Οικονομική θέρμανση σε ένα παλιό σπίτι

Αν θέλετε μια ποιοτική & οικονομική θέρμανση και ένα άνετο σπίτι, τότε σίγουρα θα πρέπει να έχετε ένα σπίτι που να έχει μελετηθεί και κατασκευαστεί με τις αντίστοιχες προδιαγραφές. Ένα τέτοιο σπίτι θα πρέπει να έχει σωστή θερμομόνωση, σωστή μελέτη και κατασκευή του δικτύου θέρμανσης, επιλογή νέων τεχνολογιών όπως αντλίες θερμότητας και λέβητες συμπύκνωσης, ενεργειακά κουφώματα κλπ. Τα σπίτια που κατασκευάζονται από το 2010 και μετά πληρούν όλες τις ενεργειακές προϋποθέσεις και είναι αρκετά οικονομικά και στα κόστη της θέρμανσης

Το άρθρο αυτό αλλά και το video που ακολουθεί αυτό αφορά παλαιές κατοικίες και διαμερίσματα. Σπίτια και νοικοκυριά που δεν έχουν την οικονομική άνεση για μια σύγχρονη κατασκευή.

οικονομική θέρμανση

Video

Greenbuilding

Οικονομική θέρμανση: Θα δώσουμε χρήσιμες οδηγίες για μια πιο οικονομική θέρμανση σε μικρότερους χώρους και ιδιαίτερα σε νοικοκυριά που έχουν δυσκολίες στο να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Θα ενημερώσουμε για τους τρόπους θέρμανσης αλλά και τα κριμένα κόστη που πάντα υπάρχουν.

Κλιματιστικά και θερμάστρες για πιο οικονομική θέρμανση

Σε πολλές κατοικίες είναι αδύνατη η θέρμανση ολοκλήρου του σπιτιού. Μπορεί να μένετε σε ένα μεγάλο σπίτι και να χρησιμοποιείτε μόνο ένα μικρό μέρος αυτού του σπιτιού. Η θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού μπορεί να είναι δαπανηρή.

  • Μπορείτε να απομονώσετε το υπόλοιπο σπίτι και να χρησιμοποιείτε ένα μικρό μόνο μέρος, για τους δύσκολους χειμωνιάτικους μήνες.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ή περισσότερες τοπικές ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης όπως σόμπες, καλοριφέρ λαδιού, αερόθερμα, κονβέκτορες, σόμπες χαλαζία. Πολλές από τις ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, είναι ελαφρές είτε είναι πάνω σε ρόδες και μπορείτε εύκολα να τις μεταφέρετε στα δωμάτια.
  • Οι τοπικές ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα. Για ποιο λόγο; πολύ απλά γιατί δεν θερμαίνετε όλο το σπίτι. Οι συσκευές αυτές είναι οικονομικές στην αγορά αλλά ακριβές στην χρήση.
  • Η θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια είναι η πιο δαπανηρή μιας και κοστίζει 0.18€ για κάθε κιλοβατώρα θέρμανσης. Πολύ απλά αν έχετε μια θερμαντική μονάδα που είναι 2000W ή 2kW (κιλοβάτ) για κάθε ώρα συνεχούς λειτουργίας θα πρέπει να πληρώνετε 0,36€.
  • Μια τέτοια σόμπα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό και με ένα κλιματιστικό. Όλα πλέον τα κλιματιστικά έχουν την δυνατότητα να θερμαίνουν τον χώρο. Η θέρμανση με κλιματιστικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια με την κρίση.
  • Τα κλιματιστικά παρόλο που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ πιο οικονομικά στην χρήση. Τα κλιματιστικά έχουν την δυνατότητα να δίνουν πολύ περισσότερη θερμότητα από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν. Τα κλιματιστικά αποδίδουν περισσότερη θερμότητα από 2.5 έως 5 φορές σε σχέση με μια ηλεκτρική σόμπα, καλοριφέρ κλπ.

Ένας συνδυασμός κλιματιστικού και ηλεκτρικής συσκευής θέρμανσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ζεστάνει ένα χώρο ή ένα μικρό διαμέρισμα 30-35τ.μ. Θυμηθείτε όμως, μην λειτουργείτε ειδικά τις ηλεκτρικές σόμπες εάν δεν είστε σπίτι. Μπορεί να υπάρξει κίνδυνος πυρκαγιάς εάν αφεθούν χωρίς επίβλεψη.
Θωρακίστε το η σπίτι

Συνδυαστικά με την θέρμανση μπορείτε να κάνετε και κάποιες κινήσεις για την προσωρινή προστασία του σπιτιού. Δηλαδή:

  • Κατά τη διάρκεια του χειμώνα καλό είναι να έχετε ανεβασμένες τις τέντες έτσι ώστε να επιτρέπετε στο φως του ήλιου να εισέλθει στο σπίτι σας και να σας. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για κρύες μέρες του φθινοπώρου ή της άνοιξης.
  • Οι κουρτίνες θα πρέπει να είναι ανοιχτές κατά την διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να μπαίνει το φως του ηλίου μέσα στο σπίτι. Αντίστοιχα το βράδυ καλό είναι να κλείνετε τις κουρτίνες για να εμποδίζεται το κρύο και τον αέρα να μπει μέσα στο σπίτι.
  • Ανοίξτε τα πατζούρια του σπιτιού όσες ώρες έχει ηλιοφάνεια.
  • Προσοχή στα τζάκια. Όταν το τζάκι δεν χρησιμοποιείται, κρατήστε το κλαπέ/στόμιο της καμινάδας καλά κλεισμένο.
  • Ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και μπορεί να βρει εύκολα δίοδο μέσα από την καμινάδα του σπιτιού. Έτσι ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας του σπιτιού θα διαφεύγει από την καμινάδα.
  • Κλείστε όσο καλύτερα μπορείτε τις χαραμάδες από παλιά κουφώματα και την εξώπορτα.

Η θέρμανση και το κρύο είναι μια δύσκολη υπόθεση. Τα παλιά σπίτια έχουν πολλά προβλήματα. Οι ένοικοι έχουν τις πιο δύσκολες καταστάσεις να αντιμετωπίσουν. Δεν λέμε πως όλες αυτές οι οδηγίες για μια πιο οικονομική θέρμανση μπορούν να εφαρμοστούν παντού. Αν κλείσετε τις χαραμάδες, ανάψτε ένα κλιματιστικό και μια ηλεκτρική σόμπα θα περάσει για τώρα το κρύο και μετά βλέπετε τι θα κάνετε.

Οι κρατικοί φορείς και οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθήσουν να ενημερώνουν για την εξοικονόμηση ενέργειας και την οικονομική θέρμανση. Επίσης υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που να ίσως μπορέσουν να καλύψουν την εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης στο δικό σας σπίτι. Το πρόγραμμα εξοικονομώ αυτονομώ μπορει να καλύψει την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας.

Ένταξη στο Εξοικονομώ Αυτονομώ

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.