Ζεστό νερό χρήσης: θερμοσίφωνες ηλεκτρικοί και ηλιακοί, μπόιλερ κ.α

ζεστό νερό χρήσης με θερμοσίφωνες, ηλιακούς, μπόιλερ

Ζεστό νερό χρήσης: Υπάρχουν και άλλοι τρόποι εκτός από την χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα.

Ζεστό νερό χρήσης

Ζεστό νερό χρήσης ονομάζουμε το νερό που ζεσταίνουμε για να το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες καθημερινές χρήσεις, είτε αυτές είναι οικιακές (πλύσιμο, καθαρισμός, μαγείρεμα κ.ά.) είτε είναι χρήσεις για μεγάλα κτίρια π.χ. νοσοκομεία, ξενοδοχεία κ.ά. Σε αντίθεση με το ζεστό νερό που χρησιμοποιείται στη θέρμανση, το ζεστό νερό χρήσης πρέπει να είναι πόσιμο για αυτό λοιπόν σε καμία περίπτωση τα δυο αυτά νερά δε θα πρέπει να αναμιχθούν.

Στη θέρμανση το νερό που χρησιμοποιείτε περνά από άλλα δίκτυα-σωληνώσεις που δεν έρχονται ποτέ σε επαφή με τον χρήστη. Προσοχή ποτέ και για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να γίνεται ανάμειξη των δυο διαφορετικών νερών μιας και ο κίνδυνος για την υγεία μπορεί να είναι μεγάλος.

Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και αποθήκευση ζεστού νερού χρήσης είναι οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες , οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, οι ταχυθερμαντήρες και τα μπόιλερ ζεστού νερού χρήσης.

Η θέρμανση και η παραγωγή ζεστού νερού μπορεί να γίνει με πάρα πολλούς τρόπους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους καυστήρες-λέβητες (πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξύλου, πέλετ) τα boilers, τις αντλίες θερμότητας, τους ηλιακούς και ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες αλλά και τα συστήματα ηλιοθερμίας-γεωθερμίας. Οι συσκευές που θερμαίνουν το νερό θα πρέπει να είναι πιστοποιημένες με CE και οι εγκαταστάσεις θέρμανσης να γίνονται από πιστοποιημένα συνεργεία.

Έτσι λοιπόν οι συνηθέστεροι τρόποι για την παραγωγή ζεστού νερού είναι μέσω των παρακάτω διατάξεων/συστημάτων:

Ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες & ΖΝΧ

Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες είναι συσκευές ( δοχεία τοποθετημένα οριζόντια ή κατακόρυφα σε πατάρια, στο μπάνιο, στην κουζίνα) οι οποίοι με τη βοήθεια μιας ηλεκτρικής αντίστασης παράγουν και αποθηκεύουν ζεστό νερό. Οι θερμοσιφωνες αυτοί αποτελούν μια αξιόπιστη και πολύ διαδεδομένη μέθοδο παραγωγής ζεστού νερού χρήσης καθώς είναι φτιαγμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν ζεστό νερό με ασφάλεια. Θα πρέπει όμως να τους ανάβουμε έγκαιρα και να μην ξεχνάμε ότι η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι η πιο ακριβή μέθοδος για την παραγωγή ζεστού νερού.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες & Ζεστό νερό χρήσης

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για να ζεστάνουν νερό. Η ηλιακή ενέργεια απορροφάται από τον ηλιακό συλλέκτη και διανέμεται στο δοχείο αποθήκευσης μέσω ενός κλειστού κυκλώματος θερμικού υγρού( μίγμα αντιψυκτικού υγρού με νερό). Το κύκλωμα του θερμικού μέσου-υγρού είναι εντελώς ανεξάρτητο από το κύκλωμα του ζεστού νερού χρήσης και δεν υπάρχει περίπτωση ανάμειξης των δυο υγρών.

Το ζεστό νερό παράγεται και αποθηκεύεται στο δοχείο-μπόιλερ κατά τη διάρκεια της ηλιοφάνειας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Οι ηλιακοι θερμοσιφωνες αποτελούν έναν άριστο τρόπο παραγωγής ζεστού νερού καθώς δεν καταναλώνουν ενέργεια αντιθέτως αξιοποιούν την απεριόριστη ηλιακή ενέργεια. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια αντίσταση που έχουν οι περισσότεροι από τους ηλιακούς θερμοσιφωνες ώστε να παραχθεί ζεστό νερό.

Μπόιλερ ή boiler

Τα μπόιλερ είναι μεταλλικά δοχεία που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και αποθήκευση του ζεστού νερού. Τοποθετούνται ως επί το πλείστον σε εσωτερικούς χώρους και μπορούν να χρησιμοποιήσουν νερό από λεβητοστάσιο (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, πέλλετ ,ξύλα) και νερό από αντλίες θερμότητας για να θερμάνουν και να αποθηκεύσουν ζεστό νερό. Το μπόιλερ συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κάποιο σύστημα θέρμανσης. Δηλαδή θέρμανση και ζεστό νερό παράγονται παράλληλα προσφέροντας οικονομία στο καύσιμο και στους λογαριασμούς.

Το μπόιλερ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αποθηκευτεί το νερό από τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Είναι ένας άριστος τρόπος παραγωγής και αποθήκευσης ζεστού νερού γιατί τα δοχεία αυτά είναι πολύ καλά μονωμένα και έχουν μικρές απώλειες. Ακόμη, μπορούν για τη λειτουργία τους να χρησιμοποιούν το ήδη θερμασμένο νερό από το λεβητοστάσιο προσφέροντάς μας άνεση και οικονομία.

Ταχυθερμοσίφωνες

Οι Ταχυθερμοσίφωνες ή ταχυθερμαντήρες αποτελούν μια άλλη μέθοδο παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. Δεν έχουν δοχείο για την αποθήκευση του ζεστού νερού όπως τα μπόιλερ ή οι ηλιακοί θερμοσιφωνες αλλά δίνουν το νερό άμεσα στην κατανάλωση. Συνήθως χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεστάνουν το νερό και έχουν συνεχή λειτουργία και παροχή, αποφεύγοντας έτσι το ενδεχόμενο να μείνει κάποιος στα «κρύα του λουτρού»!

Θέλετε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα Εξοικονομώ;

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Πηγή: ΤΕΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.