, να ξεκινήσουν έγκαιρα την προετοιμασία για τις επόμενες φάσεις του προγράμματος που ακολουθούν. Το Εξοικονομώ Αυτονομώ θα είναι κοντά στα Ελληνικά νοικοκυριά για τα επόμενα χρόνια.

Greenbuilding Χάρτης Πρόσβασης

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.